Foc, apă, sancțiuni. Nimic despre viruși

Publicat în Dilema Veche nr. 850 din 23 - 29 iulie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

 Un conflict care nu mai era de foarte multă vreme în știri s-a reîncălzit la granița dintre dintre Armenia și Azerbaidjan. Cele două republici din Caucaz încă își dispută suveranitatea asupra provinciei Nagorno-Karabah și numai intervențiile vecinilor mai mari au făcut ca războiul dintre ele de la începutul anilor ʼ90  să se transforme într-o pace tensionată, cu izbucniri sporadice de violență.

De data aceasta, schimbul de focuri a fost mai serios. Au fost schimburi de artilerie, s-au folosit tancuri și drone. O particularitate a acestei întîmplări este că ea a avut loc la 300 de kilometri de Karabah de-a lungul graniței dintre cele două, în apropierea unei conducte de gaz importante pe care azerii o folosesc pentru a alimenta Turcia și alți clienți externi. Azerbaidjanul, mai bogat și cu o armată mai bine dotată, știe totuși bine că o escaladare a conflictului ar duce rapid la o implicare a Rusiei, aliată tradițională a armenilor. Guvernul de la Baku are, la rîndul său, sprijinul Turciei, care însă ezită să enerveze foarte tare Moscova. Totuși, președintele Recep Tayyip Erdogan a criticat voalat Armenia, exprimîndu-și opinia că Erevanul se angajează într-o întreprindere „peste calibrul său”. Prompt, Rusia a anunțat că va desfășura manevre militare pe propriul teritoriu în apropierea graniței cu cele două state aflate în conflict.

 Tot în Caucaz, Ramzan Kadîrov, derbedeul care conduce Cecenia, a avut parte, la rîndul său, de niște vești proaste. Împreună cu mai mulți apropiați, Kadîrov a fost pus pe o listă cu persoane împotriva cărora guvernul american a impus sancțiuni. Într-o declarație a secretarului de stat de la Washington, Mike Pompeo, decizia este explicată prin încălcările, numeroase și brutale, ale drepturilor omului săvîrșite de Kadîrov în exercitarea funcției de președinte al Ceceniei. Pompeo a încurajat și alte state să ia măsuri similare.

Răspunsul a venit destul de repede pe Telegram, o aplicație pentru mesagerie instant. Kadîrov s-a fotografiat cu cîte o pușcă în fiecare mînă în ceea ce pare a fi un depozit de arme. „Provocare acceptată. Cu cît merge mai departe, cu atît mai interesant devine”, a scris sfidător minionul lui Vladimir Putin. E puțin probabil ca, atîta vreme cît se bucură de sprijinul Moscovei, Kadîrov să sufere foarte mult de pe urma acestor sancțiuni. Liderul cecen a fost probabil mult mai afectat de decizia Instagram, rețeaua sa socială favorită, de a-i elimina contul în urmă cu ceva vreme.

 În Africa, Etiopia se apropie de finalizarea lucrărilor de construcție pentru cel mai mare baraj hidroelectric din Africa. Guvernele de la Addis Abeba așteaptă acest moment de ani de zile, sperînd că intrarea în funcțiune a instalației va pune țara pe o altă traiectorie economică decît cea pe care se zbate în prezent. Speranța etiopienilor e însă dublată și de îngrijorare. Egiptul se opune ferm umplerii uriașului bazin în absența unui acord care să garanteze un volum de apă minim în anii cu secetă. Argumentul egiptenilor e că, în astfel de perioade, barajul din amonte poate crea necazuri exploatărilor agricole și ar putea duce la raționalizarea apei care ajunge la consumatorii casnici din localitățile egiptene. La o primă vedere, îngrijorările lor par legitime. Pentru a ajunge la capacitatea optimă, barajul ar urma să înghită întreg volumul de apă care se scurge pe Nil timp de un an de zile. Însă tocmai pentru a nu afecta alimentarea statelor din aval, asta se va întîmpla pe parcursul unei perioade de șapte ani.

Potrivit experților, alimentarea cu apă a Egiptului nu este în pericol nici măcar în anii secetoși.

De la Cairo continuă însă să vină amenințări voalate care nu fac decît să întărească încăpățînarea etiopienilor. Cu atît mai mult cu cît construcția barajului e un motiv de mîndrie națională – etiopienii de rînd au cumpărat, la îndemnul guvernului, obligațiuni care au contribuit la finanțarea giganticei construcții. Chestiunea are și un iz politic intern greu de ignorat. Valabil și pentru Egipt, care primește o lovitură simbolică majoră – dominația sa milenară asupra Nilului încetează în aceste zile. Nu e ceva ce orgoliul unui dictator ca Abdel Fattah el-Sisi să poată asimila ușor.

Sandviș între cele două, Sudanul urmărește disputa cu „atenție și îngrijorare”, dar fără să aibă puterea de a interveni în vreun fel. Pe de o parte, guvernul de la Khartoum speră să beneficieze de electricitate etiopiană la prețuri mici, pe de alta se teme că un accident ar putea duce la distrugerea propriilor amenajări hidroelectrice de pe fluviu.

 Între timp, în Hong Kong, orice urmă de democrație și respect pentru opiniile cetățenilor dispare rapid sub călcîiul lui Xi Jinping. Ultimul simptom al degradării este adoptarea unei legislații privind securitatea națională care face din conceptul „o țară, două sisteme” un element al trecutului. Tîrziu, statele occidentale încep să reacționeze. Marea Britanie face pregătiri pentru a-i primi pe acei locuitori ai fostului său teritoriu care vor să se refugieze din calea dictaturii Beijingului. În paralel, un tratat de extrădare dintre cele două părți a fost suspendat, iar diplomați de la Londra au început să vorbească tot mai apăsat despre lagărele de concetrare chinezești în care sute de mii de etnici uiguri sînt forțați să treacă printr-un proces de „reeducare”. Adăugați la asta și sancțiunile tot mai ferme care au ca țintă companiile tehnologice chinezești și obțineți fotografia unui tot mai evident sfîrșit de eră în relațiile dintre Occident și China.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.