O nouă ediţie Platon

Publicat în Dilema Veche nr. 901 din 15 – 21 iulie 2021
O nouă ediţie Platon jpeg

La Humanitas a apărut de curînd primul volum – masiv – al unei noi ediţii Platon. Proiectul de publicare a operei complete, în şase volume, îi aparţine lui Andrei Cornea: traducere, introducere generală, introduceri la dialoguri şi note. Andrei Cornea ne-a obişnuit cu proiecte ample prin care devin prezenţi (sau sînt restituiţi extins) în limba română filozofi antici de primă mărime: Plotin, Aristotel, Epicur. În cealaltă mare ediţie Platon, condusă de Constantin Noica şi Petru Creţia, el a participat cu traducerea şi aparatul critic pentru trei dialoguri: Republica, Philebos, Theaitetos.

Acea ediţie era şi este un deliciu intelectual, şi mai hrănitor de vreme ce ne-a fost oferit în vremuri sărace. Acolo, un grup de oameni, academic pasionaţi de filozofie antică, au dat fiecare – potrivit intereselor, temperamentului şi competenţei lor – chipul în româneşte al unui dialog sau al cîtorva. Unii au însoţit textul cu note foarte întinse, alţii au adăugat extrase din comentarii vechi şi moderne pe cîte o temă care le era apropiată, toţi au deschis cititorului o bună cale de intrare în dialog: date despre contextul cultural şi politic, structura tematică a textului, profilul personajelor, comentariu. Iar înaintea acestora stătea lectura pe care Constantin Noica a făcut-o, cu acel prilej, dialogului. E o ediţie în care cititorul cultivat se „preumblă” ca printr-un spaţiu unde poate vedea nu numai cum făcea Platon filozofie, ci şi cum s-a făcut filozofie în lumina lui. Ea evocă într-un anume fel Academia. În şcoala lui Platon, cercetătorii îşi aveau, fiecare, propriile domenii şi interese de studiu, orientate, însă, de acelaşi reper. Varietatea demersurilor pomenite mai sus aminteşte ceva din spiritul spaţiului-origine platonician.

Acum, Andrei Cornea socoteşte că preţioasa ediţie Constantin Noica – Petru Creţia, cu lecţia şi stilul ei, a fost asimilată de public. (Ceea ce e adevărat inclusiv în sens material, căci nu mai e de găsit.) Şi că a venit vremea, ca în orice cultură vie, pentru o nouă versiune, de astă dată omogenă ca traducere şi prezentare. El procedează ca întotdeauna cu rigoare fină şi creativitate. În introducerea generală, accentul cade pe problemele de hermeneutică puse de opera lui Platon. Sînt analizate opţiunile, paradoxurile, tensiunile – tematice şi stilistice – graţie cărora gîndirea lui stîrneşte mereu interogaţia, rămîne mereu fertilizantă. Sînt prezentate apoi paradigmele hermeneutice potrivit cărora au fost studiate dialogurile. În sfîrşit, Andrei Cornea îşi dă propria interpretare privind geneza şi dezvoltarea gîndirii lui Platon. Ea se desfăşoară, toată, potrivit unui vector, iar acest vector îşi are nucleul sau chiar direcţia deschisă, încordată, definitorie, într-o experienţă: experienţa întîlnirii lui  Socrate – cu viaţa şi cu moartea lui care urmăresc amîndouă cunoaşterea. Cu schiţa acestui vector în minte poate porni la drum şi cititorul: cu ideea că filozofia înseamnă nu sistem, ci drum, drum căutat, deschis, tatonat, relansat de Platon.

Pe lîngă munca de traducător şi editor, Andrei Cornea rămîne şi altfel în comunicare cu filozofia antică. Autor productiv, el gîndeşte pe cont propriu asupra unor chestiuni ale actualităţii şi asupra unor teme ale umanului dintotdeauna. Dar gîndeşte sprijinit pe reperele, întrebările, problemele puse pe scena gîndului de filozofia veche. Volume ca De la şcoala din Atena la şcoala de la Păltiniş, Cînd Socrate nu are dreptate, Miracolul. Despre neverosimila făptură a libertăţii, Excepţia. O încercare de antropologie filozofică stau, printre altele, dovadă.

Istoricul Antichităţii tîrzii Peter Brown spunea că, în acea vreme, textele clasice erau menite să formeze „oameni clasici”: oameni care îşi folosesc intelectul, îndelung cultivat, pentru a obţine armonie în fiinţa lor întreagă şi orientare statornică spre Principiul ultim. Andrei Cornea, printre alţi cîţiva astăzi, continuă să crediteze textele clasice cu un astfel de rol. Chiar dacă impune raţiunii umane să se limiteze la ea însăşi, el are mereu în vedere un principiu care o interpelează, îi dă disciplina, o conduce spre universal.

Încă din titlu, ultimele două volume pomenite pun în faţa cititorului o singularitate, o însemnată ieşire din scara obişnuită a umanului. Libertatea, ca şi tema mai largă a eticului ori cea a cunoaşterii – deşi fac parte din lotul esenţial al umanităţii –, nu se actualizează cu adevărat decît rar, în oameni aparte, în fiinţe deosebite, stranii, adesea stingheritoare pentru lumea oamenilor comuni. Aşa sînt convingător privite, ilustrate, analizate temele cu pricina. Cazuri de istorie politică din diferite vremuri, reflecţia filozofică asupra socio-politicului, episoade mitice ori religioase, alături de evenimente recente sînt convocate pentru a pleda acest fapt. Anume că în lumea oamenilor obişnuiţi, libertatea, eticul, cunoaşterea funcţionează într-o versiune să spunem „orizontală”, la limită conformistă, decisă de obişnuinţă, de cutumele şi identitatea grupului, fragilă în faţa crizelor, neinvestigată intens şi critic de raţiune. Omul obişnuit şi ceea ce, în fiecare dintre noi, e om obişnuit urmează „regula-corectitudine”, potrivit autorului. Doar personaje aparte urmează „regula-rectitudine”, se raportează la verticala libertăţii, a eticului, a cunoaşterii, caută spre consistenţa ultimă a acestor teme sau oferă, întrupat, principiul care le întemeiază. Socrate, cel care ştie o mulţime de lucruri obişnuite, dar care ştie că nu ştie esenţialul şi se riscă, pînă la moarte şi prin moarte, în căutarea lui e eroul mereu invocat. Alături de el sînt menţionaţi Buddha, Iisus, profeţii evrei sau sfîntul, iar, pentru Andrei Cornea, şi personaje ca Martin Luther King sau Mahatma Gandhi. Ei fac prezentă în lume „regula-rectitudine”, ne trezesc atenţia faţă de ea, ne îndeamnă să o urmăm.

„Sfinţii întruchipează norma după care omul a fost creat”, spunea, referindu-se la literatura pustiei, Andrei Pleşu. Ei „sînt omul în splendoarea normalităţii sale” faţă de normalitatea comun acceptată „care e în realitate victoria statistică a unei infirmităţi”. În Minima moralia, eticul e verticala principiului care, asumată de o persoană, se revarsă asupra comunităţii. În fond, şi unul, şi celălalt autor, cînd reflectează asupra eticului sau a cunoaşterii sau cînd se referă la sănătatea comunităţii, pun înaintea noastră tema elitei, a omului de elită (vezi şi Andrei Pleşu, Despre elite în Est şi în Vest).

Astăzi, tema elitei, a omului de elită stîrneşte reticenţe, dacă nu nervi şi anateme. O mentalitate suspicioasă, resentimentar egalitaristă vede în omul de elită o încercare de se plasa „mai sus” decît masa – merituoasă prin număr – a oamenilor comuni. Dar omul de elită şi tema elitei nu funcţionează deloc aşa. Dimpotrivă. Ei ne cheamă pe fiecare spre creştere, spre descoperirea elitei din noi înşine. Socrate se adresează oricărui om din piaţă, profeţii evrei şi Iisus vorbesc „cu glas mare” tuturor. „Înţelepciunea strigă pe uliţă.” Sigur că trezia, efortul, exigenţa elitei nu sînt tocmai uşoare. Dar asta nu înseamnă să ne refuzăm ceea ce e mai bun în noi înşine.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: wikimedia commons

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.