„Otium”: între plictis şi tihnă

Publicat în Dilema Veche nr. 907 din 26 august – 1 septembrie 2021
„Otium”: între plictis şi tihnă jpeg

La începutul lui 2020, coronavirusul a golit brusc spaţiile comunitare. Motoarele activităţilor/distracţiilor cu prezenţă fizică numeroasă s-au oprit, au amuţit. Dintr-o dată în oraşe s-a făcut tăcere, s-a făcut pustiu. Pandemia ne-a schimbat de pe o zi pe alta cotidianul: a pus – pentru cît timp? – viaţa obişnuită în suspensie, a adus peste noi provizoratul unei existenţe precaute, restrînse, izolate, de distanţă sanitară. Din grijă pentru sănătatea noastră şi a semenilor, ne-am închis în case, am fost reduşi la o viaţă de interior. De atunci încoace, motoarele vieţii normale au repornit la viteze mici, cu adaptări dibuite, cu relaxări şi restricţii, sub ondulaţia valurilor de COVID. Ne aflăm în continuare în regimul suspensiei şi al provizoratului.

Libertate restrînsă de mişcare, activităţi mărginite la spaţiul privat, singurătate, timp vacant pe care trebuie să-l umplem altfel decît înainte. Toate astea au putut duce la plictis, la nelinişte, urît, apatie, chiar depresie. Psihologii vorbesc ca despre un pericol cu întindere largă în societate. Toate astea, pe de altă parte, pot fi trăite ca răgaz. Pot fi percepute ca suspendare a agitaţiei curente, eliminare a unor automatisme sociale, uşurare şi simplificare a traiului. Nu mai ieşi chiar zilnic cu maşina într-un trafic îmbîcsit, renunţi la drumuri care nu sînt absolut necesare, îţi faci programul de muncă şi de destindere la tine acasă. Îţi poţi aduna acţiunile şi minţile, eşti îndemnat la calm, concentrare, interioritate. Mulţi au părăsit oraşele, s-au dus în case de vacanţă, au gustat mai pe îndelete pasta peisajelor şi a zării. Nu sînt puţine vocile care ne îndeamnă să valorificăm episodul COVID ca pe un prilej de a reînvăţa tihna formativă, cultivarea de sine, comerţul cu lucrurile frumoase, căutarea sensurilor.

În 2020 a apărut, de pildă, la Actes Sud, cartea lui Jean-Miguel Pire, istoric şi sociolog, cercetător la École Pratique des Hautes Études, intitulată Otium. Art, éducation, démocratie. Autorul pune în faţa cititorului o noţiune îndătinată în lumea romană antică. Exaltă, în otium, faţa fastă, nobilă, spirituală: răstimp dedicat cercetării calme, studiului, artelor, pacificării pasiunilor, construirii armonioase de sine. E un răstimp în care afacerile, poftele achizitive, pretenţia onorurilor publice sînt suspendate ori eliminate, în care persoana se dedică într-o libertate regăsită unor lucruri esenţiale. Din asemenea răgazuri fertile, susţine autorul, se pot ivi teme şi atitudini care vor sluji apoi şi bunului mers al comunităţii mari, democraţiei.

Latinul otium se potriveşte bine situaţiei impuse de pandemie. Termenul are ambii versanţi de semnificaţii privind suspensia unui ritm de trai obişnuit: cel de plictis pustiitor şi cel de tihnă bine întrebuinţată. Ba se pare că prima lui apariţie a avut înţelesul negativ de inactivitate, de trîndăvie silnică, dezagregantă. Ennius, literatul roman din secolele III-II, foloseşte cuvîntul într-un fragment, citat de Aulus Gellius, din tragedia Ifigenia. Cînd flota grecilor e îndelung blocată de lipsa vîntului prielnic în portul Aulidei, ostaşii sînt cuprinşi de otium. Strînşi în tabără, nu duc războiul, ci sînt condamnaţi la aşteptare şi la inacţiune. „Cel ce nu ştie cum să-şi folosească răgazul... are o minte care nu ştie ce vrea. Aşa şi noi, nici acasă, nici pe cîmpul de bătaie, mergem de colo-colo... mintea ne rătăceşte nesigură de sine.” E vorba despre un otium otiosus opus lui otium negotiosus, comentează Jean-Marie André, specialist în domeniul Antichităţii romane, care a dedicat studii termenului şi în special utilizării lui de către Seneca. Otium otiosus e starea celui fără stare, fără scop şi fără folos, cu mintea aiurea, ameţită, goală, încercînd în zadar să o stabilizeze, să o înzestreze cu preocupări consistente, ferme, fertile. E plictisul fără punct de sprijin, care te îneacă. Versurile lui Ennius îl pun în contrast cu un otium negotiosus: „cel care şi-a dat un scop îşi face munca cu plăcere, o doreşte, îşi desfată astfel mintea şi intelectul”. Printre semnificaţiile militare ale termenului se află de asemenea cea privind dreptul soldatului de a se mişca liber, după plac, în perioadele de repaus. De unde înţelesul se poate extinde la libertate mentală şi spirituală.

Termenul otium e aşadar mai bogat în semnificaţii decît grecescul scholé pe care o lungă linie filozofică l-a încărcat cu o valoare exclusiv pozitivă: timp fără grijă de contingent, dedicat studiului, căutării adevărului, timp al libertăţii şi fericirii intelectuale. Pe această linie, poeţi romani îndatoraţi Grădinii lui Epicur au putut chiar face din otium, exaltîndu-l, un simbol ori o amintire a stării originare dinainte de era muncii: starea de netrudă, de fericită desfătare, de contemplare a realelor tari. Seneca, mai prudent şi mai aplicat, pare să considere că pentru cel aflat încă de drumul filozofiei e mai potrivită îmbinarea între viaţa activă şi viaţa contemplativă. Fără această pregătire, fără a-şi verifica aptitudinea pentru otium-ul seninătăţii, persoana riscă să sucombe sub celălalt otium, posomorît, dezagregant. Doar cei care au atins înţelepciunea se pot dărui fără pericol unui otium pur, definitiv.

Tema a inspirat şi primele cercuri creştine de studiu. Cînd, în 386, s-a retras la Cassiciacum, pe proprietatea lui Verecundus, Augustin a fost înconjurat de cîteva rude şi prieteni. Erau o „familie spirituală” căreia, ce-i drept, numai talentul lui didactic a izbutit să-i dea, de bine, de rău, caracterul unui otium fertil. Cu ani în urmă concepuse, împreună cu bogatul său prieten Romanianus, proiectul unei comunităţi cvasi-utopice: „retraşi din mulţimea semenilor”, zece prieteni trebuia să trăiască în tihnă intelectuală, cu toate bunurile puse laolaltă. Dar acest proiect prea geometric „s-a făcut praf în mîinile noastre”, spune Augustin în Confesiuni. Au existat totuşi modeste întemeieri de „cetăţi filozofice”, chiar în mediul creştin şi chiar tîrziu, la începutul secolului al V-lea. Printre ele, cea proiectată de un corespondent al lui Augustin, fostul prefect al pretoriului Dardanus care, undeva la poalele Alpilor, organizează o Theopolis, o „cetate a lui Dumnezeu”. Mici comunităţi de laici, necreştini şi creştini au continuat să-şi cizeleze sufletul şi intelectul, să practice otium-ul ca pe o viaţă calmă de studiu, îndreptată către realul tare.

Ce lecţie pentru astăzi? În episodul COVID e de dorit să putem activa faţa bună a otium-ului: valorile interiorităţii, interogaţia de sine, gustul pentru cultura înaltă. Dar ce lecţie dincolo de acest episod? Jean-Miguel Pire socoteşte că am putea învăţa ceva pe termen lung. Sîntem o lume în care domină, riscant şi mărginit, productivitatea măsurabilă, profitul imediat, distracţia la îndemînă. Autorul consideră că educaţia şcolară ar trebui să formeze indivizi deschişi spre preocupările dezinteresate, cu grijă faţă de conştiinţă şi cultivarea de sine. Că ea ar trebui să dezvolte „spiritul şi dorinţa de otium, să acorde importanţă educaţiei artistice şi culturale... care e hrana unui spirit căutător şi creator de sens”. N-ar fi deloc o lecţie neînsemnată.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.