Căutarea locului

Publicat în Dilema Veche nr. 923 din 16 – 22 decembrie 2021
Căutarea locului jpeg

De cîteva săptămîni deja, vecinul de peste drum a pus la balcon semnele festive: printre crengi de brad, un Moş Crăciun cu sacul de cadouri; ceva mai sus, în boltă, o stea albă de lumini. Tablou cu cele două sigle ale sărbătorii, de care dau cu ochii în fiecare zi. Pe de o parte, dimensiunea ei larg socială: voios comercială sau îndătinată (oferte, reclame, tîrguri, bunăvoinţă, cadouri, reuniuni de familie şi prieteni, urări, masă bogată). Pe de altă parte, dimensiunea religioasă, creştină, a Naşterii Domnului care dă, în fond, rostul întregii însufleţiri festive. Da, în ciuda jocului politic care îşi bate joc de alegători, în ciuda pandemiei care ne-a restrîns vieţile, în ciuda ştirilor catastrofale cu care se desfată media, ne pregătim totuşi de sărbătoare. În ciuda lor, sîntem dispuşi spre bucurie, sîntem în aşteptarea ei. E un semn că, dincolo de contingenţe posace ori revoltătoare, există un motiv de bucurie care nu poate fi anulat. Steaua care i-a condus pe magi la Betleem rămîne pe cerul nostru cultural, continuă să fie spiritual expresivă, să marcheze traseul spre locul central al Naşterii.

Din primele secole creştine, Întruparea e celebrată pe verticala unei duble naşteri christice: naşterea dinainte de veci în Tatăl, naşterea în timp, din Fecioară. Discursul creştin a exaltat complementarele care fac să vibreze împreună cele două evenimente, cele două planuri ca un acord între zenitul divin şi peştera Betleemului, între „pol” şi „centru”. Imnografia, intonată şi astăzi în biserici, desfăşoară îmbelşugat variaţiile acestui „acord antinomic”. „Împodobeşte-te, Betleeme... Cel fără de mamă din Tatăl şi fără de tată din mamă Se naşte”; „În peşteră mică vii să Te mărgineşti, Cel ce din fire eşti nemărginit.”

Dar încă din textele nou testamentare, la Sfîntul Ioan şi Sfîntul Pavel, apoi la Clement Alexandrinul, Origen, Grigore de Nyssa, Ambrozie, Augustin, Maxim Mărturisitorul, apare ideea că naşterea christică are drept ţintă şi „loc propriu” interioritatea omului, centrul, inima lui. Acesta e locul vizat de Întrupare. Aici trebuie să se „nască” şi să se dezvolte prezenţa lui Christos, gîndirea şi duhul Lui. Sfîntul Pavel (Galateni, 2, 20) o spune ca pe un ideal împlinit: „Nu eu mai trăiesc, ci Christos trăieşte în mine”. Origen, apoi Augustin spun foarte net: la ce bun Întruparea dacă ea nu se realizează în adîncul omului? Dacă sufletul nu e „conformat” de Logosul divin, dacă nu e organizat, modelat în cunoaştere, condus dinăuntru de El? E întrebarea mereu reluată de contemplativi şi gînditori creştini din Răsărit şi din Apus. „Cum se produce naşterea lui Christos în noi şi cum se împlineşte ea într-un suflet bun?”, se întreabă Meister Eckhart (secolele XIII-XIV) într-una dintre predicile sale. Iată o temă dominantă în gîndirea lui. 

Pentru această întrebare, pentru această temă, unul dintre simbolurile cele mai expresive e sămînţa, cu metabolismul ei. Ea se depune într-un sol care, dacă e receptiv, dă seminţei loc de creştere, de „realizare” a posibilităţilor ei specifice. Dacă e receptiv, „pămîntul” în cauză e transformat de puterile seminţei care lucrează în el, răspunde, cu propria aptitudine, la tipul de rodnicie al seminţei. Participă intim la maturizarea rodului.

Prin întrupare, Cuvîntul divin îşi rosteşte cuvîntul transcendent cu glas uman. Acest cuvînt este, potrivit Evangheliei şi hermeneuţilor ei, sămînţa pe care sufletele o au de primit, de absorbit, de făcut să crească prin meditaţie, reflecţie, rugă; prin îndrăzneala cercetării unită cu atenţia faţă de „intenţiile” proprii grăuntelui primit. A interioriza sămînţa, a o scruta cu puterile reflexive şi contemplative ale sufletului, a-i face loc în centrul profund al fiinţei şi a o lăsa să lucreze acolo: iată idealul spiritual legat de sămînţa transcendentă. „Nu ştiţi oare că din această sămînţă a cuvîntului lui Dumnezeu se naşte Christos în inima ascultătorilor?”, spune Origen într-una dintre Omiliile la Levitic.

Aşa fiind, tema convoacă imediat parabola evanghelică a semănătorului. Începutul parabolei trimite deja, transparent, la Întrupare („Ieşit-a semănătorul să semene...”). Cuvîntul divin aruncă – pretutindeni oferită – sămînţa cuvîntului Lui. El o răspîndeşte pe orice fel de pămînt, aşa încît revine fiecărui primitor să aibă atenţia adecvată faţă de calitatea seminţei, să o preia în propriul „sol”, să o situeze la acele niveluri de înţelegere unde sămînţa îşi dezvoltă sensurile veritabile.

Parabola semănătorului e o lecţie de discernămînt, o indicaţie a solului potrivit: unul singur, asemenea Cuvîntului unu, a cărui sămînţă se aruncă peste el. Un singur sol/suflet e bun. Unul singur în perspectiva rodului unitiv, care va transforma fiinţa umană în conformitate cu Unul divin. Dar, unul singur fiind, el nu e uniform. Varietatea sufletelor „bune” e nelimitată, asemenea gestului christic care răspîndeşte fără mărginire cuvîntul. Fiecare suflet, spune parabola şi au spus autori creştini (Origen, Efrem Sirul printre alţii), primeşte Cuvîntul întrupat şi cuvintele Lui potrivit unei specifice posibilităţi de înţelegere, potrivit propriei înzestrări, propriului talent spiritual. Important e să recunoască calitatea seminţei, să crească împreună cu ea. Nici o plantă de muştar nu e identică alteia, dar toate sînt plante de muştar, crescute din acelaşi fel de grăunte.

Parabola e în acelaşi timp o lecţie de libertate. Semănătorul nu intervine ofensiv asupra solului. Persoana umană decide modul de primire a seminţei. Ea determină nivelul interior la care situează sămînţa (în mod discret, cele patru cazuri enumerate de parabolă sugerează o progresivă „adîncire”, din care totuşi doar ultimul caz dă nivelul fertil). În funcţie de receptivitatea umană, aşadar, sămînţa transcendentă se iroseşte sau fructifică „local”, în fiecare ins (fără ca posibilităţile ei intrinseci să fie cumva afectate). Andrei Pleşu are dreptate să vadă gestul Semănătorului ca pe o „încercare”, ca pe o propunere. E încercarea insistentă, niciodată părăsită, niciodată descurajată, a Cuvîntului de a-şi oferi cuvîntul, de a-şi oferi prezenţa. E în acelaşi timp strădania Lui de a stîrni receptivitatea umană. În termenii din Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste, Semănătorul divin „încearcă mereu să arate în ce fel poate verticala adevărului, sau a căutării, să intersecteze orizontalitatea conştiinţei comune”.

Rămîne omului să răspundă printr-o altă verticală, care se adînceşte în solul inimii lui. Sărbătoarea înseamnă aşadar, de parte umană, bucurie, dar şi atenţie, discernămînt, creativitate verticală.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

ten perfect 600x400 jpeg
Ce fac femeile chineze să aibă un ten perfect. 6 secrete care te vor ajuta să arăți cu mult mai tânără și să scapi de riduri
Te-ai întrebat vreodată de ce femeile chineze par să fi descoperit o fântână a tinereții? În timp ce pentru restul lumii tinerețea pare să coste o avere: seruri, fillere și intervenții, ele păstrează o strălucire aparte cu... lucruri incredibil de simple.
image png
Trump cere din nou pedepsirea presei. Președintele SUA a criticat reportajele unei televiziuni despre Ucraina și Groenlanda
Președintele american Donald Trump a criticat CBS după ce canalul media a difuzat reportaje despre Ucraina și Groenlanda, afirmând că ar trebui să plătească un preț mare pentru că „s-a luat de el”.
zodii, foto shutterstock jpg
Zodiile care vor avea parte de un câștig nesperat, după Paște. Veștile bune vin una dupa alta pentru acești nativi
Sărbătorile pascale aduc nu doar lumină și liniște sufletească, ci și o energie astrală care poate schimba destinul unora dintre noi.
image png
„Este o strategie”. Trump a fost contrazis: atacul criminal rusesc de la Sumî nu este o „greşeală”, spune publicația Politico
Preşedintele american Donald Trump a descris dublul atac cu rachete balistice al Rusiei din Duminica Floriilor asupra oraşului ucrainean Sumî, care a ucis 35 de persoane şi a rănit 117, drept o „greşeală” a ruşilor.
shutterstock 2586870139 jpg
Platforme de invazie, exerciții navale și roboți pentru secționarea cablurilor submarine: cum îl pune la încercare China pe Donald Trump
China își flexează mușchii în regiunea indo-pacifică pentru a-și afirma supremația față de vecinii regionali, însă China încearcă în același timp să testeze disponibilitatea lui Donald Trump de a interveni pe fondul mișcărilor tot mai agresive în regiune, relatează The Guardian.
image png
Coreea de Sud a anunțat o creștere a investițiilor cu încă 5 miliarde de dolari în industria cipurilor
Coreea de Sud a anunţat investiţii de 23,1 miliarde de dolari în industria semiconductorilor - o creştere de aproape 5 miliarde de dolari faţă de bugetul existent de 18,2 miliarde de dolari, relatează BBC.
angajati
Ce amenzi riscă firmele care încheie contract de colaborare cu angajații. ANAF a acuzat o firmă din IT de o fraudă de peste 1 milion de lei
Odată cu eliminarea facilităților fiscale din IT, agricultură, construcții și industria alimentară, dar și într-un context economic cu presiune pe mediul de business, firmele din România sunt tentate să transforme contractele individuale de muncă în contracte de colaborare.
gandaci de bucatarie jpeg
Cele 3 plante de primăvară care țin gândacii departe de locuința ta
Pe măsură ce temperaturile cresc și natura revine la viață, apar și vizitatorii mai puțin doriți – gândacii și alte insecte care pot invada locuința, în special în căutarea hranei sau a unui adăpost călduros.
Donald Trump FOTO AFP
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
România și Uniunea Europeană au scăpat pentru moment de tarifele suplimentare impuse de Trump, însă nu există certitudinea că lucrurile vor rămâne așa.