O nouă ediţie Platon

Publicat în Dilema Veche nr. 901 din 15 – 21 iulie 2021
O nouă ediţie Platon jpeg

La Humanitas a apărut de curînd primul volum – masiv – al unei noi ediţii Platon. Proiectul de publicare a operei complete, în şase volume, îi aparţine lui Andrei Cornea: traducere, introducere generală, introduceri la dialoguri şi note. Andrei Cornea ne-a obişnuit cu proiecte ample prin care devin prezenţi (sau sînt restituiţi extins) în limba română filozofi antici de primă mărime: Plotin, Aristotel, Epicur. În cealaltă mare ediţie Platon, condusă de Constantin Noica şi Petru Creţia, el a participat cu traducerea şi aparatul critic pentru trei dialoguri: Republica, Philebos, Theaitetos.

Acea ediţie era şi este un deliciu intelectual, şi mai hrănitor de vreme ce ne-a fost oferit în vremuri sărace. Acolo, un grup de oameni, academic pasionaţi de filozofie antică, au dat fiecare – potrivit intereselor, temperamentului şi competenţei lor – chipul în româneşte al unui dialog sau al cîtorva. Unii au însoţit textul cu note foarte întinse, alţii au adăugat extrase din comentarii vechi şi moderne pe cîte o temă care le era apropiată, toţi au deschis cititorului o bună cale de intrare în dialog: date despre contextul cultural şi politic, structura tematică a textului, profilul personajelor, comentariu. Iar înaintea acestora stătea lectura pe care Constantin Noica a făcut-o, cu acel prilej, dialogului. E o ediţie în care cititorul cultivat se „preumblă” ca printr-un spaţiu unde poate vedea nu numai cum făcea Platon filozofie, ci şi cum s-a făcut filozofie în lumina lui. Ea evocă într-un anume fel Academia. În şcoala lui Platon, cercetătorii îşi aveau, fiecare, propriile domenii şi interese de studiu, orientate, însă, de acelaşi reper. Varietatea demersurilor pomenite mai sus aminteşte ceva din spiritul spaţiului-origine platonician.

Acum, Andrei Cornea socoteşte că preţioasa ediţie Constantin Noica – Petru Creţia, cu lecţia şi stilul ei, a fost asimilată de public. (Ceea ce e adevărat inclusiv în sens material, căci nu mai e de găsit.) Şi că a venit vremea, ca în orice cultură vie, pentru o nouă versiune, de astă dată omogenă ca traducere şi prezentare. El procedează ca întotdeauna cu rigoare fină şi creativitate. În introducerea generală, accentul cade pe problemele de hermeneutică puse de opera lui Platon. Sînt analizate opţiunile, paradoxurile, tensiunile – tematice şi stilistice – graţie cărora gîndirea lui stîrneşte mereu interogaţia, rămîne mereu fertilizantă. Sînt prezentate apoi paradigmele hermeneutice potrivit cărora au fost studiate dialogurile. În sfîrşit, Andrei Cornea îşi dă propria interpretare privind geneza şi dezvoltarea gîndirii lui Platon. Ea se desfăşoară, toată, potrivit unui vector, iar acest vector îşi are nucleul sau chiar direcţia deschisă, încordată, definitorie, într-o experienţă: experienţa întîlnirii lui  Socrate – cu viaţa şi cu moartea lui care urmăresc amîndouă cunoaşterea. Cu schiţa acestui vector în minte poate porni la drum şi cititorul: cu ideea că filozofia înseamnă nu sistem, ci drum, drum căutat, deschis, tatonat, relansat de Platon.

Pe lîngă munca de traducător şi editor, Andrei Cornea rămîne şi altfel în comunicare cu filozofia antică. Autor productiv, el gîndeşte pe cont propriu asupra unor chestiuni ale actualităţii şi asupra unor teme ale umanului dintotdeauna. Dar gîndeşte sprijinit pe reperele, întrebările, problemele puse pe scena gîndului de filozofia veche. Volume ca De la şcoala din Atena la şcoala de la Păltiniş, Cînd Socrate nu are dreptate, Miracolul. Despre neverosimila făptură a libertăţii, Excepţia. O încercare de antropologie filozofică stau, printre altele, dovadă.

Istoricul Antichităţii tîrzii Peter Brown spunea că, în acea vreme, textele clasice erau menite să formeze „oameni clasici”: oameni care îşi folosesc intelectul, îndelung cultivat, pentru a obţine armonie în fiinţa lor întreagă şi orientare statornică spre Principiul ultim. Andrei Cornea, printre alţi cîţiva astăzi, continuă să crediteze textele clasice cu un astfel de rol. Chiar dacă impune raţiunii umane să se limiteze la ea însăşi, el are mereu în vedere un principiu care o interpelează, îi dă disciplina, o conduce spre universal.

Încă din titlu, ultimele două volume pomenite pun în faţa cititorului o singularitate, o însemnată ieşire din scara obişnuită a umanului. Libertatea, ca şi tema mai largă a eticului ori cea a cunoaşterii – deşi fac parte din lotul esenţial al umanităţii –, nu se actualizează cu adevărat decît rar, în oameni aparte, în fiinţe deosebite, stranii, adesea stingheritoare pentru lumea oamenilor comuni. Aşa sînt convingător privite, ilustrate, analizate temele cu pricina. Cazuri de istorie politică din diferite vremuri, reflecţia filozofică asupra socio-politicului, episoade mitice ori religioase, alături de evenimente recente sînt convocate pentru a pleda acest fapt. Anume că în lumea oamenilor obişnuiţi, libertatea, eticul, cunoaşterea funcţionează într-o versiune să spunem „orizontală”, la limită conformistă, decisă de obişnuinţă, de cutumele şi identitatea grupului, fragilă în faţa crizelor, neinvestigată intens şi critic de raţiune. Omul obişnuit şi ceea ce, în fiecare dintre noi, e om obişnuit urmează „regula-corectitudine”, potrivit autorului. Doar personaje aparte urmează „regula-rectitudine”, se raportează la verticala libertăţii, a eticului, a cunoaşterii, caută spre consistenţa ultimă a acestor teme sau oferă, întrupat, principiul care le întemeiază. Socrate, cel care ştie o mulţime de lucruri obişnuite, dar care ştie că nu ştie esenţialul şi se riscă, pînă la moarte şi prin moarte, în căutarea lui e eroul mereu invocat. Alături de el sînt menţionaţi Buddha, Iisus, profeţii evrei sau sfîntul, iar, pentru Andrei Cornea, şi personaje ca Martin Luther King sau Mahatma Gandhi. Ei fac prezentă în lume „regula-rectitudine”, ne trezesc atenţia faţă de ea, ne îndeamnă să o urmăm.

„Sfinţii întruchipează norma după care omul a fost creat”, spunea, referindu-se la literatura pustiei, Andrei Pleşu. Ei „sînt omul în splendoarea normalităţii sale” faţă de normalitatea comun acceptată „care e în realitate victoria statistică a unei infirmităţi”. În Minima moralia, eticul e verticala principiului care, asumată de o persoană, se revarsă asupra comunităţii. În fond, şi unul, şi celălalt autor, cînd reflectează asupra eticului sau a cunoaşterii sau cînd se referă la sănătatea comunităţii, pun înaintea noastră tema elitei, a omului de elită (vezi şi Andrei Pleşu, Despre elite în Est şi în Vest).

Astăzi, tema elitei, a omului de elită stîrneşte reticenţe, dacă nu nervi şi anateme. O mentalitate suspicioasă, resentimentar egalitaristă vede în omul de elită o încercare de se plasa „mai sus” decît masa – merituoasă prin număr – a oamenilor comuni. Dar omul de elită şi tema elitei nu funcţionează deloc aşa. Dimpotrivă. Ei ne cheamă pe fiecare spre creştere, spre descoperirea elitei din noi înşine. Socrate se adresează oricărui om din piaţă, profeţii evrei şi Iisus vorbesc „cu glas mare” tuturor. „Înţelepciunea strigă pe uliţă.” Sigur că trezia, efortul, exigenţa elitei nu sînt tocmai uşoare. Dar asta nu înseamnă să ne refuzăm ceea ce e mai bun în noi înşine.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: wikimedia commons

barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

banner Iasmina Hill png
Cât de bine s-a simțit Iasmina Hill de Ziua Recunoștinței în America! A lăsat curcanul pentru o super cină la un restaurant luxos! „Am mâncat ca regii”
De când este căsătorită cu milionarul american Bradford Hill, frumoasa româncă Iasmina Hill are o viață ca în povești și își face toate poftele.
victor ponta id76298 inquam photos octav ganea jpeg
Cu cine va vota Victor Ponta. Răspunsul neașteptat al fostului premier: „Nu o să votez cu..."
Victor Ponta a spus clar că nu o va vota pe Elena Lasconi în finala prezidențială de duminică, însă nu s-a exprimat nici în favoarea lui Călin Georgescu.
Diana Șoșoacă FOTO Inquam Photos / George Călin
Diana Șoșoacă: „Eu şi colegii mei primim să ne sacrificăm”. Cum arată guvernul cu 31 de membri al SOS România
Președinta SOS România, Diana Șoșoacă, a anunțat că partidul său se poate „sacrifica” la guvernare, în contextul perioadei grele care urmează, propunând o listă cu 31 de miniștri.
Elena Lasconi declaratii dupa primul tur 25 noiembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
Miting pro-Europa în Piața Victoriei, anunțat de Elena Lasconi: „Vino alături de mine”
Elena Lasconi, președinta și candidata USR în turul II al alegerilor prezidențiale, a anunțat pe rețelele de socializare un miting pro-Europa în Piața Victoriei.
IMG 2994 1536x1152 jpeg
Jaf armat la o bancă din Călărași. Un individ cu cagulă a amenințat angajații și a fugit cu o sumă importantă de bani
Un jaf armat a avut loc marți seară în municipiul Călărași. Un bărbat a amenințat angajații și a fugit cu o sumă importantă de bani. Polițiști au împânzit zona și îl caută pe atacator.
Refugiati cu copii din Mariupol ajung la punctul de evacuare din Zaporizhzhia Ucraina FOTO EPA-EFE
Avioane sub controlul lui Putin, folosite pentru a deporta copii ucraineni
Un raport al Yale School of Public Health arată că avioane şi fonduri prezidenţiale ruse au fost utilizate într-un program prin care sute de copii au fost luaţi din teritorii ucrainene ocupate, au fost privaţi de identitatea ucraineană şi plasaţi în familii ruse.
Valentina Aldea 3  jpeg
Iată pe cine trimite POT în Parlamentul României! De pe site-urile de adulți, direct în Senat?
Valentina Aldea, candidată din partea Partidului Oamenilor Tineri (POT) și cunoscută online sub numele Justin Jade, a fost aleasă senator, stârnind controverse din cauza trecutului său ca videochatistă, în contrast cu valorile promovate oficial de partidul său.
Mihaela Bilic dieta jpg
Alimentele care asigură sănătatea intestinală. Mihaela Bilic dezvăluie produsul care face minuni pentru organism: „Acest intestin se dovedește a fi mai important decât credeam”
Mihaela Bilic, celebrul specialist în nutriție dezvăluie alimentele care ne asigură sănătatea intestinală. Experta susține că untul are o importanță majoră în dietele alimentare și ar trebui să fie consumat cu regularitate.
ras al khaimah jpg
Aici e vară și iarna! 6 motive să vizitezi Ras Al Khaimah
Ras Al Khaimah (RAK) este unul dintre cele șapte emirate ale Emiratelor Arabe Unite și se remarcă prin peisaje spectaculoase, activități inedite și o combinație fascinantă de tradiție și modernitate.