O renaștere aghioritică la nordul Dunării

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 913 din 7 ÔÇô 13 octombrie 2021
Theodor Pallady jpeg

Asemenea altor na╚Ťiuni (preponderent) ortodoxe, rom├ónii au o veche rela╚Ťie cu Sf├«ntul Munte Athos, milenara Republic─â monahal─â unde imperiul bizantin subzist─â spiritual, ├«n pofida catastrofei otomane de la 1453. Regretatul savant Virgil C├óndea ÔÇô pe care nu vedem cine l-ar ├«nlocui ├«n zilele noastre, dominate de aproxima╚Ťie ╚Öi impostur─â intelectual─â ÔÇô a studiat r─âbd─âtor dovezile acestei interferen╚Ťe. De la Evul Mediu t├«rziu, c├«nd domnitorii munteni ╚Öi moldoveni se ├«ntreceau ├«n danii ╚Öi binefaceri, trec├«nd prin ╚Öocul seculariz─ârii averilor m├«n─âstire╚Öti, legiferat─â de reformatorul Alexandru Ioan Cuza, ╚Öi eclipsa dialogului din vremea ateismului oficial, marxist-leninist, raporturile noastre cu ob╚Ötile aghiorite au cunoscut fluctua╚Ťii, reveniri, opreli╚Öti ╚Öi noi elanuri. Un asemenea reviriment a devenit posibil dup─â 1990 ╚Öi (oric├«t de stranie ar fi leg─âtura) dup─â integrarea ├«n UE, c├«nd vizele pentru Grecia n-au mai fost necesare.

Pe m─âsur─â ce BOR s-a relegitimat ca actor social, dup─â lunga marginalizare comunist─â, profit├«nd de ocazie pentru a (re)construi masiv ╚Öi a-╚Öi schi╚Ťa propria politic─â extern─â (din fericire, coincident─â cu aceea, pro-occidental─â, a statului rom├ón democratic), rela╚Ťiile cu Athosul au crescut ├«n volum ╚Öi calitate. Elenismul ╚Öovin al anilor ╩╝70 e complet dep─â╚Öit, num─ârul monahilor rom├óni a sporit constant ÔÇô nu doar la Schitul Lacu ╚Öi Prodromu ÔÇô, iar fluxul anual al pelerinilor din Rom├ónia nu mai surprinde pe nimeni, acolo sau aici, chit c─â el a fost drastic diminuat de pandemia de COVID-19.

Bucure╚Ötiul acord─â un mic ajutor anual amintitelor ob╚Öti rom├óne╚Öti, ├«n timp ce mediul privat completeaz─â efortul printr-un mecenat punctual, adesea generos. At├«t UE, care finan╚Ťeaz─â programe de restaurare a patrimoniului, c├«t ╚Öi re╚Ťelele de socializare (unde g─âsim pagini ale m├«n─âstirilor ╚Öi ale entit─â╚Ťilor care organizeaz─â pelerinaje) au transformat Sf├«ntul Munte ├«ntr-o prezen╚Ť─â vizual─â ╚Öi spiritual─â familiar─â, ├«ndr─âgit─â, respectat─â, dar mai cu seam─â inspiratoare pentru un mare num─âr de compatrio╚Ťi evlavio╚Öi. Cum Patriarhia Ecumenic─â joac─â occidental ÔÇô cu pre╚Ťul conflictelor tot mai intense cu Patriarhia Moscovei ÔÇô, Muntele Athos a devenit reperul strict bizantin, universal, al cre╚Ötinismului ortodox din Rom├ónia euro-atlantic─â. Dup─â cum notam, Rusia nu se d─â b─âtut─â, la bra╚Ť cu Serbia, r─âmas─â ├«n afara UE ╚Öi NATO. Athosul r─âm├«ne un paznic intransigent al Ortodoxiei, cu tot cu tradi╚Ťia ei anti-ecumenic─â, numai c─â, personal, v─âd ├«n asta mai cur├«nd iner╚Ťia unui trecut de polemici teologice ╚Öi mai pu╚Ťin o atitudine cu urm─âri practice ├«ngrijor─âtoare.

Mi╚Öcarea oamenilor a intensificat ╚Öi influen╚Ťa aghiorit─â asupra monahismului rom├ónesc, unde s-au ├«nmul╚Ťit comunit─â╚Ťile cu reguli inspirate de marile lavre. Popularitatea de care se bucur─â stare╚Ťul Efrem de la Vatoped ÔÇô care, ├«nainte de crunta sa confruntare medical─â cu virusul COVID-19, participa la ├«nt├«lniri online cu mii de cre╚Ötini din Rom├ónia ÔÇô, ca ╚Öi traducerile (adesea luxoase & filologic impecabile) din textele unor ucenici ai lui Gheronda Iosif sau ale sf├«ntului Siluan ÔÇô, m─âsoar─â la r├«ndul lor autenticitatea acestui capitol de rodnic─â reg─âsire mutual─â. Interesant ╚Öi binevenit e faptul c─â membrii Sf├«ntului Sinod al BOR nu s├«nt ÔÇ×gelo╚ÖiÔÇŁ pe impactul duhovnicesc al ob╚Ötilor athonite: dac─â au ceva de ├«mp─âr╚Ťit, ei privesc mai cur├«nd spre poten╚Ťialele fric╚Ťiuni cu Patriarhia Ecumenic─â, pus─â acum ├«n situa╚Ťia de a nu mai putea pretinde monopolul jurisdic╚Ťional asupra diasporelor ortodoxe din Apus. Mul╚Ťi arhiepiscopi ╚Öi mitropoli╚Ťi rom├óni s├«nt pelerini la Athos ╚Öi realizeaz─â c─â de acolo pot veni pilde ╚Öi norme mai ├«nalte, capabile s─â ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â via╚Ťa monahal─â din Rom├ónia (marcat─â negativ de perioada ei ÔÇ×forestier─âÔÇŁ, adic─â de stilul ÔÇ×cooperatistÔÇŁ din anii comunismului). E o mare diferen╚Ť─â ├«ntre filetismul, pan-slavismul sau imperialismul ecleziastic revizionist inspirat de Kremlin ╚Öi vibra╚Ťia filocalic─â a monahismului bizantin din Sf├«ntul Munte, unde c─âlug─ârii nu fac politic─â, ├«n vreme ce amintirea zecilor de sfin╚Ťi care ╚Öi-au g─âsit acolo des─âv├«r╚Öirea continu─â s─â le modeleze truda spre desp─âtimire.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate c─â mai mult dec├«t plimbarea ├«n sine conta acel ÔÇ×├«mpreun─âÔÇŁ.
p 19 jpg
Cultul virginit─â╚Ťii
Ideea c─â virginitatea fizic─â atest─â puritatea ╚Öi inocen╚Ťa dep─â╚Öe╚Öte grani╚Ťele religioase, devenind un construct social ╚Öi ipocrit prin care unei femei i se anuleaz─â calit─â╚Ťile morale ├«n favoarea celor fizice, ajung├«nd s─â fie pre╚Ťuit─â mai degrab─â integritatea trupului dec├«t mintea ╚Öi sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale cre╚Ötinismului dovedesc o rela╚Ťie ├«ncordat─â pe care Sfin╚Ťii P─ârin╚Ťi o ├«ntre╚Ťineau cu r├«sul.
ÔÇ×Voi cine spune┼úi c─â s├«nt?ÔÇť O┬ápledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit ├«n bog─â╚Ťia ╚Öi autenticitatea sa ├«n ultimul secol, Origen revine de fiecare dat─â ├«n aten╚Ťia cititorilor cu o ├«nnoit─â putere de atrac╚Ťie.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Gala╚Ťi, o candidat─â a fost surprins─â ├«n timp ce ├«ncerca s─â fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani ╚Öi era absolvent─â a unui liceu particular, la frecven┼ú─â redus─â.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de produc╚Ťie a noilor cartiere, Jacobs ├«i opune observa╚Ťia direct─â ╚Öi studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vie╚Ťii urbane.
Zizi și neantul jpeg
Ro╚Ťi ╚Öi vremuri
Trebuia s─â m─ân├«nci nu ╚Ötiu c├«╚Ťi ani numai iaurt ╚Öi s─â economise╚Öti, s─â pui bani la CEC ca s─â-╚Ťi po╚Ťi cump─âra o Dacie.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
├Än Aix zilele de var─â se mi╚Öc─â ├«n ritm de melc, par nesf├«r╚Öite, exact ca acelea din vacan╚Ťele copil─âriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informa╚Ťiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al modera╚Ťiei
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
Dup─â ce, cu o s─âpt─âm├«n─â ├«n urm─â, doi lei au ├«ncercat zadarnic s─â evadeze din gr─âdina zoologic─â din R─âd─âu╚Ťi, un ╚Öarpe mai norocos a p─âtruns ├«n Spitalul Or─â╚Öenesc din Bal╚Ö.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ─âsta era hazul vacan╚Ťei: ├«mpletirea ciudat─â de pofte concrete ╚Öi vis─âri abstracte. Figurau, cu toatele, ├«ntr-un meniu pestri╚Ť ╚Öi cu preten╚Ťii.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Vacan╚Ťe de alt─âdat─â
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi sup─ârat pe mine?
Ca s─â nu ÔÇ×supereÔÇŁ aceast─â societate, foarte multe femei ajung s─â fie prizoniere ale unor prejudec─â╚Ťi pe care ╚Öi le autoinduc, perpetu├«ndu-le, uit├«nd de cele mai multe ori de ele ├«nsele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci c├«nd am ├«ntrev─âzut c├«teva adev─âruri esen╚Ťiale este dureros s─â sim╚Ťim c─â, ├«n m─âsura ├«n care vrem s─â le comunic─âm oamenilor, ele cap─ât─â limitele noastre, impurit─â╚Ťile noastre, degrad├«ndu-se ├«n func╚Ťie de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din Bucure╚Öti a fost pus─â sub control judiciar, fiind b─ânuit─â de s─âv├«r╚Öirea infrac╚Ťiunii de ├«n╚Öel─âciune prin vr─âjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emo╚Ťionante descrieri de arhitectur─â din literatura universal─â este tabloul creionat de Edgar Allan Poe ├«n debutul nuvelei ÔÇ×Pr─âbu╚Öirea casei UsherÔÇŁ.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Cum e s─â pleci ├«n vacan╚Ť─â bolnav ╚Öi complet epuizat
N-am mai fost ├«ntr-o vacan╚Ť─â par╚Ťial din cauza pandemiei, ├«ns─â mai mult din cauza faptului c─â nu mi-am mai permis o vacan╚Ť─â.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De cur├«nd, la Ierusalim au izbucnit din nou ÔÇô dar c├«nd au ├«ncetat? ÔÇô tensiunile pe esplanada Cupolei St├«ncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de c─âr╚Ťi din c─âr╚Ťile altor autori: circula╚Ťia bibliografic─â prin notele de subsol asigur─â ventila╚Ťia academic─â din care se compune tradi╚Ťia intelectual─â a oric─ârei societ─â╚Ťi moderne.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.