Demonstraţii

Publicat în Dilema Veche nr. 897 din 17 – 23 iunie 2021
Demonstraţii jpeg

O înregistrare video îl arată, timp de o oră şi jumătate, pe jurnalistul opozant Roman Protasevici care face declaraţii vinovăţie şi de supunere faţă de regimul Lukaşenko. La sfîrşit izbucneşte în lacrimi şi îşi acoperă faţa, purtînd mărci de violenţă, cu mîinile tumefiate. Oficiali europeni şi-au declarat indignarea faţă de acest spectacol cinic. „E o ruşine”, a spus purtătorul de cuvînt al Guvernului german, Steffen Seibert: înregistrarea arată „dispreţul total al conducătorilor bieloruşi faţă de democraţie şi faţă de fiinţele umane” (Le Monde, 4.06.2021). Căci asta era: un spectacol, special regizat, al forţei represive care poate sili conştiinţele să se renege public. Nimeni nu crede în declaraţiile jurnalistului răpit, încarcerat, terorizat. Nu tocmai asta urmăreşte o dictatură exacerbată: să arate că supunerea e tot ce contează, că adevărul şi conştiinţa sînt lucruri de nimic? Dar, repet: curajul lui Protasevici şi al atîtor bieloruşi de a înfrunta dictatura, în demonstraţiile din 2020, îşi păstrează sensul întreg. Orice ar fi fost siliţi declare sub tortură, actul lor civic e nealterat.

Regimurile comuniste dinainte de 1989 nu recurgeau la declaraţii izbitoare, internaţional difuzate, ale metodelor lor de represiune. Persecuţia disidenţilor, oprimarea populaţiei erau ascunse. Propaganda întreţinea, dimpotrivă, minciuna unei societăţi perfecte. Regimul Lukaşenko nu se mai acoperă cu vălul unei ideologii pretins benefice. Practică represiunea pusă în scenă cu o brutalitate menită să nimicească orice urmă de opoziţie internă. Ca şi organizaţiile teroriste islamice, mediatizează confesiuni obţinute sub violenţă fizică şi psihică. La fel ca şi ele, sfidează, cu cinism, ordinea democratică a Occidentului. Dar, mai ales, calcă orice urmă de respect pentru fiinţa umană. Pentru nostalgicii lui Ceuşescu şi pentru tinerii neomarxişti e potrivit să privească la chipul dezvelit, nud, al unei dictaturi de extracţie comunistă.

Răpirea jurnalistului şi a prietenei sale a stîrnit reacţii de condamnare şi de protest în opinia publică europeană. Dar nu multe. Opozanţii bieloruşi în exil, alături de „Reporteri fără frontiere”, au demonstrat la Vilnius şi la Varşovia. Au denunţat tratamentul sutelor de arestaţi politic în Belarus. În faţa unor ambasade europene ale Belarusului, inclusiv a celei din Bucureşti, s-au adunat grupuri modeste de protestatari. Conştiinţa publică occidentală ar trebui să ia act mai intens, masiv, de scandalul pe care îl constituie, în preajma graniţei europene, regimul Lukaşenko şi practicile lui represive. Ar trebui să se simtă interpelată, alertată, avertizată de această sinistră alternativă faţă de democraţia liberală.

Oficialii europeni au reacţionat mai acut, mai unit decît altădată. Deturnarea avionului deţinut de o companie europeană, care făcea legătura între două capitale europene, pune în cauză siguranţa cetăţenilor din UE. „Pirateria de stat” a regimului Lukaşenko pune în cauză siguranţa circulaţiei aviatice internaţionale. Sălbăticia represiunii e opusă principiilor pe care se întemeiază societăţile civilizate (libertatea de conştiinţă, dreptul la liberă exprimare, dreptul la protest paşnic etc.). Uniunea Europeană a anunţat sancţiuni împotriva regimului Lukaşenko: unele deja în vigoare (interzicerea spaţiului de zbor european pentru avioanele din Belarus, recomandarea de a ocoli Belarusul pentru companiile europene); altele, economice, mai drastice, urmează a fi luate în considerare. Poate că demonstraţiile de protest faţă de terorismul dictaturii bieloruse se vor înmulţi în Europa. În acest caz, oficialii europeni s-ar simţi, poate, mai îndemnaţi, mai susţinuţi să pună în practică sancţiunile. Şi să facă mai net prezentă ordinea democraţiei liberale, deosebirea ei radicală faţă de celălalt regim. Cu speranţa că ea va influenţa, poate, şi situaţia opozanţilor încarceraţi.

În Occident, alte demonstraţii au avut, în schimb, întindere fulgerătoare. Cazul George Floyd a stîrnit manifestaţii uriaşe în SUA. Deşi poliţistul care l-a sufocat, prin violenţa manevrelor de arestare, a fost judecat şi riscă să fie condamnat la treizeci de ani de închisoare, deşi anchetele privind brutalitatea Poliţiei s-au înmulţit, mişcarea Black Lives Matter a luat avînt. S-a extins în Europa de Vest, a alimentat mişcările de acuză aduse Occidentului pentru discriminare, colonialism, rasism, universalism autoritar etc. Manifestanţii au vrut să doboare şi chiar au devalizat statui ale unor figuri definitorii pentru Europa modernă. Dar n-au fost încarceraţi şi chinuiţi pentru asta. Nu au fost filmaţi căindu-se pentru convingerile lor, violent exprimate. Au fost doar amendaţi pentru deteriorare de bunuri publice. Au putut striga, publica, milita în voie pentru o rescriere „anticolonialistă” şi „antioccidentală” a istoriei. Ce-i drept, n-au vrut – sau n-au ştiut, căci propaganda se întemeiază pe ignoranţă, voită ori nu – să ia seama că opoziţia faţă de sclavie a luat naştere tot în Occident, că ceea ce a fost opresiune şi discriminare în regimurile coloniale şi-a avut prima critică tot în mediile occidentale, că interesul respectuos, studios faţă de alte culturi şi religii e fapt occidental.

Da, Occidentul liberal nu e perfect şi nu se pretinde perfect. Dar e un model de societate care poate fi îmbunătăţit şi care urmăreşte să dea posibilitate îmbunătăţirii. Asigură posibilitatea protestului paşnic, a dezbaterii publice, a pătrunderii unor teme noi în conştiinţa societăţii mari, dă loc unor reglaje socio-culturale şi politice.

În iunie 2020, un grup de manifestanţi Black Lives Matter au împroşcat pe statuia lui Churchill din Piaţa Parlamentului, Westminster, inscripţia „rasist”. Uitau – sau nu ştiau? – că graţie lui Churchill, în mare parte, Europa n-a fost înghiţită de dictatura nazistă. Că ei puteau să strige şi să manifesteze liber datorită celui care a spus că „democraţia e cel mai prost regim în afară de toate celelalte”. E de ajuns să privim la arcul dictaturilor exacerbate, din Estul european şi din Orientul Apropiat, ca să-i dăm dreptate.

Ce face ca, în Occident, să existe o reacţie atît de palidă faţă de mişcările de culpabilizare/fragilizare a propriei civilizaţii, o reacţie atît de palidă, de precaută faţă de dictaturile sălbatice din afară? Potrivit lui Andrei Pleşu, asta se datorează faptului că societăţile occidentale trăiesc astăzi în aerul narcotizant al ideologiei. Al unor ideologii soft, care rămîn totuşi modul dominant de a ne raporta la real (vezi textul său „Ideologiile între ridicol şi subversiune”, în volumul Despre bucurie în Est şi în Vest, Humanitas, 2006). O „gîndire masificată”, săracă domină atît interesele de cunoaştere – închise adesea într-o ramă socio-culturală gata preparată –, cît şi atitudinea noastră faţă de crizele actualităţii. Într-adevăr: de n-ar fi aşa, am reacţiona mai acut, mai masiv, mai decis faţă de batjocorirea adevărului şi a conştiinţelor. Oare atacurile, brutale sau insidioase, la ceea ce face verticala fiinţei umane nu ne mai îngrijorează? În civilizaţia occidentală, laicitatea şi religiile au tocmai această axă comună, esenţială: demnitatea fiinţei umane. Să fi pălit atenţia faţă de ea?

 Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: Roman Protasevici (wikimedia commons)

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Prima echipă eliminată de la Euro 2024, după ce Franța și Olanda au remizat în grupa D
Germania și Spania sunt deja în optimile Campionatului European.
image
Cum a rămas un român fără bani în cont în timp ce își rezerva vacanța online. „Am intrat pe link”
Numărul înşelăciunilor legate de rezervări online a crescut de 9 ori în acest an. A păţit-o şi un tânăr din Bucureşti care a rămas fără o sumă importantă din cont.
image
Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care toată lumea le folosește. Cu ce le puteți înlocui
Un avocat specializat în vătămări corporale catastrofale a avertizat consumatorii împotriva utilizării a trei produse cancerigene care se găsesc în mod obișnuit în case.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: