Seismograful agresivităţii pe planetă

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Dacă ar exista un instrument cu care să măsurăm agresivitatea socială şi geopolitică de pe planetă în prezent, probabil că ar indica iminenţa unui cutremur sau a unui ciclon de gradul cinci.

Pe data de 3 noiembrie, America riscă să fie răvăşită de un ciclon social dacă Trump va fi reales sau dacă va refuza, în urma unui scor strîns, să plece de la Casa Albă. Mulţi comentatori evocă acest ultim scenariu, cu menţiunea că Donald Trump poate „cîştiga alegerile chiar şi dacă le pierde”. Este ceea ce spune editorialistul Jesse Wegman de la New York Times, denunţînd sistemul electoral american ca fiind unul „arhaic şi antidemocratic”.

Ciudat cum democraţia americană, paradoxală şi contradictorie, imperfectă şi violentă, a fost în acelaşi timp cea mai admirată şi cea mai atractivă de pe glob. Ea este scena unor ciocniri sociale şi rasiale stupefiante, cauzate printre altele de un rasism sistemic care a provocat tragedii insuportabile şi şocuri mediatice planetare. Tot din America au iradiat însă şi gesturi de o superioritate morală impresionantă cum a fost cel al lui Martin Luther King, profet al non-violenţei. Principiile enunţate de el în anii ’60 ai secolului trecut mi se par şi astăzi tulburătoare prin luminozitatea lor creştină şi umanistă. Iată ce spunea, în esenţă, acest lider al mişcării de emancipare a afro-americanilor: „Non-violenţa activă nu este o metodă destinată laşilor, ci o veritabilă formă de rezistenţă, adversarul nu trebuie umilit, ci trebuie să-i cîştigi prietenia şi înţelegerea, lupta trebuie dusă mai degrabă împotriva forţelor răului decît împotriva persoanelor care comit răul, cei care recurg la non-violenţă activă trebuie să accepte loviturile fără să lovească la rîndul lor şi mai ales să nu se lase cuprinşi de ură…” 

Un astfel de discurs ar suscita reacţii de hilaritate astăzi cînd dominante sînt agresivitatea precum şi justificarea violenţei. Iar Donald Trump, prin metoda sa de guvernare bazată pe o agresivitate metodică inedită în istoria democraţiei americane, a infestat parcă şi celelalte democraţii de pe glob, ba chiar şi gîndirea de bun-simţ. Astăzi eşti acuzat de lipsă de empatie faţă de năpăstuiţii lumii dacă îndrăzneşti să spui, de exemplu, că militanţii împotriva rasismului din Statele Unite n-ar trebui, chiar şi cînd au loc agresiuni oribile precum cea căruia i-a căzut victimă George Floyd, să jefuiască magazine şi să atace instituţii publice.

Sîntem, oare, printr-un fel de supralicitare a agresivităţii, inclusiv pe plan mediatic, complici ai distrugerii democraţiei şi a statul de drept? Numărul din octombrie al revistei franceze Philosophie, dedicat prezidenţialelor americane, a ales pentru prima pagină un titlu alarmant: „That’s all Folks – Despre sfîrşitul democraţiei în America“. Din multitudinea de contribuţii, în special americane, emană un grav avertisment: dacă democraţia se va prăbuşi în America, nici în restul lumii ea nu va mai rezista mult. Revine des în discuţie, în acest dosar, numele lui Joe Biden, pe umerii căruia apasă acum misiunea de a frîna degringolada democraţiei americane. Jurnalista şi scriitoarea Lionel Shriver îşi exprimă însă temerea că Donald Trump ar putea totuşi cîştiga alegerile din simplul motiv că stînga cauţionează revoltele sociale violente sau alte excese precum the cancel culture (cultura eliminării). Iată ce spune Lionel Shriver: „Vreau să cred că mecanismele noastre democratice rămîn destul de puternice şi intacte pentru a face faţă unui personaj bufon refuzînd să părăsească Biroul Oval. În schimb, violenţele de la Minneapolis, de la Chicago şi de la Portland mă neliniştesc efectiv. Statele Unite n-au mai cunoscut astfel de altercaţii din anii ’60, iar democraţii comit o mare eroare întrucît nu condamnă explicit aceste violenţe”.

Democraţia franceză, departe de a fi confruntată cu aceleaşi probleme sociale precum cea americană, traversează şi ea o perioadă de agresivitate toxică. Pe toată durata anului 2019, în fiecare sîmbătă au avut loc la Paris şi în numeroase alte oraşe manifestaţii violente ale „vestelor galbene”, iar mulţi lideri ai stîngii au susţinut că, fără violenţă, revendicările francezului de rînd, victimă a globalizării, nu pot ajunge la urechile Puterii.

Şi în Franţa proliferează tezele antirasiştilor radicali care consideră că răul de pe pămînt nu va dispărea decît prin exctincţia omului alb. Transformarea rasei albe într-un ţap ispăşitor ideal este o construcţie ideologică dintre cele mai periculoase întrucît îndeamnă efectiv la un război între rase.

O parte din mişcarea ecologică internaţională este tentată să recurgă la gesturi violente întrucît consideră că numai aşa pot fi obligate guvernele să acţioneze. În cadrul mişcării Extinction Rebellion, pentru moment, linia oficială este aceea a unui radicalism non-violent, fără îndemnuri la insurecţie, ci doar la nesupunere civilă.

Feminismul radical, născut în Statele Unite, a ajuns şi în Franţa, incitînd la un fel de război al sexelor. Militanta franceză Alice Coffin, într-o carte intitulată Le Génie lesbien (editura Grasset, 2020), le incită pe femei să-i „elimine” pe bărbaţi din mintea lor, să „şteargă” treptat tot ceea ce au creat bărbaţii. Citez din ceea ce spune Alice Coffin, cuvinte care au suscitat polemici vii în Franţa: „Eu nu mai citesc cărţi scrise de bărbaţi, nu le mai privesc filmele, nu le mai ascult muzica. (…) Producţiile bărbaţilor sînt prelungiri ale unui sistem de dominaţie, sînt sistemul însuşi. Arta este extensiunea imaginarului masculin. Bărbaţii ne-au infestat deja spiritul”.

Cînd aud astfel de enormităţi, aproape că regret vechile slogane marxiste adresate proletarilor de a se uni împotriva exploatatorilor. Lupta de clasă avea sonorităţi revoluţionare parcă mai logice decît lupta dintre rase sau lupta dintre sexe.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

profesor matematica FOTO Pixabay
Coșmarul multor elevi devine realitate: toți vor da Bacul la Matematică sau Științe. „O regulă care îi va obliga să gândească”
Elevii care vor intra în clasa a IX-a începând cu anul școlar 2025-2026 vor susține Bacalaureatul la Matematică sau Științe indiferent de profilul ales, potrivit noii legi a învățământului preuniversitar. Cu o deosebire: cine nu învață în timpul liceului Matematica intensiv va da o probă mai simplă.
supa jpg
Rețeta simplă de care ne vom îndrăgosti de la prima înghițitură! Cum pregătim supa de ciuperci cu pui
Dacă suntem în căutarea unei rețete delicioase de supă, de care nu ne vom mai sătura, avem noroc! Această mâncare de pui și ciuperci are un gust divin, de care ne vom îndrăgosti de la prima înghițitură!
masca ten jpg
Îngrijirea feței iarna! Top 3 măști naturale și hidratante în perioada rece
Îngrijirea feței iarna! Top 3 măști naturale și hidratante în perioada rece
image png
Viața amoroasă a unui cuplu a fost distrusă de dependența de filme XXX a soțului: „Filme îngrozitoare, perverse, care implicau rănirea oamenilor...”
Căsnicia de mai bine de două decenii a unui cuplu este zdruncinată de minciunile bărbatului cu privire la dependența sa de pornografie. După ce soția l-a prins cu mâța-n sac, ea cu greu își mai poate șterge imaginile din minte.
vorona (1) jpg
Destinația turistică de vis din nordul Moldovei. Peisajele impresionante care înconjoară o perlă ecleziastică vizitată și de Alexandru Ioan Cuza
În județul Botoșani, în mijlocul codrilor seculari de la Vorona, se află una dintre perlele ecleziastice din nordul Moldovei. Mănăstirea Vorona, cu un trecut de peste cinci secole, este un loc spiritual, încărcat de legende, situat într-o zonă feerică, mai ales în lunile de toamnă.
alegeri romania pixabay png
Bugetul alegerilor prezidențiale 2024. Câți bani se cheltuiesc pentru cele doua tururi de scrutin
Alegerile prezidențiale din 2024 aduc cu ele nu doar o competiție politică intensă, ci și un cost semnificativ pentru România. Candidații pentru alegerile prezidențiale și parlamentare au cheltuit până în prezent 47 de milioane de lei pentru prezidențiale și 93 de milioane de lei pentru parlamentare
coltea jpg
Clădirea din România, construită în 1704, unde se află cel mai înalt turn din țară. A ars în 1739
Nenumărați români trec zilnic pe lângă această clădire din București, însă doar foarte puțini știu cât de importantă este, cu adevărat, pentru istoria orașului. Nu doar că este cel mai vechi spital din București, dar, cândva, adăpostea și cea mai înaltă clădire de la acea vreme.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Aderarea României la Schengen terestru: Întâlnire, vineri, între România, Austria şi Bulgaria
Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria se reunesc, vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.
stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
De ce acte avem nevoie pentru a vota la alegerile prezidențiale
Pe 24 noiembrie 2024, românii sunt chemați la urne. Important de reținut este că nu toate documentele de identitate sunt acceptate pentru a putea exercita dreptul de vot, așa cum este pașaportul simplu sau electronic.