Scrisori din pămînt. Arhiva lui Zenon (I)

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Scrisori din pămînt  Arhiva lui Zenon (I) jpeg

În limba egipteană există un cuvînt rar care înseamnă „bucuria melancolică, combinată cu îndoiala asupra propriului amplasament existențial, resimțită la descoperirea în pod a unui pachet de scrisori interbelice ale fostului proprietar”. Sau poate confund. Dar chiar dacă acest cuvînt nu există, asta au simțit, cu cîțiva ani înaintea Primului Război Mondial, felahii egipteni care au descoperit în oaza Fayum un pachet de aproape 2.000 de scrisori pe papirus, vechi de mai bine de două mii de ani. Unele documente erau încă împăturite frumos și sigilate. Urmare a acestor emoții intense, scrisorile au fost vîndute urgent la bucată, adesea rupte în două sau trei, pentru multiplicarea bucuriei. Ce n-a fost achiziționat de particulari e azi risipit în vreo zece muzee din lume. Ele reprezentau arhiva lui Zenon, un erou al birocrației ptolemaice, care le-a adunat în perioada 261-229 î.Hr., cît a fost mîna dreaptă a unui ministru de Finanțe al vremii, Apollonios.

Este una din cele mai vechi și mai substanțiale arhive grecești. Puține documente sînt scrise de Zenon însuși și doar cam o treime îi sînt adresate, dar toate au legătură cu activitatea lui de agent, secretar și manager al proprietăților din Philadelphia ale lui Apollonios. Problema cu scrisorile antice e că sînt niște instantanee disjuncte și foarte circumscrise provincial, din care nu e ușor de reasamblat un peisaj social. Arhiva lui Zenon nu are aceste vulnerabilități, fiind atît de coerentă și cosmopolită. Documentele ei vorbesc de Fayum, dar și de Palestina, de Delta Nilului și de patria lui Zenon, Kaunos. Pentru că el era un venetic (parepídemos – rezident străin), trăgîndu-se, ca ministrul însuși, dintr-un loc din Caria, nu departe de Bodrumul de azi. Încă ceva: la fel ca roșiile care sînt galbene cînd sînt verzi, papirii grecești din Egipt provin în general din perioada romană. Or, arhiva lui Zenon e remarcabil de timpurie (261-229 î.Hr.).

În ea e material pentru multe teze de doctorat și un teanc de tabloide. Medicul personal al ministrului, Artemidoros, cultiva mac, desigur nu doar pentru ulei. De la Memfis se solicită un transport urgent de puieți de meri și peri. În Tir erau probleme cu sclavi aduși din Gaza fără permis de export de sclavi. Un vers e însoțit de o interesantă notație muzicală. Inginerului de la lucrările de irigații i se cere să schițeze pe unde trebuie să treacă canalele; Panakestor, care fusese administrator înainte și de la care Zenon prelua greaua moștenire, îi scrie așa respectivului: „În loc să ne eviți, așa cum ai făcut, obligația ta era să te întîlnești cu noi și, văzînd cu ochii tăi că terenul nu primește apă, să-ți pui întrebarea de ce”. Printre schițele din scrisori chiar apare diagrama unor canale de irigații. (Pe o altă scrisoare cineva face un desen cu doi iepuri și o coloană cu un ibis deasupra.) Să nu se înțeleagă greșit: nu toate misivele ajung cu bine la destinație. Cineva îl anunță pe Zenon că scrisoarea lui a fost „devorată de șoareci”, mesajul nu se mai înțelege și trebuie urgent trimisă alta.

Viața personală a lui Zenon rămîne puțin cunoscută. La o vînătoare ar fi fost ucis de un mistreț dacă nu l-ar fi apărat unul dintre cîinii lui. Zenon comandă unui poet un epitaf pentru acest cîine, Tauron; poetul oferă clientului două variante, exact la fel de zguduitoare. Fratele mai mic al lui Zenon are nevoie de cărți de istorie, inclusiv Callisthenes, istoricul lui Alexandru Macedon. Tatăl lor vine într-o vizită de cîteva luni. La plecare, nu e lăsat să treacă prin vamă cu o saltea și niște perne pe care le ducea acasă, în Caria. Altădată, Zenon însuși pleacă într-o călătorie în Deltă împreună cu ministrul și face o listă a hainelor pe care să le ia, fiecare după specificul ei: 6 mantii, 11 tunici, 4 perechi de șosete.

Săptămîna următoare intrăm în detaliile vieții din Fayum și Philadelphia, așa cum sînt ele prinse pe papirii din această magnifică arhivă. Doar un exemplu acum. Zenon primește o scrisoare din închisoare, de la Kalippos. Omul se ocupase de oile și caprele lui, apoi luase în arendă terenul unui militar, pînă cînd, de la înălțimea acestor realizări, se prăbușește pentru vreun matrapazlîc necunoscut, pe care acum Zenon urmează să-l judece. Kalippos, deși are cea mai șovăielnică ortografie din lume, nu e lipsit de abilitate. În loc să implore milă, îi deschide ochii lui Zenon că, dacă mai stă mult în închisoare, caprele, aflate în mîinile incompente ale lui Demetrios (fratele lui), o să crape. La final, propune o soluție ingenioasă, astfel încît toată lumea să fie fericită: el să iasă din închisoare, lăsînd-o în loc pe nevasta lui.

Cîteva decenii înainte și după 1900, straturile de chirpici descompus în care se transformaseră nenumărate așezări antice din Egipt au fost folosite ca o carieră de îngrășămînt natural (sebakh – sol cu nitrați). Agricultorii locali au împrăștiat mii de tone din acest pămînt pe ogoarele lor. Cu prilejul unor asemenea operațiuni trebuie să fi fost găsită arhiva lui Zenon, împreună cu viața lui, sigilată în vreo amforă.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: portret funerar, Fayum, Egipt (wikimedia commons)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

masina politie foto: pexels
Un șofer de 20 de ani, băut și drogat, a intrat într-un grup de pietoni: șase persoane rănite, dintre care doi copii
Accident grav în localitatea Slobozia, din județul Argeș. Un șofer băut și posibil sub influența substanțelor psihoactive a lovit cu mașina șase pietoni. Ulterior, a fugit de la fața locului.
Cernobil  jpeg
Singura formă de viață de la Cernobîl. Se hrănește cu radiații și a supraviețuit în cel mai ostil mediu din lume
Ciuperca neagră prezintă o adaptare biologică deosebită, fiind capabilă să supraviețuiască în zone cu niveluri de radiație letale pentru majoritatea organismelor. Așa se explică faptul că se găsește la Cernobîl.
castel sant angelo roma leggenda jpg
Castelul Sant'Angelo din Roma și legendele lui tulburătoare. Este una dintre cele mai vizitate atracții din lume
Castelul Sant'Angelo, cunoscut în antichitate ca Mole Adrianorum și Castellum Crescentii, apoi mausoleul lui Hadrian, este unul dintre principalele monumente ale Romei
ZAPADA Lunca Bradului FOTO CFR SA jpeg
Sunt anunțate ninsori, inclusiv în București. Coduri extreme de vânt și viscol
Joi, au fost actualizate atenționările de vreme rea. Potrivit ANM, până vineri dimineață, partea de est a României va fi sub cod portocaliu și cod galben de vânt puternic. În București se anunță ninsori.
Chef Florin Dumitrescu jpg
Florin Dumitrescu, dezvăluiri neștiute despre fiicele sale. Cum le educă și de ce îl critică pentru exigența sa de la „Masterchef”
Florin Dumitrescu a vorbit despre rolul său de tată, despre felul în care fiicele sale își desfășoară timpul, dar și despre tehnologie și educație. Celebrul chef spune că cele mici îl ceartă pentru exigența cu care tratează concurenții de la Masterchef.
Yarlung Zangbo River wikipedia jpg
Chinezii construiesc cel mai mare baraj hidroenergetic din lume
China a aprobat recent construirea a ceea ce va fi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume, demarând un proiect ambițios pe marginea estică a platoului tibetan, care ar putea afecta milioane de oameni, în India și Bangladesh.
INSTANT ILUSTRATIE VOT PARLAMENTARE 20 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Cum manipulează extrema dreaptă oamenii către votul „indignat şi suveranist”. Sorin Ioniță: „Îndoctrinează electoratul despre ce preocupări să aibă”
Un studiu al Universității Cambridge arată cum elitele politice din regiunile de frontieră au amplificat sentimentul anti-imigranți, folosind retorica „supraaglomerării”.
O sectiune a avionului Azerbaijan Airline prabusit in Kazahstan a ramas aproape intreaga cezi de pasageri au fost salvati webp
Președintele Azerbaidjanului cere anchetă penală în cazul prăbușirii avionului de pasageri în Kazahstan: „Există diverse teorii”
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a cerut guvernului să inițieze o comisie care să investigheze cauza prăbușirii avionului care efectua un zbor între Baku și Groznâi, în care cel puțin 38 de persoane au murit.
Russian Air Force Ilyushin Il 76PP Osokin jpg
Motivul pentru care Rusia renunță la singurul său avion de bruiaj Il-76PP
Rusia urmează să caseze aeronava de bruiaj Il-76PP, proiectată să blocheze chiar și sistemele de apărare aeriană Patriot, potrivit Defense Express.