Trup și carne

Publicat în Dilema Veche nr. 885 din 25 - 31 martie 2021
Theodor Pallady jpeg

Prologul Evangheliei după Ioan (1.14) anunță întruparea Logosului divin în Iisus Hristos: „Și Cuvîntul trup S-a făcut și S-a sălășluit între noi și am văzut slava Lui”. „Trup” redă în română termenul grecesc sarx, care desemnează „carnea”. A fost preferată această echivalare mai sobră și lipsită de echivoc, tocmai pentru că sarx implică o concretețe ignobilă, viscerală, cvasi-animalică: natura în toată nuditatea ei lipsită de glorie și transcendență. În greaca veche, la Homer (unde apare adesea sub forma plurală a „cărnurilor”), la autorii tragici și apoi la Platon găsim asocierea „carne și oase” (valabilă pînă azi). Textele descriu carnea lividă, bătrînă, viguroasă sau sfîrtecată. Epictet (1,3.5) notează că oamenii se deosebesc de zei tocmai prin „carnea lor mizerabilă”. În același registru depreciativ se înscrie voluptatea carnală (he kata sarka hedone) opusă plăcerii psihice sau spirituale. După cum ne amintește Ceslas Spick, Septuaginta a tradus prin sarx vocabula ebraică basar – care s-ar traduce prin „făptură” (orice creatură vie, fie om sau animal). Prin extensie, în LXX, sarx numește persoana umană, compusă din carne – elementul „portant” – și sînge (ca vehicul vital).

Antropologia biblică decurge din referatul antropogoniei, așa cum apare în cartea Genezei: partea trupească și perisabilă a omului e modelată din țărînă, iar scînteia lui de viață e aprinsă prin „suflul” divin. Vechii evrei și apoi diaspora alexandrină, unde textul sacru e tradus în greacă – primind un plus de „spiritualitate” –, vedeau insul ca pe un vas de lut animat, de unde și consecventul lor dualism, care corespunde, în plan etic, dihotomiei bine-rău. Evident, partea inferioară, pieritoare, creată și impulsiv josnică a „cărnii”, e mereu devalorizată, în contrast cu pneuma, văzută ca reflex celest, sursă de energie și temei al accesului la eternitate. În Ioan (8, 15), Iisus le reproșează fariseilor că „judecă după trup”, adică orbecăie în cele lumești, opace și trecătoare, înșelătoare și perverse.

În corpusul paulin (care precedă redactarea Evangheliilor canonice), sarx apare frecvent, cu diverse conotații nu tocmai unitare: el primește o semnificație neutru-biologică, dar și una spațială, precum în Coloseni 2,5 („Căci deși cu trupul sînt departe, cu duhul însă sînt împreună cu voi”). Tot Sf. Pavel vorbește despre Fiul Lui Dumnezeu, „cel născut din sămînța lui David, după trup”. În alte contexte, carnea e trecătoare ca iarba, tot așa cum rămîne sediul desfrînării, sursă a faptelor dezaxate, mereu răzvrătită, precum un sclav nerușinat, pe scurt: o povară, un blestem, o matrice a răului, degradării și morții. Într-o notă qumranică sau proto-encratită, Apostolul nu ezită să prezinte „carnea” ca simbol palpabil al firii umane viciate de păcatul originar, de vreme ce „trupul (sarx) poftește împotriva duhului, iar duhul împotriva trupului, căci acestea se împotrivesc unul altuia, ca să nu faceți cele ce ați voi” (Galateni 5, 17). Nici catalogul „faptelor trupului”, care urmează versetului amintit, nu pare să-i dea acestuia vreo minimă demnitate: „adulter, desfrînare, necurăție, destrăbălare, închinare la idoli, fermecătorie, vrajbe, certuri, zavistii, mînii, gîlcevi, eresuri, pizmuiri, ucideri, beții, chefuri și cele asemenea acestora”...

Opoziția dintre ta sarkika și ta pneumatika se dovedește radicală și insolubilă. A fi „trupesc” înseamnă a lupta cu Dumnezeu, prin ignoranță, invidie, furie și blasfemie. Și totuși, așa cum aminteam la începutul prezentelor notații, Iisus Hristos Se încarnează (dacă e să rămînem fideli originalului). El nu coboară într-un trup aparent (așa cum aveau să afirme adepții ereziei dochetiste), ci de-a dreptul în această nefericită, dacă nu cumva respingătoare condiție carnală, mereu stigmatizată, bunăoară, în cercurile neoplatonice. Știm că autorii biblici au scris într-un context care include dinamica și semantica unor limbi vii, dar știm și că statutul sacru al textului ne recomandă o lectură filologic respectuoasă față de original, chit că exegeza nu se limitează la nivelul literal. Cuvîntul divin încarnat instaurează parcă o mai intensă proximitate ontologică între umanitate și mijlocitorul ei teandric.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

lamaie pexels jpg
De ce sucul de lămâie este cel mai bun medicament natural. Remediu natural eficient, accesibil și ușor de integrat în rutina zilnică
Lămâia este un fruct extrem de popular, recunoscut pentru gustul său răcoritor și beneficiile sale uimitoare pentru sănătate.
statiunea azuga jpg
Primării în pericol de faliment. Stațiunea cunoscută cândva drept Liverpool de România și alte zeci de orașe mici caută sprijin
Primarii a peste 50 de orașe mici din România așteaptă cu înfrigurare următoare întâlnire cu reprezentanții guvernului pentru a afla dacă vor primi sprijinul atât de necesar pentru închiderea proiectelor începute cu ani în urmă. Fără bani riscă falimentul.
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Președintele suspendat al Coreei de Sud a fost destituit din funcție, la patru luni după ce a declarat legea marţială
Curtea Constituțională din Coreea de Sud a confirmat în unanimitate demiterea președintelui Yoon Suk Yeol, înlăturându-l definitiv de la putere, după ce a decretat legea marțială.
Petru Groza sursa foto Profimedia jpg
Istoria care riscă să se repete. Cum au pus rușii bocancul pe gâtul României și au instaurat comunismul
În urmă cu 80 de ani, după mai multe întâlniri internaționale, cărțile erau făcute și România intra sub semnul secerii și ciocanului: era instaurat la conducere primul executiv comunist, Guvernul Petru Groza.
Novak Djokovic (EPA) jpg
Emmanuel Macron FOTO Profimedia
„Un șoc pentru comerțul internațional”. Macron cere suspendarea investiţiilor în SUA după tarifele vamale impuse de Trump
Emmanuel Macron a cerut companiilor europene să-şi suspende investiţiile planificate în Statele Unite, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat tarife globale radicale asupra importurilor americane. „Avem nevoie de solidaritate colectivă”, a transmis președintele francez.
image png
Adriana Bahmuțeanu regretă viața trăită cu Silviu Prigoană: „Îi datorez toți anii în care mi-a mâncat sufletul”
În plin scandal pentru a-și recupera copiii, Adriana Bahmuțeanu face noi dezvăluiri despre relația pe care a avut-o cu tatăl lor, Silviu Prigoană. Jurnalista regretă că s-a căsătorit de patru ori cu omul de afaceri și consideră că el este responsabil pentru relația problematică pe care o are cu copi
Rusia a atacat un bloc de locuințe în orașul Harkov FOTO Olena Shuliak / X
Atac masiv cu drone rusești în Harkov: trei persoane au fost ucise și peste 30 sunt rănite
Trei persoane au fost ucise și alte peste 30 au fost rănite în atacuri rusești cu drone în regiunea Harkov, în estul Ucrainei, au anunțat forțele ucrainene
dani vancu buncar instagram jpg
De ce nu are România adăposturi pentru întreaga populație. Analiza unui inginer
Un raport al Curții de Conturi arată că, în caz de dezastru sau de război, 97% din populația României nu are unde să se adăpostească. S-a ajuns în această situație pentru că, până acum, problema buncărelor nu a fost o prioritate, potrivit unui inginer structurist.