Un miting mare

Publicat în Dilema Veche nr. 739 din 19-25 aprilie 2018
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Să facem un miting. Unul mare de tot, pentru a cere iertare celor peste 2.500.000 de români care au plecat din țară pentru perioade mai lungi de un an. Pentru ei nu s-a putut crea o societate capabilă să le ofere locuri de muncă, salarii decente sau o locuință care să fi depășit Evul Mediu tîrziu. 12 procente din întreaga populație a țării merită un miting. S-au făcut adunări publice pentru mult mai puțin. Milioanele astea de oameni merită măcar amintiți în acest loc în care unii nu se vor mai întoarce niciodată. Vor crește copii spanioli, italieni sau englezi cu realizările cărora au să se laude urmașii noștri și ai domnului Liviu Dragnea pentru simplul motiv că numele acelor oameni va avea o oarecare rezonanță românească.

Să mai facem un miting. Unul pentru educație. O să avem afișe cu citate tragic-amuzante din premierul României. O să protestăm împotriva doctoratelor plagiate, a academiilor de securiști și a securiștilor academicieni. Vom chema la mitingul ăsta toți profesorii cărora le cerem să educe copiii pentru o lume pe care ei înșiși nu o mai înțeleg. Nu știu dacă se vor aduna un milion de oameni, dar măcar cîțiva părinți furioși tot vor veni.

Am putea organiza un miting pentru medicamente lipsă. Ar putea fi numit „Adunarea pentru Prelungirea Vieții“. Am putea chema acolo toate familiile care nu își găsesc odihna umblînd năuce din farmacie în farmacie. Chiar și familiile care nu mai au motive să facă asta. Și pe toți pasagerii curselor de Viena împreună cu farmaciștii din acel oraș. Ar striga cu toții împotriva cinismului. Ar organiza o procesiune purtînd pancarte cu mutrele tuturor miniștrilor Sănătății însoțite de extrase din comunicatele privind frauda de la CNAS. Am organiza și un uriaș festival al medicamentului lipsă. Cu mici afișe la tarabe: „Donez cutie cu medicamente pentru cancer. Neîncepută“.

Am putea organiza și cîteva mari mitinguri regionale. La Iași, un mare miting al moldovenilor exasperați. Acolo s-ar cere o dată pentru totdeauna nenorocita aia de autostradă din lipsei căreia Moldova se îndreaptă tot mai mult spre est în loc de vest. La Cluj s-ar putea face un mare miting împotriva Bucureștiului. Nu, nu a orașului, ci a tembelilor care mai agită din cînd în cînd prin televizoare fantoma naționalismului. În secuime s-ar putea protesta împotriva pesedizării jenante a UDMR. La Timișoara s-ar putea face un mare miting împotriva bărbaților care își vopsesc părul și scriu cu majuscule pe Facebook. În Oltenia s-ar organiza un protest masiv împotriva perfectului compus.

În București am putea încerca un miting al tăcerii și prăbușirii. În amintirea orașului care dispare sub ochii noștri în smog, nepăsare și prostie. În așteptarea dezastrului care va veni.

Să facem un miting mare. Unul mare de tot, la care să ne mărturisim neputința, să ne ascundem cinismul nostru mic, dar eficient, și incapacitatea de a vedea oamenii din cauza mulțimii. Am putea să ne adunăm cu toții la un loc și să observăm că avem totuși lucruri în comun. Mai mult decît pașapoartele astea care cer încă vize, mai mult decît conducătorii ăștia care încă mai au tupeul să ceară respect.

Am putea chiar să îi ascultăm dorința lui Liviu Dragnea și să încercăm un miting pentru familie. Pentru toate familiile monoparentale. Și pentru cele nucleare. Și pentru toate celelalte familii, indiferent din cine sînt compuse și ce fel de iubire le-a făcut posibile. Nu doar pentru familia aceea inexistentă din punctajele pe care i le construiesc consultanții liderului PSD. Un miting pentru amante, foste neveste și, cum spune domnul Ponta, actuale membre în consiliile de administrație ale companiilor de stat. Ei bine, de-abia acel miting ar fi cu adevărat relevant. Un miting al familiilor pesediste care nu s-au întemeiat niciodată, dar ce frumos ar fi fost. S-ar numi „Miting împotriva abandonării amantei“, dar asta e doar o variantă.

E pentru prima oară cînd simt o oarecare simpatie pentru Coaliția pentru Familie. Cele trei milioane de semnături pe care le-au strîns în încercarea de a obține modificarea Constituției au atras atenția mașinăriei aceleia care transformă orice subiect serios în rumeguș demagogic. A înțeles repede dl Dragnea că numărul acela de semnături e comparabil cu numărul voturilor pentru PSD, dar nu se intersectează întotdeauna.

Piratul care conduce PSD a mai înțeles ceva. Și anume că subiectul va ocupa multe dezbateri publice. Oameni care alt­minteri ar fi fost atenți la ce se întîmplă cu Justiția sau cu economia își vor ocupa acum timpul cu discuții despre definiția familiei, căsătorie și stil de viață.

În fine, ar mai fi necesar un miting. Unul de solidaritate cu toți oamenii ăia suiți în autobuze și duși la vot, la mitingurile dlui Dragnea sau la tăierile de panglică organizate de cîte un baronet local. Oamenii aceia care se mulțumesc cu puțin, de teamă să nu piardă totul. Oameni care își amorțesc spiritul critic și se fac că nu văd ridicolul. Ei ar merita, măcar o dată, un miting despre ei, nu cu ei.

Acum 30 de ani, în România încă se mai organizau mitinguri mari la ordinul unui politican. Mari de tot, cu mulți participanți. Ordonați, cuminți. După o vreme, participanții au decis că s-a întrecut măsura și au organizat ei înșiși un miting mare. La final, cel care îi chema la ordine a pierdut totul. Ceilalți însă mai sînt aici. Și ei, și familiile lor. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.