Religia instrument

Publicat în Dilema Veche nr. 932 din 17 – 23 februarie 2022
Religia instrument jpeg

Se înmulţesc astăzi scenariile în care atacatorul se drapează – spre a-şi legitima atacul – în postura atacatului, a victimei. Fantasmatice (sau cinice), ele prind totuşi, atrag destui susţinători, erup socio-politic, geo-politic, sanitar-politic. În Franţa, Éric Zemmour are în sondaje preferinţele a 16% din alegători, aproape c-o întrece pe Marine Le Pen. Ca şi ea, agită ideea unei Franţe minate de „străini” (imigranţi şi musulmani). Dar se foloseşte şi de tema creştină. Din element esenţial al culturii şi istoriei ţării, creştinismul devine flamură de cruciadă politică internă. În virtutea ei, Franţa lui Zemmour trebuie să-şi renege adeziunea faţă de universal, pluralism, democraţie. O parte dintre cetăţenii ei trebuie declasaţi, îndepărtaţi, excluşi. Doar aşa Franţa va fi din nou mare. Există desigur, în spaţiul public, respingeri energice ale acestui discurs de extremă dreapta fără frîu. „Rezumînd omul la religia lui, se şterge ceea ce umanitatea are comun. Pornind de aici, oroarea devine posibilă. Zemmour nu ripostează faţă de un război civil: îl creează”, scrie  Frédéric Salat-Baroux, fost secretar general al Preşedinţiei Republicii Franceze (Le Monde, 15 octombrie 2021).

De partea lor, extremiştii musulmani de pretutindeni trîmbiţează „excelenţa” variantei lor de islam. Pe baza ei, instaurează regimuri opresive, comit barbarii şi crime, visează să distrugă Occidentul „degradat”, „satanic”, care ar fi pervertit lumea musulmană.

Regimul Putin – admirat de Zemmour – e alt „agresat” închipuit. Faţă de cei peste o sută de mii de combatanţi pe care Putin i-a masat la graniţele Ucrainei, NATO şi Occidentul răspund prin „măsuri de descurajare”, de „dezescaladare” a conflictului (scriu pe 11 februarie 2022). Ce e drept, prin simpla lui prezenţă, Occidentul democratic liberal face contrast cu regimul autoritar din Rusia, căruia nu-i aprobă pretenţiile de stăpîn peste alte popoare (susţinute, în schimb, de o mare parte dintre ruşi şi de Biserica Ortodoxă Rusă).

La scară mai redusă, avem şi noi victimele noastre inventate. AUR vrea să ne înveţe ce înseamnă creştinismul fără mască şi fără vaccin anti-COVID. La fel conspiraţioniştii, care se tem de vaccinul-cip, modificator de ADN, creator de solzi de peşte. Şi unul, şi ceilalţi se declară asupriţi de sistem, primejduiţi de un plan ocult pentru stăpînirea umanităţii, în vreme ce propaganda lor contribuie la difuzarea virusului, la îmbolnăvirea şi moartea unor oameni.

Ce rol capătă credinţa în asemenea fenomene, în care ameninţătorul îşi construieşte postura de ameninţat? E limpede: un rol subaltern. E vorba despre o variantă de credinţă (posibilă în orice religie) subordonată brutal unei ideologii, o ideologie de opoziţie, de luptă împotriva pluralismului şi a democraţiei liberale. Şi cum credinţa are potenţial înalt de înflăcărare şi de adeziune, ideologia respectivă îşi sporeşte, cu acest combustibil, puterea de atracţie, de manipulare mentală. Cu ardoarea lui, ingredientul religios poate fi folosit la inventarea unui conflict, chiar la punerea lui în operă. Poate sluji la a înfăţişa o tensiune socială – inerentă şi tratabilă pacific în societăţile liberale, pluraliste – drept ciocnire de neevitat. Ataşamentul faţă de religia proprie ajunge să fie deviat în indiferenţă, dispreţ, ură, excluziune faţă de „celălalt”, fie el religios, etnic, de altă convingere sau pur şi simplu realist şi raţional. Or, cînd e exploatată astfel, o credinţă decade masiv în credulitate. Discernămîntul – cerut în orice religie – e lăsat de izbelişte. Peste policromia complicată a lumii se aşterne un linţoliu de alb în opoziţie cu negrul. Mintea, conştiinţa se odihnesc uşurate. Nu mai e nevoie de ele decît pentru a ilustra antagonismul. Reflexivitatea nu-şi mai află rostul, nici efortul de a cunoaşte în celălalt reflexul diferit al aceleiaşi lumini care te luminează pe tine. Judecata de pe urmă e deja rezolvată. Se poate profita deja de ea.

Subordonată unei asemenea ideologii de opoziţie, religia e grav avariată în detenta ei spre universal. E prea puţin percepută în raportul ei – definitoriu – cu divinul atotţiitor, care dă rost realului, care îl interpelează în întregul său. Viaţa credinţei, cultura pe care acea religie le-a creat nu mai contează pentru încărcătura lor propriu-zis spirituală. Contează ca armă în conflict. Dominicanul Adrien Candiard, cu înalte studii de istorie şi ştiinţe politice, spunea pe drept cuvînt: mulţi creştini sînt stînjeniţi văzînd că interesul pentru identitatea creştină a Franţei e redobîndit doar ca o reacţie la islam (Cît a mai rămas din noapte?, Editura Spandugino, 2020). Remarca indică bine ce se întîmplă cînd o religie, aici cea creştină, ajunge să fie subordonată – în ochii unei mari părţi din societate – ideologiei de opoziţie. Istoria şi cultura acelei societăţi în adîncimea lor, modelată în mare parte de creştinism, sînt percepute pieziş, reductiv. Moştenirea creştină nu mai e cunoscută şi recunoscută în mod consistent, drept element formativ, interior, în destinul acelei societăţi. E luată în seamă prin ocol exterior, ca instrument îndreptat spre exterior, pentru a-l ţine la distanţă pe „străin”.

Cît despre creştinism în sine, interesul faţă de el păleşte. Capacitatea lui de a tematiza sensuri care deschid către transcendent – şi de aici spre universalul uman – nu prea contează pentru discursul ideologic. Stînjeneala catolicilor francezi vine şi de aici: din faptul că credinţa e redusă la ideologie, oricare ar fi ea.

Or, o gîndire religioasă vie refuză o asemenea reducţie. Logica internă a credinţei ţine de întîlnirea între incomensurabile, de îmbinarea lor paradoxală. Nu se potriveşte cu produsele propagandei, cu scenarii placate silnic pe realitate, cu platitudinea mentală. Dimpotrivă. O întreagă secţiune a cărţii lui Andrei Pleşu, Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste, analizează modul în care mesajul christic include, la tot pasul, „subminarea ideologicului”. Christos nu lasă gîndirea să moţăie, să devină credulă, instalată în certitudini de joasă speţă. O mobilizează, îi cere să ia seama la lumina Lui care se pune pe diversitatea, tensiunile, nuanţele, bogăţia realului. Îi cere să le judece şi să le asume în această lumină. Îndeamnă gîndirea să rămînă în mers, să rămînă pe cale. El se adresează fiecărei persoane umane, dar aşteaptă ca ea să fie atentă, cercetătoare, responsabilă faţă de adevărul Lui, care dă sens universalului.

Tocmai în virtutea acestei responsabilităţi se poate concepe deschiderea spre diversitatea manifestărilor divinului, prezente în fiecare om, în comunităţi, în culturi. Pentru mulţi credincioşi, deschiderea în cauză e o datorie spirituală, din care decurge şi adeziunea la pluralism, la democraţia liberală.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: wikimedia commons

pe tera cristalelor gigantice din mexic este frumoasa dar mortala jpg
Peștera Cristalelor Gigantice din Mexic este Frumoasă, dar Mortală
Gipsul: De la materie primă pentru construcții uscate la cristale gigantice în peștera Naica.
1  Irina Rimes x Roman Tolici x IQOS jpg
Irina Rimes x Roman Tolici – cea mai nouă colaborare a brandului IQOS
A fost prezentată într-un eveniment care a redefinit ideea de spectacol polisenzorial. Curios?
de ce sa alegi o rochie din in pentru evenimentele de vara jpg
De ce să alegi o rochie din in pentru evenimentele de vară
Vara aduce cu ea nu doar zile mai lungi și soare blând, ci și invitații la evenimente speciale – nunți în aer liber, botezuri intime, seri de vară care merită celebrate. În toate aceste contexte, alegerea unei ținute devine mai mult decât o simplă decizie de stil.
featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.

Parteneri

Hacker IoT FOTO Shutterstock jpg
Hackerii vânează Generația Z. Porțile de atac: obsesia tinerilor pentru Fast Fashion
Născută și crescută într-o lume în continuă evoluție tehnologică, Generația Z este cea mai familiarizată cu mediul online, recunoscută pentru fluența sa digitală și influența în stabilirea tendințelor. Încă din primii ani de viață, membrii Gen Z au contribuit la modelarea peisajului digital.
catacombe braila jpeg
Orașul din România ce ascunde porţiuni din vechile tuneluri folosite de turci, secole la rând: „Se retrăgeau și încercau să plece cu aurul”
Orașele României ascund multe secrete fascinante, de care astăzi tot mai puțini oameni își amintesc. În Brăila, de exemplu, nu veți găsi doar clădiri superbe și peisaje de vis, ci și o rețea complexă de tuneluri ce se ascunde la numai câțiva metri sub picioarele locuitorilor.
dortmund cmc x jpg
Restaurant - prieteni la masa - mancare - telefon - socializare FOTO Shutterstock
Ieșiri mai puține, așteptări mai mari. Cum s-a schimbat relația românilor cu restaurantele
Piața HoReCa a trecut printr-o mai mare instabilitate în prima jumătate din 2025 comparativ cu 2024, studiile de specialitate arătând că românii ies deja mai rar la restaurant, iar când o fac au așteptări mai mari și vor experiențe memorabile.
Delvine Relin Meringor Facebook jpg
masca de fata, foto shutterstock jpg
Fructul ce te scapă de riduri. E pline de compuși anti-îmbătrânire, precum antioxidanți și vitamina C
Dacă obiectivul tău este să scapi de riduri și totodată să ai o piele sănătoasă și radiantă, avem soluția potrivită pentru tine! Un fruct de pe piață te poate ajuta să-ți îndeplinești visul, fără să mai fii nevoit să aplici pe față chimicale sau alte substanțe nocive care pot irita pielea.
angajam
1 din 4 angajați români vrea să-și schimbe locul de muncă. Care sunt motivele
Un sfert dintre angajații români (26%) intenționează în mod serios schimbarea locului de muncă în următoarele 3 luni, potrivit unui studiu care evaluează reziliența și siguranța psihologică resimțite de angajații români în cadrul companiei pentru care lucrează.
zodii zodie horoscop istock jpg
Zodiile norocoase și protejate de Dumnezeu în iulie. Ies învingătoare din toate greutățile până la final de 2025
Luna iulie aduce o energie astrală specială, cu influențe divine pentru câteva zodii care par să fie în mod clar sub protecția destinului.
Mareșalul Gheorghi Jukov și generalul Ivan Konev, în timpul Bătăliei de la Kursk (© Wikimedia Commons)
G. K. Jukov despre Iosif Stalin și lipsa de pregătire a Armatei Roșii din iunie 1941
Ofensiva germană a început la 22 iunie 1941 și a reușit să dea rezultate deosebite, colosul sovietic având pierderi cumplite și tancurile cruciate au ajuns până la periferiile Moscovei și ale Leningradului.