Democraţiile nemulţumite

Jorge G. CASTAÑEDA
Publicat în Dilema Veche nr. 503 din 3-9 octombrie 2013
Democraţiile nemulţumite jpeg

În 2011 şi 2012, zeci de mii de studenţi au demonstrat la Santiago de Chile, cerînd acces la o mai bună educaţie. Mai devreme anul acesta, sute de mii de brazilieni au mărşăluit la Sa˜o Paulo, Rio de Janeiro şi Belo Horizonte, făcînd apel la îmbunătăţirea serviciilor publice de sănătate, a şcolilor şi a serviciilor de transport public. Şi columbieni, şi peruani din multe categorii (în special ţăranii, proprietarii de terenuri şi minerii), şi profesorii din Mexic ocupă acum centrele oraşelor Bogotá, Lima şi Mexico City, perturbînd viaţa de zi cu zi a locuitorilor şi creînd serioase probleme autorităţilor.

Ţările amintite – cîndva modele de speranţă economică şi promisiuni democratice ale Americii Latine – au devenit exemple de democraţii fără legitimitate şi credibilitate. Deşi au făcut serioase progrese sociale în anii recenţi, ele au devenit centre ale tulburărilor populare. Iar preşedinţii lor, în ciuda competenţei lor indiscutabile, privesc cum popularitatea lor scade vertiginos. 

Aceste paradoxuri sînt deopotrivă stupefiante şi revelatoare. La început, ele reflectau o problemă de creştere economică. Economia din Chile a avut performanţe bune în ultimii doi ani, în ciuda preţului scăzut al cuprului de pe piaţa mondială; dar rata de creştere este departe de cea înregistrată în ultimii 25 de ani. Balsamul economic aplicat vechilor probleme sociale şi culturale îşi pierde eficienţa.

În mod similar, în vreme ce economia Braziliei s-a refăcut relativ uşor după recesiunea din 2009, creşterea ei a încetinit pînă aproape de zero, anul trecut. Ratele de creştere economică ale anului trecut în Columbia şi chiar în Peru, care, începînd din 2000, fuseseră mai bune decît oricare altele din America Latină, au scăzut de asemenea în mod semnificativ. Iar Mexicul, care oricum a avut cea mai proastă performanţă economică din cele cinci ţări în discuţie, pe parcursul ultimilor 15 ani, s-a întrecut pe sine; adică anul acesta se aşteaptă să atingă cu greu (dacă va atinge) o creştere de un procent.  

Totodată, în vreme ce toate aceste ţări construiesc instituţii politice şi juridice necesare consolidării tranziţiei lor către democraţie – de la Brazilia din mijlocul anilor ’80, pînă la Mexicul din 2000 –, instituţiile în cauză au devenit (în unele cazuri au fost dintotdeauna) extrem de izolate faţă de cererile populare. Drept rezultat, protestele i-au luat prin surprindere pe preşedinţii aparent receptivi.  

Într-adevăr, Juan Manuel Santos Calderón din Columbia şi Dilma Rousseff din Brazilia – ambii politicieni abili şi experimentaţi – au fost complet nepregătiţi pentru protestele din ţările lor. La fel ca ei, Enrique Pen˜a Nieto din Mexic şi Ollanta Humala din Peru, care de asemenea păreau nişte lideri receptivi, n-au simţit dezlănţuirea furtunii.

Cum a spus economistul şi politicianul chilian Carlos Ominami: „Copiii democraţiei au devenit primii actori ai schimbării; mişcarea socială pe care o reprezintă nu are lideri politici, iar principalele forţe politice existente au rupt practic toate legăturile cu lumea socială.“  

Anul acesta, Chile va avea un al şaselea rînd consecutiv de alegeri democratice, cu două femei – fostul ministru al Muncii Evelyn Matthei şi fosta preşedintă de centru dreapta Michelle Bachelet (ambele fiice ale unor militari de rang mare) – conducînd în sondaje. Indiferent care va învinge, va avea de ales între o transformare profundă a instituţiilor din Chile şi a permite tulburărilor sociale să scape de sub control.

Brazilia se confruntă cu un proces similar, în condiţiile în care Cupa Mondială de anul viitor şi Jocurile Olimpice din 2016 vor testa rezistenţa şi adaptabilitatea cadrelor macroeconomice şi sociale care au modelat dezvoltarea ţării timp de aproape două decenii. Cu siguranţă, măsurile proactive contra sărăciei, creditele pentru toată lumea, boom-ul de mărfuri de export şi cheltuielile guvernamentale masive (finanţate printr-o împovărare fiscală la fel de masivă) au ridicat din sărăcie milioane de oameni. Dar aşteptările proaspăt apărutei clase mijlocii – incluzînd infrastructuri eficiente, educaţie şi servicii de sănătate de bună calitate şi slujbe bine plătite – n-au fost întrunite. Dacă nici nu vor putea intra pe luxoasele noi stadioane pentru a-şi vedea echipa naţională cum joacă, nu vor fi fericiţi.

Tot aşa, deşi Mexicul a trecut prin experienţa creşterii rapide a populaţiei şi semnificativa îmbunătăţire a standardelor de viaţă în ultimii 15 ani, mulţi cred că nu au primit ceea ce meritau sau ceea ce li s-a promis. Profesorii sînt furioşi de acuzaţia că ar fi de vină pentru starea mizerabilă a sistemului de educaţie din ţara lor şi consideră legea de reformă a lui Pen˜a Nieto drept un simplu pretext pentru limitarea puterii sindicatelor lor şi un mod de a evita o autentică reformă instituţională.

Membrii clasei mijlocii din Mexico City – care exercită o influenţă disproporţionată la nivel naţional – sînt de asemenea supăraţi, atît pe profesorii care le dau peste cap viaţa cu manifestaţiile lor, cît şi pe autorităţile locale şi federale pentru că nu reuşesc să restabilească ordinea. În aceste condiţii, credibilitatea instituţiilor politice din Mexic se erodează rapid.

Dar există o problemă fundamentală care provine din imperfecţiunile acumulate ale democraţiei reprezentative în ţări în care condiţiile sociale şi economice nu sînt chiar ideale. Cînd entuziasmul de după căderea regimurilor autoritare era mare şi creşterea economică prevalentă, aceste imperfecţiuni erau gestionabile; acum, cînd entuziasmul a scăzut şi creşterea economică a rămas doar în memorie, imperfecţiunile acestea au devenit o imensă provocare.

Chestiunea trece dincolo de graniţele Americii Latine. Aşa cum au remarcat observatori ca Joshua Kurlantzick, e în plină desfăşurare o schimbare globală de depărtare faţă de guvernarea reprezentativă, determinată de deziluzia crescîndă a clasei mijlocii. Pentru liderii aleşi, dilema e că nu există soluţii simple, iar publicul nu are răbdare să aştepte unele mai complicate. 

Jorge G. CASTAÑEDA este profesor de politică şi de studii latino-americane şi caraibe la Universitatea New York. Între 2000-2003 a fost ministru de Externe al Mexicului.

Copyright: Project Syndicate, 2013, foto Wikipedia

www.project-syndicate.org  

traducere de Andrei MANOLESCU   

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.