Subţiere

Publicat în Dilema Veche nr. 889 din 22 - 28 aprilie 2021
Subţiere jpeg

În genere, înţelegem prin post restrîngere, restricţie, reţinere: de la alimente din sursă animală, de la gînduri urîte şi fapte rele. Postul apare ca un efort – meritoriu – de voinţă. Omul care ţine post se dă înapoi, se ţine în frîu, se constrînge, se „nevoieşte”. Deocamdată are în faţă (şi se străduieşte să însoţească) partea dificilă, aspră, teribilă a actului christic, chiar dacă moartea lui Iisus nu poate fi despărţită de învierea Lui, de explozia bucuriei pascale.

Postul religios presupune oricum decuplare de la bogăţia multicoloră a ofertelor şi apetiturilor curente, repliere, distanţă, închidere (pe cît e posibilă) faţă de grijile lumeşti. Ca disciplină, postul revine la o „contractare” a fiinţei curente, prin voinţă. Spiritual vorbind, el e înţeles – în primă instanţă – tot drept o mişcare de restrîngere, de retragere: aici postul devine reculegere de sine, concentrare, pătrundere în propriul lăuntru. În Predica de pe munte, Christos cere răspicat răsucirea fiinţei de la regimul ostentaţiei, al faţadei, al „străzii” la regimul „cămării”. Pune în opoziţie perspectiva exteriorităţii şi perspectiva acelei interiorităţi adînci unde poate avea loc întîlnirea cu suprema Interioritate. „Cînd te rogi, intră în cămara ta şi, închizînd uşa, roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns...” (Matei, 6, 6). Postul presupune aceeaşi schimbare a perspectivei: nu te arăta „oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl, care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie...” (Matei, 6, 18). Postul contribuie la găsirea locului de întîlnire, ajută fiinţa să atingă acel loc ascuns. O ajută să se adecveze Interlocutorului, să devină sensibilă la mulţimea înţelesurilor fine pe care, în acel mod ascuns, El le comunică.

O cîntare din Triod, cartea liturgică proprie postului pascal, aşa interpretează lucrurile. Ea face apel la o analogie abruptă care, tocmai prin distanţa între planurile puse în relaţie, e expresivă. Şi, ca atare, poetică. Cîntarea îl invocă pe profetul Ilie care l-a văzut pe Domnul „în preauşoara adiere”, vedere de care profetul s-a învrednicit „subţiindu-şi mai înainte trupul” cu mulţimea rugăciunilor şi cu postul. După care cîntarea se adresează credinciosului: „Leapădă şi tu grosimea desfătărilor ca să vezi pe Cel dorit”.

Episodul biblic invocat aici (III Regi, 19, 11-12), el însuşi de o intensă poezie, e cunoscut. Retras din lume, Ilie se află într-o peşteră pe muntele Horeb. Dumnezeu i se adresează ca unui familiar, ca unui intim, pe care vrea să-l atragă spre prezenţa Lui subtilă, inevidentă, de adînc. Îi indică o ierarhie a manifestărilor divine: de la cele mai explicite, mai larg recunoscute, mai masive, la cele mai fine, surprinzătoare, enigmatice, ascunse. De la manifestările de forţă, menţionate de asemenea în Biblie, la manifestările de fineţe şi de taină.

„A zis Domnul: «Ieşi şi stai pe munte înaintea feţei Domnului! Că iată Domnul va trece; şi înaintea Lui va fi vijelie năprasnică ce va despica munţii şi va sfărîma stîncile, dar Domnul nu va fi în vijelie. După vijelie va fi cutremur, dar Domnul nu va fi în cutremur; după cutremur va fi foc, dar nici în foc nu va fi Domnul. Iar după foc va fi adiere de vînt lin şi acolo va fi Domnul».”

E un crescendo majestuos de la vacarm la şoaptă. Primele trei sînt „fenomene”, „arătări” zdrobitoare ale unei atotputeri care se aplică asupra exteriorităţii. Turtesc umanul şi lumea cu o forţă care, dacă e uluitoare, e totuşi „brută”. Ea zguduie, nu transformă lucrurile pe care se exercită. Ţi se impune din afară, te izbeşte în moalele capului, nu face apel la receptivitatea omului. În schimb, „lina adiere” e abia audibilă, abia perceptibilă. Îţi trebuie atenţie, un fel aparte de atenţie, ca să-i sesizezi freamătul. Adierea de vînt înseamnă mişcare spre ascuns, cheamă spre locul nelumesc de unde a venit. E fin mobilizatoare. Cere atenţie pentru a fi percepută, consimţămînt pentru a fi urmată. Cere o interioritate aptă să sesizeze murmurul lui Dumnezeu, cea mai fină voce a Sa înainte de tăcerea Lui infinit plină de sensuri.

Cîntarea din Triod pune aşadar postul în legătură cu această exigentă transformare a fiinţei: degroşare, şlefuire (vezi şi imaginea celebră a lui Plotin: „sculptează-ţi propria statuie”), „subţiere” de sine. Asta pentru ca fiinţa să poată auzi murmurul divin, în care El pune înţelesurile interiorităţii sale. În această funcţie, postul trece de la aspectul de „contractare” a fiinţei către o creştere a fiinţei, o amplificare în principiu fără limită, de vreme ce înseamnă apropiere de intimitatea divinului.

Cuvintele lui Christos din Predica de pe munte, ca şi cîntarea Triodului arată că postul nu se reduce la disciplinarea corpului şi la efort moral. Contribuie mai ales la schimbarea/subţierea minţii, la trezirea intelectului contemplativ, la dialogul interiorităţilor între divin şi uman. Tema nu e deloc marginală, e dezvoltată de imnografie, de spusele Părinţilor pustiei, de teologi şi mistici.

În creştinism, ca şi în alte tradiţii, misterul interiorităţii divine are drept imagine „Întunericul” de necuprins şi de nedespicat. Întuneric pentru că gîndirea nu are comună măsură cu acea interioritate, pentru că unitatea divină e prea densă ca să admită dualitatea, distanţa proprie cunoaşterii de tip omenesc. Dar totodată „întuneric supraluminos”, fiindcă e principiul Luminii, al sensului, al adevărului. În icoana Schimbării la Faţă, zenitul panoului e ocupat de un semicerc întunecat străbătut de raze aurii. E acea imagine a transcendenţei, de neatins şi de nepătruns, sursă a luminii increate. Deşi inaccesibilă, ea cheamă cunoaşterea, „lărgeşte” interioritatea umană ca să poată primi ceva din şuvoiul fluxului divin de sens. Aşa interpretează Grigore de Nyssa, într-un pasaj din Comentariu la Cîntarea Cîntărilor, dialogul interiorităţilor. Christos se adresează sufletului: „Dacă mă primeşti şi mă sălăşluieşti în tine, vei avea drept cîştig roua de care e încărcat capul meu şi picăturile nopţii ce-mi curg din plete... Fiinţa să se bucure dacă Adevărul îi va umezi duhul cu înţelesuri fine şi umbrite... Fiecare din aceste picături este infimă în raport cu imensitatea Întunericului dumnezeiesc”.

E un pasaj somptuos despre oceanul misterului divin, despre nemărginirea lui de neatins. O nemărginire care, inaccesibilă fiind, se comunică totuşi minţii subţiate, spiritului poros faţă de subtilitatea sensurilor verticale. „Infimă” fiind, picătura face fiinţa să guste din secreta nemărginire de unde provine. Stîrneşte fiinţa să se lărgească pentru a avea mai intens experienţa ei.

Contemplativi şi mistici nu se întîlnesc pe toate drumurile. Ba chiar sînt o raritate. Totuşi, Christos adresează oricărui credincios îndemnul spre întîlnirea interiorităţilor. Pe toţi îi îndreaptă spre dialogul cu „Tatăl care vede în ascuns”. Cu atenţia îndreptată într-acolo, nu vom percepe ceva din generozitatea Lui fără margini, ceva din subtilitatea prezenţei divine, care nu admite graniţe şi excluziune, care se comunică tuturor prin înţelesuri fine?

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

image png
De ce oamenii foarte inteligenți au mai puțini prieteni. Și de ce este absolut în regulă acest lucru
Este o întrebare care a intrigat deopotrivă psihologi, sociologi și oameni de știință: de ce persoanele cu un coeficient de inteligență peste medie au, în mod frecvent, un cerc social restrâns?
Sesiune alertă de cumpărături Foto European Medical Journal jpeg
Uită de cei 10.000 de pași: mișcarea care-ți salvează inima începe cu 3 minute pe zi. Ce spun specialiștii despre noul trend
Știința susține că mișcarea intensă de doar 3 minute pe zi poate înlocui pașii tradiționali pentru o inimă mai sănătoasă. Află de ce e mai eficientă.
image png
Toner cu morcovi, preparat acasă, care elimină oboseala feței. Vei avea o piele radiantă într-un mod complet natural
Într-o eră în care industria cosmetică abundă în produse cu formule complexe și denumiri greu de pronunțat, există încă soluții de înfrumusețare autentice, inspirate din natură și accesibile oricui.
Teorii ale conspirației și cunoaștere secretă FOTO Shutterstock jpg
Cum favorizează credințele New Age gândirea conspiraționistă de dreapta. Explicațiile unui fenomen cu răspândire globală
Influenceri New Age care perpetuează ideologiile de dreapta împânzesc internetul. Dar cum a devenit wellness-ul o poartă de acces către gândirea conspiraționistă? se întreabă The Independent.
Muzeul Astra din Sibiu la Noaptea Muzeelor Foto Colaj jpg
Noaptea Muzeelor 2025: Timpul se oprește în loc ca să redescoperi traiul, meșteșugurile, mâncarea și jocurile de altădată
Trăiește farmecul unei nopți în care timpul încetinește: la ASTRA, înveți să trăiești ca altădată, printre meșteșuguri, gusturi și povești vii.
image png
Ceapă pe tălpi peste noapte. Tradiție populară, mit urban sau beneficiu real pentru sănătate?
Părea că le-am văzut pe toate: băi cu gheață, apă cu lămâie la 5 dimineața, respirație stil Wim Hof… Dar exact când credeai că nimic nu te mai poate uimi în lumea wellness-ului – intră în scenă ceapa roșie.
noul cod fiscal
Statele europene se întrec să atragă cât mai mulți bogați. Unde sunt percepute cele mai mici impozite pentru afaceri
Guvernele europene se confruntă cu constrângeri bugetare, o creștere economică slabă, șocuri comerciale și îmbătrânirea populației, care continuă să le afecteze vistieria, motiv pentru care gândesc strategii, inclusiv facilități fiscale, prin care să atragă investitori.
camera deputatilor. cdep.ro
Schimbare majoră în învățământ: dascălii își vor putea bloca posturile doar 5 ani
Posturile „înghețate” zeci de ani de demnitari-profesori ar putea deveni istorie. O propunere legislativă adoptată tacit de Camera Deputaților limitează la cel mult cinci ani consecutivi perioada în care un cadru didactic poate beneficia de rezervarea postului atunci când ocupă funcții publice.
1 artrita jpg jpeg
Planta medicinală care ameliorează durerea după operații și simptomele artritei
Într-o lume dominată de analgezice și antiinflamatoare sintetice, interesul tot mai mare pentru terapiile naturiste aduce în prim-plan plante cu proprietăți terapeutice remarcabile. Una dintre ele începe să câștige recunoaștere în rândul medicilor integrativi și al pacienților cu dureri cronice