Reacţii franceze la doctrina „rasismului structural”

Publicat în Dilema Veche nr. 850 din 23 - 29 iulie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Cotidianul Le Monde a publicat, pe data de 22 iunie, o tribună semnată de 14 intelectuali care îl acuzau pe preşedintele francez că ar fi „angajat nu în lupta împotriva rasismului, ci împotriva antirasismului”. Ceea ce i-a deranjat cel mai mult, s-ar părea, pe semnatarii tribunei este avertismentul preşedintelui că Republica Franceză nu va tolera mişcările antirasiste care promovează comunitarismul şi secesionismul. Pe data de 7 iulie, în acelaşi cotidian, şapte cercetători i-au luat apărarea preşedintelui într-un articol intitulat: „Nu, Emmanuel Macron nu este încarnarea unui rasism sistemic”. Ei resping acuzaţiile că societatea franceză ar fi una organizată în mod structural pe bază de „segregaţionsm” şi „discriminare”.

Pe data de 26 iunie, Helena Dalli, comisar european însărcinat cu egalitatea, a afirmat într-un interviu acordat reţelei mediatice paneuropene Euroactiv că în sînul Comisiei Europene există un „rasism structural” de care nici comisarii înşişi nu-şi dau seama. Pe 13 iulie, în Figarovox/Tribune, Bruno Alomar, economist şi înalt funcţionar european, a respins acuzaţiile doamnei Dalli considerîndu-le extrem de grave şi un oprobriu adus cîtorva zeci de mii de funcţionari europeni.

În anii terorii staliniste, acuzaţia de cosmopolitism era suficientă pentru trimiterea unui om în faţa plutonului de execuţie. Astăzi, acuzaţiile de rasism sistemic sau structural sînt o armă de predilecţie a gîndirii politice corecte care începe să-i terorizeze şi pe europeni după ce a făcut ravagii în America. Franţa rămîne încă un bastion al rezistenţei în faţa acestui nou tip de control inchizitorial al gîndirii şi încearcă să combată rasismul în numele universalismului şi al egalităţii între toţi oamenii, şi nu în numele replierilor identitare sau al tendinţelor secesioniste.

În 2001, Franţa a adoptat o lege prin care comerţul cu sclavi şi exploatarea sclavilor africani de către occidentali în secolul al XVIII-lea sînt declarate crime împotriva umanităţii. Preşedintele Emmanuel Macron a calificat colonialismul drept crimă împotriva umanităţii, spre onoarea sa întrucît nici un alt şef de stat francez nu a mers atît de departe cu condamnarea colonialismului şi cu asumarea paginilor inumane, barbare, ale acestui capitol din istoria Franţei. Pentru a lupta împotriva rasismului şi la nivelul simbolurilor, în 2018 a fost eliminat din Constituţia franceză cuvîntul rasă. O manieră de a respinge în Republica Franceză orice tentativă de împărţire a oamenilor pe categorii legate de culoarea pielii sau de morfologie, după cum Franţa nu recunoaşte pe teritoriul ei nici minorităţile naţionale.

Sigur, în realitate discriminările nu au dispărut în Franţa, ceea ce recunoaşte cu luciditate toată lumea. Un tînăr avînd origini africane sau arabe riscă să fie mult mai des controlat de poliţie decît unul cu pielea albă. Accesul la locuinţă, la educaţie, la un loc de muncă, la promovare socială este mult mai dificil pentru francezii provenind din imigraţie, din zona Maghrebului, din Africa subsahariană… Eliminarea cuvîntului rasă din Constituţie nu a eliminat nici prejudecăţile şi nici reflexele rasiste. Toate aceste lucruri sînt recunoscute şi asumate de clasa politică franceză şi de liderii de opinie. În programele fiecărei formaţiuni politice şi ale fiecărui preşedinte figurează întotdeauna măsuri în favoarea egalităţii şanselor şi a integrării sociale. Ceea ce însă clasa politică şi intelectualii de toate sensibilităţile politice nu acceptă sînt acuzaţiile legate de un aşa-zis rasism structural sau sistemic în Franţa.

Teoria rasismului structural sau sistemic este de inspiraţie americană şi a traversat Oceanul Atlantic strecurată în bagajele gîndirii politice corecte. Cei care propagă aceste idei consideră că omul alb este rasist prin natura sa, de unde concluzia că tot ceea ce a construit el ar fi în mod inerent impregnat de rasism. Prin urmare, instituţiile create de omul alb ar fi şi ele rasiste (statul, Justiţia, poliţia etc.), precum şi întreaga sa creaţie artistică, începînd cu literatura şi terminînd cu muzica. Aceşti militanţi transformă de fapt lupta împotriva rasismului într-o declaraţie de război împotriva rasei albe şi implicit împotriva democraţiilor occidentale. Viitoarea mare „revoluţie” sau viitorul „salt civilizaţional” pe planetă ar consta deci în  deconstruirea a tot ceea ce a făcut the white man.

Teoria este pe de o parte simplistă şi pe de altă parte periculoasă. Este aberant să decretezi că omul alb ar fi un grup omogen cu un scop comun: exploatarea celorlalte rase. Ciudat cum este reluată aici o idee simplă vehiculată de practica revoluţionară marxistă: să-i lichidăm pe toţi exploatatorii şi lumea va fi fericită!

Numeroşi intelectuali avertizează în Franţa şi în Statele Unite că această transformare a luptei împotriva rasismului într-un fel de război al tuturor raselor împotriva rasei albe este noua formă de fascism cu care secolul al XXI-lea riscă să se confrunte. Cum universalismul născut în epoca Luminilor în Europa are şi alţi adversari redutabili, nu este de mirare că în Occident apar semnele unei joncţiuni între antirasiştii identitari și islamul radical. Pentru moment, sute de voci în Franţa, din toate zonele politice, denunţă teoria rasismului structural sau sistemic, precum şi acuzaţiile sale. Da, există poliţişti rasişti, dar poliţia nu este o instituţie structural rasistă, spun membrii Guvernului francez. Da, există uneori funcţionari de stat care se fac vinovaţi de acte rasiste, dar statul francez nu este structural rasist, spun observatorii politici.

Aceşti militanţi care vor să transforme antirasismul într-o armă de de lichidare a moştenirii omului alb sînt încă minoritari. Un bun cunoscător al fluidelor sociale de azi, statisticianul şi scriitorul american de origine libaneză Nassim Taleb, avertizează însă în eseurile sale că lumea a intrat într-o epocă în care minorităţile intolerante şi agresive îşi impun tot mai des punctul de vedere în faţa majorităţilor intimidate şi culpabilizate.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.