Povestea domnului Kerim

Publicat în Dilema Veche nr. 353 din 18 - 24 noiembrie 2010
Povestea domnului Kerim jpeg

- în care aflăm despre o seară blîndă de toamnă, cum i-a recunoscut pe Ion Iliescu și pe Galina și de ce a trebuit să fugă în Beirut -

În acea seară blîndă de toamnă, Reza ieşise în curte, ca de obicei, să se joace cu fraţii lui şi cu copiii din vecini. Erau o ditamai gaşca, vreo 11, de toate vîrstele, fete şi băieţi. Acolo, în Shok, la vreo 50 de kilometri de Bagdad, crescuţi de familii bogate în vile pricopsite, printre livezi de rodii şi curmali, copiii aveau tot ce-şi doreau. Ba chiar mai mult decît atît. Vecinii angajaseră şi un profesor de muzică. Omul cînta la vioară ceva straniu, trist, melodios. A doua zi, a aflat că pe profesor îl chema Horia, că venea dintr-o ţară îndepărtată, că melodia se numea „Balada“ şi că pe compozitor îl chema Porumbescu. 

Viaţa fără griji s-a încheiat brusc, în 1958. Monarhia a căzut. Lovitura de stat a fost condusă de generalul Abdul Karim Qassim, un tip care a apropiat ţara de URSS. Reza era la vîrsta marilor gesturi şi idealuri, simţea că poate schimba lumea, aşa că s-a înscris în tineretul comunist irakian. S-a pus, astfel, într-o situaţie grea. La partid, i se reproşa că e băiat de bani gata, prea bogat pentru a crede cu adevărat în comunism. Acasă, familia era isterizată de opţiunea politică a băiatului. Se rugau lui Allah să îi treacă aşa cum trece o gripă.  

Într-o zi, la o şedinţă de partid s-a pus problema participării la un congres internaţional al tineretului comunist, undeva, departe, într-o ţară numită România. Cei prezenţi se cam codeau. Drumul era lung, erau necesari şi ceva bani suplimentari, căci partidul nu avea destule fonduri. Reza şi-a amintit „Balada“ şi a hotărît să se ofere voluntar. Aşa a ajuns la Bucureşti, unde a cunoscut două persoane care îi vor marca viaţa: pe Galina Morozova, studentă la chimie în Leningrad, şi pe Ion Iliescu, şeful delegaţiei din ţara gazdă.  

La scurtă vreme după ce s-a întors acasă, a venit catastrofa. În februarie 1963, regimul lui Qassim a fost măturat de la putere, liderul a fost împuşcat, iar comuniştii au început să fie vînaţi cu tenacitate. Reza a reuşit să fugă la Beirut, împreună cu şapte colegi de partid. L-a ajutat şi familia. I-au făcut rost de acte false, pe numele lui de revoluţionar, Kerim. La Beirut, cei opt împărţeau o garsonieră, se duceau la şedinţele celulelor comuniste locale, agăţau fete pe plajă şi, cînd rămîneau fără mîncare, şterpeleau curmale şi humus din bazar. Noroc cu mama lui Reza, care venea cam o dată pe lună şi le aducea mîncare gătită în casă. Unul dintre cei şapte colegi de Beirut ai lui Reza a devenit, după eliberarea din 2003, premierul Irakului. 

Familia din Shok a hotărît: Reza trebuie să meargă la şcoală, la o facultate. N-o să rămînă toată viaţa în Beirut ca un pierde-vară. Opţiunea tînărului a fost clară: va merge în România şi va deveni inginer petrolist. Astfel, se apropia cît de cît şi de Galea, cu care nu încetase să corespondeze. Aşa a ajuns la Ploieşti, la Institutul de Petrol şi Gaze. Pînă să termine şcoala, situaţia din ţară devenise tragică. Ţăranii inculţi şi primitivi din Tikrit (clanul lui Saddam care pusese mîna pe partidul Baath) făcuseră viaţa imposibilă pentru familia lui Reza. Au fugit care încotro. Un frate a plecat în Anglia, unde a devenit cercetător în etnologie şi folclor. Pare-se că Horia, profesorul de muzică din vecini, îi exemplificase, pe vremuri, ce sînt alea doinele, horele, sîrbele şi geamparalele şi îi deschisese gustul pentru studiile de folclor comparat. Una dintre surori s-a măritat în Germania. Alţi doi fraţi au fugit în Maroc, cu grosul averii familiei, şi au prosperat din producţia şi vînzarea de fructe exotice. Acasă a rămas doar sora mai mică. Teoretic, ea şi bărbatul eu ar fi trebuit să aibă grijă de casa părintească. 

Domnul Kerim a terminat facultatea şi a rămas la Ploieşti, să predea. A reuşit, cu greu, să o aducă în România şi pe Galea. S-au căsătorit. Ea s-a angajat la Universitate, profesoară de chimie. Sau de rusă. Nu am putut afla cu certitudine ce a predat pînă cînd s-a născut Saşa, fiul lor, în 1965.  

(vom mai afla săptămîna viitoare cum a suferit domnul Kerim din cauza Revoluţiei din România şi a eliberării Irakului) 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.