O spusă veche

Publicat în Dilema Veche nr. 899 din 1 – 7 iulie 2021
O spusă veche jpeg

Există o veche spusă care rezumă, după mine, condiţia „polului plus”. Îi redă cu o somptuoasă simplitate înălţimea atotcuprinzătoare. „Chemat sau nechemat, Dumnezeu va fi de faţă.” Vocatus atque non vocatus Deus aderit. Carl Gustav Jung o înscrisese pe frontonul casei sale de la Küsnacht. Era, potrivit unei scrisori din noiembrie 1960, maxima sub care trebuia să-şi conducă eforturile. „Am pus inscripţia ca să amintesc pacienţilor şi mie însumi: timor dei initium sapientae [frica de Dumnezeu este începutul înţelepciunii, Proverbe 1,7]. Aici începe un drum nu mai puţin însemnat, pentru a ne apropia nu de «creştinism», ci de Dumnezeu însuşi, care e tema ultimă.” Cînd vorbeşte despre un alt drum decît cel religios, Jung nu are, probabil, decît intenţia de a marca ce ţintă capitală are demersul lui. E actul unui om modern care, cu îndrăzneala şi riscurile autonomiei sale de cercetare, se lansează spre un Principiu pe care îl recunoaşte drept esenţial pentru condiţia noastră.

A avea conştiinţa lui Dumnezeu – potrivit inscripţiei care consemna vechea spusă – înseamnă a avea conştiinţa prezenţei Lui care se bolteşte asupra întregului real, care nu admite încadrări regionale, nici căi exclusive. E un Pol fără de care nici o fărîmă de existent nu ar ţine, spre care şi alte intuiţii, şi alte perspective, şi alte drumuri decît cele „explicite”, „familiare”, „oficiale” sînt deschise. Un om credincios i-ar putea oare refuza Dumnezeului în care crede o asemenea nemărginită, universală prezenţă?

Istoria spusei de mai sus e, ea însăşi, expresivă în această privinţă. Jung a găsit-o în Adagia, culegere de spuse memorabile, greceşti şi latine, pe care Erasmus o publicase în 1500, la Paris, şi pe care o îmbogăţise în zece rînduri. Ediţia ultimă, a şaisprezecea, din 1536, de la Basel, cuprindea 4.151 de „articole”. Umanistul adunase astfel ceea ce putea fi un „legat” de înţelepciune antică trecut modernilor, cu noile lor căutări, descoperiri, crize, cu proaspăta lor diversitate confesională.

Pentru adagiul în cauză, Erasmus a avut ca sursă Istoria războiului peloponesiac, 1.118.3, unde Tucidide relatase: „Înainte de a porni la luptă, cu toate că se hotărîseră deja să-i atace pe atenieni, spartanii au trimis la Delfi să-l întrebe pe zeu dacă le va merge bine în război. După cum se spune, zeul le-ar fi răspuns că, de-şi vor pune toată tăria în luptă, vor fi biruitori. Şi a adăugat că el însuşi va fi cu ei, fie că îl vor chema, fie că nu”. În ceea ce priveşte înfruntarea armată, aşadar, zeul nu-şi angajează puterea, nu e partizan, nu decide. Poate că, întrebat de atenieni, ar fi dat acelaşi răspuns. Ceea ce afirmă, cu o nuanţă stranie, vrednică de oracol, este propria prezenţă la faţa locului, invocată sau nu de combatanţi, sesizată sau nu de ei, recunoscută sau nu ca atare. Zeul nu face deosebire între tabere. Multiplicitatea, diversitatea (agresivă în acest caz) e treaba umanului, ţine de nivelul lui. Zeul face deosebirea între acest nivel – al multiplului mînat de interese opuse, de vederi mărginite, parţiale – şi propria lui privire care îi însoţeşte pe toţi, care îi cuprinde din înaltul ei discret, greu de recunocut, misterios. E o privire „sferică”, atotcuprinzătoare, care îi îmbrăţişează pe muritori, fie că aceştia îşi ridică sau nu ochii spre ea.

Simone Weil, care filozofa într-un orizont unde temele vechi greceşti consună cu temele creştine, socotea că Homer a pus asupra altui război, cel troian, o privire asemănătoare cu cea a zeului. Potrivit ei, războiul dă pe faţă calitatea mobilurilor şi a relaţiilor „naturale” între oameni. Iar această calitate e de tipul forţei. În oameni şi în lume, e supranatural tot ceea ce nu se supune imperiului forţei, tot ceea ce e liber de mecanismul ei brut. Or, Homer are pentru combatanţii ambelor tabere aceeaşi privire încărcată de admiraţie, de tristeţe, de compasiune. Undeva în Caiete, Simone Weil spune: „E imposibil să-i iubeşti şi să-i înţelegi deopotrivă pe învinşi şi pe învingători, cum face Iliada, altfel decît din locul situat în afara lumii, unde stă înţelepciunea lui Dumnezeu”.

Potrivit oracolului de la Delfi şi Simonei Weil, divinul nu „rezolvă” crizele oamenilor. Le oferă doar acel „pol plus” spre care îşi pot ridica ochii, spre care îşi pot mobiliza înţelegerea. Le oferă verticala unei priviri căreia pot încerca să se asimileze. Strădania spirituală (şi cea a filozofiei vechi) constă tocmai în „a lua înălţime”, a-ţi creşte asemănarea cu privirea divină sferică, a privi realul cu nepărtinirea ei, de o egală prezenţă, de o egală efuziune. În cuvintele lui Iisus, desăvîrşirea Tatălui înseamnă într-adevăr: „El face să răsară soarele şi peste cei răi, şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi” (Matei 5, 45).

Spusa zeului, amintită de Tucidide, reapare la Horaţiu, în Oda II, 18, 40. Poate că, în interpretarea poetului roman, ea nu mai are înălţimea stranie a oracolului. A fost întrucîtva „domesticită”, făcută mai pe înţelesul şi pe interesul comun. Poetul pune alături soarta trufaşului avid de bogăţii, care nu va scăpa de coborîrea în Hades, în „palatul lui Orcus”, şi soarta celui sărman, pe care „la capătul încercărilor, chemat sau nechemat, Zeul îl eliberează”. Aici, zeul „face dreptate” între muritori, fie şi în viaţa de dincolo; judecă, distinge, compensează, „echilibrează”. Dar dacă intervine, intervine eliberator.

Oricum, e de luat aminte că spusa cu pricina îşi dovedeşte chiar istoric încărcătura de universalitate. Traversează culturile şi secolele: de la oracolul lui Apollo rostit în cursul războiului între Atena şi Sparta la poetul din preajma lui Augustus, la umanistul creştin din Renaştere şi pînă în modernitate. În fiecare cultură şi epocă, ea a atras reflecţia, a primit interpretări influenţate de aerul timpului, a continuat să interpeleze cu înălţimea ei polară.

„Chemat sau nechemat, Dumnezeu va fi de faţă.” Neclintit, El e o referinţă care poate fi ignorată, dar care e cu neputinţă de evacuat. Oferă tuturor – cu o generoasă „indiferenţă” – posibilitatea sensului. Stă pretutindeni ca ţinta spre care se poate îndrepta vectorul credinţei, al reflecţiei, al intuiţiei, al înţelegerii, al rugii, al transformării de sine. Polul divin nu e doar „atotţiitor”. Nu ţine doar tot realul în fiinţă. El e şi atotdătător de sens. E, adesea, un sens grav, dificil, care pune la încercare şi la limită puterile umane, căci e un sens care trebuie să se lanseze pe direcţia transcendenţei, să vizeze o ţintă „cu totul Alta”. Dar, în acest efort, El stă alături de uman. Chemat sau nechemat, Dumnezeu este de faţă.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: Frontonul casei lui Jung de la Küsnacht (wikimedia commons)

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.