DIN POLUL PLUS

Pagina 6
Poate fi studiul religiilor pacificator? jpeg
Poate fi studiul religiilor pacificator?
Daniela Dumbravă şi Bogdan Tătaru-Cazaban, de la Institutul de Istorie a Religiilor (Academia Română), au propus o secţiune dedicată colegialităţii religioase organizate în act de ripostă faţă de o situaţie conflictuală acută, anume războiul civil din Liban.
Theodor Pallady jpeg
Maturizarea tîrzie a indianisticii românești
S-ar putea spune că indianistica românească e o glosă tenace la influența lui Schopenhauer asupra lui Eminescu și, fără îndoială, a modelului iradiant pe care geniul poetului (cu tot cu ciclopicul său apetit cognitiv) l-a impus posterității.
Ceaslov? jpeg
Ceaslov?
Schimbarea de paradigmă culturală pe care o ilustrează dispariția cuvîntului ceaslov din vocabularul tinerei generații nu este neapărat un semn de sfîrșit al creștinismului, cît al unei anumite creștinătăți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Reversul melancoliei
O altă reacție față de plictisul la care se vede obligată o întreagă clasă este rebeliunea sau fronda.
„Otium”: între plictis şi tihnă jpeg
„Otium”: între plictis şi tihnă
Starea de netrudă, de fericită desfătare, de contemplare a realelor tari.
Theodor Pallady jpeg
Afghan Story
Etosul democratic rămîne rezultatul unei civilizații personaliste a libertății, așa cum nu găsești dincolo de Europa și America de Nord.
„Epoca brâncovenească” jpeg
„Epoca brâncovenească”
Brâncovenescul reprezintă o echilibrare a unei balanțe identitare în care ingredientele etnografice se poziționau în tensiune față de cele moderniste.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Plethon: paradoxul unei întîlniri
Acest text aspru cu Aristotel, scris ca un exercițiu de școală sau ca o suită de notițe rezumative, din perspectiva unui platonism tîrziu, afin cu Proclus, e o probă de vitalitate intelectuală a lumii bizantine, oferindu-se, în amurg, să-i inițieze pe florentini într-o cunoaștere spre care aceștia aspirau cu toată ființa lor.
Ritm jpeg
Ritm
A pune în comunicare multiplul, diversitatea persoanelor şi a realului cu un Pol suveran ţine tot de ritm, de vibraţia unitivă.
Theodor Pallady jpeg
Întrupare și despuiere
Oamenii adună, colecționează, se identifică fetișist cu diverse simboluri de statut, caută frenetic consumul ostentativ.
Exclușii corpului ierarhic jpeg
Exclușii corpului ierarhic
Proscrierea ca sentință pronunțată de către o autoritate a ierarhiei nu este decît constatarea statutului de proscris al acelui individ.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Profeții și Schimbarea la Față
În momentul transfigurării pe muntele Taborului, Hristos a apărut însoțit de doi profeți ai Vechiului Testament: Moise și Ilie, despre care tradiția biblică spune că au trecut miraculos din această viață.
Nevoia de aer jpeg
Nevoia de aer
Ajungi să percepi mai viu însemnătatea pe care tradiţiile spirituale o dau „calităţii” aerului.
Theodor Pallady jpeg
Al XXI-lea secol creștin, văzut de la Paris
Profesorul Reynié și-a invitat colegii să prezinte tabloul real al creștinismului contemporan, dincolo de clișeele triumfalist-seculare care par să-i fi pus... cruce.
Slujitorii tainici ai lui Dumnezeu jpeg
Slujitorii tainici ai lui Dumnezeu
Carul de foc în care se ridică de la pămînt a rămas în iconografia Sfîntului Ilie metafora unei puteri spirituale ieșite din comun.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Muzică și manuscrise la Sibiu
Manuscrisele din arhive și biblioteci, unde așteaptă să fie redescoperite, conțin încă lucruri noi, uneori surprinzătoare.
O nouă ediţie Platon jpeg
O nouă ediţie Platon
Andrei Cornea ne-a obişnuit cu proiecte ample prin care devin prezenţi (sau sînt restituiţi extins) în limba română filozofi antici de primă mărime.
Theodor Pallady jpeg
Moartea unui despot (i)luminat
E tot mai tristă distanța dintre „arta filmului” și curentul comercial majoritar – care a transformat scenariul, regia și prestația actorilor într-o combinație lamentabilă de stereotip și joc video.
Catapeteasma neîmplinirii jpeg
Catapeteasma neîmplinirii
Tema împlinirii nu este specific modernă și o întîlnim, dimpotrivă, ca o temă centrală a Noului Testament cu trimiteri încă din Vechiul Testament.
Theodor Pallady jpeg
Cînd Antonie cel Mare glăsuia în dialectul sahidic
Sfaturile patericale ajungeau imediat la inima auditoriului, inspirîndu-le emulația pe calea virtuții și admirația față de figurile exemplare ale unui ascetism aproape supraomenesc.
O spusă veche jpeg
O spusă veche
Există o veche spusă care rezumă, după mine, condiţia „polului plus”. Îi redă cu o somptuoasă simplitate înălţimea atotcuprinzătoare.
Theodor Pallady jpeg
Venerabilul Robert Schuman
Decizia Vaticanului le reamintește liderilor actuali ai statelor-membre UE că pacea, prosperitatea, democrația și libertatea de care (încă) ne bucurăm au rădăcini creștin-democrate.
Stavropoleos  Zeciuiala ctitoriei jpeg
Stavropoleos. Zeciuiala ctitoriei
Ceea ce se dezvăluia dincolo de un monument, restaurat exemplar, era o instituție vie.
La Martorana jpeg
La Martorana
Unificator a tot ceea ce pare a fi disparat ca sens, simbolul (symbolon), prin însăși forța polisemiei sale, trimite la înțelegeri adînci, la o infinită croială a sincronicității tacite a lucrurilor.
Demonstraţii jpeg
Demonstraţii
O înregistrare video îl arată, timp de o oră şi jumătate, pe jurnalistul opozant Roman Protasevici care face declaraţii vinovăţie şi de supunere faţă de regimul Lukaşenko.
Theodor Pallady jpeg
O carte de căpătîi
Deși pătrunde în arena noastră intelectuală cu o „mică” întîrziere de șapte decenii, volumul lui H. Richard Niebuhr – Christ and Culture (1951), publicat la editura orădeană Casa Cărții (2021), în traducerea lui Teofil Stanciu și cu un riguros studiu introductiv datorat lui Daniel Barbu – are toate datele evenimentului editorial demn de acest nume.
Theodor Pallady jpeg
Noua Inchiziție iacobin-puritană din social media
Cu cîteva zile în urmă, „echipa” Facebook mi-a blocat contul personal & comunicările pe Messenger, pentru 24 de ore.
Pacea posibilă  Georges Khodr jpeg
Pacea posibilă. Georges Khodr
Georges Khodr deschide, în textele sale, o fereastră care dă spre locul nelumesc al păcii, chiar în inima unui război care pare să nu se mai sfîrșească.
Perplexitate jpeg
Perplexitate
Suferinţa celui apropiat dă destulă materie nu numai compasiunii, ci şi cunoaşterii.
Theodor Pallady jpeg
Paradoxul unui caz inclasabil
Acest „gentleman creștin”, cum l-a numit Andrei Pleșu, a lăsat o urmă durabilă printre ucenicii cîștigați în anii ʼ90, cînd s-a repatriat (de fapt, a revenit pe meleagurile natale, căci patria lui terestră nu avea contur).
Vîna zidurilor jpeg
Vîna zidurilor
Miona Miclescu avea acea calitate rară de a fi bogat și nuanțat cultivată fără a da impresia că este o realizare sau că a depus un efort în această privință.
Ceasornicul spiritului  C S  Lewis jpeg
Ceasornicul spiritului. C.S. Lewis
Experiența creștină, spune Lewis, este înrudită strîns cu cea „imaginativă”. Ea creează lumea în mod absolut, resemnifică radical lucrurile, formulează sensuri inedite.
O bibliotecă insuficient de largă jpeg
O bibliotecă insuficient de largă
Sfîntul Ioan afirmă că actul lui Christos depăşeşte puterea de spunere a unei cărţi, a Evangheliei înseşi ca text.
Theodor Pallady jpeg
Sacrificium
Adunarea credincioșilor și gestica solemnă a corpului sacerdotal confirmă etimologia termenului „sacrificiu” (sacra/facere).
Ortodoxia bizantină jpeg
Ortodoxia bizantină
Biserica iconoclastă este bizantină fără să fie ortodoxă, și chiar cînd e ortodoxă din punct de vedere dogmatic, ea nu încetează să fie bizantină.
Claudel și Rimbaud  Despre hrană jpeg
Claudel și Rimbaud. Despre hrană
Imensitatea cerurilor nu reprezintă o țintă a efortului gîndirii, ci una a transformării radicale a simțurilor concomitent cu o verticalizare abruptă a imaginației.
André Scrima: o cunoaştere poetică jpeg
André Scrima: o cunoaştere poetică
În cele şapte săptămîni de la Paşti la Pogorîrea Duhului Sfînt, ţesătura bogată a celebrărilor desfăşoară sensul întreg, dar nemărginit al actului christic, îl propune înţelegerii, cunoaşterii, participării.
Theodor Pallady jpeg
Două căi, o singură alegere
Orice istoric al creștinismului va recunoaște că această religie a fost mai liberă în vremurile persecuțiilor imperiale din primele sale veacuri decît în captivitatea din lagărul socialist.
Măreția jertfei jpeg
Măreția jertfei
Trebuie să fie cu totul altceva în moartea lui Iisus Hristos. În primul rînd, anticiparea nu numai a ideii abstracte de moarte, ci a parcursului pe care Îl va străbate pînă la ea.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Mormîntul gol
Înlăuntrul mormîntului gol are loc revelația învierii.
Subţiere jpeg
Subţiere
Postul apare ca un efort – meritoriu – de voinţă. Omul care ţine post se dă înapoi, se ţine în frîu, se constrînge, se „nevoieşte”.
Theodor Pallady jpeg
Noul Testament american
Volumul fixează într-un stil fluent vocabularul religios și contextul social din care s-a cristalizat ideea „destinului manifest” al viitoarei superputeri globale.
Prăbușirea autorității jpeg
Prăbușirea autorității
Autoritate desemnează primordial puterea legitimă și acceptată sau chiar învestită de o largă majoritate a unei societăți, ceea ce-i permite să funcționeze fără ajutorul nemijlocit al forței coercitive.
Maria Skobțova sau fidelitatea în jertfă jpeg
Maria Skobțova sau fidelitatea în jertfă
Viața Mariei Skobțova face să pălească cele mai palpitante și neverosimile aventuri, iar, pentru ochiul credinței, devine o parabolă a imprevizibilității lui Dumnezeu.
Sărbătoarea în vreme de coronavirus jpeg
Sărbătoarea în vreme de coronavirus
Astfel de adaptări cer inventivitate spirituală, cer reflecţie asupra însemnătăţii de căpătîi a Paştelui.
Theodor Pallady jpeg
Înapoi la izvoare
Părintele McGuckin – care oficiază azi sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Române – a devenit un herald apusean al creștinismului răsăritean.
Educația națională și sfîrșitul școlii jpeg
Educația națională și sfîrșitul școlii
Dacă a putut da faliment Banca Lehman Brothers, probabil că și sistemul de învățămînt poate ajunge la limita raționalității economice și sociale.
Manuscrisele lui Eliade jpeg
Manuscrisele lui Eliade
Manuscrisele lui Eliade trebuie să se afle într-o arhivă publică spre a fi studiate.
Critica ritualismului jpeg
Critica ritualismului
Există ispita de a reduce relaţia cu divinul la gestică ceremonială, la procedură bătută în cuie, la act pe cît de precis detaliat, pe atît de exterior.
Theodor Pallady jpeg
Trup și carne
A fi „trupesc” înseamnă a lupta cu Dumnezeu, prin ignoranță, invidie, furie și blasfemie.