„Atenţie, cad îngeri”

Publicat în Dilema Veche nr. 919 din 18 – 24 noiembrie 2021
„Atenţie, cad îngeri” jpeg

Prin 1970 asta era afişat, se spune, la Veneţia, în portalul bisericii Santa Maria della Salute. Eva căzuse deja, la 4 noiembrie 1966. Înălţate pe cununa cupolei, statuile din piatra albă de Istria erau grav atacate de timp, de intemperii, de poluare; ameninţau cu dislocarea. Tije metalice, ascunse privirii, le ancorau masele masive, le menţineau vizual într-o eterică plutire. Dar şi fiarele roseseră piatra, o mîncaseră. Trecătorul neatent risca să aibă un contact brutal, nemeritat, cu lumea angelică.

Încoronată de puternice volute baroce – pe care localnicii îşi permit să le numească urechi (şi încă mari: orecchioni) –, biserica de la capătul Marelui Canal e, se ştie, o marcă a Veneţiei. O mulţime de pictori – de la Canaletto şi Francesco Guardi pînă la William Turner şi Claude Monet – i-au zugrăvit masa ondulatorie, amplă, vibrantă, tocmai potrivită să răspundă faldurilor lichide  care o înconjoară. Vastă, protectoare, majestuoasă, încununată asemenea Fecioarei căreia îi este închinată, biserica a fost înălţată de veneţieni ca apărătoare împotriva ciumei. Între 1630 şi 1631, epidemia care se întinsese în nordul Italiei a ucis a treia parte dintre locuitori. Avea să fie ultimul val al bolii îndurat de cetate. În vara lui 1630, Senatul a hotărît ridicarea bisericii, a cărei construcţie va începe în anul următor. Baldassare Longhena, autorul acestei mase arhitectonice uimitor de coerente în baroca ei complicaţie, a lucrat aici cincizeci de ani. Santa Maria della Salute nu pare un edificiu, ci o sculptură, un imens bloc de piatră adînc modelat. Cupolele ei dialoghează cu cele, de peste Canal, ale bazilicii San Marco, capelă a Palatului Dogilor şi biserică a Republicii. Longhena a murit cu cinci ani înainte de consacrarea bisericii, petrecută la 9 noiembrie 1687.

De-a lungul secolelor, veneţienii nu au uitat teribila epidemie. Un tablou al lui Francesco Guardi aflat la Luvru, datat 1766-1770, figurează procesiunea anuală, în frunte cu Dogele, din ziua de 21 noiembrie. E data cînd se comemorează stingerea epidemiei, iar statul şi cetăţenii aduc mulţumiri Fecioarei. Pe fundalul unui mare cer vînăt lucitor, Santa Maria della Salute apare ca un munte neclintit, ale cărei poale sînt îmbrăţişate de pe ape de masa ambarcaţiunilor, de mulţimea compactă a credincioşilor.

Cu două secole şi ceva înainte, Piero della Francesca pictase o faimoasă Madonna della Misericordia. Severă, impunătoare, hieratică, Fecioara îşi întinde braţele pentru a-i cuprinde sub arcul mantiei sale pe rugători. În tabloul lui Guardi, Santa Maria della Salute pare analogonul arhitectonic al acelei imagini. În descensiunea ritmată a planurilor şi maselor lui, edificiul arată ca o hlamidă de piatră, ca o prezenţă a Fecioarei desfăşurîndu-şi faldurile protecţiei asupra cetăţii. Cu pietatea fastuoasă, cu arta, cu spectacolul în care erau atît de meşteri, veneţienii se adresau Cerului în primejdiile epidemiei şi în revărsările publice, ritualizate, ale recunoştinţei. Alături de Fecioară, un şir de sfinţi au fost, de-a lungul vremii, invocaţi împotriva bolii, celebraţi, ilustraţi într-o imagistică pe care Contrareforma a învolburat-o spre emfază. Cînd Tizian execută comanda oficială Sfîntul Marcu pe tron împreună cu sfinţii Cosma, Damian, Rochus şi Sebastian, el pune în imagine pietatea de stat şi pietatea populară. Dar nu numai pietatea.

Statul veneţian nu uita deloc măsurile practice, politica sanitară, procedurile medicale împotriva valurilor bolii. Tabloul lui Tizian din 1509-1510 e o piesă de virtuozitate picturală şi de virtuozitate ideologică. În axul imaginii, Sîntul Marcu întronat – metaforă a autorităţii statului veneţian – prezidează de la înălţime grupul celor patru sfinţi: de o parte sfinţii Cosma şi Damian, „doctori fără de arginţi”, de cealaltă parte taumaturgii, sfîntul Rochus, vindecător al ciumei, şi sfîntul Sebastian, apărător împotriva ei. Dispoziţia personajelor indică limpede rolul Republicii de garant al sănătăţii publice pe calea medicinei şi a credinţei.

Încă de la sfîrşitul secolului al XIV-lea, Veneţia, alături de alte state italiene, instituiseră „carantina” pentru a împiedica răspîndirea unor molime aduse de călători. Navigatorii şi corăbiile bănuiţi că ar putea fi purtători de boală erau izolaţi, timp de patruzeci de zile, pe o insulă din preajma oraşului. Se socotea, potrivit teoriei hipocratice, că în acest interval se poate declara o boală infecţioasă, pe cînd ceea ce depăşeşte termenul indică o boală cronică. În 1468, Republica Veneţiei construise deja pe acea insulă un Lazzaretto Nuovo, destinat carantinei suspecţilor interni şi externi. În Lazzaretto Vecchio, aproape de Lido, erau tratate, în schimb, cazurile declarate de ciumă. La sfîrşitul secolului al XVI-lea, Lazaretul Nou era o instalaţie amplă, cu vreo sută de încăperi pentru cei izolaţi, cu mari hangare unde erau depozitate mărfurile şi chiar corăbiile dezasamblate. Şi unii, şi celelalte erau decontaminaţi cu metodele vremii; se foloseau mai ales  fumigaţiile cu plante dezinfectante şi oţetul. În 1576, potrivit istoriografului Francesco Sansovino, Lazaretul Nou, încununat de înaltele coşuri specific veneţiene, semăna de departe cu un castel. Supravegheat zilnic cu stricteţe de provveditori alla sanità, era cel mai mare edificiu public după Corderie şi Arsenal.

În 1980, Direcţia de cultură a Primăriei veneţiene a organizat în Palatul Dogilor importanta expoziţie Venezia e la peste, 1340-1797 (prezentare de Jean-Claude Hocquet în Annales, Économies, sociétés, civilisations, 3/1981). Catalogul însoţitor a cuprins contribuţii ştiinţifice, documente, ilustrări ale temei dispuse pe două direcţii: ciuma şi metodele de control al maladiei; reprezentările medicale, politice, artistice, religioase ale bolii. Or, reiese că măsurile mai mult ori mai puţin empirice, dar decise şi perseverente, luate de Republică împotriva ciumei au izbutit în mare măsură. Magistratura alla Sanità, instituită încă din 1459, primise puteri mereu mai mari şi îşi împlinea oficiul atît în privinţa călătorilor, cît şi a cetăţenilor. Avea autoritatea să închidă hanurile, să interzică procesiunile şi adunările care ar fi putut răspîndi boala; făcea anchete sanitare în urma cărora elibera „certificate de sănătate”. Măsurile de precauţie şi lazaretele situate pe toate rutele comerciale ale Veneţiei au constituit o politică sanitară care a protejat oraşul şi toate posesiunile lui de pe uscat şi de pe mare. După 1631, ciuma nu a mai afectat statul veneţian, în pofida revenirii bolii în Europa occidentală şi în Imperiul Otoman.

La Veneţia, medicina şi pietatea, guvernarea şi credinţa, statul şi Biserica au colaborat aşadar pentru sănătatea întregii comunităţi. Ce sugestii pentru astăzi, cînd statul e laic, iar Biserica un important actor spiritual şi public? Probabil, din partea statului, o mai strictă aplicare a politicii sanitare; din partea Bisericii, o mai explicită susţinere a acestei politici.

Cît despre Santa Maria della Salute şi statuile care îi fac cunună, ele sînt obiectul unei restaurări atente, îndelungate. Îngerii nu mai riscă să cadă...

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: Santa Maria della Salute (wikimedia commons)

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

faliment-personal-datorii-scadere-economica-facturi-calcule-griji-financiare
Ce greșeli fac antreprenorii când vor să-și deschidă o firmă: „O idee grozavă de afaceri nu are neapărat succes”
Rata de eșec în business în România este foarte apropiată de cea din SUA: în primul an de la înființare, 20% din firme eșuează, în primii 5 ani aproape 50% din afaceri se închid, iar după 7 ani, aproximativ 70% din firme eșuează.
cearcane jpg
3 trucuri geniale cu vaselină pentru o piele strălucitoare, fără riduri și pete întunecate
Dacă ți-am spune că la mai puțin de 10 lei poți găsi un produs de înfrumusețare care netezește ridurile, șterge cearcănele și luminează petele de vârstă, probabil ai râde.
foto2 post rugaciune shutterstock 1304835049 jpg
Cum să găsești liniștea și împăcarea în Săptămâna Patimilor: o călătorie de reflecție și reconectare cu tine și cu ceilalți
Săptămâna Mare nu este doar o perioadă de pregătiri exterioare pentru Paște, ci și un timp al curățirii și reflecției spirituale. Înainte ca lumina Învierii să umple bisericile și casele, este esențial să-ți deschizi inima și mintea, pregătindu-te nu doar fizic, ci și în lăuntrul sufletului
Strugure struguri ciorchine vie vin cramă podgorie Dobrogea Sursa Alira
Schimbările climatice redesenează harta vinurilor: un oraș european renumit pentru pescuit se apucă de făcut vin
Schimbările climatice redesenează harta vinurilor, preconizându-se că renumita regiune tradițională pentru cultivarea cabernet sauvignon din jurul Bordeaux, în sud-vestul Franței, va fi prea afectată de caniculă și prea aridă pentru a mai susține producția până la sfârșitul secolului.
image png
Producția care a devenit cel mai de succes film de la Hollywood în 2025, după doar zece zile de rulare în cinematografe
Filmul „A Minecraft Movie”, lansat de Warner Bros. și Legendary Pictures, a devenit cel mai de succes film de la Hollywood în 2025
Diamante FOTO Shutterstock
Ce trebuie știut despre diamante. Țările cu cele mai mari mine din lume
Diamantele sunt cele mai rare și mai prețioase pietre din lume, compuse dintr-un singur element chimic (carbon pur), care nu pot fi zgâriate sau șlefuite de un alt material.
Ceausescu facebook jpg
Proiectul energetic ambițios de pe vremea lui Ceaușescu, scos de la naftalină de Guvern. Cine vrea să investească în el
Unul dintre cele mai ambițioase proiecte energetice din perioada regimului comunist, hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești, este readus în atenția publică, de această dată cu sprijin internațional.
Tradiții obiceiuri și superstiții de Paște din Săptămâna Patimilor Colaj DMS
De ce nu e bine să te cerți în Săptămâna Patimilor: superstiții care îți vor schimba percepția asupra Paștelui
Săptămâna Mare (14–19 aprilie), cunoscută și sub numele de Săptămâna Patimilor, reprezintă perioada culminantă a Postului Paștelui 2025 și ultima etapă de pregătire înainte de Învierea Domnului. Fiecare zi are o semnificație profundă.
2 da vinci jpg jpeg
15 aprilie: 573 de ani de la nașterea pictorul Leonardo da Vinci, o figură emblematică a Renașterii
Leonardo da Vinci s-a născut pe 15 aprilie 1452, în localitatea Vinci, Italia, și este considerat unul dintre cele mai mari genii din istoria omenirii.