Un pelerinaj prin Transilvania

Publicat în Dilema Veche nr. 933 din 24 februarie – 2 martie 2022
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

Răsfoind somptuosul volum Mănăstiri și biserici din Transilvania (secolele XIII-XVIII), coordonat de părintele Iustin Marchiș (Design Books, 2020), ești adus în prezența unui patrimoniu cultural și religios de o copleșitoare frumusețe și varietate. Autorii textelor, cercetătorii Ana Dumitran, Daniel Dumitran, Ciprian Firea, Mihaela Sanda Salontai, editorul volumului, monahia Atanasia Văetiși, istoric de artă, splendidele fotografii ale lui Daniel Mihail Constantinescu, grafica rafinată a Ioanei Bita Giulea formează o constelație fastă, care te călăuzește cu mînă sigură într-un pelerinaj transilvan. Se înțelege că o asemenea carte de artă nu este ghidul prêt-à-porter la care ne-am aștepta într-o călătorie confortabilă, dar are, dincolo de anvergura documentară și estetică, toate virtuțile unui parcurs pregătitor. Pentru că de cele mai multe ori, trebuie să recunoaștem, nu știm nici ce ar trebui să vedem și nici unde s-ar cuveni să ne îndreptăm pașii. Echipa părintelui Iustin Marchiș a făcut, pentru noi, o cartografie spirituală, trasînd posibile și inedite itinerarii.

În afară de Rîmeț sau de misterioasa biserică palimpsest de la Densuș, de catedrala medievală din Alba Iulia sau de catedrala greco-catolică de la Blaj, puține sînt reperele care să fi depășit zona de interes a specialiștilor sau a devoțiunii locale. Albumul ne deschide ferestre către locuri și, mai ales, către tezaure de frumusețe rămase într-o uimitoare discreție, uneori în pofida restaurărilor din ultima vreme. N-aș putea reda aici bogăția patrimoniului pentru care și cele 500 de pagini ilustrate par să fi fost insuficiente. Însă pentru a deschide gustul unui astfel de pelerinaj, aș semnala ceea ce mi-a rămas mai viu în memorie: ferestrele gotice ale bisericuței din Cicău, mîna gracilă a Sfîntului Nicolae de pe tîmpla bisericii din Galda de Jos, dar mai ales pictura „italo-bizantină” păstrată fragmentar în biserica reformată din Unirea, precum și cea de la Ribița, mult mai faimoasă, „unul dintre puținele ansambluri murale complete aparținînd unei biserici ortodoxe din Transilvania”, dar care așteaptă încă să fie conservat și pus în valoare cum se cuvine. Nu pot fi ratate biserica reformată Sîntămărie Orlea, cu amplul său program iconografic, și biserica ortodoxă din Strei, cu surprinzătoare interferențe stilistice între Occidentul romanic și gotic și lumea slavo-bizantină. Aș adăuga, în acest periplu imaginar, crucile de pe iconostasul de lemn al bisericii din Alun, frescele de la Crișcior, apoi „mica ctitorie cnezială” de la Leșnic, ușile împărătești de la Derșida, fleșa neverosimilă a bisericii de lemn din Fildu de Sus, decorațiunile de la Agîrbiciu, arhanghelul Mihail de pe portalul vestic al bisericii romano-catolice din Cluj, maiestuoasa catedrală armeano-catolică din Gherla, dar și stranele grațios pictate ale bisericii reformate din Mănăstireni sau ale celei din Viștea, care păstrează și fresce de factură italo-bizantină, parțial restaurate în ultimele decenii.

Albumul Mănăstiri și biserici din Transilvania este departe de a fi doar un repertoar util, cvasi-muzeal, de date și imagini. El e construit pe fundamentele unei investigații de antropologie religioasă, care se reflectă parțial în fotografii, în text și, mai cu seamă, în complementul despre viața monahală. Tot acest patrimoniu de o diversitate excepțională, care reprezintă emblema culturală a Transilvaniei, e situat în contextul lui contemporan, în peisaj, în țesătura realității umane din fiecare loc vizitat. Competența istorică și gustul impecabil în alegerea detaliilor vizuale își află corespondența în flerul special pentru situațiile de viață, surprinse uneori în exemplaritatea lor, alteori sub aspectele lor carente. O astfel de întreprindere de anvergură, care anunță un al doilea volum dedicat județelor Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov și Sibiu, este neîndoielnic un îndemn la cunoaștere, dar și un elogiu adus frumuseții ca itinerariu spiritual.

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.

Parteneri

Nicușor Dan FOTO Presidency.ro
Nicușor Dan, de Ziua Eroilor: „Eroii noștri au căzut la datorie pentru un viitor care nu se negociază la marginea istoriei, ci se construiește în inima Europei”
Președintele Nicușor Dan a subliniat în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Eroilor, în Parcul Carol, din București, că eroii noștri au căzut la datorie pentru libertate, pentru demnitate și pentru unitate.
acnee jpg
5 obiceiuri zilnice care cauzează acnee și îți deteriorează tenul fără să îți dai seama
Mulți oameni se confruntă cu acneea, deși urmează o rutină corectă de îngrijire a pielii. Dincolo de cauzele hormonale sau genetice, anumite obiceiuri zilnice aparent inofensive pot provoca erupții și pot deteriora tenul fără să-ți dai seama.
avion prabusit coreea FOTO Captură X
Un avion militar cu patru persoane la bord s-a prăbușit în Coreea de Sud. Trei trupuri au fost recuperate
Trei trupuri au fost recuperate după ce un avion de patrulare al Marinei, la bordul căruia se aflau patru persoane, s-a prăbușit joi pe un munte din orașul Pohang, situat în sud-estul Coreei de Sud, au anunțat autoritățile.
Ce și-ar dori Adriana Bahmuțeanu de Paște! Vedeta nu și-a pierdut deloc speranța și este încrezătoare în viitor!
Adriana Bahmuțeanu, după o nouă înfățișare în instanță în procesul cu Honorius Prigoană pentru custodia copiilor: „Am ajuns la limita limitei posibile”
Adriana Bahmuțeanu a fost prezentă la Tribunal pentru o nouă înfățișare în procesul în care Honorius Prigoană, fratele vitreg al copiilor, solicită custodia acestora. Vedeta a fost însoțită de avocata sa pentru a-și susține cauza, însă nici Honorius Prigoană și nici avocatul acestuia nu s-au prezent
72442255 1004 webp
A scăpat România de pericolul Călin Georgescu?
Cultul pentru Mișcarea Legionară și Corneliu Zelea Codreanu a revenit în actualitate odată cu dosarul de urmărire penală a lui Călin Georgescu, pentru care „Căpitanul“ și Ion Antonescu au fost „martiri“ ai neamului.
Inundații în țară Foto IGSU jpg
Autoritățile precizează că nu au existat morți în urma inundațiilor din țară. Cazul celor doi bărbați găsiți decedați
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a transmis informații despre cele două persoane găsite decedate, în ultimele zile, în urma intervențiilor desfășurate din cauza inundațiilor.
Cristi Chivu (EPA) jpg
Chivu dezvăluie cum l-a batjocorit marele Ajax. I-a propus să fie „secund”, dar nu l-a sunat cine trebuia
Cristi Chivu, 44 de ani, are o relație complicată cu fostul său club, Ajax Amsterdam.
BeFunky collage (97) jpg
Meseriile secrete ale vedetelor din România, dinainte de a fi celebre. Cine erau cu adevărat Dan Negru, Inna sau Gina Pistol
Înainte de a deveni figuri cunoscute pe micile ecrane, multe dintre vedetele de la noi au avut meserii surprinzătoare, unele complet diferite de domeniul artistic. Deși acum se bucură de faimă în televiziune sau pe scenă, acești artiști au renunțat la profesiile lor inițiale pentru a urma o carieră
moscova atac jpg
Atac masiv cu drone ucrainene în Rusia. Explozii în regiunea Moscovei, incendiu la o fabrică strategică din Sankt Petersburg
Rusia a anunțat că, în noaptea de marți spre miercuri, a interceptat aproape 50 de drone ucrainene, în contextul unui nou val de atacuri aeriene ce a afectat mai multe regiuni, inclusiv zona Moscovei.