Demonstraţii

Publicat în Dilema Veche nr. 897 din 17 – 23 iunie 2021
Demonstraţii jpeg

O înregistrare video îl arată, timp de o oră şi jumătate, pe jurnalistul opozant Roman Protasevici care face declaraţii vinovăţie şi de supunere faţă de regimul Lukaşenko. La sfîrşit izbucneşte în lacrimi şi îşi acoperă faţa, purtînd mărci de violenţă, cu mîinile tumefiate. Oficiali europeni şi-au declarat indignarea faţă de acest spectacol cinic. „E o ruşine”, a spus purtătorul de cuvînt al Guvernului german, Steffen Seibert: înregistrarea arată „dispreţul total al conducătorilor bieloruşi faţă de democraţie şi faţă de fiinţele umane” (Le Monde, 4.06.2021). Căci asta era: un spectacol, special regizat, al forţei represive care poate sili conştiinţele să se renege public. Nimeni nu crede în declaraţiile jurnalistului răpit, încarcerat, terorizat. Nu tocmai asta urmăreşte o dictatură exacerbată: să arate că supunerea e tot ce contează, că adevărul şi conştiinţa sînt lucruri de nimic? Dar, repet: curajul lui Protasevici şi al atîtor bieloruşi de a înfrunta dictatura, în demonstraţiile din 2020, îşi păstrează sensul întreg. Orice ar fi fost siliţi declare sub tortură, actul lor civic e nealterat.

Regimurile comuniste dinainte de 1989 nu recurgeau la declaraţii izbitoare, internaţional difuzate, ale metodelor lor de represiune. Persecuţia disidenţilor, oprimarea populaţiei erau ascunse. Propaganda întreţinea, dimpotrivă, minciuna unei societăţi perfecte. Regimul Lukaşenko nu se mai acoperă cu vălul unei ideologii pretins benefice. Practică represiunea pusă în scenă cu o brutalitate menită să nimicească orice urmă de opoziţie internă. Ca şi organizaţiile teroriste islamice, mediatizează confesiuni obţinute sub violenţă fizică şi psihică. La fel ca şi ele, sfidează, cu cinism, ordinea democratică a Occidentului. Dar, mai ales, calcă orice urmă de respect pentru fiinţa umană. Pentru nostalgicii lui Ceuşescu şi pentru tinerii neomarxişti e potrivit să privească la chipul dezvelit, nud, al unei dictaturi de extracţie comunistă.

Răpirea jurnalistului şi a prietenei sale a stîrnit reacţii de condamnare şi de protest în opinia publică europeană. Dar nu multe. Opozanţii bieloruşi în exil, alături de „Reporteri fără frontiere”, au demonstrat la Vilnius şi la Varşovia. Au denunţat tratamentul sutelor de arestaţi politic în Belarus. În faţa unor ambasade europene ale Belarusului, inclusiv a celei din Bucureşti, s-au adunat grupuri modeste de protestatari. Conştiinţa publică occidentală ar trebui să ia act mai intens, masiv, de scandalul pe care îl constituie, în preajma graniţei europene, regimul Lukaşenko şi practicile lui represive. Ar trebui să se simtă interpelată, alertată, avertizată de această sinistră alternativă faţă de democraţia liberală.

Oficialii europeni au reacţionat mai acut, mai unit decît altădată. Deturnarea avionului deţinut de o companie europeană, care făcea legătura între două capitale europene, pune în cauză siguranţa cetăţenilor din UE. „Pirateria de stat” a regimului Lukaşenko pune în cauză siguranţa circulaţiei aviatice internaţionale. Sălbăticia represiunii e opusă principiilor pe care se întemeiază societăţile civilizate (libertatea de conştiinţă, dreptul la liberă exprimare, dreptul la protest paşnic etc.). Uniunea Europeană a anunţat sancţiuni împotriva regimului Lukaşenko: unele deja în vigoare (interzicerea spaţiului de zbor european pentru avioanele din Belarus, recomandarea de a ocoli Belarusul pentru companiile europene); altele, economice, mai drastice, urmează a fi luate în considerare. Poate că demonstraţiile de protest faţă de terorismul dictaturii bieloruse se vor înmulţi în Europa. În acest caz, oficialii europeni s-ar simţi, poate, mai îndemnaţi, mai susţinuţi să pună în practică sancţiunile. Şi să facă mai net prezentă ordinea democraţiei liberale, deosebirea ei radicală faţă de celălalt regim. Cu speranţa că ea va influenţa, poate, şi situaţia opozanţilor încarceraţi.

În Occident, alte demonstraţii au avut, în schimb, întindere fulgerătoare. Cazul George Floyd a stîrnit manifestaţii uriaşe în SUA. Deşi poliţistul care l-a sufocat, prin violenţa manevrelor de arestare, a fost judecat şi riscă să fie condamnat la treizeci de ani de închisoare, deşi anchetele privind brutalitatea Poliţiei s-au înmulţit, mişcarea Black Lives Matter a luat avînt. S-a extins în Europa de Vest, a alimentat mişcările de acuză aduse Occidentului pentru discriminare, colonialism, rasism, universalism autoritar etc. Manifestanţii au vrut să doboare şi chiar au devalizat statui ale unor figuri definitorii pentru Europa modernă. Dar n-au fost încarceraţi şi chinuiţi pentru asta. Nu au fost filmaţi căindu-se pentru convingerile lor, violent exprimate. Au fost doar amendaţi pentru deteriorare de bunuri publice. Au putut striga, publica, milita în voie pentru o rescriere „anticolonialistă” şi „antioccidentală” a istoriei. Ce-i drept, n-au vrut – sau n-au ştiut, căci propaganda se întemeiază pe ignoranţă, voită ori nu – să ia seama că opoziţia faţă de sclavie a luat naştere tot în Occident, că ceea ce a fost opresiune şi discriminare în regimurile coloniale şi-a avut prima critică tot în mediile occidentale, că interesul respectuos, studios faţă de alte culturi şi religii e fapt occidental.

Da, Occidentul liberal nu e perfect şi nu se pretinde perfect. Dar e un model de societate care poate fi îmbunătăţit şi care urmăreşte să dea posibilitate îmbunătăţirii. Asigură posibilitatea protestului paşnic, a dezbaterii publice, a pătrunderii unor teme noi în conştiinţa societăţii mari, dă loc unor reglaje socio-culturale şi politice.

În iunie 2020, un grup de manifestanţi Black Lives Matter au împroşcat pe statuia lui Churchill din Piaţa Parlamentului, Westminster, inscripţia „rasist”. Uitau – sau nu ştiau? – că graţie lui Churchill, în mare parte, Europa n-a fost înghiţită de dictatura nazistă. Că ei puteau să strige şi să manifesteze liber datorită celui care a spus că „democraţia e cel mai prost regim în afară de toate celelalte”. E de ajuns să privim la arcul dictaturilor exacerbate, din Estul european şi din Orientul Apropiat, ca să-i dăm dreptate.

Ce face ca, în Occident, să existe o reacţie atît de palidă faţă de mişcările de culpabilizare/fragilizare a propriei civilizaţii, o reacţie atît de palidă, de precaută faţă de dictaturile sălbatice din afară? Potrivit lui Andrei Pleşu, asta se datorează faptului că societăţile occidentale trăiesc astăzi în aerul narcotizant al ideologiei. Al unor ideologii soft, care rămîn totuşi modul dominant de a ne raporta la real (vezi textul său „Ideologiile între ridicol şi subversiune”, în volumul Despre bucurie în Est şi în Vest, Humanitas, 2006). O „gîndire masificată”, săracă domină atît interesele de cunoaştere – închise adesea într-o ramă socio-culturală gata preparată –, cît şi atitudinea noastră faţă de crizele actualităţii. Într-adevăr: de n-ar fi aşa, am reacţiona mai acut, mai masiv, mai decis faţă de batjocorirea adevărului şi a conştiinţelor. Oare atacurile, brutale sau insidioase, la ceea ce face verticala fiinţei umane nu ne mai îngrijorează? În civilizaţia occidentală, laicitatea şi religiile au tocmai această axă comună, esenţială: demnitatea fiinţei umane. Să fi pălit atenţia faţă de ea?

 Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: Roman Protasevici (wikimedia commons)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

FOTO 1 JPG
„Windows” cu tenorul Marius Vlad Budoiu (II)
După „Window to Schumann”, vă prezint în continuare „Window to Puccini” și „Window to Freedom”, celelalte CD-uri din noul ciclu de piese vocale înregistrate de Marius Vlad Budoiu, acum în acompaniamentul de pian al Larisei Pentea.
Kaja Kallas și Volodimir Zelenski  Foto Captură video Facebook Volodimir Zelenski jpg
Un înalt reprezentant al UE susţine folosirea activelor rusești înghețate ca plată a „daunelor pe care Rusia le-a cauzat Ucrainei”
Kaja Kallas, reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a declarat că Kievul are dreptul legitim la despăgubiri, aşa încât activele ruseşti îngheţate de Uniunea Europeană ar putea fi folosite pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei.
bob tunsoare jpg
Cele 5 tunsori la modă ușor de coafat și potrivite oricărui stil
Alegerea unei tunsori poate transforma complet aspectul și stilul personal, mai ales dacă optezi pentru una modernă, ușor de întreținut. Tendințele pun accent pe naturalețe, versatilitate și ușurința de coafare.
sistem rachete patriot
România a testat cu succes sistemul Patriot al Forțelor Aeriene. Anunțul Ministerului Apărării Naționale
O baterie de rachete Patriot din Regimentul 74 a fost testată cu succes în cadrul exercițiului F.A. PATRIOT SPARK 24.11, desfășurat la Capu Midia, a transmis Ministerul Apărării Naționale. Exercițiul a avut loc în perioada 2-12 decembrie.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Previziunile pentru 2025 sunt incerte: BNR va apăra stabilitatea leului până după alegerile prezidențiale
Raportul „Dezechilibrele macroeconomice necesită stabilitate politică”, publicat joi de economiștii BCR arată cât de incerte sunt previziunile pentru 2025, singura certitudine fiind că BNR va apăra stabilitatea leului.
Zelenski primit de Biden la Casa Albă FOTO EPA EFE jpg
Administrația Biden ia în calcul sancțiuni asemănătoare celor impuse Iranului, vizând petrolul rusesc, pentru a-l slăbi pe Putin
Administrația Biden, care până acum a evitat măsuri care ar putea duce la o creștere a prețurilor energiei, în special în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din noiembrie, pare să fie acum mai deschisă la ideea unor sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.
CM 2030 jpg
Campionatul Mondial din 2030, unul „revoluționar”. Se va juca pe 3 continente
Cupa Mondială din 2030 și-a anunțat țările organizatoare.
Mbappe facebook webp
Mbappé a scăpat de acuzația de viol. O procuroare l-a scos basma curată
Kylian Mbappé a scăpat de acuzațiile de viol, după ce procuroarea a stabilit că nu sunt suficiente probe.
mar negru jpg
Fructul care a uimit internauții! Are gust de ciocolată atunci când se coace
Este un fruct care, la prima vedere, pare destul de bizar. Are o textură neobișnuită, iar din punct de vedere vizual, nu arată deloc foarte apetisant. Însă, gustul lui incredibil l-a făcut extrem de popular printre internauți, mai ales datorită faptului că seamănă cu ciocolata, atunci când se coace!