Cînd ducele și ducesa de Sussex au decis să se retragă din rolurile de membri activi ai casei regale britanice nu era greu de prevăzut că, mai devreme sau mai tîrziu, vor da detalii despre motivele care au dus la răcirea relațiilor cu restul familiei.

S-a întîmplat săptămîna aceasta, într-un interviu la televiziunea americană. Iar cea care a beneficiat de exclusivitate a fost Oprah Winfrey, probabil cea mai celebră personalitate TV din Statele Unite. Dacă Harry și Meghan au dorit să fie auziți, atunci toate condițiile au fost asigurate. În treacăt fie spus, e ironic cum cineva care se plînge permanent că beneficiază de prea multă atenție din parte jurnaliștilor nu ezită să folosească „o anumită parte a presei” pentru a-și spune povestea.

Dată fiind atenția uriașă de care se bucură familia regală în toată lumea, nu doar în Regatul Unit, interviul a provocat o adevărată furtună. În primul rînd pentru că a fost încălcată o regulă nescrisă pe care regina Elisabeta a urmat-o destul de strict: „Nu explica și nu te plînge”. Meghan și Harry au explicat și s-au plîns.

Iar plîngerea cea mai gravă a fost legată de rasismul unora dintre membrii casei regale. Ducesa de Sussex a povestit cum a trebuit să răspundă la îngrijorări legate de culoarea pielii copilului pe care îl purta în pîntece. E greu să nu pui această poveste în contextul editorialelor prietenoase apărute prin toată presa britanică atunci cînd cuplul și-a anunțat căsătoria. Aproape fără excepție, acele texte salutau intrarea actriței americance în familia regală ca pe o dovadă că monarhia a pășit hotărît în secolul XXI. S-a vorbit mult despre toleranță, incluziune, modele demne de urmat. Toate cuvintele acelea care, folosite prea mult, încep să își piardă sensul au fost rostite.

Acuzația de rasism este foarte gravă în orice context dat, dar cînd e vorba despre o instituție cu o simbolistică atît de importantă atașată, ea e cu atît mai dăunătoare. Asta pare să fi înțeles și Oprah Winfrey, care s-a grăbit să precizeze ulterior că persoana preocupată de culoarea pielii lui Archie (primul născut al cuplului) nu era nici regina Elisabeta, nici soțul ei, prințul Philip. Cine? Nu e clar. Probabil vom afla într-un alt interviu.

Mica dramă regală a căpătat proporții serioase atunci cînd Meghan, vorbind despre senzația de singurătate acută resimțită în noul mediu după căsătorie, a povestit că începuse să aibă gînduri suicidale. O mărturisire probabil mai importantă decît oricare alta din interviu pentru că, dincolo de războaie culturale, prejudecăți și faimă, sănătatea mentală e un subiect cu care oricine, indiferent de poziția socială, poate relaționa.

A fost vorba, evident, și de bani. Încercînd să explice de ce a fost nevoie de tot felul de contracte (Spotify, Netflix), ducele de Sussex a precizat răspicat că familia i-a tăiat fondurile și, practic, n-a avut de ales. A fost nevoie, spune prințul Harry, de bani pentru a asigura securitatea familiei. „Am fost născut în aceste condiții, am moștenit riscurile, trebuia să fac ceva.” Presa americană estimează că numai contractul cu Netflix pentru producția unor programe destinate familiilor valorează în jur de 100 de milioane de dolari. Înainte de a empatiza în exces cu necazurile financiare ale cuplului, trebuie spus că atît prințul Harry, cît și William au devenit, la vîrsta de 30 de ani, beneficiari ai unui fond fiduciar fondat de mama lor, Prințesa Diana. Se estimează că fiecare dintre cei doi a primit aproximativ 30 de milioane de dolari.

Pentru mediile politice britanice interviul a fost stînjenitor. Conservatorii s-au ferit în general să comenteze. Tonul a fost dat de premierul Boris Johnson: „Am petrecut o vreme îndelungată fără să comentez lucrurile care se întîmplă în familia regală. Nu intenționez să schimb asta azi”. Keir Starmer, liderul centrist al opoziției laburiste, s-a mulțumit să spună că acuzațiile lansate de cuplu trebuie investigate serios. Foarte probabil, fostul lider laburist Jeremy Corbin ar fi avut cuvinte mai grele de spus, însă pe el nu îl mai întreabă nimeni nimic.

A existat, evident, și o poziție a republicanilor britanici (nu foarte mulți, nu foarte relevanți). „Monarhia a fost lovită de cea mai gravă criză de la abdicarea din 1936. Fie că e pentru binele țării, fie că e pentru binele membrilor mai tineri ai familiei regale, această instituție putredă trebuie să dispară”, a precizat „Republic”, grupul-umbrelă care reunește activiștii republicani. 

Îndepărtați din familia regală, Harry și Meghan continuă, din refugiul american, să îi influențeze destinul poate chiar mai mult decît o făceau în calitate de membri activi ai instituției. Simplul fapt că toată presa mondială discută de cîteva zile acest interviu justifică, cumva pervers, importanța instituției.

Cei doi nu fac decît să mai ofere material pentru următoarele sezoane din The Crown, un serial-omagiu subtil dedicat familiei regale britanice pe care îl puteți găsi unde altundeva dacă nu pe Netflix.

Așa cum e gîndită succesiunea la tronul Marii Britanii, Harry și Meghan nu vor fi niciodată în locul Elisabetei și al prințului Philip. Dar vor putea oricînd să își aroge titlul simbolic de Rege și Regină ai Americii. Oprah a avut grijă să poată ocupa locul acesta. 

Undeva, pe fundal, se aude Annie Lennox:

Yeah, it’s the king of nothing
And the queen of rage
With a pile of confusion
Upon a glittering stage
You know we never did anything
To make ourselves feel proud
You know we never did anything
So let’s play it loud.

 

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.