Marile crăpelnițe

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Într-un fel, așteptăm marile crăpelnițe cu inima strînsă, ca pe niște momente de izbăvire. Noi, ăștia de pe-aici, sîntem o lume de mîncători și de băutori foarte puși pe treabă. Sigur, cu condiția s-avem ce să bem și ce să mîncăm. Nu ne prea încurcăm cu chestiile simbolice. Dacă e să punem de-o masă, nu ne jucăm cu ideea asta. Luăm lucrurile foarte în serios. Și, în pofida unor pilde venite din hăul timpului, nu ne gîndim că o mîncare trebuie să fie doar bună. Faptul că e bună, și-atît, n-o pune pe nici un piedestal. N-o ridică în lumină și n-o așază pe podiumul de premiere. Ca s-o aplaudăm și s-o ținem minte, trebuie să fie și multă. Iar dacă ți-e un pic rău după ea, abia în felul ăsta se împlinește constelația crăpelniței. Abia așa simți că te scalzi în sosul lumii din care ai fost plămădit. Pentru că traversezi extazul și agonia într-o succesiune fulgerătoare. Și, uite-așa, simți că trăiești, domnule. Că ești acasă. Iar noțiunea asta se-mplinește cu adevărat doar dacă primește coroana marilor crăpelnițe.

Să ne amintim acum cîteva lucruri, fără s-o luăm prin toate răgăliile istoriei și fără să ne-apucăm de analize foarte serioase. Am moștenit o imagine complicată, plină de nuanțe, despre cît de sărac era „țăranul român“, cît de legat de ritmurile naturii, de credințe și de superstiții, de moderație sau de lipsurile crunte. Apoi, să ne-amintim, măcar în trecere, de perioada comunistă și de foamea sistematică. De umilința rațiilor de pe cartele și de cozile la care stăteam încolonați cu orele. Să trecem în revistă, așadar, tot amestecul lumii de țărani și tîrgoveți, întîlnirile culturale profunde pe care istoria ni le-a legat cu alte nații, condimentele moștenirilor boierești, influențele aduse de românii care mergeau la studii în Europa, emanciparea de după Marea Unire, apoi jumătatea de secol de comunism. Ieșim destul de șifonați din treaba asta. Cu toate că mereu se vor găsi unii dintre noi care vor spune că niciodată n-a fost greu pentru toată lumea de-aici. Întotdeauna, unii s-au descurcat de minune. Și cu ei, și fără ei, foamea e o noțiune vastă prin părțile astea de lume.

Nu e o foame a coșmarurilor de pe alte continente. Nu e nici măcar o foame a vecinilor de continent. E una românească. Așa cum a ieșit ea la noi. Seamănă cu alte feluri de foame, dar are și datele ei particulare. Mii, zeci de mii de papornițe pleacă spre Europa și la ora asta. Burdihanele autobuzelor, calele avioanelor, remorcile camioanelor cară munți de mîncare în Europa, să potolească felul ăsta de foame românească. De la funcționari în aparatul birocratic al Uniunii Europene pînă la artiști ajunși prin toate colțurile continentului, de la specialiști în toate domeniile pînă la muncitori necalificați, foarte mulți români din Europa primesc mîncare de-acasă. Nu sînt suficiente magazinele românești care au apărut peste tot. Sutele de mii de papornițe tot duc într-însele – ambalate în cele mai ingenioase feluri cu putință – carne și cîrnați la garniță, sarmale, piftie de toate felurile, tobă, caltaboș, jumări, galaxii de prăjituri și cozonaci, țuici și vinuri făcute acasă. Nu pentru că mulți dintre destinatarii acestor papornițe nu s-ar descurca cu mîncarea. Ci pentru că bucatele astea fac parte, mult mai mult decît am crede, din ființa noastră. Și nu e o chestiune care se judecă în termeni de bine sau rău. E, pur și simplu, ceva din noi.

Așa că marile crăpelnițe de sărbători sînt, pentru unii, ca niște izbăviri. Pe vremea asta cu modele de fericire, cure de slăbire sau de menținere, diete și formule de a obține greutatea ideală și tenul angelic, mesele de sărbători sînt adevărate răzbunări pe ipocrizia și lipsa de umor a lumii. De la tăierea porcului pînă pe la Sfîntul Ion, e un turn de mese care ne urcă, prin crăpelniță, pînă la cer. Ne și izbește de pămînt, cu indigestii și intoxicații, cu aplecări și ciumurleli, dar ne și face să simțim că trăim. „Mai bine să-ți fie rău decît să-ți pară rău!“ E o pornire a motorului de a fi român. Una secretă, pe care, de fapt, o știe toată lumea. Pune-ne să pornim motorul care ne face români prin demnitate. O să picăm pe gînduri, o să bălmăjim niște chestii, o să ne-apucăm de băut ca să-ți răspundem mai bine și, la urmă, poate-o să te și pocnim, că ne pui să vorbim despre tîmpenii. Dar pune-ne să pornim motorul care ne face români prin mîncare. Să te ții, frățicule! Nenicule! Vericule! Aici să vezi patriotism, dezlănțuire de talent, inventivitate și, mai ales, forță, frate! Forța unei națiuni.

Avem senzația că recuperăm etape istorice, mîncînd. Cu cît mîncăm mai mult de sărbători, cu atît mai mult ne crește optimismul național. Noaptea, cînd vine indigestia, urmează abisul căderii în cel mai crunt spirit critic. Luăm pastile și reflectăm la deșertăciunea lumii sau la posibilitatea ca „de mîine“ sau „de luni“ să devenim alți oameni. A doua zi dimineață, o țuică bună sau o pălincă de-aia care-ți aprinde vintrele dă lovitura de stat. Puciul care oprește procesul de dizolvare în civilizația contemporană, măsurată, dietetică și vegetariană. O bucată de slană ținută la sare are o putere de influență mult mai mare decît a unei biblioteci de la o universitate serioasă. Mai bagi o țuică și se deschid iar ferestrele vieții adevărate. E rîndul unei ciorbe de burtă. Sau de potroace. Sau de salată. Sau a uneia cu zeamă de varză și afumătură. Nu poți să ratezi o piftie glorioasă. Și-ncep deja să se simtă cîntările de gintă ale cîrnaților, fremătînd în oale. Upanișadele adormite în legendarele sarmale sînt gata să deschidă și ele toate porțile celeste. E cazul s-o luăm ușor, că ziua-i lungă, iar frămîntările contemporane ale omenirii sînt vaste. Mai stăm un pic pe pălincă. Pe urmă, o luăm pe vin, pentru că problemele globale au nevoie de o examinare cît mai temeinică și amănunțită. Sănătate! Doamne-ajută! La mulți ani!

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.