Ești nemulțumit

Publicat în Dilema Veche nr. 871 din 17 - 23 decembrie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

E ceva ce nu-ți tihnește. Chiar și-atunci cînd îți merge bine. Ai, așa, o stare. Despre care nu știi ce să zici. Dar te împunge pe dinăuntru, te face să știi că e acolo. Deși, dacă te gîndești mai bine, totuși poți s-o numești cumva. E o stare de disconfort. O senzație care n-ar avea nici un motiv să fie pe-acolo. Uneori, e difuză și te însoțește aproape fără să te sîcîie, ca o umbră abia sesizabilă. E mereu în tine, ca un soi de acompaniament, ca o coloană sonoră, „curgînd” undeva departe, pe fundalul fiecărui episod din serialul care e viața ta. Alteori o simți într-un fel foarte neplăcut. E ca și cînd cineva, fără să ceară permisiunea, ar da muzica foarte tare în capul tău. Și se cîntă ceva ce nu-ți place. Niciodată nu știi de unde vine. E peste tot, prin tine, dar n-ai idee de unde s-o dai mai încet. Există și momente în care e ca o apă. Doar cîteva băltoace, pe care nu le bagi în seamă, dar imediat te trezești cu șosetele ude. Așa cum poate să dea și pe dinafară, ca o inundație cruntă, în urma căreia nimic nu scapă. Totul se strică, se murdărește, devine jilav. Capătă crăpături, gîlme, mucegai și igrasie. E nemulțumirea. Condiția contemporană a celor mai mulți dintre noi.

Din vacarmul general se mai desprinde, uneori, cîte o fărîmă de discurs care iese în evidență. O remarcăm fie pentru că e stridentă, fie din cauza folosirii obsesive ori prin faptul în sine că se distinge, pur și simplu, din hărmălaia care ne înconjoară. În ultimii ani auzim și citim foarte des sintagma „pe fondul nemulțumirii generale”. După asemenea cuvinte e puțin probabil să te aștepți la ceva de bine. Oriunde te-ai uita, la stînga sau la dreapta acestei formulări, nu dai de vreo veste încurajatoare. Bunul-simț elementar îți spune că trebuie să fi fost ceva greșit, trebuie să se fi făcut ceva prost, din moment ce s-a ajuns la o „nemulțumire generală”. Iar dacă s-a ajuns aici, nu poate să urmeze decît ceva neplăcut, pentru că o frămîntare interioară de o asemenea anvergură e puțin probabil să ducă la o înseninare bruscă a cerului umanității. Încetul cu încetul, cuvintele astea îți intră în coloana sonoră din propriul cap. Încep să se regăsească în playlist din ce în ce mai des. Ba chiar, deseori, funcționează ca o lămurire a unor „junghiuri” mentale care te mai încercau cînd și cînd. Și-ți spui că „Asta era, dom’le. Sînt nemulțumit. Nu că mi-ar merge mie chiar rău. Da’ uite ce se-ntîmplă-n lumea asta. E vai și-amar. Cum să nu fii nemulțumit?! Plus că sînt o ființă liberă. Și am dreptul de a fi nemulțumit. De ce să nu uzez de un drept al meu?”.

Deși sună crunt și profund nedrept, „nemulțumirea generală” a lumii care moare de foame, sărăcie și boli e egală în legitimitatea resimțirii acestei stări cu „nemulțumirea generală” a celor care trăiesc în țări avansate. A celor pentru care hrana, confortul și existența unor servicii de sănătate aflate la nivel înalt nu sînt niște probleme. Fiecare vede lumea în funcție de orizontul la care are acces imediat. E firesc să faci parte din „nemulțumirea generală” atunci cînd n-ai ce pune pe masă, cînd se moare de foame în jurul tău și cînd știi că alții o duc bulversant de bine. Așa cum e firesc să faci parte din „nemulțumirea generală” atunci cînd acțiunile tale merg prost la Bursă, cînd nu mai poți să-ți faci vacanța în Caraibe din cauza pandemiei sau cînd vezi că niște prieteni și-au cumpărat o casă mult mai mare și mai frumoasă decît a ta. La mijloc însă, între aceste două lumi, e o alta. Imensă. Nici atît de săracă și de disperată ca aceea care moare de foame, nici pe departe la fel de prosperă ca aceea care, deși huzurește, resimte nemulțumirea că nu are mai mult.

Cei de la extrema sărăciei sînt mulți, fie lipsiți de conștiința nedreptății imense la care le e supusă propria condiție umană, fie resemnați, fie anesteziați de absența tăioasă a oricărui viitor. Conform unor statistici din 2017 ale Băncii Mondiale, aproximativ 10% din populația omenirii trăiește în sărăcie extremă. Dar dacă ridici pragul sărăciei la a trăi cu 5,50 de dolari pe zi, descoperi că 43,6% din populația planetei se află în această situație. Pe de altă parte, s-ar găsi chiar și aici, la noi, suficienți compatrioți care ar considera că e o boierie să trăiești cu 25 de lei, de căciulă, pe zi. Cei de la extrema confortului sînt puțini, trăiesc într-o lume cu alte dimensiuni și accepțiuni, și n-avem nici un drept să-i judecăm pe toți la grămadă. Așa cum n-o facem nici cu alții. Iar cei de la mijloc sînt foarte mulți și foarte furioși. În ultimii ani, sărăcia în lume a scăzut. Anul 2020, din cauza pandemiei, va strica masiv statisticile de pînă acum. Dar, cu toată scăderea sărăciei, crește constant nemulțumirea. O nemulțumire care și-a sudat deja adjectivul „generală”, elementul de precizare din ce în ce mai amenințătoare a amplitudinii sale.

„Nemulțumirea generală” însoțește ființa contemporană și-i devine parte componentă. Resorturile ei sînt extrem de diferite. Nu toți sîntem nemulțumiți din aceleași motive. Dar lumea de mijloc, cea furioasă, e nemulțumită pentru că simte organic, fără să facă studii de economie, creșterea unei prosperități de care nu poate să beneficieze „tot omul”. Că se califică sau nu omul care vrea beneficiile prosperității, ei bine, asta e o cu totul altă discuție. Dar starea există. Și infuzează într-un mod foarte complicat alte zone ale umanului. Unele profund surprinzătoare, care ar părea că n-au nici o legătură cu discuția despre nemulțumire. Nici măcar Dumnezeu nu scapă de „nemulțumirea generală”. S-a mai întîmplat. Și la greci, și la romani, și înainte de ei, și după, mereu în preajma marilor momente de prăbușire. La un moment dat, Peter Sloterdijk vorbea despre epocile credinței la greci. Cea a titanilor și cea a olimpiană. „Acum trăim un timp al întoarcerii titanilor”, spunea el.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.