Text de citit cînd stai la coadă

Publicat în Dilema Veche nr. 653 din 25-31 august 2016
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Surprins de un reporter pe cînd fenta o coadă la DRPCIV (Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor), președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, decide să explice că rostul persoanelor cu înalte funcții în stat e să se dedice problemelor societății, nu să piardă vremea la rînd. „O problemă de gestiune a timpului“, spune sobru dl Tăriceanu, iar un subaltern al său se grăbește să anunțe că societății i s-a făcut totuși o favoare, pentru că președintele Senatului ar fi putut să își trimită un consilier să îi ridice permisul de conducere. N-a făcut-o. Ce om respectuos!

Cîteva zile mai tîrziu, fostul premier Ponta decide că frustrarea cu care a rămas după alegerile prezidențiale e încă suficient de mare pentru a și-o face cunoscută la televizor, în prime-time. Spune dl Ponta că aglomerația de la secțiile de votare din străinătate la prezidențialele din 2014 ar fi fost provocată de oameni care „s-au așezat de patru-cinci ori la coadă“. Din nou o problemă cu cozile, care fie nu există, fie sînt irelevante.

Întîmplările astea două dau o măsură a disprețului generic al politicianului român față de cetățenii pe care speră, și uneori reușește, să îi guverneze. Ceea ce șochează cel mai mult e lejeritatea cu care sentimentul acesta este exprimat. E un anume soi de inadecvare primitivă a cărei explicație stă, probabil, în lipsa sancțiunilor eficiente la adresa derapajelor de felul ăsta. Revolta de pe Facebook, punctată de invective și meme-uri, e doar reflex automat și oarecum ineficient venit de pe partea cealaltă a prăpastiei care desparte așteptările cetățeanului de realitatea nefericită din mediul politic.

Acești oameni care, cînd nu văd con­spirații, se plîng că nu li se recunoaște locul special în interiorul societății nu par să mai înțeleagă lucruri primare care nu țin neapărat de educația politică, cît de bunul-simț comun. Nu jignești categorii întregi de oameni doar pentru că poți. Mai mult, nu jignești categorii întregi de oameni în numele cărora vrei să iei decizii. Această cultură a privilegiului, specific românească, e atît de adînc insinuată în spațiul public încît reacțiile firești ale autorităților lipsesc sau, atunci cînd sînt, sînt neconvingătoare.

În cazul domnului Tăriceanu, era bi­ne­ve­nită o explicație a Ministerului de In­terne privind existența acelei cozi și motivele clare care i-au făcut pe reprezentanții DRPCIV să îi acorde acces special șefului Senatului. Nu a existat o astfel de explicație și nici vorbă de indicarea unor responsabilități punctuale. Există însă o anchetă internă a DRPCIV. Altfel spus, complicii întru nesimțire ai președintelui Senatului se vor ancheta singuri. Sînt sigur că va fi o anchetă foarte dură. În al doilea caz, afirmațiile domnului Ponta sînt cu atît mai grave cu cît ele pun sub semnul întrebării unul dintre elementele esențiale ale unei democrații: alegerile. Dl Ponta sugerează că scrutinul prezidențial a fost fraudat (ce altceva ar fi dorit să facă un om care se așază de patru ori la coadă în fața unei secții de votare, dacă nu să voteze?). Nici o vorbă din partea nici unei autorități. În calitatea sa de fost premier, dl Ponta pare să fi căpătat un soi de dispensă de la responsabilitatea cerută oricărui lider politic.

Problema e că, lăsate nesancțio­na­te, astfel de afirmații produc efecte. Și ele se văd în con­ver­sa­țiile de fiecare zi. Sînt suficient de mulți oameni care cred, fără a fi capabili să producă vreo dovadă, ca în România alegerile se fură pentru că așa vor serviciile secrete care se mai apucă uneori să provoace scandal pe la ambasadele din străinătate. Adevărul devine cumva opțional și o chestiune de gust. Își pierde valoarea absolută, iar faptele capătă o relevanță relativă. Ele pot sau nu să existe în realitate, cert e că pe baza lor se construiesc cariere politice și narațiuni mincinoase.

Sînt sigur că s-ar putea scrie o istorie a României filtrată prin perspectiva cozii. Despre cum se vede viața într-un lung șir de oameni și cum se vede din afara lui. E loc și de ceva literatură motivațională care să te lămurească ce trebuie să faci ca să nu ajungi la coadă și despre cum să suporți stoic disprețul celor care au făcut deja ce trebuia. S-ar mai putea scrie și despre tactici de supraviețuire la coadă, despre ecosistemul ei, despre organizarea lui, despre dinamica specială a acelui mediu, despre tipologiile umane de acolo, despre sentimentul acela unic pe care îl ai cînd ajungi în fața ghișeului. Acel sentiment meschin, dar valoros, care, spre deosebire de cuvîntul „dor“, chiar este un termen specific românesc.

Coada și disprețul sînt cumva legate. Atunci cînd supui o mulțime de oameni unui tratament înjositor, e cumva firesc că vor fi unii care se vor uita în jos către această mulțime. În fapt, cele două se justifică reciproc. Cei care disprețuiesc fac cozile posibile, iar cei care se așază la rînd fără să protesteze încurajează disprețul.

Vom avea alegeri în toamnă. Narațiunile false au să domine iar campania. Apoi ne vom așeza la coadă iar. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.