Dou─â c─âi, o singur─â alegere

Publicat în Dilema Veche nr. 891 din 6 -12 mai 2021
Theodor Pallady jpeg

Statul comunist din Rom├ónia (1947-1989) a privit religia ca pe o r─âm─â╚Öi╚Ť─â a trecutului retrograd. A supus cultele unei legisla╚Ťii stricte, care-i asigura controlul absolut, le-a marginalizat social, reduc├«ndu-le la dimensiunea lor liturgic─â, a╚Öa cum le-a infiltrat cu agen╚Ťi ai Securit─â╚Ťii ╚Öi delatori sub contract, ocup├«ndu-se cu deten╚Ťia politic─â ╚Öi adesea lichidarea fizic─â a opozan╚Ťilor. Biserica Ortodox─â, larg majoritar─â, s-a trezit utilizat─â ca instrument de propagand─â extern─â, prin declara╚Ťii ├«n favoarea regimului, care era pream─ârit ╚Öi pe plan intern, de la amvon ori prin trist-faimoasele telegrame oficiale de ÔÇ×adeziuneÔÇŁ. Publica╚Ťiile teologice au fost drastic restr├«nse ╚Öi supuse cenzurii, cateheza a r─âmas un tabu, iar faza terminal─â a sistemului ÔÇô suprapus─â peste paranoia ultimului satrap ro╚Öu ÔÇô a dus la demolarea a zeci de biserici, de care ├«nsu╚Öi complexul de pe Dealul Patriarhiei a sc─âpat la limit─â. Orice istoric al cre╚Ötinismului va recunoa╚Öte c─â aceast─â religie a fost mai liber─â ├«n vremurile persecu╚Ťiilor imperiale din primele sale veacuri dec├«t ├«n captivitatea din lag─ârul socialist.

Dup─â 1989, na╚Ťional-comunismul neostalinist ilustrat de Ceau╚Öescu a disp─ârut, formal, odat─â cu executarea acestuia. Dar nu ╚Öi na╚Ťionalismul, asumat de statul democratic, devenit peste noapte partenerul BOR, sprijinitorul rena╚Öterii sale materiale ╚Öi beneficiarul electoral al legitimit─â╚Ťii ecleziale, treptat recuperate. Trecutul totalitar a fost uitat foarte u╚Öor, reconcilierea ÔÇ×simfonic─âÔÇŁ dintre Biseric─â ╚Öi stat a pus fa╚Ť─â ├«n fa╚Ť─â oameni care se cuno╚Öteau foarte bine, din vechiul regim, iar incapacitatea societ─â╚Ťii civile de a impune un proces de lustra╚Ťie a f─âcut din continuit─â╚Ťile culpabile ale ÔÇ×democra╚Ťiei originaleÔÇŁ o virtute aplaudat─â la unison. Fire╚Öte c─â, f─âr─â cenzur─â, travaliul memorial legat de ierarhii, clericii ╚Öi mirenii anticomuni╚Öti a generat o nara╚Ťiune retrospectiv justificatoare, care s-a topit ├«n matricea noului na╚Ťionalism (deodat─â cu tendin╚Ťa de a evacua culpa comunismului rom├ónesc prin acuzarea unilateral─â a str─âinilor: ocupa╚Ťia militar─â sovietic─â, activi╚Öti sau tor╚Ťionari alogeni etc.). Datorit─â ├«ntineririi naturale a Sf. Sinod, a clerului ╚Öi a elitei laice, BOR a rezonat la imperativul integr─ârii euro-atlantice, profit├«nd de fonduri structurale, de noile libert─â╚Ťi, de asisten╚Ť─â guvernamental─â ╚Öi de o vizibilitate tot mai ampl─â, ob╚Ťinut─â inclusiv prin fondarea unor trusturi mediatice proprii.

O poveste fundamental tragic─â s-a transfigurat ├«ntr-una de succes, mai ales dup─â 2000, ├«ns─â tot ├«n aceste ultime dou─â decenii s-au acumulat condi╚Ťiile noii marginaliz─âri a Bisericii, prin secularizarea inerent─â occidentaliz─ârii, prin stilurile de via╚Ť─â urbane, alternative, prin concuren╚Ťa dintre discursul teologic ╚Öi multe altele, purt─âtoare de valori, idei, concepte ╚Öi propuneri etice autonome. Prin cultura pop, prin materialismul individualist ╚Öi hedonist al societ─â╚Ťii de consum, prin presiunea pentru transparen╚Ť─â democratic─â ╚Öi reproducerea domestic─â a r─âzboiului cultural dintre progresi╚Öti ╚Öi conservatori, BOR s-a reg─âsit ├«n dificultate, dac─â nu ├«ntr-o criz─â pe care se str─âduie╚Öte, din team─â sau iner╚Ťie, s─â nu o declare ca atare. Privatizarea sentimentului religios, incultura catehetic─â a nativilor digitali, expu╚Öi la justi╚Ťialismul social neo-marxist, apari╚Ťia unei culturi cosmopolite ╚Öi nevroza colectiv─â legat─â de cronicizarea subdezvolt─ârii (o simpl─â iluzie, dac─â e s─â judec─âm evolu╚Ťia real─â a Rom├óniei) s├«nt tot at├«╚Ťia factori care s-au conjugat, gener├«nd curentul anticlericalist ╚Öi respingerea tendin╚Ťelor paseiste, legate de ÔÇ×valorile tradi╚ŤionaleÔÇŁ ale familiei, lumii rurale etc.

├Än noul ciclu istoric, BOR are de ales ├«ntre dou─â c─âi: fie accept─â o treptat─â irelevan╚Ť─â, la bra╚Ť cu partidele ╚Öi segmentele sociale na╚Ťionaliste, eurosceptice, antioccidentale, care se refugiaz─â ├«ntr-un trecut fantasmatic, fie ├«╚Öi asum─â mult mai serios provoc─ârile modernit─â╚Ťii t├«rzii, printr-o nou─â apologetic─â axat─â pe dialogul pastoral cu ├«ntreaga societate ╚Öi cu ╚Ötiin╚Ťele, prin leg─âtura ÔÇô m─âcar ├«n numele diasporei noastre ÔÇô cu Bisericile din Occident ╚Öi prin ie╚Öirea atent organizat─â din cutumiara ei dependen╚Ť─â fa╚Ť─â de stat, ceea ce i-ar conferi simultan dreptul ÔÇ×profeticÔÇŁ de a-i critica f─â╚Ťi╚Ö eventualele politici neconforme cu ├«nv─â╚Ť─âtura lui Hristos.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Zizi și neantul jpeg
Sistem și libertate
Am crescut ├«ntr-o lume ├«n care ceea ce ast─âzi consider─âm nevoi de baz─â erau, pe la sf├«r╚Öit de ani ÔÇÖ70 ╚Öi ├«nceput de ani ÔÇÖ80, privite drept suprastructuri. R─âsf─â╚Ťuri.
liceul sf sava bucuresti jpeg
Liceul avea coloane
Revederea colegilor și profesorilor dragi mi-a dat sentimentul mîngîietor că lucrurile ar putea deveni la fel de bune pe cît ni le imaginam noi în 1992.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
De ce nu-s românii ca francezii?
Cartea ╚Öi bagheta mi s-au p─ârut dou─â lucruri indispensabile ├«n Fran╚Ťa.
p 19 Sylvie Germain WC jpg
Sindromul ╚śarikov
Nu este vorba doar despre o lips─â de educa╚Ťie, ci ╚Öi despre voluptatea unei agresivit─â╚Ťi manifestate zi de zi, pe re╚Ťelele de socializare, care au devenit nu doar un spa╚Ťiu bun pentru defularea nervilor, ci gazd─â generoas─â acestei forme josnice de violen╚Ť─â.
p 20 Gustave Thibon jpg
O lumin─â asupra imediatului
Pentru Putin ┼či adep┼úii lui, persoanele, fie ele ucrainene ori ruse, civili ori combatan┼úi, s├«nt nimic.
Theodor Pallady jpeg
Scopul meu ești Tu
Un adevărat apostol al dialogului, un maestru al incluziunii și un campion discret al cercetării Celuilalt, cu sau fără majusculă.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Poli╚Ťia din Cehia este ├«n c─âutarea unui ho╚Ť care are obiceiul s─â intre prin case, f─âr─â a se sinchisi de prezen╚Ťa locatarilor. Se spune c─â se uit─â la ace╚Ötia ├«n timp ce dorm.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate c─â mai mult dec├«t plimbarea ├«n sine conta acel ÔÇ×├«mpreun─âÔÇŁ.
p 19 jpg
Cultul virginit─â╚Ťii
Ideea c─â virginitatea fizic─â atest─â puritatea ╚Öi inocen╚Ťa dep─â╚Öe╚Öte grani╚Ťele religioase, devenind un construct social ╚Öi ipocrit prin care unei femei i se anuleaz─â calit─â╚Ťile morale ├«n favoarea celor fizice, ajung├«nd s─â fie pre╚Ťuit─â mai degrab─â integritatea trupului dec├«t mintea ╚Öi sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale cre╚Ötinismului dovedesc o rela╚Ťie ├«ncordat─â pe care Sfin╚Ťii P─ârin╚Ťi o ├«ntre╚Ťineau cu r├«sul.
ÔÇ×Voi cine spune┼úi c─â s├«nt?ÔÇť O┬ápledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit ├«n bog─â╚Ťia ╚Öi autenticitatea sa ├«n ultimul secol, Origen revine de fiecare dat─â ├«n aten╚Ťia cititorilor cu o ├«nnoit─â putere de atrac╚Ťie.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Gala╚Ťi, o candidat─â a fost surprins─â ├«n timp ce ├«ncerca s─â fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani ╚Öi era absolvent─â a unui liceu particular, la frecven┼ú─â redus─â.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de produc╚Ťie a noilor cartiere, Jacobs ├«i opune observa╚Ťia direct─â ╚Öi studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vie╚Ťii urbane.
Zizi și neantul jpeg
Ro╚Ťi ╚Öi vremuri
Trebuia s─â m─ân├«nci nu ╚Ötiu c├«╚Ťi ani numai iaurt ╚Öi s─â economise╚Öti, s─â pui bani la CEC ca s─â-╚Ťi po╚Ťi cump─âra o Dacie.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
├Än Aix zilele de var─â se mi╚Öc─â ├«n ritm de melc, par nesf├«r╚Öite, exact ca acelea din vacan╚Ťele copil─âriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informa╚Ťiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al modera╚Ťiei
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
Dup─â ce, cu o s─âpt─âm├«n─â ├«n urm─â, doi lei au ├«ncercat zadarnic s─â evadeze din gr─âdina zoologic─â din R─âd─âu╚Ťi, un ╚Öarpe mai norocos a p─âtruns ├«n Spitalul Or─â╚Öenesc din Bal╚Ö.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ─âsta era hazul vacan╚Ťei: ├«mpletirea ciudat─â de pofte concrete ╚Öi vis─âri abstracte. Figurau, cu toatele, ├«ntr-un meniu pestri╚Ť ╚Öi cu preten╚Ťii.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Vacan╚Ťe de alt─âdat─â
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi sup─ârat pe mine?
Ca s─â nu ÔÇ×supereÔÇŁ aceast─â societate, foarte multe femei ajung s─â fie prizoniere ale unor prejudec─â╚Ťi pe care ╚Öi le autoinduc, perpetu├«ndu-le, uit├«nd de cele mai multe ori de ele ├«nsele.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.