O libertate fără frînă

Publicat în Dilema Veche nr. 934 din 3 – 9 martie 2022
O libertate fără frînă jpeg

Azi (scriu pe 25 februarie 2022), cînd regimul Putin a invadat Ucraina, cînd atacă Kievul, nu mai e nevoie de argumente pentru adeziunea la democraţia liberală. Opusul ei, un regim dictatorial, cinic, paranoic, e lîngă noi, peste graniţă.

Ca cetăţean, sigur că aş vrea ca mediul politic românesc să nu fie aşa de incoerent, aşa de captivat de interese proprii, de corupţie, de plagiat, de demagogie. Sigur că aş vrea ca PSD să nu fie la guvernare după ce a pierdut alegerile. Sigur că mi-aş dori ca guvernanţii să aibă ceva mai multă atenţie eficace pentru treburile cetăţii, să nu mai uzeze de oblojeli şi promisiuni populiste neacoperite.

Cu toate nemulţumirile, nu mă îndoiesc o clipă că democraţia liberală e preferabilă oricărui alt regim. Ordinea europeană şi occidentală, la care participă cu hopuri România, sînt construite pe valori esenţiale: demnitatea individului şi libertatea lui. O simţim din plin acum cînd, la doi paşi de noi, Rusia lui Putin vrea să-şi extindă regimul despotic, în care oponenţii şi criticii interni ai Puterii sînt declaraţi terorişti, sînt arestaţi, otrăviţi, amuţiţi.

Or tocmai cu libertatea individului se joacă vicios mişcările de protest împotriva măsurilor sanitare anti-COVID. Apărute mai peste tot în Occident, ele au la noi ceva aparte. Libertatea de a respinge masca, vaccinul, limitarea adunărilor are voci ascuţite, violente în perimetru religios. De la AUR, de la ierarhi ca aceia ai Tomisului şi Giurgiului, de la doamna aceea care dă buzna contestatar în centre de vaccinare, nu poartă mască în Parlament şi se stropşeşte la forţele de ordine ca să ajungă la pelerinaje, de la ei se aude strigătul libertăţii ultragiate, ameninţate. Ei sînt gata să facă sacrificiul pe altarul libertăţii individului, deşi nu e nici un pericol de a fi sacrificaţi. Dimpotrivă, îşi pot continua scandalul în adunări, în presă, în Parlament, în spaţiul public. Îşi pot continua propaganda care contribuie la răspîndirea virusului, la îmbolnăvirea şi moartea unor semeni. Autorităţile nu prea ştiu cum să se descurce cu această variantă vicioasă de libertate. Oare legile nu sînt destule? Sau în conştiinţa comună – inclusiv în cea a guvernanţilor şi a CCR – nu e destul de bine înfipt faptul că o libertate individuală fără frînă, fără margini e pernicioasă, e dizolvantă pentru democraţia liberală pluralistă?

Nu e totuşi aşa de greu de înţeles că libertatea individului trebuie să aibă anumite limite pentru a permite convivialitatea civilizată. Că ea nu trebuie să lezeze, de pildă, dreptul la sănătate al membrilor comunităţii. Că libertatea de opinie şi de expresie nu are voie să instaleze violenţa (de limbaj şi de gesturi) în instituţiile statului, în comportamentul comun, în spaţiul public. O prietenă îmi spunea despre un incident amuţitor: fiind pe stradă cu masca anti-COVID pe faţă, un ins arborînd însemne AUR a început să latre la ea (insulta fiind că cei care ne protejăm, prin mască, semenii sîntem ca nişte cîini cu botniţă).

Cei care nu pun nici o limită propriei libertăţi se socotesc singurii îndreptăţiţi să aibă libertate. Nesocotesc cinic faptul că, într-o democraţie pluralistă, un drept fundamental e strîns legat de o datorie fundamentală. Libertatea de opinie şi de expresie nu e decît principiu vid, ferment de dizolvare, dacă nu e corelată cu responsabilitatea faţă de conţinutul şi de forma a ceea ce aduci în spaţiul public. Or, în cazurile menţionate mai sus, libertatea individului aduce în comunitate primejdia bolii, spectacolul violenţei, nesocotirea autorităţii statului, agresivitatea faţă de opinia şi de comportamentul celorlalţi. Adio pluralism, adio civilitate. Adio bun-simţ.

Cît despre cuplarea credinţei cu o astfel de libertate individuală – fără frînă –, ce se poate spune? Ce se poate spune, din punctul de vedere al credinţei, despre o libertate care agresează libertatea şi drepturile celuilalt, care nesocoteşte persoana celuilalt? Doar că insul respectiv şi „ai lui” nu au simţul comunităţii, al semenului diferit, că demnitatea pusă de divin în fiecare om le scapă din vedere. Diversitatea umană, oglindă a bogăţiei divine, nu-i interesează. Cel diferit le e indiferent sau devine pentru ei un opozant: cineva de învins ori de dat pe brazda lor. Tema alterităţii – atît de importantă în religie – e pentru ei „rezolvată”.

Lui Dumnezeu nu i-a fost atît de simplu. Cînd l-a creat pe om, acest „altul” faţă de divin, a pus în el dimensiunea definitorie a libertăţii. Ea e atît de importantă încît Dumnezeu însuşi îşi interzice să o violenteze. Îşi „pune limită” în faţa acestei libertăţi, îşi solicită interlocutorul, aşteaptă ca el să-i răspundă. „Iată Eu stau la uşă şi bat; de va auzi cineva glasul Meu şi va deschide uşa, voi intra la el şi voi cina cu el şi el cu Mine” (Apocalipsa, 3, 20).

Potrivit pasajului, Dumnezeu e, în faţa fiecărui suflet, a fiecărei conştiinţe, insistent prezent: însă nu ca evidenţă agresivă, ci ca propunere, chemare, solicitare. Faţă de interioritatea umană Dumnezeu face, ca şi în cazul creaţiei, un act de restrîngere de sine, de kenoză. Respectă un spaţiu central al fiinţei, al libertăţii ei, unde El nu-şi permite să pătrundă fără voie. Se află la porţile oricărui suflet, cerîndu-i, parcă, să aleagă dacă îi dă sau nu îi dă intrare. Dumnezeu foloseşte nenumărate resurse de înţelepciune, de subtilitate, de expresivitate ca să intre în dialog cu libertatea omului. Silnicia, însă, e exclusă. Dacă ar recurge la ea, Dumnezeu ar desfiinţa acest „altul” pe care l-a creat, şi-ar pierde interlocutorul.

Libertatea persoanei, pe care Dumnezeu a instituit-o şi pe care o respectă fără rest: iată o temă care capătă, în modernitatea tîrzie, un relief puternic. Ea e cea care trezeşte atenţia faţă de celălalt uman, pe care nu-l poţi agresa cu libertatea ta. Ea îi face pe mulţi credincioşi să accepte pluralismul, inclusiv religios; face Bisericile creştine să pledeze pentru libertatea religioasă şi de conştiinţă. Îi face pe unul ca şi pe celelalte să respecte existenţa, legitimă din punct de vedere religios, a unui altul, în alteritatea lui.

Cînd apără sau măcar acceptă exigenţele pluralismului, creştinii pornesc aşadar de la o temă esenţială a credinţei lor. Dacă se decid să susţină libertatea individului – o libertate respectuoasă faţă de alteritate –, vocile creştine nu sînt puse în situaţia de a se învoi doar, din vîrful buzelor, cu un principiu al democraţiei pluraliste. Ele aplică, dimpotrivă, în actualitatea societăţilor noastre ceva din miezul doctrinei lor.

Dumnnezeu pune limită puterii sale în faţa libertăţii „celuilalt”. Campionii religioşi ai libertăţii fără frînă nu par să-i ia în seamă exemplul.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

Mark Zuckerberg FOTO Profimedia
Cum încearcă Mark Zuckerberg să-și apere compania Meta de acuzațiile de monopol în rețelele sociale
Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, a afirmat că a cumpărat Instagram pentru că avea o cameră foto „mai bună” decât cea pe care compania sa încerca să o construiască sub marca Facebook.
Orașul Granadilla jpg
Unde se află orașul-fantomă, abandonat din greșeală. Pare înghețat în timp și nimeni nu s-a mai întors: „Ne-au dat afară”
În anii 1960, guvernul spaniol a evacuat o localitate veche ce urma să fie inundată de apele unui nou baraj. Doar că asta nu s-a întâmplat. Mica așezare pare „înghețată în timp”. Orașul medieval Granadilla este acum un oraș-fantomă. Vizitatorii pot vizita încăperile goale, se pot plimba pe străzi și
cand se seamana morcovul si patrunjelul3 jpeg
Când și cum se seamănă morcovul și pătrunjelul. Sfaturi esențiale pentru o recoltă bogată
Românii care au propria grădină cu siguranță știu deja cât de importantă este această perioadă din an pentru legumele și fructele noastre. Iar dacă ne dorim o recoltă bogată și gustoasă trebuie să știm precis când putem semăna morcovii și pătrunjelul.
carne miel foto shutterstock
Cu ce ung bucătarii din Franța carnea de miel? O bate la gust pe cea din România
Când vine vorba de carne de miel, românii o asociază aproape instinctiv cu masa de Paște: friptura rumenă, usturoiul din belșug, vinul alb turnat în tavă și mirosul de verdețuri care invadează bucătăria.
marius oprea 1 jpeg
Istoricul Marius Oprea, despre relația sa cu Crin Antonescu: «Ne lega ceva, refuzasem „onoarea” de a intra în PCR»
Cunoscutul istoric Marius Oprea a făcut dezvăluiri despre relația sa cu Crin Antonescu, din perioada facultății. „Crin a avut curajul să-i reziste Securității. Să o sfideze. Nu s-a lăsat intimidat, nu s-a speriat”, susține acesta.
masina politie perchezitie camatari Foto Politia Romana jpeg
Un bărbat a murit, după ce a fost lovit de o mașină care dădea cu spatele
Un bărbat în vârstă de 63 de ani și-a pierdut viața după ce a fost acroșat de un autoturism care efectua o manevră de mers înapoi.
cosmin olaroiu jpeg
Cosmin Olăroiu a reușit minunea în Liga Campionilor: i-a bătut pe arabii cei bogați cu două goluri în prelungiri
Cosmin Olăroiu, 55 de ani, continuă să producă rezultate în fotbalul arab.
rubla harta rusia foto shutterstock
Rubla rusească a devenit cea mai performantă monedă din lume, pe fondul „prăbușirii” dolarului american
În timp ce războiul tarifar al lui Donald Trump bulversează piețele financiare, rubla rusească a devenit cea mai performantă monedă globală din lume. Aceasta s-a apreciat cu 38% față de dolar, de la începutul anului.
Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă pentru public (© Consiliul Județean Argeș)
Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă pentru public / FOTO
Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari a fost redeschisă pentru vizitare, luni, după ample lucrări de conservare și restaurare.