Un alt fel de consacrare a Monseniorului Ghika

Publicat în Dilema Veche nr. 921 din 2 – 8 decembrie 2021
Theodor Pallady jpeg

Specia BD aparține formal categoriei Pop Art, însă depinde – ca orice nișă recentă din vastul imaginar occidental – de o bogată preistorie. Ideea că un text, rezervat pînă nu demult unei minorități alfabetizate, poate fi transpus în secvențe grafice imediat inteligibile pentru „popor” (adică pentru strămoșul pre-revoluționar al „publicului larg”) a apărut încă din cartușele cu hieroglife ale Egiptului faraonic, s-a maturizat în orizontul creștinismului (de la faimoasa tapiserie din Bayeux pînă la frescele lui Giotto) și a pătruns – la braț cu pamfletele politice moderne & primele ediții ale unor culegeri de basme – în miezul secolului 20, cînd benzile desenate ajung să pasioneze generații succesive de copii sau adolescenți, cucerind, ca o plăcere interzisă, și gusturile adulte. Asemenea jazz-ului, galaxia BD a marcat democratizarea culturii înalte, secularizînd intuiția medievală potrivit căreia pictura sacră reprezintă „Scriptura săracilor” (Biblia pauperum).

În acest univers – interzis est-europenilor din cauza Cortinei de Fier (cu excepția revistei Pif Gadget, tipărită de comuniștii francezi) – aveam să descoperim abia după 1989 nemărginita diversitate a unui meșteșug proteic, la propagarea căruia au muncit artiști adesea geniali. Întrucît „milenialii” români au fost între timp captivați de jocurile video, arheologia benzilor desenate „clasice” (de la Astérix și Tintin pînă la Corto Maltese) va fi rămas pesemne incompletă. Ea constituie mai curînd calea prin care cei din generația „coaptă” revin la copilărie, depășind anacronic actele de cenzură ale dictaturii marxist-leniniste.

Cu atît mai merituoși sînt editorii autohtoni care continuă să le propună tinerilor albume BD, socotind pe bună dreptate că rostul lor pedagogic își păstrează actualitatea și farmecul. M-am gîndit să le prezint cititorilor un binevenit exemplu: albumul Monseniorul Vladimir Ghika, peregrinul apostolic, realizat de Gaetan Evrard & Louis-Bernard Koch, care este tălmăcit în românește prin osteneala lui Dodo Niță, cu o prefață de Ana Blandiana (Editura Cartea Copiilor, București, 2021). Scenariul albumului s-a inspirat din volumul Vladimir Ghika, profesor de speranță (publicat simultan la București și Paris/Cerf, 2013), iar varianta BD a biografiei Monseniorului a beneficiat de consultanți prestigioși (Francisca Băltăceanu, Monica Broșteanu, Emanuel Cosmovici și Luc Verly). Avem sub ochi, așadar, nu doar o operă grafică de înaltă calitate, ci și una de istorie riguros documentată. Chiar dacă întreaga echipă merită gratitudinea cititorilor de orice vîrstă, voi menționa cu precădere implicarea în acest proiect a entuziastului Dodo Niță, cel care – urmîndu-și pasiunea – contribuie decisiv la popularizarea culturii BD din România ultimelor decenii.

Albumul despre care scriu e chiar minunat desenat și redă, în amănunte fluente, traseul romanesc al acestui os domnesc, trăitor în spațiul larg al moștenirii bizantine, dar convertit la romano-catolicism „pentru a deveni un mai bun ortodox”. Cititorii fragezi sau mai vîrstnici ai volumului au privilegiul vizual de a urmări atît devenirea lui „obiectivă”, cît și epopeea lăuntrică, mărturisitoare, a unui – astăzi beatificat – personaj apostolic. A fost un aristocrat prin naștere și prin duhul său viu, sincer, simplu, dedicat semenilor, cu o fidelitate nobiliar-desuetă față de Mîntuitorul Iisus Hristos, așa cum a fost teribil umilit, batjocorit, nedreptățit și, în cele din urmă, ucis de către torționarii comuniști, pe mîinile cărora a intrat sub absurda acuzație că ar „unelti” împotriva regimului, ca „spion” al Vaticanului. Transpunerea în benzi desenate a întregii sale aventuri existențiale, de-a dreptul romanești, îi apropie pe cei mai tineri de Monseniorul Vladimir Ghika, acest „sfînt contemporan cu noi” (cum îl numește Ana Blandiana). Odată devenit erou de BD, ilustrul personaj capătă, pe lîngă aura sa din sinaxar, un aer familiar, capabil să-i dezvăluie tandrețea profund umană, fără a-i diminua statuara prestanță spirituală.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

medicul beatrice mahler jpeg
Beatrice Mahler semnalează un potenţial pericol medical: Boala X. „Românii trebuie protejați, iar haosul nu înseamnă protecție”
„Nu este un joc și nici o glumă, este o boală pe care lumea medicală internațională o privește cu mare atenție.”
banner dana budeanu png
FOTO. Cum arată bradul de Crăciun al Danei Budeanu. Nu, nu are nici globulețe, nici beteală!
Febra pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă a cuprins deja vedetele din showbiz-ul românesc, iar Dana Budeanu nu a făcut excepție.
banner oana lis png
Oana Lis, în scaun cu rotile. Ce mesaj a transmis soția lui Viorel Lis
Oana Lis și-a șocat fanii cu o postare pe rețelele de socializare în care apare așezată într-un scaun cu rotile. Nu, din fericire, soția fostului edil al Bucureștiului nu a pățit nimic, însă a dorit să privească viața dintr-o altă perspectivă.
vin fiert jpg
Rețeta ideală pentru vin fiert ca la carte. Când trebuie să adaugi scorțișoara, ca să nu iasă cu gust amar
Vinul fiert este una dintre băuturile clasice ale iernii, perfectă pentru serile reci, alături de prieteni sau familie. Este un simbol al sărbătorilor, al confortului și al aromelor specifice sezonului.
Teodora voinescu FOTO facebook jpg
Cea mai rapidă cititoare din lume e româncă. Secretul care o ajută să termine un roman în 34 de minute
O profesoară de română din Brașov a devenită cea mai rapidă cititoare din lume la Campionatul Mondial de Citit Viteză, desfășurat în weekend, la Istanbul, unde a parcurs 130 de pagini în 34 de minute.
Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic
Destinul tragic al lui Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic în România
Pentru revista Historia citesc în fine tot eseul academicianului Valeriu Pasat despre Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la București.
Autostrada cu tuneluri Holdea Margina   Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (10) JPG
Autostrada cu tuneluri din vestul României. Stadiul lucrărilor la doi ani de la semnarea contractului
Compania Națională de Infrastructură Rutieră a prezentat, în procente, stadiul lucrărilor la „autostrada cu tuneluri” din vestul României. Termenul de finalizare al investiției ce cuprinde 9.16 kilometri de autostradă și două tuneluri de peste doi kilometri este decembrie 2026.
A1 Pitesti Sibiu, primul tronson jpg
Primul tronson al autostrăzii A1 între Curtea de Argeş și Piteşti se va deschide cu opt luni mai devreme față de termenul inițial
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a anunţat că primul tronson al secţiunii Curtea de Argeş - Piteşti a autostrăzii A1 Piteşti - Sibiu va fi deschis în câteva zile, cu opt luni mai devreme decât prevedea contractul iniţial.
banner elena merisoreanu png
Trucurile Elenei Merișoreanu, pentru sarmalele perfecte, de Crăciun: „Musafirii vor mai cere o porție!” Greșeala fatală a tinerelor gospodine
Elena Merișoreanu prepară sarmalele după o rețetă veche de 50 de ani: „Musafirii vor mai cere o porție!”