Un pelerinaj prin Transilvania

Publicat în Dilema Veche nr. 933 din 24 februarie – 2 martie 2022
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

Răsfoind somptuosul volum Mănăstiri și biserici din Transilvania (secolele XIII-XVIII), coordonat de părintele Iustin Marchiș (Design Books, 2020), ești adus în prezența unui patrimoniu cultural și religios de o copleșitoare frumusețe și varietate. Autorii textelor, cercetătorii Ana Dumitran, Daniel Dumitran, Ciprian Firea, Mihaela Sanda Salontai, editorul volumului, monahia Atanasia Văetiși, istoric de artă, splendidele fotografii ale lui Daniel Mihail Constantinescu, grafica rafinată a Ioanei Bita Giulea formează o constelație fastă, care te călăuzește cu mînă sigură într-un pelerinaj transilvan. Se înțelege că o asemenea carte de artă nu este ghidul prêt-à-porter la care ne-am aștepta într-o călătorie confortabilă, dar are, dincolo de anvergura documentară și estetică, toate virtuțile unui parcurs pregătitor. Pentru că de cele mai multe ori, trebuie să recunoaștem, nu știm nici ce ar trebui să vedem și nici unde s-ar cuveni să ne îndreptăm pașii. Echipa părintelui Iustin Marchiș a făcut, pentru noi, o cartografie spirituală, trasînd posibile și inedite itinerarii.

În afară de Rîmeț sau de misterioasa biserică palimpsest de la Densuș, de catedrala medievală din Alba Iulia sau de catedrala greco-catolică de la Blaj, puține sînt reperele care să fi depășit zona de interes a specialiștilor sau a devoțiunii locale. Albumul ne deschide ferestre către locuri și, mai ales, către tezaure de frumusețe rămase într-o uimitoare discreție, uneori în pofida restaurărilor din ultima vreme. N-aș putea reda aici bogăția patrimoniului pentru care și cele 500 de pagini ilustrate par să fi fost insuficiente. Însă pentru a deschide gustul unui astfel de pelerinaj, aș semnala ceea ce mi-a rămas mai viu în memorie: ferestrele gotice ale bisericuței din Cicău, mîna gracilă a Sfîntului Nicolae de pe tîmpla bisericii din Galda de Jos, dar mai ales pictura „italo-bizantină” păstrată fragmentar în biserica reformată din Unirea, precum și cea de la Ribița, mult mai faimoasă, „unul dintre puținele ansambluri murale complete aparținînd unei biserici ortodoxe din Transilvania”, dar care așteaptă încă să fie conservat și pus în valoare cum se cuvine. Nu pot fi ratate biserica reformată Sîntămărie Orlea, cu amplul său program iconografic, și biserica ortodoxă din Strei, cu surprinzătoare interferențe stilistice între Occidentul romanic și gotic și lumea slavo-bizantină. Aș adăuga, în acest periplu imaginar, crucile de pe iconostasul de lemn al bisericii din Alun, frescele de la Crișcior, apoi „mica ctitorie cnezială” de la Leșnic, ușile împărătești de la Derșida, fleșa neverosimilă a bisericii de lemn din Fildu de Sus, decorațiunile de la Agîrbiciu, arhanghelul Mihail de pe portalul vestic al bisericii romano-catolice din Cluj, maiestuoasa catedrală armeano-catolică din Gherla, dar și stranele grațios pictate ale bisericii reformate din Mănăstireni sau ale celei din Viștea, care păstrează și fresce de factură italo-bizantină, parțial restaurate în ultimele decenii.

Albumul Mănăstiri și biserici din Transilvania este departe de a fi doar un repertoar util, cvasi-muzeal, de date și imagini. El e construit pe fundamentele unei investigații de antropologie religioasă, care se reflectă parțial în fotografii, în text și, mai cu seamă, în complementul despre viața monahală. Tot acest patrimoniu de o diversitate excepțională, care reprezintă emblema culturală a Transilvaniei, e situat în contextul lui contemporan, în peisaj, în țesătura realității umane din fiecare loc vizitat. Competența istorică și gustul impecabil în alegerea detaliilor vizuale își află corespondența în flerul special pentru situațiile de viață, surprinse uneori în exemplaritatea lor, alteori sub aspectele lor carente. O astfel de întreprindere de anvergură, care anunță un al doilea volum dedicat județelor Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov și Sibiu, este neîndoielnic un îndemn la cunoaștere, dar și un elogiu adus frumuseții ca itinerariu spiritual.

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

Zizi și neantul jpeg
Sistem și libertate
Am crescut într-o lume în care ceea ce astăzi considerăm nevoi de bază erau, pe la sfîrșit de ani ’70 și început de ani ’80, privite drept suprastructuri. Răsfățuri.
liceul sf sava bucuresti jpeg
Liceul avea coloane
Revederea colegilor și profesorilor dragi mi-a dat sentimentul mîngîietor că lucrurile ar putea deveni la fel de bune pe cît ni le imaginam noi în 1992.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce nu-s românii ca francezii?
Cartea și bagheta mi s-au părut două lucruri indispensabile în Franța.
p 19 Sylvie Germain WC jpg
Sindromul Șarikov
Nu este vorba doar despre o lipsă de educație, ci și despre voluptatea unei agresivități manifestate zi de zi, pe rețelele de socializare, care au devenit nu doar un spațiu bun pentru defularea nervilor, ci gazdă generoasă acestei forme josnice de violență.
p 20 Gustave Thibon jpg
O lumină asupra imediatului
Pentru Putin şi adepţii lui, persoanele, fie ele ucrainene ori ruse, civili ori combatanţi, sînt nimic.
Theodor Pallady jpeg
Scopul meu ești Tu
Un adevărat apostol al dialogului, un maestru al incluziunii și un campion discret al cercetării Celuilalt, cu sau fără majusculă.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Poliția din Cehia este în căutarea unui hoț care are obiceiul să intre prin case, fără a se sinchisi de prezența locatarilor. Se spune că se uită la aceștia în timp ce dorm.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.