Perplexitate

Publicat în Dilema Veche nr. 895 din 3 - 9 iunie 2021
Perplexitate jpeg

Istoricul Peter Brown spune undeva, în Viaţa Sfîntului Augustin, că Antichitatea tîrzie vedea mai ales în Christos măreţia Logosului divin, putere şi înţelepciune a lui Dumnezeu. Smerenia Lui, coborîrea în trup, în suferinţă şi moarte erau aspecte ale acestei măreţii, ale unei generozităţi sacrificiale. Ceea ce propunea în primul rînd Christos era o cunoaştere verticală, familiaritatea omului cu realităţile divine, intimitatea cu El însuşi ca Înţelepciune transcendentă. Asta venise Christos să ofere oamenilor. Mărturiile acestui mod de a-L înţelege pe Christos sînt nenumărate. De la Iustin Martirul şi Filosoful la Clement Alexandrinul, Origen, Grigore al Nyssei la Augustin, la atîţia alţii, Christos era înţeles drept călăuzitor spre teognozie. Pentru Origen, El e didáskalos theion mysteríon: e cel care îl învaţă pe credincios tainele divine, îl pune pe cale şi îl conduce în cunoaşterea lor. În secolul al VII-lea, un alt contemplativ, Isaac Sirul, mult citit şi urmat în întreaga creştinătate, spunea: „Cunoaşterea de Dumnezeu este împărăteasa tuturor poftelor şi sufletul ce o primeşte nu mai are nevoie de vreo dulceaţă de pe pămînt”. Iată o linie centrală de înţelegere a lui Christos şi a credinţei. Credinţa e elan de căutare a sensurilor verticale, speranţă că, asistat de divinul Învăţător, vei putea înainta în ele.

Or, în elanul acesta fast, amplu, în principiu nesfîrşit, omul credincios poate întîlni şi provocări care îl lasă fără glas. Pietre de poticnire? Pietre de şlefuire? Întîlneşte, de pildă, suferinţa. Nu problema suferinţei, ci suferinţa concretă, teribilă, destrămătoare. Nu mă refer la cazul jurnalistului Roman Protasevici, răpit şi torturat de regimul Lukaşenko. Suferinţa lui are un sens prea limpede: e curajul unui tînăr, al unor tineri de a înfrunta bestialitatea dictaturii. Şi orice ar fi silit jurnalistul să declare sub tortură, sensul curajului şi al suferinţei lui rămîne intact.

Însă oricine dintre noi se poate afla, de pildă, în faţa bolii, cîteodată fără şanse de vindecare, a unui copil, a unui părinte, a unui prieten. Asistă zi de zi la suferinţa trupului sau a minţii celui apropiat. Se străduieşte să-l ajute, să-l înconjoare cu atenţie, compasiune, iubire, să-i uşureze povara. Dar n-o poate elimina. Nici n-o poate lua asupra lui. Cum mai sună atunci întrebarea lui despre sens? E cuvenit, e decent să caute sensul unei suferinţe care nu îi aparţine, care nu e a lui, ca să o poată, eventual, prelucra, obţinînd de aici – cine ştie? – un beneficiu spiritual?

Mai în puterile noastre e să ne întrebăm întîi cum nu trebuie căutat sensul unei atare suferinţe. Un caz de neurmat – ne spune Biblia – e cel al prietenilor lui Iov. Întîi ei au atitudinea unei compasiuni adînci, tăcute, concordante cu nenorocirea dreptului nevinovat. „Au şezut pe pămînt, lîngă el, şapte zile şi şapte nopţi, fără să-i spună nici un cuvînt, căci vedeau cît este de mare durerea lui” (2, 13). Dar cînd Iov începe să strige la Dumnezeu după sensul suferinţei lui, prietenii devin necuvenit de vorbăreţi şi dau în gropi. Au explicaţii, au soluţii, au remedii. Ei, faţă de care Iov se simte din ce în ce mai străin, din ce în ce mai singur, caută un sens al suferinţei de tipul justificării. Probabil că ceva tot ai greşit, ajung să-i spună, iar rezultatul e năpasta – cuvenită – care te striveşte. Într-un caz atît de teribil cum e cel al lui Iov, ei apelează la schema retribuţiei, la mecanismul vină-pedeapsă, căinţă-recompensă. Judecă lucrurile în regimul cauzalităţii, al unei cauzalităţi plane, cvasi-automate, închise. E o logică confortabilă, la îndemînă, care îl preia chiar pe Dumnezeu în sistemul ei închis. Potrivit ei, strigătul lui Iov e o transgresiune. Încercarea lui de a-i vorbi lui Dumnezeu faţă către faţă e o impietate. „Dumnezeu smereşte pe mîndri şi mîndria, şi mîntuieşte pe acela care-şi pleacă ochii în pămînt”, îi spune Elifaz (22, 29-30).

Prietenii sînt instalaţi într-un tip de cunoaştere în care uimitorul, teribilul, scandalosul, straniul, neînţelesul, misterul sînt explicate – şi reţinute – în zona deja-ştiutului. Sensul e asigurat, pentru ei, în zona „finitului”. Se mulţumesc cu atît. Înteţind astfel suferinţa celui nevinovat. În primul lui cuvînt, Elifaz mai are o explicaţie: divinul îşi manifestă transcendenţa ca putere discreţionară: „pe cei care locuiesc în case de lut... îi striveşte ca pe o molie” (4, 19). Comportamentul divin e atît de impenetrabil încît apare ca „bun plac”, ca suprem arbitrar; se refuză oricărui sens, oricărui dialog cu făptura. Retribuţia închide sensul în zona cauzalităţii plane. Transcendenţa discreţionară suprimă posibilitatea sensului.

Iată-l apoi pe Ivan Karamazov, exasperat de scandalul suferinţei fie şi a unui singur copil. Omeneşte vorbind, instinctiv vorbind, Ivan pare îndreptăţit să „dea înapoi biletul de intrare”, să întoarcă spatele unui Dumnezeu care îngăduie aşa ceva. Chinul unui copil e lucru îngrozitor, nu are justificare. Astăzi, Occidentul e în mod special sensibil la oroarea agresiunilor faţă de copii, o urmăreşte, o judecă penal, o pedepseşte. Dar, în ce-l priveşte pe Ivan, el drapează în ideal de umanitate un raţionalism sărac. Respinge, pe drept cuvînt, împăcarea suferinţei prin răzbunare. Dar respinge şi iubirea supranaturală. Dumnezeu nu e invocat, nu e provocat la răspuns. Nu e creditat în generozitatea lui sacrificială, care infuzează încă de aici, în om, germenii unei alte condiţii, izbăvite. Dumnezeu e scos din discuţie pe baza unei logici strîmt umane. Şi cu asta dispare orizontul deschis spre divin în care omul poate fi lucrat în adîncul lui de suferinţa celui apropiat. Dispare posibilitatea de a pune suferinţa şi întrebarea despre suferinţă într-un cîmp comun, al omului şi al lui Dumnezeu.

Suferinţa celui apropiat dă destulă materie nu numai compasiunii, ci şi cunoaşterii. În imediat, ea înteţeşte atenţia faţă propriul comportament şi faţă de condiţia suferindului. Îţi supraveghezi momentele de descurajare, de oboseală, de exasperare şi revenirile la calm, răbdare, curaj în îngrijirea celuilalt. Îţi ceri iertare, lui şi lui Dumnezeu, pentru primele, mulţumeşti pentru celelalte. Devii mai fin în judecată, mai maleabil în comportament. Devii inventiv în încercarea de a-l asista cît mai bine pe cel avut în grijă. Intimitatea cu el creşte: îl cunoşti mai bine, vezi felul cum îşi îndură suferinţa, cum îi rezistă, cum o trăieşte. Dar iei act totodată de finitudinea puterilor tale de a-l ajuta. Cu toate că sună pretenţios, e totuşi adevărat că iei act de finitudinea ta ca fiinţă strict umană. Iei act, mai intens, de prezenţa divină care se bolteşte deasupra ta şi a celui suferind, păstrîndu-i pe amîndoi sub ochiul Său.

Simone Weil spunea că „măreţia creştinismului vine din faptul că nu caută un remediu supranatural pentru suferinţă, ci o utilizare supranaturală a suferinţei”. Suferinţa te poate îndemna să-ţi înteţeşti privirea, precum Iov, spre Sursa sensului. Să o soliciţi, să o interpelezi cu insistenţă, să aştepţi ca ea să te hrănească cu sensurile ei.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: wikimedia commons

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

sauna jpg
10 secrete ale scandinavilor pentru o viață săntosă! Află-le și tu!
Stilul de viață scandivan este sănătos și ascunde secrete care te pot inspira și pe tine.
Djokovici Alcaraz jpg
LIVE / Meciul începutul de an: Alcaraz - Djokovici, în sferturi la Australian Open
Între Djokovici și Alcaraz este o distanță de 16 ani.
anglia png
Motivul pentru care o româncă stabilită în Anglia dorește să revină în țară. „Eu sunt de patru ani jumătate aici”
Nenumărați români aleg să plece dincolo de hotare în căutarea unui trai mai bun, însă, câteodată, se lovesc de probleme la care nici nu s-ar fi gândit.
profimedia 0683847339 jpg
Ucraina a arestat trei comandanți, pe care îi acuză de neglijență pe frontul din Harkov
Serviciul de securitate al Ucrainei a arestat trei comandanți care sunt acuzați de neglijență în legătură cu organizarea necorespunzătoare a apărării în regiunea Harkov, unde rușii au lansat o ofensivă în mai 2024, relatează presa ucraineană.
uitare_shutterstock 364310372 jpg
Ce cauze duc la uitare?
Problemele cu memoria pot fi frustrante, dar nu toate ar trebui să te îngrijoreze. Uneori, ele pot fi un semnal al unor probleme de sănătate care pot fi tratate. Iată ce condiții ar putea contribui la uitare și ce poți face pentru a-ți îmbunătăți memoria.
femeie haine dulap shutter jpg
Ingredientul din bucătărie pe care trebuie să-l pui în dulap. Păstrează mirosul frumos al hainelor și ține moliile la distanță
Bicarbonatul de sodiu, un ingredient bine-cunoscut pentru utilizările sale multiple în bucătărie și curățenie, poate deveni și aliatul tău de încredere în îngrijirea hainelor.
Nicusor Dan la Congresul USR FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
Nicușor Dan, după revenirea lui Trump la Casa Albă: „România trebuie să își alinieze întreaga politică externă”
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, subliniază necesitatea unei strategii externe unitare pentru România, afirmând că țara noastră trebuie să rămână alături de NATO și Uniunea Europeană, în ciuda schimbărilor provocate de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
1 paracetamol jpg jpeg
Iei paracetamol pentru durere? Nu ești ferit de riscuri!
Dacă obișnuiești să iei paracetamol pentru durerile cronice sau pentru a-ți calma disconfortul ocazional, trebuie să știi că acest medicament aparent inofensiv poate fi riscant pentru sănătatea ta, mai ales dacă ești în vârstă.
Péter Szijjártó facebook png
Ungaria ar putea miza pe gazul din România. Anunțul făcut de ministrul ungar de Externe la București
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a declarat la București că Ungaria nu renunță la gazul rusesc, considerat cea mai bună opțiune, dar privește cu speranță către producția din zăcământul Neptun Deep din România.