Cum redescoperim tradiția?

Publicat în Dilema Veche nr. 912 din 30 septembrie – 6 octombrie 2021
Cum redescoperim tradiția? jpeg

Supusă astăzi tuturor echivocurilor, tradiția este cînd gustată, cînd respinsă vehement ca obstacol al progresului. Sub formă culinară, ca exotism local sau îndeletnicire pitorească, tradiția sau, mai bine spus, tradițiile intră lesne în brand-urile turistice și în planurile de vacanță. Dar în sensul de transmitere a ceva ce vine din trecut ca adevăr sau ca valoare, tradiția nu mai beneficiază de aceeași charismă. Nimic nu trezește mai mult vigilența dreptului la noutate și dezgustul celor ce jură pe ruptura de trecut decît invocarea argumentelor tradiției, oricare ar fi ea, dar mai cu seamă dacă e vorba de cea religioasă. Filosoful Rémi Brague făcea, într-o carte despre „timpurile moderne”, această distincție între tradiția care ne place și cea pe care o respingem: ne place ceea ce asimilăm, asemenea unei baghete, zicea el, și respingem ceea ce face trecerea între ieri și mîine, adică transmiterea, continuitatea. Iar acest tip de raportare ambivalent la tradiție pune în dificultate tradiția însăși, victimă a disputei fără sfîrșit între revoluționari și tradiționaliști.

Oricît ar părea de straniu, situația nu e nouă. Deja fiecare domeniu are propria istorie a luptei între revoluționari și tradiționaliști, înainte ca aceste două moduri de a fi să se înfrunte în arena publică. Problema e că ambele atitudini au, de obicei, prea multă pasiune și prea puține nuanțe și că sînt esențialmente construcții reactive: respingerea trecutului în bloc pentru a face loc noutății versus recuperarea nostalgică și autoprotectoare a trecutului ca tradiție. Cred că nu va surprinde pe nimeni că teritoriul prin excelență de dezbatere a fost și este chiar lumea religiei, pe toate palierele ei, considerată îndeobște prea repede ca stînd de partea trecutului revolut.

O carte recent apărută la Editura Doxologia este, în opinia mea, o binevenită intrare în materie dinspre teologia ortodoxă în relație cu modernitatea. Este vorba despre traducerea de către Dragoș Dâscă și Octavian-Adrian Negoiță a unui volum editat de Brandon Gallaher și Paul Ladouceur, care cuprinde Scrierile esențiale ale părintelui Georges Florovsky (1893-1979), probabil cel mai influent teolog programatic al ortodoxiei secolului trecut. Dincolo de biografia sa intelectuală și de parcursul său neobișnuit, din mediile diasporei rusești pînă la Princeton, de la disputele în jurul marilor sisteme filosofico-teologice ale lui Soloviov sau Bulgakov pînă la dialogul ecumenic, prin studiile și articolele reunite și excelent editate în această carte părintele Florovsky ne face să plonjăm în tensiunea însăși a dezbaterii despre sensul tradiției.

Pentru că dacă e important ca în arena publică să știm ce sens atribuim tradiției pe care o invocăm sau o respingem, cu atît mai mult în teologie e vital să precizăm termenii și să distingem între tradiție și tradiții, între ceea ce e transmis și confirmat de-a lungul timpului ca adevăr revelat și mîntuitor și diferitele încercări omenești de a-l aproxima sau de a-l instrumentaliza. Cine se va apleca atent asupra acestor pagini intense, polemice, dar și pline de speranța revitalizării tradiției autentice a Bisericii, va vedea cît de exigent este să vorbești despre tradiție în sens eclezial și cît de departe pot fi de aceasta diferitele tradiționalisme. În primul rînd, pentru că tradiția nu se confundă cu trecutul și nici cu formele osificate ale venerării sale. Tradiția e transmiterea vie, în prezent, a adevărului de credință; nu este repetarea mecanică a formulelor – fără însă a le devaloriza –, ci „experierea trecutului ca pe ceva nou”, descoperirea sensului său, care cuprinde într-o comuniune transtemporală pe cei care au aceeași credință, aprofundată în fiecare epocă și cu fiecare persoană. În experiența de credință și de apartenență reală la Trupul lui Hristos se află tradiția ca „principiu de creștere și regenerare”, cu întreg dinamismul ei creator. De pildă, a te întoarce la Părinții Bisericii nu înseamnă „o repetare oarbă și servilă, ci mai degrabă o dezvoltare suplimentară a acestei învățături”. Și părintele Florovsky nu ezită să-l citeze pe admirabilul cardinal Newman, pentru că, după cum tot el spune, mustrînd triumfalismele răsăritene, „calea către o reînnoire creștină este una critică, nu ironică”.

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent (împreună cu Daniela Dumbravă): André Scrima: expérience spirituelle et langage théologique, Roma, 2019.

Foto: Georges Florovsky

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

gica hagi jpeg
Hagi a înjurat ca la ușa cortului la meciul cu UTA. Și-a luat la rost vedeta
Gică Hagi n-are zile fericite la Farul, codașă în Superligă.
Mihaela Bilic FOTO Facebook webp
Motivul pentru care trebuie să pui lapte în ceai. Mihaela Bilic recomandă, unora li se pare o nebunie: „Se ascunde un argument nutrițional real”
Tradiția engleză de a bea ceai cu lapte este bine cunoscută și a devenit simbolică în cultura britanică. Totuși, în spatele acestui obicei aparent curioas se află o explicație științifică importantă.
senatul romaniei jpeg
Senatul se întrunește astăzi pentru a analiza măsurile privind alegerile prezidențiale din 2025
Senatul va discuta ordonanța de urgență adoptată de Guvern pentru organizarea alegerilor prezidențiale din 2025, care introduce noi reguli pentru votul din țară și din străinătate.
Melania Trump, cea mai stilată primă doamnă a Americii
Vladimir Tătaru comentează ținuta purtată de Melania Trump la evenimentul de investire a lui Donald Trump. „Această ținută transmite autoritate”
Vladimir Tătaru, unul dintre cei mai apreciați stiliști ai momentului din România, urmărește live evenimentul de investire în funcție de Președinte al Statelor Unite ale Americii a lui Donald Trump.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Ordinele executive semnate de Donald Trump în prima zi a celui de-al doilea mandat. Din ce acorduri internaționale a retras SUA ?
În prima zi a mandatului său de președinte al Statelor Unite, Donald Trump a semnat o serie de ordine executive care marchează o ruptură clară față de politicile administrației anterioare și fac un pas important în îndeplinirea promisiunilor sale din campanie.
Homo erectus s-a adaptat la un mediu de viață ostil (foto: x.com / Prof. Julio Mercader Florín)
Primii oameni care au trăit în zonele deșertice
Homo erectus putea deja să supraviețuiască în zonele deșertice în urmă cu peste 1 milion de ani, potrivit unui studiu care pune sub semnul întrebării ideea că această capacitate de adaptare ar fi apărut mult mai târziu, la Homo sapiens.
donald trump/ FOTO:X
Ce planuri are, de fapt, Donald Trump, cu România. Ce spune un expert în securitate: „Acest lucru mă sperie”
Donald Trump a fost învestit pe 20 ianuarie în al doilea mandat de președinte al Statelor Unite, iar acest lucru aduce o serie de întrebări și incertitudini, mai ales pentru România și Uniunea Europeană.
medicamente seringa pastile foto pixabay
Injecțiile pentru pierderea în greutate, asociate cu reducerea riscului pentru zeci de afecțiuni
Persoanele cu diabet care folosesc medicamentele din injecțiile pentru pierderea în greutate prezintă un risc redus pentru 42 de afecțiuni, potrivit unui nou studiu.
irinel columbeanu jpg
Irinel Columbeanu, bântuit de fantomele trecutului. Care este cel mai mare regret al fostului milionar: „Nu am avut nicio vină”
Chiar dacă au trecut ani buni de când Irinel Columbeanu a pus capăt relației cu Monica Gabor, fostul milionar nu poate uita momentul când aceasta a stat în fața porții de la Izvorani pentru a-și recupera fiica.