„Greaua moștenire“ a diplomației pre-decembriste

Publicat în Dilema Veche nr. 895 din 3 - 9 iunie 2021
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg

În articolul de săptămîna trecută (scris în anul 2000) semnalam cîteva dintre inerțiile „profesionalismului” diplomatic, consacrate de practica de tip propagandistic a „funcționarului” de la Externe, în contextul retoricii „socialiste”. Spre ilustrare, reiau, mai jos, un exemplu pe care, în același text, îl ofeream cititorului, pornind de la experiența mea de la sfîrșitul anilor ʼ90. Portretul-robot al diplomatului „model” supraviețuia încă, iar exemplul meu se referea la o temă foarte fierbinte a momentului, mereu adusă în discuție de partenerii străini: tema copiilor străzii, cu care statul român se confrunta dramatic în acea perioadă. Ei bine, dacă într-o dezbatere europeană, un coleg „din afară” semnala această problemă, reprezentantul nostru înclina să aleagă, drept reacție „tehnică”, una dintre următoarele – inabile – variante:

a) Nu există, în România, o problemă a copiilor străzii. (Respingere suverană a discuţiei)

b) Există o problemă a copiilor străzii, dar ea e atipică şi, prin urmare, invocarea ei este excesivă, dacă nu rău intenţionată. (Relativizare melancolică a chestiunii + culpabilizare vagă a „adversarului”)

c) Am putea şi noi să întrebăm ce e cu cerşetorii de lîngă catedrala din Bonn sau cu cei care dorm în staţiile de metrou pariziene. (Contraatac „perfid”)

d) Drama copiilor străzii este o moştenire a falimentului ceauşist şi, ca atare, nu ne poate fi imputată nouă. (Delegare a vinovăţei)

e) Atenţia pe care diferite asociaţii caritabile occidentale o acordă copiilor străzii din România s-a dovedit a fi, de multe ori, camuflajul unor devieri pedofile, păguboase şi jignitoare pentru noi. Sîntem trataţi cu aroganţă, ca un debuşeu din categoria lumii a treia. (Contraatac vehement)

f) Avem probleme mai importante şi mai urgente decît problema copiilor străzii, care îşi va găsi, la momentul cuvenit, rezolvarea. („Realism” înţepat, optimism moderat)

g) S-au luat deja toate măsurile pentru a depăşi criza. (Stahanovism vesel)

h) Poporul român are o tradiţională dragoste pentru copii. Va fi bine. (Eludare parţială a întrebării, lacrimi, picior de plai)

i) Ne-ar interesa, mai curînd, viziunea dvs. despre criza balcanică. (Eludare radicală a întrebării, schimbarea subiectului)

Reacţia simplă, elementară, a interlocutorului onest nu apare niciodată diplomatului nostru profesionist drept plauzibilă: da, există o problemă a copiilor străzii, o problemă pe care, pînă acum, n-am reuşit să o rezolvăm şi pe care, probabil, nu o vom rezolva decît cu greu şi numai flancaţi de expertiza şi mai ales de aportul financiar al ţărilor dezvoltate şi al instituţiilor internaţionale. De cele mai multe ori, un asemenea răspuns impune. Sinceritatea – îndeobşte suspectă pentru „tehnicienii” negocierilor dure – poate fi, în anumite situaţii, expresia optimă a eficienţei diplomatice.

Pentru a completa portretul şmecheriei patriotice a diplomatului pre-decembrist (cu destui urmași încă), trebuie să adăugăm că grija neadormită pentru „imaginea” unei Românii roz şi replica grosolan colţoasă se amestecă, incongruent, în alcătuirea lui, cu un soi de slugărnicie umedă, menită să-l farmece, chipurile, pe „străin”. Surîsuri uleioase, flaterii stridente, ocheade ospitaliere – nimic nu e economisit pentru a cîştiga simpatia „omologului” perplex, care, de regulă, nu vrea să primească nici şuturi, nici pupături, ci doar o reprezentare cît mai exactă a împrejurărilor şi sentimentul comunicării reale.

Evident, nu se pune problema să adoptăm o reţetă infailibilă a bunelor purtări în serviciul afacerilor externe. Oportunitatea, contextul, omul decid, întotdeauna, asupra conduitei potrivite. E nevoie, în acelaşi timp, de instinct şi de discernămînt. Dar după ani lungi de înfrîngeri datorate minciunii şi lipsei de imaginaţie, România avea nevoie, după 1989, de un purgatoriu al onestităţii, chiar dacă el nu era imediat productiv. Trebuia să ne refacem obrazul. Lucru imposibil, atunci ca și acum, dacă nu ne valorificăm, inteligent, și calităţile, şi defectele, dacă nu recuperăm, cu alte cuvinte, autenticitatea.

P.S. Cititorul rîndurilor de mai sus nu trebuie să înțeleagă că inventarul derapajelor procedurale pe care l-am schițat e o caracterizare general valabilă a diplomatului autohton. Am întîlnit și profesioniști eficienți, onești, plini de tact, care reușeau să „normalizeze” onorabil comportamentul lor instituțional.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pensie-sac-bani-lupa-pensionare-calcule-calculator
Decrețeii încep să iasă la pensie. Ce penalități se aplică. CALCULATOR pensie anticipată
Peste 212.000 de decreței se pot pensiona începând cu vara anului 2025, în anumite condiții, potrivit noii legi a pensiilor, intrată în vigoare în toamna anului trecut.
regele mihai getty jpg
3 Ianuarie, ziua în care regele Mihai a fost silit să părăsească România. Se întoarce în țară abia în anul 1992, de Paște, după căderea regimului comunist
Pe 3 ianuarie 1948, Regele Mihai I, împreună cu Regina mamă Elena sunt siliți să părăsească România, luând cu ei doar câteva bunuri personale. Regele va întoarce în țară abia după căderea regimului comunist din România.
horoscop
Horoscop vineri, 3 ianuarie 2025. O zodie se grăbeşte să ia decizii majore în relaţie, iar un nativ este total demotivat
Vineri, 3 ianuarie, este o zi plină de surprize, iar Lorina, astrologul Click, ştie la ce ar trebui să se aştepte nativii din fiecare dintre cele 12 zodii.
tren ceausescu jpg
Cum arată trenul de lux cu care se plimbau Ceaușescu și Băsescu. Prețul de închiriere este imens
Un simbol al epocii comuniste și al luxului prezidențial din România, trenul special construit pentru Nicolae Ceaușescu continuă să atragă atenția, atât în țară, cât și peste hotare.
animale de companie freepik jpg
A fost făcut primul pas către un sistem AI care ne va permite să „vorbim” cu animalele
Un model de AI menit să decodifice comunicarea dintre animale, prezentat de o organizaţie non-profit, le dă speranţe cercetătorilor că în curând vor putea dezvolta un sistem care să ne permită „să vorbim” cu animalele.
Mașina Enigma  Sursa Muzeul CIA și BundesArchive jpg
Mașinăria uimitoare de transmisii secrete folosită de germani în Al Doilea Război Mondial. Cum a fost decodat „calculatorul” Enigma
Doar câteva muzee din lume păstrează în colecțiile lor aparate originale Enigma, folosite de germani pentru transmisiuni secrete în Al Doilea Război Mondial, al căror sistem a fost decodificat cu mari eforturi și ar fi grăbit înfrângerea Germaniei Naziste.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu FOTO AFP
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat în cursul zilei de joi, după ce duminică a suferit o intervenţie chirurgicală programată, motiv pentru care solicitase amânarea audierilor în procesul în care este urmărit penal.
cipru jpg
Unde își mută românii firmele și ce facilități fiscale au alte state
Povara fiscală, creșterea de impozite, schimbările dese de lege și impredicitbilitatea din România determină tot mai mulți antreprenori să își mute firmele în alte țări.
spectacol drone si lasere cluj 2025   foto FB primaria cluj napoca jpg
Cât au cheltuit primările din țară pentru Revelion. Cel mai scump foc de artificii, la Constanța
O primărie din mediul rural a plătit doar 288 euro pentru focul de artificii organizat în noaptea dintre ani, în vreme ce Primăria Constanța a rezervat, doar pentru spectacolul pirotehnic, 120.000 lei.