O renaștere aghioritică la nordul Dunării

Publicat în Dilema Veche nr. 913 din 7 – 13 octombrie 2021
Theodor Pallady jpeg

Asemenea altor națiuni (preponderent) ortodoxe, românii au o veche relație cu Sfîntul Munte Athos, milenara Republică monahală unde imperiul bizantin subzistă spiritual, în pofida catastrofei otomane de la 1453. Regretatul savant Virgil Cândea – pe care nu vedem cine l-ar înlocui în zilele noastre, dominate de aproximație și impostură intelectuală – a studiat răbdător dovezile acestei interferențe. De la Evul Mediu tîrziu, cînd domnitorii munteni și moldoveni se întreceau în danii și binefaceri, trecînd prin șocul secularizării averilor mînăstirești, legiferată de reformatorul Alexandru Ioan Cuza, și eclipsa dialogului din vremea ateismului oficial, marxist-leninist, raporturile noastre cu obștile aghiorite au cunoscut fluctuații, reveniri, opreliști și noi elanuri. Un asemenea reviriment a devenit posibil după 1990 și (oricît de stranie ar fi legătura) după integrarea în UE, cînd vizele pentru Grecia n-au mai fost necesare.

Pe măsură ce BOR s-a relegitimat ca actor social, după lunga marginalizare comunistă, profitînd de ocazie pentru a (re)construi masiv și a-și schița propria politică externă (din fericire, coincidentă cu aceea, pro-occidentală, a statului român democratic), relațiile cu Athosul au crescut în volum și calitate. Elenismul șovin al anilor ʼ70 e complet depășit, numărul monahilor români a sporit constant – nu doar la Schitul Lacu și Prodromu –, iar fluxul anual al pelerinilor din România nu mai surprinde pe nimeni, acolo sau aici, chit că el a fost drastic diminuat de pandemia de COVID-19.

Bucureștiul acordă un mic ajutor anual amintitelor obști românești, în timp ce mediul privat completează efortul printr-un mecenat punctual, adesea generos. Atît UE, care finanțează programe de restaurare a patrimoniului, cît și rețelele de socializare (unde găsim pagini ale mînăstirilor și ale entităților care organizează pelerinaje) au transformat Sfîntul Munte într-o prezență vizuală și spirituală familiară, îndrăgită, respectată, dar mai cu seamă inspiratoare pentru un mare număr de compatrioți evlavioși. Cum Patriarhia Ecumenică joacă occidental – cu prețul conflictelor tot mai intense cu Patriarhia Moscovei –, Muntele Athos a devenit reperul strict bizantin, universal, al creștinismului ortodox din România euro-atlantică. După cum notam, Rusia nu se dă bătută, la braț cu Serbia, rămasă în afara UE și NATO. Athosul rămîne un paznic intransigent al Ortodoxiei, cu tot cu tradiția ei anti-ecumenică, numai că, personal, văd în asta mai curînd inerția unui trecut de polemici teologice și mai puțin o atitudine cu urmări practice îngrijorătoare.

Mișcarea oamenilor a intensificat și influența aghiorită asupra monahismului românesc, unde s-au înmulțit comunitățile cu reguli inspirate de marile lavre. Popularitatea de care se bucură starețul Efrem de la Vatoped – care, înainte de crunta sa confruntare medicală cu virusul COVID-19, participa la întîlniri online cu mii de creștini din România –, ca și traducerile (adesea luxoase & filologic impecabile) din textele unor ucenici ai lui Gheronda Iosif sau ale sfîntului Siluan –, măsoară la rîndul lor autenticitatea acestui capitol de rodnică regăsire mutuală. Interesant și binevenit e faptul că membrii Sfîntului Sinod al BOR nu sînt „geloși” pe impactul duhovnicesc al obștilor athonite: dacă au ceva de împărțit, ei privesc mai curînd spre potențialele fricțiuni cu Patriarhia Ecumenică, pusă acum în situația de a nu mai putea pretinde monopolul jurisdicțional asupra diasporelor ortodoxe din Apus. Mulți arhiepiscopi și mitropoliți români sînt pelerini la Athos și realizează că de acolo pot veni pilde și norme mai înalte, capabile să îmbunătățească viața monahală din România (marcată negativ de perioada ei „forestieră”, adică de stilul „cooperatist” din anii comunismului). E o mare diferență între filetismul, pan-slavismul sau imperialismul ecleziastic revizionist inspirat de Kremlin și vibrația filocalică a monahismului bizantin din Sfîntul Munte, unde călugării nu fac politică, în vreme ce amintirea zecilor de sfinți care și-au găsit acolo desăvîrșirea continuă să le modeleze truda spre despătimire.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Gheorghe Hagi, „fiert“ din cauza lui Ianis: întrebarea care l-a iritat după România – Ucraina
Fostul căpitan al tricolorilor a asistat din tribune la marea victorie a naționalei.
image
Cântărețul Florin Decuseară a căzut de la înălțime la Centrala de la Cernavodă. Șanse minime de supraviețuire
Un bărbat de 46 de ani este în stare gravă, la spital, după ce a căzut de la 10 metri înălțime la Unitatea 3 a Centralei Nucleare de la Cernavoda, în timpul serviciului. Victima este Florin Decuseară, un cunoscut cântăreț local.
image
Scăldătoarea ursului din Parcul Național Retezat. Imagini rare surprinse în sălbăticia munților VIDEO
Temperaturile ridicate de la începutul verii au fost resimțite și în Munții Retezat, unde animalele sălbatice au căutat locuri de scăldat pentru a se răcori. Camerele de monitorizare a faunei au surprins în imagini un urs, bucurându-se de o baie într-un ochi de apă.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.