Un moment liturgic de teologie politică răsăriteană

Publicat în Dilema Veche nr. 915 din 21 – 27 octombrie 2021
Theodor Pallady jpeg

În Biserică, lex credendi e confluentă cu lex orandi: adevărul revelat se transpune cultic. Altfel spus, teologia dogmatică este proiectată în rînduiala liturgică. Cel mai productiv simbolism rămîne, desigur, cel al Dumnezeului unic, slăvit în cele trei ipostasuri: Tatăl, Fiul și Sfîntul Duh. Structura trinitară a monoteismului creștin primește, coerent și sistematic, felurite replici sau extrapolări: timpul are trei dimensiuni. Cosmologia implică trei paliere: cerurile, sus. Pămîntul, în poziție mediană. Infernul, jos, în abisul tenebrelor. Ierarhia eclezială comportă trei trepte: episcop, preot, diacon. Ierarhia angelică e compusă din nouă „cete”, din nou, un multiplu de trei. Printre cele șapte Sfinte Taine, trei sînt centrale: Botezul, taina inițiatică, de „introducere” în creștinism, prin exorcismul (asumat de nași) și lustrația păcatelor, care precedă re-nașterea persoanei din apă și Duh Sfînt. E taina primordială, care coincide cu intrarea în viața terestră. Euharistia – adică prefacerea mistică a darurilor (pîine și vin), prin invocarea Duhului Sfînt, în Trupul și Sîngele Mîntuitorului omenirii: e taina care hrănește viața conștientă a creștinului, însoțindu-l prin toate vîrstele ce-i sînt date. În fine, Mirungerea – care e administrată in extremis (sub riscul maladiei grave și respectiv al agoniei) – ca „merinde” ale din nou prezentului Sfînt Duh pentru omul care stă să-și despartă sufletul de învelișul său carnal.

Cultul vădește și alte transparențe, mai puțin imateriale. În Liturghia Sfîntului Ioan Gură de Aur, bunăoară, ordinea ecteniilor rostite de preot cu prilejul Vohodului Mare – adică al ieșirii cu Sfintele Daruri – ne oferă sintetic teologia politică a Bisericii răsăritene. Și aceste ectenii sînt în număr de nouă (deci, iarăși, multiplu de trei).

Primul pomenit este ierarhul locului: episcopul (fie el episcop, arhiepiscop, mitropolit sau patriarh) fără de care nu există comunitate, pentru că el asigură, între altele, continuitatea sacerdoțiului prin succesiune apostolică. Persoana sa e prima, pentru că se află, mistic și spiritual, cel mai „aproape” de Dumnezeu. Apoi e pomenită „cîrmuirea țării” (azi, șeful statului și, de vreme ce sîntem în democrație, aleșii locali). Ei nu sînt importanți în sine, ci pentru că îi „îngăduie” Dumnezeu cu sarcina de a guverna cetatea. Prima și a doua ectenie consfințesc, dual, doctrina bizantină a „simfoniei” dintre Biserică și stat. Urmează pomenirea clerului – preoți, ieromonahi, ierodiaconi, diaconi, monahi și monahii: ei simbolizează intermediarii sfințiți dintre Hristos și comunitatea eclezială, ca imagini terestre, orante, ale ierarhiilor angelice. Notăm aici atît respectarea ierarhiei (preoți, diaconi), cît și întîietatea monahilor hirotoniți asupra obștilor respective. Urmează pomenirea patriarhilor trecuți la Domnul, ctitorii, miluitorii și făcătorii de bine – așadar evocarea „vîrfurilor” filantropice din comunitatea trecută, care e acum „stabilită” în împărăția eshatologică, deci în avangarda comunității prezente. La rînd vin cei care, murind pe cîmpurile de luptă (lor li se adaugă, după 1989, martirii din gulagul comunist), au garantat integritatea țării și demnitatea națiunii, în căutarea libertății. „Procesiunea” simbolică se încheie prin pomenirea viilor și morților pentru care s-au adus Sfintele Daruri, pe toți cei adormiți, dintr-o rudenie cu cei prezenți la liturghie și, în final, creștinii care chiar se află de față.

Tabloul se vădește pe deplin metafizic, întrucît integrează ierarhic (deci într-o anumită „ordine sacră”) toată suflarea Bisericii. Avem dinaintea ochilor o frescă organică și totodată spirituală, teocentrică, în cadrele dinamice ale căreia se adună cei vii și cei morți, cei prezenți și cei neuitați, cei care mijlocesc sacramental legătura dintre obște și Hristos, precum și cei care merită perpetua „pomenire” dat fiind că s-au distins prin cultivarea virtuților. Ne cucerește astfel frumusețea poematică a unei reprezentări holistice, cu ax vertical: o umanitate în redempțiune, cursivă și etern structurată, dincolo de vicleniile, accidentele, dezastrele, rupturile și convulsiile istoriei profane.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita Sindromul Metabolic
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Iată care sunt cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita această boală.
image
Trei marmote filmate cum stau cu burta la soare și se joacă în iarbă VIDEO
Trei marmote au fost filmate în timp ce stau cu burta la soare și se joacă în iarbă, la Ocolul Silvic Vidraru din cadrul Romsilva.
image
Înghețata cu aromă de țuică de prune sau colivă: „La parastase, punem pahare individuale cu înghețată de colivă. Sunt și mulți curioși”
Ați încercat vreodată înghețata de colivă, de țuică de prune, bere neagră, ghimbir sau muștar? Toate acestea sunt creația unui producător de înghețată din București.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.