Virusul și gripa

Publicat în Dilema Veche nr. 834 din 13 - 19 februarie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Organizația Mondială a Sănătății a evidențiat în mai multe rînduri răspunsul rapid al autorităților chineze în fața răspîndirii coronavirusului 2019-nCov. Cu toate acestea, pentru chinezi, săptămîna a început, pe lîngă bilanțul zilnic al îmbolnăvirilor și deceselor, cu anunțul privind demiterea și admonestarea pe linie politică a unor responsabili din zona de sănătate publică. E vorba de mai mulți funcționari din provincia Hubei – locul din care virusul a început să se răspîndească.

Anunțul coincide cu o apariție publică a secretarului general al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping. Asta nu ar fi neapărat o știre dacă dictatorul de la Beijing nu ar fi fost invizibil în luna care s-a scurs de la declanșarea epidemiei. Situația a luat însă proporții atît de mari încît elita conducătoare chineză a simțit nevoia să transmită un mesaj că are situația sub control. O altă posibilă explicație ține de graficul privind numărul de noi îmbolnăviri care, în ultimele zile, începe să arate o stabilizare. De notat faptul că, spre deosebire de premierul Li Keqiang, Xi a ales să se lase filmat într-un spital din Capitală și nu în Wuhan, în epicentrul crizei.

Cu toate laudele primite de la OMS, criza de relații publice e una serioasă și a fost amplificată pînă dincolo de limitele cu care erau autoritățile chineze obișnuite în momentul în care unul dintre medicii care au avertizat timpuriu în legătură cu declanșarea epidemiei și-a pierdut viața. Turnat repede de colegi „grijulii“, omul avusese necazuri cu poliția chineză care l-a acuzat de răspîndirea de zvonuri periculoase. Ulterior, după ce a fost răpus de boală, a fost salutat ca un erou, inclusiv de autorități, însă asta după ce pe excesiv de controlatul Internet chinezesc oamenii începuseră să ceară chiar mai mult decît informații coerente și un răspuns mai bun al autorităților în fața crizei. Se cerea libertate de exprimare, o chestiune intolerabilă în distopia chinezească.

Cert este că, cu toate neajunsurile, chinezii par să se fi descurcat mai bine decît la precedenta criză provocată de un alt coronavirus și care a dus la SARS din 2003. Însă răspunsul guvernului nu este suficient și pentru analiștii economici care încep să discute tot mai intens efectul coronavirusului asupra economiei locale și mondiale.

Spre deosebire de momentul izbucnirii SARS, China contează mult mai mult în schimburile comerciale internaționale. Mai precis, dublu. Or asta înseamnă, ca să folosesc o metaforă obosită, dar potrivită, că un strănut la Beijing poate echivala cu o gripă serioasă la partenerii colosului chinezesc. Dintr-un calcul făcut de Centrul Japonez pentru Cercetare Economică a rezultat că o reducere de 10 miliarde de dolari a producției în fabricile chinezești ar duce la o reducere de 6,7 miliarde a veniturilor companiilor partenere din străinătate. Între firmele care se pregătesc de impact sînt nume sonore ca Apple, Samsung, Hyundai sau Honda. Interdependența are această particularitate: efectele se simt nu numai la profit ci și la pierderi.

E încă prea devreme pentru bilanțuri, iar efectele finale vor putea fi calculate doar după ce epidemia va fi eradicată. Cert e însă că, spre deosebire de opiniile simplilor cetățeni chinezi, cifrele din tabelele companiilor care pierd bani în acest moment nu pot fi nici ascunse, nici șterse. Or asta, mai devreme sau mai tîrziu, se va adăuga ca detaliu important în dezbaterea deja destul de avansată privind rolul Chinei ca fabrică a mapamondului. Deja, în Statele Unite, din motive cu totul diferite, președintele Trump cere insistent companiilor locale să își mute înapoi producția destinată pieței americane. Pînă acum apelurile locatarului de la Casa Albă au fost primite cu răceală și clasificate rapid ca exercițiu retoric ignorabil.

Deocamdată, acolo unde se poate, se muncește de acasă. Însă nici un muncitor chinez, oricît de priceput ar fi, nu poate asambla automobile în apartamentul propriu, nu poate fabrica piese pentru telefoane sau computere.

Altfel, dincolo de inevitabile și obositoare teorii ale conspirației, dincolo de calcule economice sau costuri în vieți umane, din toată această criză vor rămîne în amintirea publicului imaginile filmate sau descrise de martori ale unei repetiții pentru post-apocalipsă: oameni izolați în apartamente, o femeie plîngînd singură într-un balcon, mii de animale de casă lăsate singure de familii plecate de teama virusului sau internate în spitale construite în zece ani sau zece zile.

Și o statistică pentru calibrare: 2019-nCov omorîse pînă marți 1.000 de oameni. Gripa, banala gripă de fiecare an, a dus, doar în sezonul acesta și doar în Statele Unite, la 10.000 de pierderi de vieți.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

20250517192248 861194 jpg
Papa Leon al XIV-lea, în prima fotografie oficială: cruce relicvar unică și semnătura în latină
Vaticanul a publicat prima fotografie oficială a noului Suveran Pontif, Papa Leon al XIV-lea, în care acesta poartă o cruce relicvar cu sfinți augustineni și își semnează numele în limba latină: Leo pp. XIV.
accident timis foto isu timis png
Accident tragic în Timiș: O femeie și-a pierdut viața, iar alte patru persoane, printre care doi copii, au fost rănite
O femeie și-a pierdut viața, iar alte patru persoane, printre care doi copii, au fost rănite în urma unui accident rutier între două mașini produs sâmbătă seara, 17 mai în localitatea Otveşti din judeţul Timiş.
Medvedev
Medvedev amenință cu o escaladare a războiului: „Negocierile nereușite pot duce la declanșarea unei etape mai teribile a războiului”
Dmitri Medvedev lansează un avertisment dur la adresa celor care cer Rusiei să accepte un acord de pace în Ucraina. Într-un mesaj public, oficialul rus sugerează că eșecul negocierilor ar putea duce la o escaladare violentă a conflictului.
Biroul Electoral Central FOTO Mediafax Alexandra Pandrea
BEC a trimis o circulară despre corectitudinea votului. Numărarea voturilor trebuie filmată
Biroul Electoral Central (BEC) a emis, sâmbătă, 17 mai, o circulară cu informații despre cum trebuie să decurgă procesul electoral odată încheiat votul.
Cele mai frumoase staţiuni din Spania: las Palmas de Gran Canaria jpeg
elicopter prabusit FOTO x jpeg
Două elicoptere s-au ciocnit în zbor în Finlanda. Mai multe persoane au murit
Mai multe persoane și-au pierdut viața sâmbătă în Finlanda, după coliziunea a două elicoptere care transportau cinci pasageri. Autoritățile investighează în continuare cauza accidentului.
nicusor dan (st) vs george simion (dr) 2  foto colaj fb jpg png
Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Câți români au votat în diaspora până în acest moment
Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Numărul românilor care au votat în diaspora este unul foarte ridicat.
Declarație de presă susținută de șeful misiunii de observare a Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) pentru alegerile prezidențiale din România, Eoghan Murphy, în Bucuresti. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Alegeri Prezidențiale 2025. MAI anunță o zi fără incidente majore și pregătiri intense pentru ziua votului
Ministerul Afacerilor Interne a anunțat sâmbătă seara că misiunile din context electoral s-au desfășurat fără probleme semnificative, iar structurile MAI sunt pregătite pentru ziua votului de duminică, 18 mai.
Secție de vot - alegeri - stampila FOTO Reuters
AEP avertizează: mass-media nu poate prezenta sondaje realizate la ieşirea de la urne înainte să se încheie votarea
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) transmite reprezentanților mass-media că duminică, 18 mai, să nu prezinte, înainte de încheierea votării, sondaje realizate la ieşirea de la urne.