O mărturie austeră

Publicat în Dilema Veche nr. 914 din 14 – 20 octombrie 2021
O mărturie austeră jpeg

În acest an al centenarului nașterii lui Olivier Clément (1921-2009), teolog grație căruia Ortodoxia contemporană a dobîndit în limba franceză o inconfundabilă expresie poetică, aș dori să reiau o reflecție succintă pornind de la cartea sa de convorbiri cu Patriarhul ecumenic Bartolomeu I (1996; trad. de Mihai Maci, Deisis, 1997). O frază concentrează viziunea acestuia din urmă asupra rolului care îi revine Ortodoxiei în lumea contemporană: O mărturie ortodoxă austeră, redusă la esențial, va favoriza depășirea „modernismului” şi a „integrismului” prin înrădăcinarea în Tradiția originară, viață a Duhului în Trupul lui Hristos, viață care nu are nevoie de constrîngeri pentru a rămîne coerentă şi fidelă. La prima vedere, ar părea o reluare previzibilă a tezei virtuților „temperate” ale Ortodoxiei. De fapt, Patriarhul ecumenic definea Ortodoxia prin raportare la cele două mari tentații intra-creștine şi inter-religioase: aggiornamento-ul în exces, ca răspuns în fața unui tratament plin de suspiciune din partea societății extra-ecleziale, şi afirmarea nedialogală a identității spirituale.

Orice tradiție, în care elementele fondatoare, actualizate şi invocate permanent pentru a garanta ritual vitalitatea întregului corp, se întîlnesc cu multiple aluviuni istorice, este provocată de modernitate prin preeminența acordată noului și diversității. Oricît de venerabilă şi de prolifică, tradiția devine în lumea modernă doar o alternativă spirituală şi, prin urmare, este condusă spre „o mărturie austeră”, fără a-și pierde însă demnitatea pe care i-o conferă propria creativitate, istorie şi adeziune din partea credincioșilor săi. Astfel, după două mii de ani, în locul unei prezențe triumfătoare pe pămînt, mărturia austeră a credinței, pe care Patriarhul ecumenic o revendică pentru Ortodoxie, ar consta în asceza practicată în fața retoricii suspiciunii şi a evoluției istorice pentru care orice credință este un reziduu scandalos. Pe de o parte, Ortodoxia este tentată să reacționeze nostalgic, iar, pe de alta, este chemată să se adecveze, să înțeleagă şi să conlucreze cu prezentul pentru a transmite viața pe care o poartă. Între nostalgii identitare, gata oricînd să se transforme în idoli, şi dinamica irezistibilă a societăților contemporane, asceza ortodoxă ar fi o formă de radicală alteritate, capabilă să exprime paradoxul unei prezențe creștine în lume, dar nu „din lume”.

Olivier Clément a atras constant atenția asupra tentațiilor care traversează lumea ortodoxă și-i blochează uneori calea spre exprimarea liberă și deplină a vocii sale spirituale autentice. Rezistența în fața tentațiilor „moderniste” sau „integriste”, amintită de prestigiosul său interlocutor, nu trebuie interpretată ca ostilitate, ci doar ca prudență care precedă şi pregătește manifestarea conștiinței profetice a Bisericii – un atribut pe care Clément îl evoca adeseori ca fiind urgent în lumea contemporană. Raportarea la vremuri nu implică adoptarea formelor de expresie efemere sau întîmpinarea celor mai recente aspirații ale oamenilor, ci discernerea lor în orizont eshatologic. A fi aici şi acum își primește de dincolo de timp sensul concret, fără ca aceasta să însemne resemnare sau indiferență. Dimpotrivă, Ortodoxia are nevoie să-şi redobîndească curajul profetic, renunțînd la reflexe defensive şi la satisfacții de anticar. Ea are misiunea de a reflecta vigoarea spirituală a Tradiției, dinamismul ei, fidelitatea sa creatoare în toate dezbaterile globale ale modernității tîrzii: de la pledoaria pentru salvarea creației sau pentru unicitatea persoanei în fața provocărilor bioeticii pînă la exigențele solidarității cu cei aflați în suferință sau la scandalul divizării creștinilor. Pentru aceasta, în conștiința de sine a Ortodoxiei trebuie să aibă loc trecerea de la convingerea că are de păstrat un tezaur la vocația de a-l comunica, de a face cunoscut tezaurul fără teama de a-l pierde sau de a-l altera, fără ezitarea de a trece dincolo de geografia consacrată şi de a trata cu naturalețe pluralitatea lumii în care vocea sa este chemată să se facă auzită. Convingerea care străbate întreaga carte e că doar în acest chip Ortodoxia va reuși să fie „sarea pămîntului”.

(fragment revizuit dintr-un articol publicat în primul număr al revistei Tabor, 2007)

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent (împreună cu Daniela Dumbravă): André Scrima: expérience spirituelle et langage théologique, Roma, 2019.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Pățania unui turist român în Istanbul. Cât a plătit pentru kebabul consumat în Marele Bazar
Un turist român a avut parte de o surpriză uriașă după ce a cerut nota de plată pentru un kebab cumpărat în Marele Bazar din Istanbul. Și-a împărtășit mai apoi experiența pe o pagină de Facebook dedicată turismului din Turcia.
image
Un nou blocaj pe piața legumelor. „Avem solarii pline de tomate care vor rămâne nerecoltate”. Cât a scăzut prețul
Legumicultorii se confruntă cu un nou blocaj pe piață, prețul tomatelor scăzând atât de mult încât nu-și mai acoperă nici cheltuielile cu recoltarea, spun aceștia. Nici la acest preț însă nu mai reușesc să vândă.
image
Secretul refacerii virginității. Rețeta unei contese medievale care a făcut furori în secolul al XVI-lea
Plantele medicinale, soluțiile de înfrumusețare și alchimia au fost pasiunile mai multor contese și regine din Europa secolului al XV-lea. Unele au rămas în istorie pentru „rețetele” controversate de întinerire și chiar de „restaurare” a virginității.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.