Noua Inchiziție iacobin-puritană din social media

Publicat în Dilema Veche nr. 896 din 10 - 16 iunie 2021
Theodor Pallady jpeg

Cu cîteva zile în urmă, „echipa” Facebook mi-a blocat contul personal & comunicările pe Messenger, pentru 24 de ore. Decizia viza postarea unei caricaturi menite să ironizeze limba de lemn a corectitudinii politice. Ce arăta desenul incriminat? Unei tinere familii, aflată într-o maternitate, îi este prezentată progenitura de curînd venită în brava lume nouă. Prin urmare, medicul obstetrician nu le spune părinților, simplu și tradițional: „Aveți un băiețel” sau „Vi s-a născut o fetiță”. Le vorbește despre prunc în vocabularul „nouvorbei” orwelliene: „E un membru falocratic, binar, emitent de carbon și heteronormativ al patriarhatului alb suprematist, iudeo-creștin, eurocentric și imperialist”. Desenul, cu această legendă complicată, dar fidelă lexicului acuzator utilizat de adepții dogmatici ai corectitudinii politice, nu făcea decît să persifleze deformarea ideologică a unei realități normale de cînd lumea: un copil nou născut e încarnarea inocenței și a speranței, nu sediul unor „crime” prestabilite, care-l fixează în catalogul unor „erezii” de neiertat. Iată însă că nu te poți juca, nu poți glumi, nu ai dreptul să pui într-o lumină satirică unica „perspectivă corectă”. Dacă o faci, „încalci standardele comunității” și ești „eliminat” din agora virtuală, ca să te înveți minte.

Mai multe probleme de societate ies la iveală din acest act de cenzură. În primul rînd, monitorizarea „igienei” din spațiul social media pe baza unui algoritm care lucrează stupid, mecanic, doar după criteriul unor liste de cuvinte prohibite. Paza „normelor” e asigurată de o instanță care e artificială, dar deloc inteligentă, în sensul discernămîntului contextual și al obiectivității. În al doilea rînd, dublul standard, ca sursă de injustiție și arbitrar: Twitter, bunăoară, a suspendat contul unui (încă) președinte al SUA, dar nu face același lucru cu postările unor demnitari din spațiul diverselor autocrații sau teocrații non-europene, unde numai despre libertate și drepturile omului nu se poate vorbi. Facebook nu e departe de aceste metode: te poate cenzura, de pildă, pentru că folosești cuvîntul „fascism” tocmai pentru a i te opune, dar nu are pe lista neagră și „comunismul”, ca geamăn totalitar al național-socialismului. În al treilea rînd, e clar că excesul de corectitudine politică provoacă excesul simetric: dacă te bazezi doar pe un server programat partizan și operezi cu duble standarde, vei da apă la moara victimizării pentru tot felul de veritabili maniaci ai dreptei extreme, ratînd astfel orice efect de „pedagogie” comunitară pretins „liberală”. Ai, dimpotrivă, toate șansele să agravezi taman comportamentele și mentalitățile pe care-ți propui, chipurile, să le corectezi. De altfel, e clar că Facebook urmărește tocmai acest soi de polarizare, de vreme ce banii din publicitate se lipesc mai spornic de niște bule antagonice, etanșe și unilaterale.

Revin la legenda caricaturii care mi-a atras sancțiunea. Ea ilustrează scenariul de autoculpabilizare sinucigașă pe care elitele de stînga din Occidentul contemporan par să-l adopte tot mai zelos. Un copil alb nu mai e un copil pur și simplu: el face parte dintr-o serie deja condamnată fără drept de apel. Va fi automat un mascul suprematist, imperialist, poluator, sexist, xenofob, fundamentalist etc. Deci un deșeu, un rebut, un nemernic in statu nascendi. Văd aici substratul fenomenului: corectitudinea politică e un produs derivat (și deja patologic) al matricei puritane pe care s-a clădit America. El reprezintă (asemenea luptei de clasă) secularizarea & istoricizarea conceptului de păcat originar, așa cum prelungește ideologic teza calvinistă a dublei predestinări. Există unii – în speță, toți albii – care, orice ar face, sînt sortiți pedepsei veșnice. Ei bine, într-o societate „fără Dumnezeu”, nu mai scapi de această culpă ereditară prin jertfa expiatoare a lui Iisus Hristos, harul divin și faptele tale voit bune. Trebuie să-ți torni cenușă în cap în fața celor declarați a priori victime ale răutății tale, rezultată din fatalitatea apartenenței la o categorie damnată. E de bun-simț să anticipăm că absolut nimic bun – și cu atît mai puțin democratic – nu poate rezulta dintr-o asemenea optică de-a dreptul absurdă, care amintește procesele înscenate ale justiției sovietice. Și care anunță, dacă nu reacționăm, alte vremuri liberticide.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Zizi și neantul jpeg
Sistem și libertate
Am crescut într-o lume în care ceea ce astăzi considerăm nevoi de bază erau, pe la sfîrșit de ani ’70 și început de ani ’80, privite drept suprastructuri. Răsfățuri.
liceul sf sava bucuresti jpeg
Liceul avea coloane
Revederea colegilor și profesorilor dragi mi-a dat sentimentul mîngîietor că lucrurile ar putea deveni la fel de bune pe cît ni le imaginam noi în 1992.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce nu-s românii ca francezii?
Cartea și bagheta mi s-au părut două lucruri indispensabile în Franța.
p 19 Sylvie Germain WC jpg
Sindromul Șarikov
Nu este vorba doar despre o lipsă de educație, ci și despre voluptatea unei agresivități manifestate zi de zi, pe rețelele de socializare, care au devenit nu doar un spațiu bun pentru defularea nervilor, ci gazdă generoasă acestei forme josnice de violență.
p 20 Gustave Thibon jpg
O lumină asupra imediatului
Pentru Putin şi adepţii lui, persoanele, fie ele ucrainene ori ruse, civili ori combatanţi, sînt nimic.
Theodor Pallady jpeg
Scopul meu ești Tu
Un adevărat apostol al dialogului, un maestru al incluziunii și un campion discret al cercetării Celuilalt, cu sau fără majusculă.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Poliția din Cehia este în căutarea unui hoț care are obiceiul să intre prin case, fără a se sinchisi de prezența locatarilor. Se spune că se uită la aceștia în timp ce dorm.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.