Transformarea unei tipologii

Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
Iconofobie jpeg

Interacțiunile zilnice cu universul autohton înconjurător mă fac să realizez „pe viu“ mersul înainte al istoriei. Riscînd sau nu banalitatea, stigmatul locului comun și al căderii în truism, trebuie să ne repetăm în fiecare moment că viața nu stă pe loc, modificînd, erodînd orice detaliu al existențelor noastre cu o implacabilitate de-a dreptul tulburătoare. Pînă și lucrurile așa-zicînd „rele“ se transformă în „mai rău“, trăindu-și, dacă mă pot exprima astfel, propria „degenerare“. Am un exemplu probabil neașteptat. Mă voi referi la o meteahnă autohtonă, nocivă atît în sine (e absolut stingheritoare), cît și prin efectele colaterale, generate asupra mentalității celor foarte tineri. Să încep însă cu începutul. Recent, o colegă de catedră m-a abordat furioasă. Nu pe mine, ci pe lume. „Nici nu știi“, a spus ea apăsat, „cu cîtă bucurie ți-am lecturat, zilele astea, a nu știu cîta oară, textele din Dilema veche, de acum doi-trei ani, despre inspecțiile de gradul întîi. Sînt mai actuale ca oricînd!“ Am povestit, într-adevăr, în mai multe rînduri, snoave, ilustrative pentru „în-tînirile“ învățămîntului universitar cu cel preuniversitar pe palierul respectivelor „grade didactice“. „Întîlniri“ nu prea onorante, recunosc, pentru nici una dintre părți. Totuși, în-tîmplările narate acolo erau, bănuiam, de domeniul trecutului (cu precădere, ceaușist), derivînd dintr-o „cultură“, speram, depășită, obsoletă, retardată. Cum puteau fi ele așadar „de actualitate“, în contextul unei noi generații de profesori (în licee și universități), formate în spirit european, prin contact nemijlocit cu practicile civilizațiilor apusene?

„Se poate și încă rău de tot!“, a strigat interlocutoarea mea consternată, sesizîndu-mi naivitatea. „Se vede că nu ai mai fost pe la grade cît timp te-ai dat decan (am acceptat tăcut ironia, pentru că doamna nu mințea: refuzasem, pe bandă rulantă, aceste inspecții, ușor egoist, în ultimii ani, n.m.). Eu tocmai m-am întors de la unul, unde mesele au fost întinse, în școală, exact cum scriai tu cîndva, cu tot tacîmul bahic și gastronomic, de la ora 7,30 dimineața. În postură de președintă de comisie, am încercat să temperez entuziasmul petrecăreț, dar, neavînd susținere nici din partea colegei îndrumătoare, nici din aceea a metodistei de la inspectoratul județean, nu am reușit decît să-mi compromit propria imagine. Am devenit un fel de Gică-Contra, o babetă austeră și cumva nefericită de fericirea celorlalți. S-a băut și s-a mîncat, prin urmare, toată ziua, precum în alegoriile lui Rabelais, punîndu-se activitatea școlară, pentru care sosisem în liceu, pe locul al șaișpelea. Mi s-a făcut jenă s-o sancționez pe candidată la notă (cum ar fi meritat), întrucît mi se crease deja imaginea de zgripțuroaică odioasă, insensibilă la minunatele obiceiuri moldovenești. La terminarea inspecției, am pus totuși, cu fermitate, piciorul în prag și am cerut să plecăm (noi, comisia) imediat, refuzînd orice (alt) ospăț de închidere…“

Am rîs, comentînd: „Abia atunci ai devenit zgripțuroaică…“. „Ei bine, află că nu am mai avut cînd să devin. Pricepînd că ne cărăm pe bune, ce-i apucă pe îmbujorații organizatori ai bairamului final? Înhață niște plase de rafie și aruncă în ele repede, de‑a valma, nenumărate fripturi, cîrnați, torturi, băuturi și tartinuțe de pe mesele îmbelșugate. Spre stupoarea mea, deopotrivă universitara și metodista primesc sacoșele în cauză cu gestică nonșalantă și iute, adăugînd complezent-ipocritul Vai, nu trebuia de rigoare. Am fugit, urlînd, în gînd, aidoma personajului lui Joseph Conrad – The horror! The horror!“.  În ceea ce mă privește, am înțeles un detaliu cert din pățania bietei profesoare. Nu mai trebuia să-l recitească pe Caragiale sau să-i explice cineva sensul termenului de „fripturist“. Trăise, nemediat, experiența fripturismului. Se putea considera expertă în materie. Obținuse, cu brio, aș spune, centura neagră în psihologia fripturistică. De altfel, am realizat că însăși mirarea mea inițială fusese complet nefondată. De ce ar fi esențialmente diferit segmentul educațional (fie el și expus axiologiilor apusene) de restul unei țări unde fripturismul a ajuns mod de viață? Oare vajnicii noștri politicieni nu umblă, la rîndul lor, de multă vreme, prin Occident? Cu ce folos? Vorba aia, se duc boi și se întorc vaci.

Originalitatea fripturismului băștinaș actual vine din faptul că, după cum se vede, a încetat să mai fie clasicul oportunism social, transformîndu-se într-o versiune de tipologie ieftină și stînjenitoare. Vechiul oportunist arăta o oarecare artă a seducției, se strecura, inteligent, printre ițele mecanismelor puterii. Fripturistul de tip nou este un maimuțoi leneș, profund inactiv, cu vocația înnăscută a întinderii mîinii, paradoxal, chiar și atunci cînd, din perspectiva strict mercantilă a tranzacționării, culmea, ar avea ceva de oferit, poate mai important și mai vizibil decît ceea ce primește la schimb. Capul etern plecat, inima sfîșiată de mediocritate și coloana vertebrală înclinată de îndelungi umilințe îl fac nedemn pînă și de „iscusința“ caragialianului său prototip. De la fripturistul „trădării știute și de noi“, românitatea a involuat, iată, către fripturistul sacoșei soioase de rafie, cu miros pătrunzător de mititei.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.