Este posibil un „islam al luminilor” în Europa?

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Separatism este un cuvînt relativ nou în limbajul politic francez introdus în circulaţie de preşedintele Emmanuel Macron. Termenul desemnează tendinţa unor comunităţi de a se separa de valorile republicane (şi implicit de cele ale democraţiei) şi de a crea un fel de stat în stat. Cine pronunţă cuvîntul separatism astăzi în Franţa denunţă implicit reţelele tentaculare ale islamului radical. În mod paşnic, uneori fără să încalce în nici un fel ordinea publică şi legile ţării, aceşti adepţi ai islamului rigorist iau sub control în special cartierele şi zonele cu o densă populaţie provenind din imigraţia musulmană. Ei organizează grădiniţe pentru îndoctrinarea timpurie a copiilor, oferă uneori ajutoare materiale multor familii, dar cer în schimb asiduitate religioasă în moschee, difuzează literatură coranică, exercită o puternică presiune pentru ca femeile să poate voalul islamic etc.

Alertele privind islamizarea multor cartiere periferice şi zone urbane s-au multiplicat în ultimele decenii în Franţa, iar modul de operare al islamului tradiţionalist a fost decorticat în zeci şi zeci de rapoarte şi cărţi. Cu zîmbetul pe buze, repetînd mereu că islamul este o religie a păcii, denunţînd chiar vehement violenţa şi terorismul, navigînd cu abilitate în imensul spaţiu de libertate pe care îl reprezintă democraţiile, rigoriştii reuşesc treptat să creeze breşe în corpul naţiunii franceze şi să planteze oriunde pot simboluri ale unei contraculturi bazate pe precepte religioase.

Preşedinţii care l-au precedat pe Emmanuel Macron au folosit concepte mai blînde pentru a desemna acest fenomen. Multă vreme termenul oficial, repetat la infinit de responsabilii politici, a fost comunitarismul. Din dorinţa de a nu stigmatiza, de a nu fi acuzaţi de islamofobie sau că incită la ură, sau că fac jocul extremei drepte, oamenii politici şi-au ales întotdeauna cu mare grijă cuvintele cînd s-au referit la imigraţia provenind din ţările musulmane. În 2013, socialistul Manuel Valls, pe vremea aceea ministru de Interne, a provocat un veritabil şoc întrucît i-a acuzat pe salafişti şi pe fraţii musulmani că vor să provoace o veritabilă secesiune culturală în Franţa.

Centristul Emmanuel Macron nu a preluat însă conceptul de secesiune întrucît are o conotaţie insurecţională. În presă se vorbeşte despre regiuni secesioniste pe diferite meridiane ale globului, iar în memoria colectivă a lumii războiul de secesiune din Statele Unite are un loc dominant. Conceptul de separatism convine mai mult întrucît denunţă ceva ce intră în conflict direct cu Constituţia unde Republica franceză este decretată unică şi indivizibilă. Or, cine încearcă să se separe de ea, afirmînd de exemplu că legile religioase sînt deasupra celor republicane, intră practic sub incidenţă juridică.

Pe data de 2 octombrie, preşedintele Emmanuel Macron a rostit un important discurs pe tema separatismului şi a anunţat adoptarea unor noi legi în vederea combaterii sale. Şeful statului francez doreşte, printre altele, ca toţi copiii din Franţa să fie şcolarizaţi începînd cu vîrsta de 3 ani, tocmai pentru ca îndoctrinarea lor timpurie să nu se poată face în familie sau în grădiniţe „paralele“. Emmanuel Macron mai anunţă schimbări în ceea ce priveşte predarea limbii arabe în unele şcoli. Este inadmisibil, spune el, ca limba arabă să fie predată de „profesori invitaţi“ din ţările Maghrebului care nu sînt familiarizaţi nici cu cultura franceză şi nici cu democraţia.

În elanul său republican, Emmanuel Macron speră ca în Franţa să apară un „islam al luminilor“, un islam transformat, modern, compatibil cu democraţia, debarasat de dogme şi mai ales dispus să recunoască clar separarea puterilor în stat. Un astfel de islam al luminilor, dacă s-ar naşte în Franţa, unde comunitatea musulmană este evaluată între cinci şi zece milioane de persoane, ar putea avea un impact important asupra întregii comunităţi musulmane din Europa. Iar naşterea unui islam european ar putea avea un impact în alte zone ale lumii, acolo unde rigorismul este încă impus şi controlat de stat.

Marele paradox este însă, în Franţa, că islamul radical are ca aliat o anumită stîngă franceză numită uneori la ­gauche niquab, altfel spus stînga niqab. Din motive electorale, pentru a beneficia de votul comunităţii musulmane, mulţi primari comunişti şi chiar socialişti din Franţa s-au prefăcut, în decursul ultimelor patru decenii, că nu văd proliferarea reţelelor comunitariste şi au acceptat tot felul de „exigenţe“ ale liderilor religioaşi şi ale ideologilor integrişti. A existat o vreme cînd unei anumite părţi a stîngii i se spunea la gauche caviar, întrucît era ruptă de realităţi şi predica un fel de agelism universal de pe terasele cafenelelor. În alte epoci, o bună parte a stîngii franceze a fost stalinistă şi maoistă, deci nu există nici un motiv să nu se înşele din nou şi să nu fie acum islamistă.

Din dorinţa de a găsi noi combatanţi în lupta împotriva capitalismului, întrucît proletariatul tradiţional este pe cale de dispariţie, stînga radicală a uitat de universalism, de laicitate, de democraţie. De unde înrolarea, în strategia ei revoluţionară, a noului proletariat format din imigranţi, şi chiar a noii religii, islamul, considerată „religia noilor mase exploatate“.

Întîlnirea, pe terenul combaterii globalizării capitaliste şi „a exploatării omului de către om“, dintre islamul politic şi stînga revoluţionară este unul dintre cele mai stupefiante mariaje ideologice împotriva naturii… Şi probabil una dintre catastrofele intelectuale ale acestui secol. Un islam al luminilor, dacă se va structura treptat, ar putea contribui la denunţarea acestei uluitoare şi sinucigaşe „trădări a stîngii“.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

vorona (1) jpg
Destinația turistică de vis din nordul Moldovei. Peisajele impresionante care înconjoară o perlă ecleziastică vizitată și de Alexandru Ioan Cuza
În județul Botoșani, în mijlocul codrilor seculari de la Vorona, se află una dintre perlele ecleziastice din nordul Moldovei. Mănăstirea Vorona, cu un trecut de peste cinci secole, este un loc spiritual, încărcat de legende, situat într-o zonă feerică, mai ales în lunile de toamnă.
alegeri romania pixabay png
Bugetul alegerilor prezidențiale 2024. Câți bani se cheltuiesc pentru cele doua tururi de scrutin
Alegerile prezidențiale din 2024 aduc cu ele nu doar o competiție politică intensă, ci și un cost semnificativ pentru România. Candidații pentru alegerile prezidențiale și parlamentare au cheltuit până în prezent 47 de milioane de lei pentru prezidențiale și 93 de milioane de lei pentru parlamentare
coltea jpg
Clădirea din România, construită în 1704, unde se află cel mai înalt turn din țară. A ars în 1739
Nenumărați români trec zilnic pe lângă această clădire din București, însă doar foarte puțini știu cât de importantă este, cu adevărat, pentru istoria orașului. Nu doar că este cel mai vechi spital din București, dar, cândva, adăpostea și cea mai înaltă clădire de la acea vreme.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Aderarea României la Schengen terestru: Întâlnire, vineri, între România, Austria şi Bulgaria
Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria se reunesc, vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.
stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
De ce acte avem nevoie pentru a vota la alegerile prezidențiale
Pe 24 noiembrie 2024, românii sunt chemați la urne. Important de reținut este că nu toate documentele de identitate sunt acceptate pentru a putea exercita dreptul de vot, așa cum este pașaportul simplu sau electronic.
revolutia Portocalie Ucraina, foto wikimedia jpg
22 noiembrie: Revoluția Portocalie din Ucraina. În 1963 a fost asasinat președintele american John F. Kennedy
La 22 noiembrie 2004, zeci de mii de manifestanți s-au adunat în Kiev, protestând împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale. Tot într-o zi de 22 noiembrie a murit singura fiică a lui Stalin, cea care a declanşat un scandat internaţional atunci când a cerut azil politic în SUA.
truck 2920533 1280 jpg
Este obligatoriu să faci asta dacă ești pe drum. În caz contrar, primești amendă până la 50.000 de lei
Începând cu 21 noiembrie 2024, regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare în cadrul sistemului RO e-Transport a fost revizuit, astfel încât să reflecte mai bine gravitatea și frecvența abaterilor.
image png
Val de reacții la adresa Cristinei Șișcanu după ce a declarat că nu lasă familia să intervină între ea și Mădălin Ionescu: „Dar ce ți-au făcut? Sau îi atenționezi aici?”
Cristina Șișcanu a încins din nou spiritele pe internet, în urma unei postări pe care a făcut-o pe Facebook. Vedeta a povestit că atât ea, cât și Mădălin Ionescu, nu au permis niciodată altor persoane să intervină în relația lor, chiar dacă făceau parte din familie.
sectie votare jpg
Ghidul alegerilor de duminică, pentru viitorul preşedinte
Duminică are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00. Click! vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre această zi. Dacă nici un candidat nu obţine în primul tur 50 la sută plus 1 din numărul voturilor valabil exprimate, are lo