Critica ritualismului

Publicat în Dilema Veche nr. 885 din 25 - 31 martie 2021
Critica ritualismului jpeg

În două articole recente, dl Petre Guran se referea la raportul între semnificaţia spirituală, mistică a botezului şi aspectul lui de ritual. Cu acribie savantă şi fineţe interpretativă amintea că împrejurări istorice şi modificări de mentalitate au putut conduce uneori la inversarea dreptului raport. Cînd creştinismul preia şi rolul de religie oficială, de religie a Imperiului, actele vizibile – împlinite după un tipic care ajunge să fie socotit imuabil – tind, cîteodată, să lase în umbră eficacitatea interioară, comunicarea verticală de har. Ba mai mult, pentru unii credincioşi, reţeta rituală, corect urmată, ar decide asupra împlinirii spirituale a tainei, şi-ar subsuma-o, dacă nu cumva ar înlocui-o. Azi creştinismul e mai uşurat de haina lui socială, ceea ce – spune dl Guran – ar fi un prilej să fie repusă în lumină semnificaţia centrală a botezului, caracterul lui de „iniţiere mistică”.

Articolele sale atrag atenţia asupra unei teme importante în orice tradiţie spirituală. Pretutindeni există tensiune între credinţa vie şi ritualism. Există ispita de a reduce relaţia cu divinul la gestică ceremonială, la procedură bătută în cuie, la act pe cît de precis detaliat, pe atît de exterior. Şi în orice tradiţie există critică a ritualismului, opoziţie faţă de el, redresare a raportului între trăirea spirituală şi cultul exterior. În tradiţia ebraică, tema e centrală, e dezbătută tumultuos de-a lungul textelor biblice, străbate întreaga viaţă a comunităţii.

Acolo, experienţa pustiei şi a itineranţei înseamnă – simbolic, dar şi existenţial – dialog intim al omului/poporului cu Dumnezeu. Înseamnă întîlnirea lor nupţială, aventură unitivă. „Iată, Eu o voi atrage şi o voi duce în pustiu şi voi vorbi inimii ei“ (Osea 2, 14). Cînd postura sedentarizării prevalează, cînd omul se instalează în certitudini şi reţete de cult, Dumnezeu dă năvală peste el, îl ameninţă rectificator, îl dislocă din simulacrul de sacru pe care omul l-a fabricat pentru a-l dezvolta mai ales pe orizontala socială. Dumnezeu îşi interpelează interlocutorul cu pasiunea unui îndrăgostit. Vrea să-şi imprime cuvîntul şi suflul pe inima profundă, spiritual receptivă, pe „inima de carne” a omului. „Voi lua din trupul vostru inima cea de piatră şi vă voi da inimă de carne. Pune-voi înăuntrul vostru Duhul Meu şi voi face ca să umblaţi după legile Mele şi să păziţi şi să urmaţi rînduielile Mele” (Iezechiel 36, 26-27). Da, există prescripţii, reguli comportamentale, există ritual şi proiect al templului, decretate de sus. Dar toate sînt suport simbolic, destinat să semnifice – nu să înlocuiască – suflul Duhului care vizează adîncul uman, transformarea inimii în loc nemărginitor al infinitului divin.

În Omilii la Exod, Origen are o observaţie foarte fină. Tablele Legii, lista esenţială a poruncilor primită de Moise pe Sinai, nu încep cu proclamarea unei norme, nici cu indicaţii rituale. Încep cu expresia de sine a libertăţii divine, a lui Dumnezeu eliberatorul: „Eu sînt Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din pămîntul Egiptului şi din casa robiei” (Exod 20, 2). Credinciosul şi comunitatea trebuie să facă faţă acestui Dumnezeu eliberator, să se menţină, ca fiinţe libere, în aerul libertăţii Lui. Poruncile nu sînt decît indicaţii ajutătoare pentru această postură. Nu sînt garanţii, chitanţe de achiziţie pentru bunul raport cu divinul. Biblia ebraică pune puternic în lumină două funcţii: preotul şi profetul. Primul împlineşte un ritual care pune umanul în comună vibraţie cu lumea cerească, dar care poate risca să decadă insidios în ritualism şi sedentarizare. Profetul rosteşte chemările la întîlnirea cu Dumnezeu, cu libertatea şi misterul lui.

Lupta împotriva ritualului autosuficient e continuă în Biblia ebraică. De la reticenţa lui Dumnezeu de a-şi stabili prezenţa într-un sanctuar stătător (II Regi 7, 4-6) pînă la strigătele Lui furioase împotriva unui ceremonial împlinit doar cu buzele (Isaia 1, 1-16), tema revine iar şi iar. Or, în această luptă, credinciosul îi stă alături lui Dumnezeu. Tradiţia şi experienţa religioasă ebraică au curajul de a se concentra pe acest efort, nu se dau în lături să-i îndure interpelările, să-şi rafineze conştiinţa spirituală pe tăişul Textului. Mai tîrziu, în gîndirea rabinică, anumite interpretări privesc ritualul drept „împodobire” a omului pentru a fi plăcut lui Dumnezeu. Într-un pasaj midraşic, poruncile şi elementele de ritual al rugii sînt asemănate cu nişte ornamente, ca în împrejurarea în care „un rege i-a spus soţiei sale: «Împodobeşte-te cu toate bijuteriile ca să te doresc»”. Semnificaţia ritualului e aici nupţială, pasionat unitivă.

Islamul cunoaşte şi el, desigur, tensiunea între credinţa vie şi ritualism, între verticala mistică şi orizontalizarea socială a religiei. Mohammed Arkoun, un important specialist în civilizaţie musulmană, vedea fundamentalismul actual ca avîndu-şi rădăcinile în etapa, foarte timpurie, de „etatizare a islamului”, cînd noua revelaţie e folosită pentru legitimarea puterii temporale şi dominaţie asupra societăţii. Profetul, spune Arkoun, „punea în operă o ordine politică imediat şi adecvat articulată cu semnificaţia raportului trăit cu Dumnezeu”. Însă, curînd, Omeiazii şi succesorii lor organizează un stat imperial foarte vast, unde prescripţiile credinţei sînt transformate în cod juridic, în „Lege religioasă” cu întrebuinţare seculară. Se construieşte un „islam oficial” care recurge la operaţia inversă: „sacralizează şi transcendentalizează” legea seculară, formulată în termeni religioşi. Creativitatea simbolică, libertatea interpretărilor Cărţii, ritualul subsumat elanului unitiv nu dispar, desigur. Ele sînt lotul vieţii de credinţă, mai ales al unor contemplativi şi al confreriilor mistice. Poezia şi doctrinele misticii musulmane alcătuiesc o vastă literatură (din care au tradus, la Editura Kriterion, Luminţa Munteanu şi George Grigore). Iată un pasaj din Cartea înlăuntrului a lui Rûmî (secolul al XIII-lea), spiritual şi poet mistic celebru: „Rugăciunea prescrisă are un început şi un sfîrşit, iar orice lucru care are început şi sfîrşit e corp... Dar sufletul rugăciunii e lipsit de condiţionări şi e nemărginit, nu are nici început nici sfîrşit... Sufletul rugăciunii pregăteşte fiinţa pentru cufundarea în Dumnezeu. Acolo toate formele rămîn în afară. Nu mai e loc atunci în suflet nici măcar pentru Gabriel care e spirit pur”.

În ceea ce priveşte spaţiul indian, amintesc, fără a insista asupra unor lucruri binecunoscute, că ceea ce risca să ajungă uscat ritualism vedic a fost echilibrat prin apariţia Upanişadelor, care se concentrează pe actualizarea sinelui adînc şi identitatea lui cu Sinele absolut (Radu Bercea a tradus, însoţite de un studiu introductiv, cîteva dintre Cele mai vechi Upanişade).

În creştinism, comunicarea harului, suflarea Duhului Sfînt sînt teme centrale, puternice, omniprezente. Din ele se hrănesc reflecţia, ritualul, viaţa credinţei. Aşa fiind, nu vom fi oare atenţi la faptul că, şi în alte tradiţii, ritualismul nu are ultimul cuvînt, că suflarea Duhului îşi arată şi acolo nemărginirea, că şi acolo credincioşii refuză să-i zăgăzuiască libertatea?

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: Rûmî (wikimedia commons)

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

Gazprom FOTO shutterstock
Kremlinul nu a făcut rezervările pentru transportarea gazelor în februarie către regiunea separatistă Transnistria
Gazprom, companie controlată de Kremlin, nu a făcut rezervări de capacitate pentru luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană, anunță Ministerul moldovean al Energiei.
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale „La baza deciziei noastre stau și aceste sondaje de opinie”
Liderii PSD, reuniți în ședința Consiliului Național Politic, l-au validat, marți, pe Crin Antonescu drept candidat al partidului la alegerile prezidențiale din această primăvară.
Kelemen Hunor   seful UDMRFOTO Facebook Kelemen Hunor jpg
Kelemen Hunor, după instalarea administrației Trump: „Dacă UE nu este pregătită vom pierde fiecare”
Kelemen Hunor avertizează că Uniunea Europeană riscă să piardă teren în fața SUA dacă nu își adaptează politica externă la administrația Trump, care pune interesele Americii pe primul loc.
horoscop jpg
Zodii care vor avea parte de un miracol la începutul lunii februarie. Au parte de protecție Divină și urmează 6 luni de noroc pe toate planurile
Astrologia anunță vești fantastice pentru trei zodii care vor începe luna februarie sub o stea norocoasă. Aceste semne zodiacale vor beneficia de o protecție Divină, iar următoarele șase luni vor aduce realizări impresionante pe toate planurile
COVID 19/ Trump suspendă călătoriile din Europa către SUA jpeg
Discursul lui Trump reprezintă „un puternic şut în fund” pentru Europa. Declarația ministrului francez al Apărării
Discursul rostit luni de Donald Trump la învestirea sa în calitate de preşedinte al SUA constituie "un puternic şut în fund pentru capitalele europene", a declarat marți ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.
Banner Bella Santiago
La ce emisiune vor să mai participe Bella Santiago și Nicu Grigore, cuplul de la Power Couple: „Aș vrea să mergem și la...”
Bella Santiago și Nicu Grigore, concurenți la „Power Couple” sezonul 2, sunt căsătoriți din 2017, cu toate că au făcut nunta abia în 2023. Cântăreața și soțul ei au mărturisit că probele din cadrul show-ului găzduit de Dani Oțil au fost grele, însă, recent, au dezvăluit că ar mai accepta o mică prov
sauna jpg
10 secrete ale scandinavilor pentru o viață sănătosă! Află-le și tu!
Stilul de viață scandivan este sănătos și ascunde secrete care te pot inspira și pe tine.
Djokovici Alcaraz jpg
LIVE / Meciul începutul de an: Djokovici - Alcaraz, în sferturi la Australian Open
Între Djokovici și Alcaraz este o distanță de 16 ani.
anglia png
Motivul pentru care o româncă stabilită în Anglia dorește să revină în țară. „Eu sunt de patru ani jumătate aici”
Nenumărați români aleg să plece dincolo de hotare în căutarea unui trai mai bun, însă, câteodată, se lovesc de probleme la care nici nu s-ar fi gândit.