Perplexitate

Publicat în Dilema Veche nr. 895 din 3 - 9 iunie 2021
Perplexitate jpeg

Istoricul Peter Brown spune undeva, în Viaţa Sfîntului Augustin, că Antichitatea tîrzie vedea mai ales în Christos măreţia Logosului divin, putere şi înţelepciune a lui Dumnezeu. Smerenia Lui, coborîrea în trup, în suferinţă şi moarte erau aspecte ale acestei măreţii, ale unei generozităţi sacrificiale. Ceea ce propunea în primul rînd Christos era o cunoaştere verticală, familiaritatea omului cu realităţile divine, intimitatea cu El însuşi ca Înţelepciune transcendentă. Asta venise Christos să ofere oamenilor. Mărturiile acestui mod de a-L înţelege pe Christos sînt nenumărate. De la Iustin Martirul şi Filosoful la Clement Alexandrinul, Origen, Grigore al Nyssei la Augustin, la atîţia alţii, Christos era înţeles drept călăuzitor spre teognozie. Pentru Origen, El e didáskalos theion mysteríon: e cel care îl învaţă pe credincios tainele divine, îl pune pe cale şi îl conduce în cunoaşterea lor. În secolul al VII-lea, un alt contemplativ, Isaac Sirul, mult citit şi urmat în întreaga creştinătate, spunea: „Cunoaşterea de Dumnezeu este împărăteasa tuturor poftelor şi sufletul ce o primeşte nu mai are nevoie de vreo dulceaţă de pe pămînt”. Iată o linie centrală de înţelegere a lui Christos şi a credinţei. Credinţa e elan de căutare a sensurilor verticale, speranţă că, asistat de divinul Învăţător, vei putea înainta în ele.

Or, în elanul acesta fast, amplu, în principiu nesfîrşit, omul credincios poate întîlni şi provocări care îl lasă fără glas. Pietre de poticnire? Pietre de şlefuire? Întîlneşte, de pildă, suferinţa. Nu problema suferinţei, ci suferinţa concretă, teribilă, destrămătoare. Nu mă refer la cazul jurnalistului Roman Protasevici, răpit şi torturat de regimul Lukaşenko. Suferinţa lui are un sens prea limpede: e curajul unui tînăr, al unor tineri de a înfrunta bestialitatea dictaturii. Şi orice ar fi silit jurnalistul să declare sub tortură, sensul curajului şi al suferinţei lui rămîne intact.

Însă oricine dintre noi se poate afla, de pildă, în faţa bolii, cîteodată fără şanse de vindecare, a unui copil, a unui părinte, a unui prieten. Asistă zi de zi la suferinţa trupului sau a minţii celui apropiat. Se străduieşte să-l ajute, să-l înconjoare cu atenţie, compasiune, iubire, să-i uşureze povara. Dar n-o poate elimina. Nici n-o poate lua asupra lui. Cum mai sună atunci întrebarea lui despre sens? E cuvenit, e decent să caute sensul unei suferinţe care nu îi aparţine, care nu e a lui, ca să o poată, eventual, prelucra, obţinînd de aici – cine ştie? – un beneficiu spiritual?

Mai în puterile noastre e să ne întrebăm întîi cum nu trebuie căutat sensul unei atare suferinţe. Un caz de neurmat – ne spune Biblia – e cel al prietenilor lui Iov. Întîi ei au atitudinea unei compasiuni adînci, tăcute, concordante cu nenorocirea dreptului nevinovat. „Au şezut pe pămînt, lîngă el, şapte zile şi şapte nopţi, fără să-i spună nici un cuvînt, căci vedeau cît este de mare durerea lui” (2, 13). Dar cînd Iov începe să strige la Dumnezeu după sensul suferinţei lui, prietenii devin necuvenit de vorbăreţi şi dau în gropi. Au explicaţii, au soluţii, au remedii. Ei, faţă de care Iov se simte din ce în ce mai străin, din ce în ce mai singur, caută un sens al suferinţei de tipul justificării. Probabil că ceva tot ai greşit, ajung să-i spună, iar rezultatul e năpasta – cuvenită – care te striveşte. Într-un caz atît de teribil cum e cel al lui Iov, ei apelează la schema retribuţiei, la mecanismul vină-pedeapsă, căinţă-recompensă. Judecă lucrurile în regimul cauzalităţii, al unei cauzalităţi plane, cvasi-automate, închise. E o logică confortabilă, la îndemînă, care îl preia chiar pe Dumnezeu în sistemul ei închis. Potrivit ei, strigătul lui Iov e o transgresiune. Încercarea lui de a-i vorbi lui Dumnezeu faţă către faţă e o impietate. „Dumnezeu smereşte pe mîndri şi mîndria, şi mîntuieşte pe acela care-şi pleacă ochii în pămînt”, îi spune Elifaz (22, 29-30).

Prietenii sînt instalaţi într-un tip de cunoaştere în care uimitorul, teribilul, scandalosul, straniul, neînţelesul, misterul sînt explicate – şi reţinute – în zona deja-ştiutului. Sensul e asigurat, pentru ei, în zona „finitului”. Se mulţumesc cu atît. Înteţind astfel suferinţa celui nevinovat. În primul lui cuvînt, Elifaz mai are o explicaţie: divinul îşi manifestă transcendenţa ca putere discreţionară: „pe cei care locuiesc în case de lut... îi striveşte ca pe o molie” (4, 19). Comportamentul divin e atît de impenetrabil încît apare ca „bun plac”, ca suprem arbitrar; se refuză oricărui sens, oricărui dialog cu făptura. Retribuţia închide sensul în zona cauzalităţii plane. Transcendenţa discreţionară suprimă posibilitatea sensului.

Iată-l apoi pe Ivan Karamazov, exasperat de scandalul suferinţei fie şi a unui singur copil. Omeneşte vorbind, instinctiv vorbind, Ivan pare îndreptăţit să „dea înapoi biletul de intrare”, să întoarcă spatele unui Dumnezeu care îngăduie aşa ceva. Chinul unui copil e lucru îngrozitor, nu are justificare. Astăzi, Occidentul e în mod special sensibil la oroarea agresiunilor faţă de copii, o urmăreşte, o judecă penal, o pedepseşte. Dar, în ce-l priveşte pe Ivan, el drapează în ideal de umanitate un raţionalism sărac. Respinge, pe drept cuvînt, împăcarea suferinţei prin răzbunare. Dar respinge şi iubirea supranaturală. Dumnezeu nu e invocat, nu e provocat la răspuns. Nu e creditat în generozitatea lui sacrificială, care infuzează încă de aici, în om, germenii unei alte condiţii, izbăvite. Dumnezeu e scos din discuţie pe baza unei logici strîmt umane. Şi cu asta dispare orizontul deschis spre divin în care omul poate fi lucrat în adîncul lui de suferinţa celui apropiat. Dispare posibilitatea de a pune suferinţa şi întrebarea despre suferinţă într-un cîmp comun, al omului şi al lui Dumnezeu.

Suferinţa celui apropiat dă destulă materie nu numai compasiunii, ci şi cunoaşterii. În imediat, ea înteţeşte atenţia faţă propriul comportament şi faţă de condiţia suferindului. Îţi supraveghezi momentele de descurajare, de oboseală, de exasperare şi revenirile la calm, răbdare, curaj în îngrijirea celuilalt. Îţi ceri iertare, lui şi lui Dumnezeu, pentru primele, mulţumeşti pentru celelalte. Devii mai fin în judecată, mai maleabil în comportament. Devii inventiv în încercarea de a-l asista cît mai bine pe cel avut în grijă. Intimitatea cu el creşte: îl cunoşti mai bine, vezi felul cum îşi îndură suferinţa, cum îi rezistă, cum o trăieşte. Dar iei act totodată de finitudinea puterilor tale de a-l ajuta. Cu toate că sună pretenţios, e totuşi adevărat că iei act de finitudinea ta ca fiinţă strict umană. Iei act, mai intens, de prezenţa divină care se bolteşte deasupra ta şi a celui suferind, păstrîndu-i pe amîndoi sub ochiul Său.

Simone Weil spunea că „măreţia creştinismului vine din faptul că nu caută un remediu supranatural pentru suferinţă, ci o utilizare supranaturală a suferinţei”. Suferinţa te poate îndemna să-ţi înteţeşti privirea, precum Iov, spre Sursa sensului. Să o soliciţi, să o interpelezi cu insistenţă, să aştepţi ca ea să te hrănească cu sensurile ei.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: wikimedia commons

Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc
19 08 clinica stomatologica bucuresti (2) jpg
Vechea dilemă: cum să alegi o clinică stomatologică în București de încredere? Sfaturi utile!
Alegerea unei clinici stomatologice de încredere este o decizie crucială, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale dentare pe termen lung.
rochii lungi jpg
Vechea dilemă - purtăm rochii elegante lungi la evenimente speciale sau nu?
Rochia lungă a fost dintotdeauna apreciată; să fie vorba despre faptul că lungimea sa atrăgea atenția? Poate și pentru că, datorită acestui fapt, orice tip de croi sau model ieșea mai bine în evidență.
barbat vesel cu telefonul in mana jpg
6 obiceiuri pe care ar trebui să le ai dacă vrei să joci la păcănele responsabil
Jocurile de noroc, inclusiv cele tip păcănele, pot fi o formă de divertisment plăcută atunci când sunt practicate cu moderație și responsabilitate.
ce sa include i intr o scrisoare de inten ie puncte cheie i sfaturi jpg
Ce să includeți într-o scrisoare de intenție: Puncte cheie și sfaturi
Pe lângă Curriculum Vitae, dorința și disponibilitatea de a obține un job sau de a te alătura unei companii pot fi accentuate printr-o scrisoare de intenție.
bauturi alcoolice (1) jpg
Băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase, numai bune de savurat în serile de vară târzii
În serile calde de vară, când soarele coboară treptat sub orizont, iar cerul se îmbracă în nuanțe vibrante de portocaliu și roz, nimic nu se compară cu răsfățul unei băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase.
jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.

Parteneri

sabalenka facebook jpeg
Sabalenka – Pegula, finala US Open, a transformat visul american în coșmar: rușii și bielorușii, în delir
La New York, s-a încheiat după miezul nopții o partidă cu adevărat palpitantă.
Klaus Iohannis - România Educată / FOTO Inquam Photos / George Călin / 5 dec 2018
Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
România s-a schimbat enorm în ultimele două decenii, în bine și în rău. Integrarea în NATO și UE a asigurat securitatea țării și a dus la creșterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste reușite importante și strategice, societatea nu a evoluat mereu în direcția ideală.
Irina Begu Facebook jpg
Begu va juca finala turneului de la Montreux: ora meciului și miza clasamentului pentru Irina
Românca de 34 de ani a luat-o de jos într-o tentativă de a reintra în Top 100.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
20 de trucuri pentru a evita alimentele ultraprocesate, fără a renunța la ce vă place
Alimentele ultraprocesate sunt omniprezente – dar câteva ajustări mici ale dietei pot reduce semnificativ impactul lor.
regina elisabeta gettyimages jpg
8 septembrie: doi ani de la moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
La 8 septembrie 1495 a început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească, iar în anul 1930 s-a născut scriitorul și omul politic Petre Sălcudeanu. În aceeași zi, dar în anul 2004, a murit artistul Dan Spătaru.
szoboszlai dominik platformax jpg
Ungaria, strivită în Liga Națiunilor: naționala maghiară a suferit umilința serii în Europa
Szoboszlaii colegii săi au demonstrat că locul lor nu e printre coloșii continentului.
Centura Sud Timișoara  Foto CNAIR (1) jpg
Lucrările la Centura Sud - Timișoara, finalizate. Au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea circulației pe noua șosea
De săptămâna viitoare, șoferii vor putea circula pe noua șosea de centură a Timișoarei. Lucrările la Centura Sud Timișoara au fost finalizate, iar șoseaua de 26 de kilometri va fi deschisă traficului rutier, potrivit oficialilor CNAIR.
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
rise of the raven Foto cinemagia jpg
Serialul „Rise of Raven” despre Ioan de Hunedoara, lansat de maghiari. A fost numit „Game of Thrones” al Ungariei
Un serial istoric despre viața Huniazilor va fi lansat în această toamnă. Unii critici au numit seria „Rise of Raven” (Înălțarea Corbului) un „Game of Thrones” al Ungariei. Producția a fost finanțată de statul ungar.
image
image
image