Privirea în gol

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Cînd, în 2018, Reporters sans Frontières a pus Statele Unite pe lista țărilor unde e periculos să fii jurnalist, decizia a părut, măcar pe alocuri, stranie. Astfel de liste sînt rezervate dictaturilor, statelor pe al căror teritoriu are loc un război sau celor conduse de lideri autoritari sensibili la orice informație neconformă cu adevărul oficial.

În 2020, avertismentele RsF cu privire la degradarea rapidă a statutului de jurnalist american par să fi fost presciente. Pînă la începutul săptămînii, datele compilate de US Press Freedom Tracker arătau că, de la începutul manifestațiilor provocate de uciderea lui George Floyd de către poliția din Minneapolis, în Statele Unite avuseseră loc 300 de incidente în care fuseseră implicați jurnaliști. Asta înseamnă 50 de arestări, 192 de atacuri, 49 de cazuri de avariere sau distrugere a echipamentelor. Dintre incidentele violente, o largă majoritate au fost comise de poliție.

Va rămîne probabil în istoria acestor zile ca un moment aparte scena în care un reporter CNN este arestat la Minneapolis în timpul unei transmisiuni în direct. Pentru un echilibru, inexistent în realitate, ea poate fi completată cu imaginile vandalizării sediului aceleiași stații de televiziune de către manifestanții din Atlanta.

Voioșia cu care poliția americană ridică bastonul împotriva ziariștilor de pe teren este stupefiantă și e greu să o desprinzi de atacurile aproape zilnice pe care președintele Statelor Unite le lansează la adresa organizațiilor de presă sau jurnaliștilor care îl nemulțumesc.

Cîndva, în ultimii ani, statutul ziaristului a devenit irelevant atît pentru autorități, cît și pentru public. Mai mult, jurnalistul devine cumva agresor în mintea guvernului, cît și a cetățeanului ieșit în stradă împotriva Puterii. Și dacă nu agresor, măcar neprieten. Raportarea de tip Trump la posesorii de legitimații de presă e mai răspîndită decît ne place multora să recunoaștem.

Aici poate merită menționată o scenă în care o echipă Fox News a fost obligată să părăsească piațeta din fața Casei Albe pentru că demonstranții aruncau cu obiecte de toate felurile în direcția ei. Incidente de felul acesta am văzut și în România în anii trecuți cu prilejul manifestațiilor antiguvernamentale care au marcat istoria recentă (mult mai pașnice, altfel). Neîncrederea și suspiciunea la adresa jurnaliștilor funcționează în toate sensurile și au efecte directe. Un exemplu e fotografa Linda Tirado care și-a pierdut un ochi după ce poliția din Minneapolis a tras în direcția ei cu gloanțe de cauciuc. 

Pe acest fond, redacția New York Times a fost zguduită de un scandal major ale cărui origini imediate vin din decizia editorului paginii de opinii de a publica un text în care un senator pro-Trump argumentează în favoarea folosirii armatei împotriva manifestanților. O bună parte dintre angajații ziarului s-au declarat ofensați, jigniți sau speriați de faptul că un astfel de text poate apărea sub sigla NYT. În fața corului de țipete, amplificate în social media, editorul respectiv a făcut ceea ce criticii săi cereau – a demisionat.

A fost irelevant faptul că paginile de opinii ale ziarului sînt deschise unui spectru larg de perspective. În fapt, acesta e rolul lor primar – reflectarea curentelor principale din societatea americană și internațională. A fost irelevant și faptul că oricît de neplăcut o fi fiind senatorul respectiv, el face parte din administrație. E una dintre vocile Puterii și cînd Puterea vorbește (nu o face tot timpul, din contra) e probabil bine să o auzi ca să știi cu ce argumente îi contești orientarea, deciziile și, dacă e cazul, legitimitatea.

Există în critica jurnalistică o teorie care descrie relatarea neutră a faptelor drept „o privire de nicăieri”. Teoria asta are meritele ei, sugerează că extragerea jurnalistului din subiectul despre care scrie expune publicul la o perspectivă cu care nu se poate identifica și care nu îi poate fi folositoare. Privirea de nicăieri ar fi, așadar, un soi de realitate paralelă, o lume ideală în care faptele vorbesc de la sine, iar cititorul își poate extrage singur concluziile. La limita de jos, „privirea de nicăieri” reprezintă o acuzație la adresa jurnalismului prost făcut, la cea de sus, ea e o pledoarie pentru jurnalismul angajat. În cuvintele lui Wesley Lowery, unul dintre jurnaliștii americani care se opun „privirii de nicăieri“, e nevoie „claritate morală”.

Argumentul e valabil doar într-o anumită măsură. Oricît de atractivă e claritatea morală, definiția ei variază ca acul unei busole pe care o tachinezi cu magnetul. În presa americană, ascendentul moral e revendicat de toată lumea, de la dreapta la stînga. Citiți în paralel Salon și Breitbart. Sau priviți pe rînd Fox News și CNN la orice oră a zilei. Și unii, și alții au pretenția direcției corecte. Vă veți convinge repede că trăim într-un multivers în care toată lumea are dreptate. Sau crede că are.

De aceea scandalul care a zguduit zilele astea redacția New York Times e relevant. Pentru americani, și nu numai, NYT este ziarul de referință, monitorul neoficial, dacă vreți. E publicația către care generațiile viitoare se vor întoarce cînd vor dori să înțeleagă ce s-a întîmplat cu lumea zilele acestea. La ce mai e util un astfel de ziar dacă se înscrie la rîndul său în competiția pentru realități paralele?

Acoperirea unei opinii sub stridență nu o face să dispară, ci doar adîncește niște granițe. Privirea de nicăieri, perspectiva nimănui, riscă să fie înlocuită de o privire în gol în care metafora pastilelor din Matrix e abolită. Oamenilor nu li se mai cere să aleagă între realitate și ficțiune, ci între ficțiuni concurente.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.