Filozofia unui spion nonconformist

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Filozofia unui spion nonconformist jpeg

Probabil că foarte mulți dintre dumneavoastră nu au auzit vreodată numele Juan Pujol García. Adevărul e că omul în cauză ar merita o faimă ceva mai mare decît o are în prezent. Faptele sale din cel de-al Doilea Război Mondial sînt, pur și simplu, fabuloase. Pe scurt, Pujol a fost un spaniol (catalan) născut în 1912 (a trăit pînă în 1988), care (oripilat, se pare, atît de fascism, cît și de comunism – cunoscute de el nemijlocit, între 1936 și 1939, pe parcursul beligeranței civile din Spania) s-a oferit, voluntar, după 1940, să spioneze în favoarea aliaților. Lipsit însă de pregătire și, mai ales, de credibilitate (pentru englezi, Juan era un „no name” cu o pregătire militară neconcludentă), s-a trezit refuzat și chiar tratat cu ironie. Nu s-a descurajat: a lansat, surprinzător, aceeași propunere și Germaniei naziste (de a deveni, carevasăzică, iscoada SS-ului și a Wehrmacht-ului). Biografii afirmă astăzi că oferta din urmă nu ar fi făcut-o în mod loial, ci viclean, întrucît personajul amintit, observam deja, ura fascismul (să pornim de la premisa că așa au și stat lucrurile). Nici în această nouă tentativă totuși, Pujol nu s-a arătat mai norocos. Nemții l-au ignorat cu desăvîrșire. Interesant, catalanul nu a abandonat lupta. A continuat să scrie oficialităților germane scrisori patetice, pline de fior admirativ pentru Hitler. Promitea marea cu sarea, cum ar fi, bunăoară, rapoarte despre Regatul Unit și, culmea, despre preconizata „debarcare” americană pe continent. García afirma că s-ar afla în Londra (lucru neadevărat – nu fusese în viața lui în Marea Britanie) și că ar avea acces la informații strict clasificate, beneficiind de echipe întregi de „colaboratori”.

Neașteptat, într-un tîrziu, nemții mușcă momeala și îi cer amănunte. Acum debutează, practic, una dintre cele mai nebunești și, implicit, neverosimile istorii din marele război. Fericit, Pujol se mută la Lisabona, unde ticluiește și de unde, ulterior, trimite către spionajul german note informative absolut fantastice, inimaginabile. Neștiind mai nimic despre Anglia, „iscoada” hitleristă își petrece timpul la bilioteca publică, strîngînd „date” prețioase. „Sursele” lui? Ghiduri turistice, atlase geografice și lucrări istoriografice. Învață enorm despre poporul englez și, din cunoștințele acumulate, elaborează povești terifiante (cu mișcări de trupe, iminente invazii, „jamesbonzi” teribili și conspirații la cel mai înalt nivel politic), toate pretins desfășurate în interiorul unei realități despre care „referentul” habar nu avea în mod direct, nemjlocit. N-o să vă vină să credeți, dar Reich-ul a fost încîntat de „munca” de informare depusă de Pujol! Atît de încîntat încît i-a atribuit una dintre cele mai importante distincții militare naziste: „Crucea de Fier“. Eroul nostru nu a părăsit nici contactul cu cealaltă tabără, în speță aliată, și a continuat să scrie spionajului britanic, încercînd să-l lămurească de buna sa credință (a precizat mereu că îi „intoxică” pe germani, fiind, ca atare, în interesul Angliei să îi accepte colaborarea). Urmarea? S-au lăsat și urmașii lui Shakespeare convinși, poate cu precădere prin prisma detaliului că Pujol García nu părea străin de virtuțile literaturii: în rapoatele pe care le scria, crea veritabile intrigi polițiste, cu ofițeri și agenți ficționali, aflați, așa-zicînd, în subordinea lui. Iată-l, în concluzie, ajungînd, în sfîrșit, la Londra, orașul mult visat și dorit.

După un interogatoriu profesionist, MI6-ul îl declară, iarăși surprinzător, perfect credibil. I se oferă o casă în capitala imperiului și i se cere să țină legătura cu nemții pe care persistă să-i intoxice, de data aceasta, „de-adevăratelea”. Pentru „serviciu credincios”, va primi mai tîrziu o decorație fundamentală și din partea Regatului Unit: MBE (Member of the Order of the English Empire). După război, „spionul” dublu a dus o viață liniștită și frumoasă pînă în zilele noastre. Sînteți mirați? Nu ar trebui. Pujol a înțeles, în fond, un aspect esențial al lumii de la începuturi pînă în prezent: autoritatea reprezintă un concept subiectiv, creionat (și întreținut) aleatoriu în (și de către) mintea umană. Ea nu există în fapt, cel puțin atît timp cît nu-i permitem noi să existe. Cine și-ar fi imaginat că rigoarea și disciplina sistemului hitlerist ar fi putut fi manipulate într-un așa hal de un biet catalan dotat doar cu fantezie epică? Sau că rafinamentul și subtilitatea englezilor ar fi putut fi cucerite cu aceleași modeste „arme”? Totul s-a petrecut întocmai, pentru că Pujol nu le-a luat niciodată în serios: nici rigoarea, nici disciplina, nici rafinamentul, nici subtilitatea (pe care le deținea, la rîndul său, din plin). Povestea acestui catalan remarcabil constituie o lecție istorică: aceea că regimurile totalitare și, în general, ororile colective nu s-ar manifesta niciodată în realitatea imediată dacă noi nu le-am accepta mai întîi în cotloanele fragile, vulnerabile, ale minților noastre.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: Juan Pujol García

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

alegeri romania pixabay png
Bugetul alegerilor prezidențiale 2024. Câți bani se cheltuiesc pentru cele doua tururi de scrutin
Alegerile prezidențiale din 2024 aduc cu ele nu doar o competiție politică intensă, ci și un cost semnificativ pentru România. Candidații pentru alegerile prezidențiale și parlamentare au cheltuit până în prezent 47 de milioane de lei pentru prezidențiale și 93 de milioane de lei pentru parlamentare
coltea jpg
Clădirea din România, construită în 1704, unde se află cel mai înalt turn din țară. A ars în 1739
Nenumărați români trec zilnic pe lângă această clădire din București, însă doar foarte puțini știu cât de importantă este, cu adevărat, pentru istoria orașului. Nu doar că este cel mai vechi spital din București, dar, cândva, adăpostea și cea mai înaltă clădire de la acea vreme.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Aderarea României la Schengen terestru: Întâlnire, vineri, între România, Austria şi Bulgaria
Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria se reunesc, vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.
stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
De ce acte avem nevoie pentru a vota la alegerile prezidențiale
Pe 24 noiembrie 2024, românii sunt chemați la urne. Important de reținut este că nu toate documentele de identitate sunt acceptate pentru a putea exercita dreptul de vot, așa cum este pașaportul simplu sau electronic.
revolutia Portocalie Ucraina, foto wikimedia jpg
22 noiembrie: Revoluția Portocalie din Ucraina. În 1963 a fost asasinat președintele american John F. Kennedy
La 22 noiembrie 2004, zeci de mii de manifestanți s-au adunat în Kiev, protestând împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale. Tot într-o zi de 22 noiembrie a murit singura fiică a lui Stalin, cea care a declanşat un scandat internaţional atunci când a cerut azil politic în SUA.
truck 2920533 1280 jpg
Este obligatoriu să faci asta dacă ești pe drum. În caz contrar, primești amendă până la 50.000 de lei
Începând cu 21 noiembrie 2024, regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare în cadrul sistemului RO e-Transport a fost revizuit, astfel încât să reflecte mai bine gravitatea și frecvența abaterilor.
image png
Val de reacții la adresa Cristinei Șișcanu după ce a declarat că nu lasă familia să intervină între ea și Mădălin Ionescu: „Dar ce ți-au făcut? Sau îi atenționezi aici?”
Cristina Șișcanu a încins din nou spiritele pe internet, în urma unei postări pe care a făcut-o pe Facebook. Vedeta a povestit că atât ea, cât și Mădălin Ionescu, nu au permis niciodată altor persoane să intervină în relația lor, chiar dacă făceau parte din familie.
sectie votare jpg
Ghidul alegerilor de duminică, pentru viitorul preşedinte
Duminică are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00. Click! vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre această zi. Dacă nici un candidat nu obţine în primul tur 50 la sută plus 1 din numărul voturilor valabil exprimate, are lo
lovituri Beirut/ FOTO:AFP
Aviaţia israeliană a bombardat intens sudul Beirutului. Lovituri și în estul Libanului, unde au murit 22 de oameni
Aviaţia israeliană a bombardat pe tot parcursul zilei de jou periferia de sud a capitalei libaneze Beirut, considerată un bastion al grupării Hezbollah, precum şi estul Libanului, unde 22 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor libaneze.