O lume fără Uniunea Europeană

Publicat în Dilema Veche nr. 859 din 24 - 30 septembrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

În august 2013, în plină criză economică, guvernul Greciei a decis să ia o decizie radicală – a desființat televiziunea publică. Argumentul era că statul nu își poate permite să susțină financiar o întreprindere cu 2.700 de angajați care nu reușea să își acopere nici măcar o parte dintre cheltuieli.

Conservatorii greci au reînființat serviciul public de televiziune două luni mai tîrziu cu doar 500 de angajați și un număr redus de programe și ore de emisie.

Genul acesta de decizie radicală poate fi uneori justificată în cazul unei companii, fie ea și a statului. E mai complicat însă atunci cînd asemenea idei se vehiculează în cazul unor organizații multinaționale de sute de ori mai complexe decît o stație TV. Însă exact asta s-a întîmplat pe 9 septembrie în Parlamentul olandez, unde tocmai se discuta o posibilă condiționare a banilor europeni de respectarea normelor privind statul de drept.

EUobserver relatează că premierul Mark Rutte a explicat la un moment dat că ajutorul financiar pentru combaterea efectelor pandemiei ar putea fi oferit în baza unor acorduri interguvernamentale – deci nu prin intermediul Comisiei Europene. Sau, s-a întrebat Rutte, „am putea oare să fondăm altă Uniune Europeană, fără Ungaria și Polonia?”.

Sigur, nu se pune deocamdată problema refondării Uniunii Europene doar pentru statele dispuse să accepte un standard democratic ridicat. Dar simplul fapt că o asemenea idee e lansată de la nivelul șefului guvernului unuia dintre statele care de-a lungul timpului au contribuit major la proiectul european e un semnal de alarmă major cu privire la viitorul blocului comunitar.

Tehnic, o astfel de idee ar fi complicat de pus în practică. Pentru ieșirea din UE, nu există cale legală alta decît cea a celebrului articol 50 folosit în cazul retragerii Marii Britanii. Construită ca o organizație de state cu valori comune, Uniunea nu are prevăzute mecanisme care să permită excluderea recalcitranților. Are instrumente pentru a seduce, îi lipsesc cele necesare aplicării unei pedepse.

Apoi, descîlcirea complicatei țesături de acorduri, circuite financiare și mecanisme birocratice la care s-a lucrat zeci de ani și a cărei complexitate e imposibil de descris ar crea un coșmar pentru toți actorii implicați, fie ei democratici sau cu tendințe autoritariste.

Cert e că derapajele unor state ca Polonia și Ungaria (pînă nu demult și România) sînt din ce în ce mai greu tolerate în unele cancelarii occidentale care încep să se întrebe de ce trebuie permanent să achite note de plată folosite pentru consolidarea unor regimuri din ce în ce mai autoritariste.

Pe de altă parte, notează EUobserver, nici varianta ridicării din umeri nu este de dorit. Pe măsură ce derapajele din Ungaria și Polonia sînt mai multe, mai dese și mai intense, legitimitatea întregii Uniuni Europene, ca pol democratic într-o lume tot mai puțin interesată de drepturi și libertăți, dispare. Mai mult chiar, subvenționînd semidictaturi ca aceea din Ungaria, UE poate ajunge, în mod paradoxal, să promoveze involuntar valori complet contradictorii cu acelea care au dus la apariția sa de la bun început. 

În Polonia, de exemplu, cam o treime din populație trăiește în așa-numite „zone libere de LGBT” – un concept atît de absurd încît pare desprins dintr-o comedie. Nu există nimic legal care să legitimeze asemenea năzbîtii, însă simpla lor existență, consfințită prin declarațiile unor aleși locali conservatori, dă măsura climatului în care trăiesc toți cei care nu se conformează ideologiei dominante din Polonia. 

Pe de altă parte, o izolare a Poloniei și Ungariei ar pedepsi – nedrept aș spune – milioanele de oameni din aceste țări care nu aprobă conduita propriilor guverne. Din contra chiar, fac eforturi majore să își întoarcă societățile pe drumul democrației și al statului de drept, acel drum care dă guvernelor puterea pe care o folosesc atît de neinspirat azi.

E cert că, în acest moment, falia între regimurile democratice și cele dispuse să testeze limitele toleranței la stres a Uniunii crește vizibil. Mai devreme sau mai tîrziu se va ajunge și la o decizie. Cum va arăta ea, e neclar.  UE funcționează deja cu mai multe viteze din punct de vedere al integrării economice. Factorul politic a devenit important doar în ultimii ani și riscă să fie paiul care rupe spatele cămilei.

Dar, pînă cînd fanteziile ieșite din exasperarea lui Mark Rutte ar putea să devină scenarii plauzibile, cred că mult mai simplu e să ne închipuim cum ar arăta lumea fără Uniunea Europeană. Care ar fi discuțiile dintre actualele state membre, ce energii stranii ar apărea în societățile noastre și ce excentrici ne-ar conduce. Și, dată fiind recenta experiență din starea de urgență, putem merge mai departe, să ne închipuim dispariția libertății de a călători și de a munci oriunde pe continent, dispariția comerțului liber și, odată cu el, și a democrației liberale.

Cred că în felul acesta avertismentul din subtextul declarației premierului olandez devine mai clar.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Muzeul Astra din Sibiu la Noaptea Muzeelor Foto Colaj jpg
Noaptea Muzeelor 2025: Timpul se oprește în loc ca să redescoperi traiul, meșteșugurile, mâncarea și jocurile de altădată
Trăiește farmecul unei nopți în care timpul încetinește: la ASTRA, înveți să trăiești ca altădată, printre meșteșuguri, gusturi și povești vii.
image png
Ceapă pe tălpi peste noapte. Tradiție populară, mit urban sau beneficiu real pentru sănătate?
Părea că le-am văzut pe toate: băi cu gheață, apă cu lămâie la 5 dimineața, respirație stil Wim Hof… Dar exact când credeai că nimic nu te mai poate uimi în lumea wellness-ului – intră în scenă ceapa roșie.
noul cod fiscal
Statele europene se întrec să atragă cât mai mulți bogați. Unde sunt percepute cele mai mici impozite pentru afaceri
Guvernele europene se confruntă cu constrângeri bugetare, o creștere economică slabă, șocuri comerciale și îmbătrânirea populației, care continuă să le afecteze vistieria, motiv pentru care gândesc strategii, inclusiv facilități fiscale, prin care să atragă investitori.
camera deputatilor. cdep.ro
Schimbare majoră în învățământ: dascălii își vor putea bloca posturile doar 5 ani
Posturile „înghețate” zeci de ani de demnitari-profesori ar putea deveni istorie. O propunere legislativă adoptată tacit de Camera Deputaților limitează la cel mult cinci ani consecutivi perioada în care un cadru didactic poate beneficia de rezervarea postului atunci când ocupă funcții publice.
1 artrita jpg jpeg
Planta medicinală care ameliorează durerea după operații și simptomele artritei
Într-o lume dominată de analgezice și antiinflamatoare sintetice, interesul tot mai mare pentru terapiile naturiste aduce în prim-plan plante cu proprietăți terapeutice remarcabile. Una dintre ele începe să câștige recunoaștere în rândul medicilor integrativi și al pacienților cu dureri cronice
Kim Kardashian FOTO Profimedia
„Am crezut că o să mor”. Kim Kardashian a povestit în lacrimi momentele de groază din timpul jafului de la Paris
Noaptea în care mai mulți hoți înarmați au legat-o pe Kim Kardashian și au forțat-o să predea bijuterii în valoare de milioane de dolari a lăsat-o traumatizată și i-a schimbat viața pentru totdeauna, a declarat cea mai bună prietenă a vedetei și stilista sa în fața unui tribunal din Paris.
sens giratoriu maracineni foto Google Maps jpg
Un drum sufocat de trafic rămâne fără rezolvare. Soluția promisă se lovește de noi întârzieri
De câțiva ani, mulți șoferi și numeroase autorități locale au solicitat CNAIR realizarea unui sens giratoriu pe DN 73 Pitești-Brașov, în comuna Mărăcineni, pe unde trec zeci de mii de mașini și au loc des accidente. Numai că proiectul început în 2022 trenează.
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze pensiile
Un ordin al Ministerului Muncii, emis recent, introduce patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze pensiile, pe lângă cele 11 excepții de la scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii.
Muzeul Egiptean, foto Shutterstock jpg
Marele Muzeu Egiptean își deschide, în sfârșit, porțile. Cât a costat impresionanta construcție din Giza?
După două decenii de așteptare, Marele Muzeu Egiptean din Giza se pregătește, în sfârșit, de marea deschidere, programată pentru 3 iulie 2025.