Nerecomandat minorilor

Publicat în Dilema Veche nr. 912 din 30 septembrie – 6 octombrie 2021
Iconofobie jpeg

Să citim împreună, cu atenţie, următorul fragment: „Cioc, cioc. – Intră, drăguţă. – Bună ziua, bunicuţă. Uite, ţi-am adus nişte pîine şi lapte. – Mănîncă şi tu ceva, drăguţă. Ia nişte carne şi vin din cămară. Astfel fetiţa mîncă ce găsi; şi, pe cînd mînca, o pisicuţă îi zise: – Nenorocito! Mănînci carnea şi bei sîngele bunicii tale! Apoi lupul spuse: – Dezbracă-te şi treci în pat lîngă mine. – Unde să-mi pun şorţul? – Pune-l pe foc; n-o să mai ai nevoie de el. Pentru fiecare haină – pieptar, fustă, cămăşuţă şi ciorapi – fata punea aceeaşi întrebare şi de fiecare dată lupul răspundea: – Pune-le pe foc; n-o să mai ai nevoie de ele. Cînd se vîrî în pat, fata spuse: – Vai, bunicuţo! Ce mult păr ai! – Ca să-mi ţină de cald, drăguţo! – Vai, bunicuţo! Ce umeri mari ai! – Ca să duc lemnele de foc, drăguţo! – Vai, bunicuţo! Ce unghii mari ai! – Ca să mă scarpin mai bine, drăguţo! – Vai, bunicuţo! Ce dinţi mari ai! – Ca să te mănînc pe tine, drăguţo! Şi o mîncă”. Probabil că fiecare dintre dumneavoastră a recunoscut celebrul basm european Scufiţa Roşie. Însă, totodată, sînt convins, mulţi bănuiţi că este vorba despre vreo prelucrare modernă a poveştii – eventual, o parodie pentru adulţi –, întrucît anumite detalii vi se par exotice şi chiar nepotrivite, în raport cu varianta pe care o ştiţi deja din culegerile Fraţilor Grimm, ale lui Charles Perrault sau ale Mariei-Catherine d’Aulnoy. Bunăoară, episodul de canibalism, pe parcursul căruia Scufiţa Roşie mănîncă din carnea şi bea din sîngele bunicii, ambele puse la rece grijuliu, spre păstrare, de către lup, v-a produs fiori de gheaţă. Ca să nu mai amintim scena de veritabil strip-tease forestier, cînd fata rămîne goală puşcă în faţa lupului, înainte de a se strecura conştiincioasă în pat. Ei bine, nu! Paragraful pe care l-aţi parcurs aparţine, de fapt, primelor variante ale basmului. După faimosul antropolog american Robert Darnton (din cartea căruia – Marele masacru al pisicii – am extras de altfel citatul), în acest mod se spunea la gura sobei – măcar în veacul al XVIII-lea în Franţa şi în alte culturi europene – Scufiţa Roşie.

Povestea în discuţie – ce urma să-i „pună pe orbită”, așa-zicînd, pe Fraţii Grimm (ei au fost primii „cenzori” ai basmului, periindu-l de amănuntele „picante”) – nu constituie o excepţie. Întregul folclor european – conform observaţiilor autorizate ale aceluiaşi Darnton – pare bîntuit de o sexualitate frustă, violentă, colorată sangvinar şi canibalic, utilă mai curînd psihanaliştilor decît educatorilor (Erich Fromm a şi dat o interpretare relevantă Scufiţei Roşii: eliminarea fizică a bunicii – care, simbolic, se substituie mamei – permite tinerei Scufiţe să-şi îndeplinească aspiraţia oedipală şi să ajungă în pat cu tatăl ei, sublimat prin figura lupului păros). Motanul încălţat, Barbă-Albastră, Poveştile cu zîne, Hänsel şi Gretel, Cei trei cîini, Mama m-a tăiat, iar tata m-a mîncat abundă în scene de o cruzime şi o iraţionalitate imposibil de cuprins în registrul reprezentărilor omului modern. Ni se prezintă bunici şi chiar părinţi care-şi mănîncă nepoţii şi, respectiv, copiii, soţi care-şi execută soţiile, atîrnîndu-le apoi cadavrele într-o cameră obscură, Feţi-Frumoşi care violează prinţese, taţi care doresc să se căsătorească cu propriile fiice, zmei care îşi decapitează fiii şi, în sfîrşit,cu miri care-şi mănîncă (!) miresele în patul nupţial. Vorba lui Darnton însuşi, „o lume plină de brutalitate pură şi crudă”, care se extinde – din punct de vedere cultural – la nivelul întregii Europe. Să nu-l uităm pe Tom Degeţel (din tradiţia engleză) care – după zecile de acte de bravură – moare ucis, cumplit de meschin, de un păianjen! Ori pe Croitoraşul cel Viteaz (din tradiţia germană) care, deşi pozitiv în interiorul construcţiei epice, rămîne, în infrastructura lui morală, un individ ipocrit şi uşor pervers. Nu pot să nu precizez, de asemenea, contribuţiile româneşti la această galerie teratologic-folclorică a bătrînului continent. Masacrul iezilor caprei, asasinatul sîngeros al soacrei de către nurori, uciderea găinii în bătaie de către baba hapsînă şi sfîrtecarea din final a fetei leneşe şi urîte sînt doar cîteva exemple. Violenţa este modus vivendi într-un univers imemorial, ale cărui coordonate spirituale ne sînt, în esenţă, străine. Folosind tehnicile antropologiei culturale, Darnton oferă o explicaţie pentru o atare – din perspectiva noastră, desigur – anomalie. Indivizii Europei tradiţionale existau într-o lume instabilă, în care brutalitatea şi ocultarea subită din sistem erau, cu adevărat, episoade din rutina vieții. Oamenii respectivi nu aveau nevoie de tabuuri pentru a vorbi despre astfel de realităţi (barbare) în ficţiunile lor aparent parabolice.

Individul postindustrial, cu telefonul în mîna dreaptă și laptop-ul în cea stîngă, se umple azi de oroare cînd aude, vai, cîte un cuvințel benign, interzis feroce de regulile corectitudinii politice...

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cristina cioran gravida (1) jpg
Cristina Cioran trece prin momente dificile înainte de naștere. Cu ce se confruntă vedeta
Cristina Cioran se pregătește să devină mamă în doar câteva săptămâni. Vedeta întâmpină însă mici dificultăți în cea de-a opta lună de sarcină, despre care a vorbit recent în social media.
Hot de buzunare jpg
Ce a pățit un hoț de buzunare prins de călători și de polițiștii sub acoperire în timp ce opera la metrou
Călătorii care nu mai suportă situația cu care se confruntă zilnic i-au ajutat pe polițiștii sub acoperire să prindă un hoț de buzunare în metroul londonez. Momentul a fost surprins într-un videoclip publicat pe rețelele de socializare.
tarot webp
Evenimentul „Bune practici pentru mediu avansate de societatea civilă“, organizat cu ocazia Zilei Mondiale a ONG-urilor, la Palatul Cotroceni din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Concluzia unui analist după ce PSD a admis că i-a dat voturi lui Simion. „Sistemul e gol pe dinăuntru, politizat şi clientelar”
Analistul Sorin Ioniță a criticat într-o postare pe Facebook atât actuala clasă politică, cât și situația dată de anularea alegerilor prezidențiale. Cu privire la evenimentele din ultimele luni. Sorin Ioniță a atras atenția asupra absenței Direcţiei de Informaţii a Armatei din CSAT
boia ardei istock jpg
Condimentul românesc pe care mulți oameni nu îl cunosc! De ce este special și cât costă un kilogram de boia din comuna Apateu
La prima vedere, Apateu pare a fi o localitate obișnuită din Arad, care nu se deosebește prin nimic special de celelalte localități din această zonă a țării.
Odihnă, flori, somn jpg
Planta medicinală care te ajută să adormi repede, elimină anxietatea și relaxează sistemul nervos
Stresul și agitația cotidiană își pun amprenta asupra sănătății mentale și fizice, iar tot mai mulți oameni caută soluții naturale pentru a-și îmbunătăți starea de bine. Una dintre aceste soluții provine din regnul vegetal: floarea pasiunii, o plantă cu un efect remarcabil asupra sist
TELEMMGLPICT000406959626 17359560966860 trans NvBQzQNjv4BqNwJyN5aFH1f8m UGCq32YESXDVobHLbZZp A Kknc4M webp
Prințul William „șocat și întristat” de moartea fiului fostei sale bone. A fost unul dintre victimele atacului terorist din New Orleans
Prințul de Wales a declarat că este șocat și întristat de moartea fiului vitreg al fostei sale bone în atacul terorist in New Orleans, de Anul Nou.
andreea marin instagram jpg
Andreea Marin le-a arătat fanilor animalele din casa ei. Imaginile sunt savuroase: „Nu știu de ce se tot plâng oamenii ăștia că e iarnă”
Andreea Marin, una dintre cele mai iubite vedete românești, le face cunoștință fanilor cu 3 ființe necuvântătoare extrem de frumoase. Aceasta a postat pe social media mai multe fotografii.
image png
Afacerea inedită care l-a îmbogățit pe un român. Cum a reușit să dea lovitura în afaceri: „Avem parteneri în toată țara”
Robert Greschner, un antreprenor din Moșnița Nouă, județul Timiș, este proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de microplante din vestul României.