Ordine în Grădina Maicii Domnului

Publicat în Dilema Veche nr. 674 din 19-25 ianuarie 2017
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

La o lună după alegerile parlamentare, România arată ca după război, revoluție sau cutremur. Sigur, nu avem ruine vizibile, însă sentimentul care plutește în aer e acela al unei țări ocupate. Iar ocupantul e preocupat să cîștige „hearts and minds“, dar fără să uite condițiile care l-au făcut să ia, în primă instanță, decizia de a porni războiul.

Ion Mihai Pacepa povestește într-una din cărțile lui despre unul din planurile de rezistență ale României comuniste în cazul în care țara cădea sub ocupație. Banii pentru viitorii partizani urmau să fie asigurați cu ajutorul unor file de CEC la care avea acces o pătură largă de populație. O parte dintre aceste instrumente de economii erau în posesia viitorilor luptători antiocupație. Calculul, destul de rezonabil, era că, după ce ar fi preluat puterea, dușmanul nu ar fi îndrăznit să invalideze respectivele file fără riscul de a se confrunta cu o revoltă populară.

Mi-am adus aminte de lucrul ăsta urmărind deciziile proaspetei administrații Dragnea. Și ea a început la fel, oferind populației mici stimulente care să o facă imună la motive de indignare și decizii neplăcute ale noului guvern. Pe steagul PSD scrie cu caractere mari (latine) „Rezistența e inutilă“. În programul de guvernare apare ca învățată lecția aceea care spune ceva de felul „Dacă tu nu ești cu noi, părinții tăi sînt. Vor fi și copiii tăi“.

Mărturisesc că mi-e greu să înțeleg de ce PSD alege, întotdeauna cînd e la guvernare, această cale a instaurării unei idiocrații sobre și încăpățînate. Combinația de caractere și CV-uri minore din actualul cabinet e stupefiantă. Nu înțeleg nici de ce PSD simte neapărat nevoia să ia școlile în batjocură, să își pună pantoful scump și prost ales pe gîtul Justiției sau să predea sistemul sanitar în mîinile unor baroni cu halate albe și conștiințe lipsă. Nu pricep și pace. Nu vreau să se rețină de aici că neg cumva nevoia de împărțire a beneficiilor creșterii economice către pături cît mai largi de populație. De asemenea, cred că statul are în continuare nevoie de reglaje fine pentru a funcționa mai bine. Toate statele au nevoie de așa ceva, de asta avem guverne.

Dar PSD nu face nimic din toate astea. PSD își securizează un bazin electoral, cu costuri pentru întreaga populație și beneficii supradimensionate și imorale pentru o castă de apropiați pe care o estimez la cîteva mii de oameni și familiile lor. Rezultatele acestei politici sînt perpetuarea stării de subdezvoltare cronică a țării, renunțarea la ambiții și dependența veșnică de resursele publice pentru care, nu peste multă vreme, nu vom mai avea nici competențele, nici creativitatea necesare pentru a le alimenta. PSD pare că insistă să creeze o Românie veșnică provincie în care lipsa de viziune, ambiții și curaj poartă, cu emfază, numele ușor ofensiv de Grădina Maicii Domnului. Numele e dat de una din titularele de portofoliu în actualul cabinet.

Ceea ce face partidul de guvernămînt, azi, e să se împrumute la bancă pentru a juca la Loto. Nu ia bani ca să cultive pămîntul sau competențele generațiilor următoare, ci mizează cumva inconștient pe actualul ritm de creștere economică (imposibil de menținut, economia evoluează în valuri și e foarte sensibilă la stimuli externi), pariind că vom produce întotdeauna mai mult pentru a finanța anti-indignarea populației. Uită și PSD, și statul (mă refer aici la funcționarii care, teoretic, ar trebui să stăpînească materia) că România a avut unul dintre cele mai brutale programe de austeritate din întreaga Europă. Program care a creat condițiile actualei creșteri economice, dar cu costuri umane cam prea mari, în opinia mea. Altfel spus, PSD creează azi condițiile pentru viitoarea austeritate după ce ani la rînd a avut ca principal mesaj compensarea deciziilor de la precedenta criză. Voluntar, conducerea PSD ne propune același deal pe care l-am urît anterior. Cheltuim, cheltuim pînă nu mai avem ce și atunci vă luăm banii înapoi. E valabil atît pentru persoane fizice, cît și pentru companii.

Poate mai grave decît deciziile economice sînt cele care țin de funcționarea instituțiilor. PSD – şi minionul său liberal, ALDE – fac toate eforturile pentru a anula autonomia sectoarelor publice care ar putea să funcționeze fără prețios ajutor de la partid. Dacă cineva face ceva bine, atunci aceia nu putem fi decît noi – par să spună șefii PSD, negînd stupid și contraproductiv aproape orice evoluție pozitivă pentru care nu își pot asuma meritul.

Vreau să notez aici amenințarea voalată către organizațiile non-guvernamenta-le, lansată deja de dl Liviu Dragnea, care pare să împrumute din manualul de supraviețuire al vecinilor Viktor și Vladimir. Nu mi-e clar cît de serioasă este, însă e suficient pentru a bănui că, din teamă sau aroganță, ultimele organizații libere ale societății civile vor fi aduse sub controlul statului. Pierderea va fi a tuturor.

E doar o lună de la alegeri și în Grădina Maicii Domnului a început curățenia. E vremea să constatăm că entuziasmul tîmp și rău intenționat al grădinarului riscă să lase casa fără grădină. Dar ce deșert frumos rămîne în urmă… 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.