André Scrima: o cunoaştere poetică

Publicat în Dilema Veche nr. 891 din 6 -12 mai 2021
André Scrima: o cunoaştere poetică jpeg

Ne aflăm într-o perioadă care, din punct de vedere liturgic, e foarte densă. În cele şapte săptămîni de la Paşti la Pogorîrea Duhului Sfînt, ţesătura bogată a celebrărilor desfăşoară sensul întreg, dar nemărginit al actului christic, îl propune înţelegerii, cunoaşterii, participării. Astăzi doar credincioşii practicanţi iau contact cu această ţesătură. Omul tîrziu modern are, în genere, o relaţie stîngace cu liturgicul. Fie îl ignoră pur şi simplu, fie instituie ritualuri laice care îşi au importanţa lor comunitară. Dar ele nu lucrează cu diferenţa de nivel a două stări de fiinţă, nu pun în vibraţie comună două lumi, nu îndeamnă la depăşirea de sine. A lua seama la categoria liturgicului, a şti care e natura, care e funcţia, care e scopul lui nu e doar o chestiune religioasă. E şi o chestiune de cultură. De-a lungul istoriei şi pe întinderea geografiilor spirituale ale lumii, liturgicul e nelipsit, contribuie la aşezarea omului într-o ordine care face să comunice lumea de aici şi cea de Acolo. E parte din experienţa omenească. Chiar insul fără adeziune religioasă poate fi interesat de cum arată comunicarea – simbolizată/„performată” – a omului cu transcendenţa.

Mi-am permis să redau aici cîteva extrase din analiza pe care Părintele André Scrima a dedicat-o oficiului liturgic creştin răsăritean al Cincizecimii. E o analiză structurală şi tematică desfăşurată într-un curs ţinut în 1974 la Universitatea Saint-Esprit, Kaslik, Liban. Textul a fost publicat în româneşte în volumul André Scrima, Biserica liturgică, Humanitas, 2005. Cum ediţia volumului s-a epuizat de mult, mi-am spus că merită amintite aici cîteva pasaje.

Celebrarea liturgică nu cere, insistă André Scrima, doar atitudinea evlaviei, înţeleasă ca emoţie a individului în faţa măreţiei şi a darului divin. Liturgica constituie „teologie în act” şi suport pentru traseul spiritual. Ea cere cooperarea corpului, sufletului şi spiritului, pentru a alcătui împreună un organism apt să primească o cunoaştere care transformă, care amplifică fiinţa. Care „ne introduce sub bolta propriei noastre finalităţi” transcendente, spunea un alt savant şi spiritual creştin, Louis Massignon într-un text intitulat „Ritul viu”. (Anca Manolescu)

André SCRIMA

A te situa în faţa adevărului revelat ca în faţa unui termen de cunoaştere, asta implică atitudinea doxologică [atitudinea de preamărire, cea care recunoaşte doxa, slava lui Dumnezeu, n.m., A.M.]. A te situa în faţa adevărului revelat înseamnă a depăşi simplul proiect de „stăpînire” a unui subiect pentru a atinge o stare a intelectului unde mă recunosc pe mine însumi ca învestit, purtat, înconjurat de obiectul cunoaşterii mele – care, în acest caz, e revelaţia lui Dumnezeu – şi unde recunosc că acest obiect produce în mine o altă formă de expresie, care nu mai este exclusiv conceptuală. O pot numi simbolică, poetică fiindcă ea degajează sensul dincolo de ceea ce este spus, sensul care nu este încă spus. Ci ascuns. Poetul este cel care creează, pornind de la vizibil, invizibilul.

Oficiul liturgic bizantin şi-a asumat, dintru început, funcţiunea doxologiei – pentru a purta adevărul revelat, adevărul dogmatic. Pentru a-l purta nu numai ca pe o formulă, aşa cum îl propuneau sinoadele ori autorităţile ecleziastice, ci ca pe o structură poetică aptă să dea intelectului o altă lumină, aş spune, o altă bucurie, poate pentru a face din noi artişti în sensul tare al termenului: „corifei”, dacă vreţi, care se pun în mişcare, pornesc să dănţuiască sub acţiunea acelui adevăr care ne atrage spre el însuşi.

În prima epocă a tradiţiei creştine, perioada Cincizecimii era strîns legată de Paşte, de învierea lui Christos. Se referea, fără nici un fel de separare, la Înviere, la prezenţa lui Christos înviat şi la acţiunea Duhului Sfînt prin Christos înviat [...].

Apoi, în 325, primul sinod ecumenic de la Niceea promulgă, pe lîngă formulările dogmatice, o serie de Canoane, faimosul Canon 20 fiind ultimul dintre ele. El stabilea interdicţia absolută a oricărei practici de penitenţă, mai cu seamă plecarea genunchilor, între Paşte şi Cincizecime. „Nici un genunchi nu trebuie să se plece în vremea Cincizecimii căci, în tot acest timp, stăm drepţi împreună cu Christos înviat (ştiţi că, în greacă,  „a sta drept” se spune anastasis = „înviere”). Şi ne aflăm în aşteptarea Duhului Său pe care îl primim a cincizecea zi.”

Iată deja formularea oficială, la începutul secolului al IV-lea care desfăşoară liturgic perioada Cincizecimii. Dar ea presupune fapte şi elemente de viaţă – de reflecție sau de expresie, să spunem – care beneficiază de o practică deja destul de îndelungată şi de largă pentru ca Biserica, luînd act de ele, să le dea un statut oficial [...]. 

Relaţia intimă şi profundă între Paşte şi Cincizecime este, ea însăşi, expresia unei relaţii de un nivel „anterior”, de ordinul economiei divine, al economiei christice. Mai mult şi mai înalt, relaţia aceasta este, am putea spune, de ordin propriu-zis teologal, ţine direct de misterul lui Dumnezeu. Ea exprimă relaţia între Christos şi Duhul Sfînt. Întreaga structură a acestei relaţii intime se exprimă într-o formă anume: ogdoada, ziua Paştelui înţeleasă ca a Opta Zi, Duminica înţeleasă ca a Opta Zi [...]. E termenul predilect, s-ar putea spune, pentru tradiţia răsăriteană, bizantină: a numi Paştele a Opta Zi înseamnă a-i da numele în care se adună toată cinstirea, în care se condensează întreaga bucurie şi desfătare a sărbătorii [...].

A Opta Zi nu are loc cronologic în sistemul săptămînal al celor şapte zile. Ne aflăm în faţa unui fel de ruptură a timpurilor şi de ruptură a discursului care nu pot conţine, nici unele, nici celălalt, paradoxul pascal. Iată de ce Paştele trebuie afirmat ca atare: el este ruptura celei de a Opta Zile care se deschide şi deschide către eschaton. Ziua a Opta vine după septenarul creaţiei, după cele şapte zile ale ei. Iar Christos ne introduce în această a Opta Zi. În sfîrşit, prin a Opta Zi, conţinută în semnificaţia Paştelui şi a fiecărei Duminici care îl poartă săptămînal, ne apropiem de sensul Cincizecimii.

Paştele, Învierea constituie ogdoada. Opt înseamnă şapte + unu. Dar acest unu nu face parte din şapte. El este ceea ce evangheliile şi sursele neo-testamentare numesc mía tôn sabbáton, Ziua unică, Ziua întîi a săptămînii. Duminica este ziua întîi şi totodată unica. Unică fiindcă ea nu mai admite succesiune. Nu putem număra: primul Paşte, al doilea Paşte,… ea rămîne una. Iar unicitatea ei depăşeşte septenarul, pentru a institui, la sfîrşitul săptămînii, ceva imposibil din punct de vedere cronologic, anume ogdoada.

Cincizecimea stă, o spun din nou, într-o intimă relaţie cu Paştele, ca revărsare a învierii lui Christos; e deschiderea puternică, operată de Duhul Sfînt, către eschaton-ul Domnului, cel care poartă, care întemeiază ogdoada pascală. Şi, puţin cîte puţin, conştiinţa acestei relaţii se limpezeşte şi se precizează în tradiţia liturgică răsăriteană. Domnul este cu noi; perioada Cincizecimii nu admite nici plecarea genunchiului, nici post; e înălţarea şi preaslăvirea Domnului. Iată conţinutul, din ce în ce mai explicitat, al Cincizecimii liturgice creştine.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

MONICA POLI jpg
I se spune „Femeia Batman” și a devenit cel mai cunoscut personaj din Veneția în toată lumea. A salvat mii de turiști
De mai bine de un an, de frumoasa Veneție se asociază un nume care nu face parte din trecutul fabulos al orașului lacustru, cel mai frumos din lume. Milioane de turiști din întreaga lume au auzit de acest personaj, zeci de mii au și văzut-o pe femeia de 58 de ani
Razboi in Ucraina Soldati ucraineni in Donetk FOTO Profimedia jpg
Armata rusă avansează pe frontul de est al Ucrainei. Rusia a ocupat mai multe sate în zone strategice
Rusia a afirmat că a cucerit alte sate în două sectoare strategice de pe frontul de est din Ucraina, apropiindu-se de Pokrovsk, oraş important pentru logistica armatei ucrainene.
VOT SEARA 06 INQUAM Photos Octav Ganea 1620x1080 jpg
Profesorul Daniel David – un lider pro-european care înțelege România și românii. Cinci argumente pentru o discuție urgentă și necesară
Într-o perioadă în care România are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate, viziune și de o orientare clară către valorile euroatlantice, de care doar comunismul ne-a ținut departe (!), eu cred că discuția despre viitorul președinte al țării este una esențială.
Banner Andrei Aradits
Jamie Foxx Foto profimedia 0791236353 jpg
Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în față cu un pahar. Incidentul a avut loc de ziua lui
Actorul american Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în gură cu un pahar la un restaurant din Beverly Hills. Incidentul ar fi avut loc în timpul unei încăierări care a avut loc chiar de ziua de naștere a actorului.
Pârtiile de schi omologate în România Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Lista completă a pârtiilor de schi omologate în România. Sunt răspândite în 22 de județe
România are mai multe pârtii omologate, cu diferite grade de dificultate, potrivite atât pentru cei care abia încep să se îndrăgostească de sporturile de iarnă, dar și pentru cei mai experimentați. Acestea sunt amplasate în 22 de județe din țară.
dacii  jpg
Care era, de fapt, originea dacilor. În școală am învățat cu toții total altceva despre ei
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi o enigmă. De-a lungul timpului, istorici și arheologi au oferit multiple ipoteze, dar un consens clar asupra acestui subiect nu există.
Autostrada in Grecia FOTO Shutterstock jpg
Cele 5 autostrăzi noi ale Greciei care ar putea interesa și pe turiștii români. Stadiul lucrărilor și termenele de finalizare
Noile axe rutiere vor spori siguranța rutieră și vor elimina orice bariere de accesibilitate din zonele izolate geografic ale Greciei.
controlor tren jpg
Biletele de tren, mai scumpe de duminică, 15 decembrie 2024. Cât costă abonamentul în zona metropolitană București
Biletele pentru o călătorie cu trenul sunt mai scumpe începând de duminică, 15 decembrie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor. Ultima scumpire a a avut loc în decembrie 2023.