Datorii fără frontiere

Publicat în Dilema Veche nr. 528 din 27 martie - 2 aprilie 2014
O nouă alianţă chino rusă? jpeg

Cambridge – se estimează că în războiul civil din Siria au murit mai mult de 130.000 de oameni. Raporturile ONU privind atacurile asupra civililor şi relatările refugiaţilor în suferinţă ne frîng inimile. Dar ce e de făcut – şi de către cine?

De curînd, Michael Ignatieff, politicianul savant canadian, l-a îndemnat pe preşedintele Obama să impună o zonă liberă de zboruri deasupra Siriei, în ciuda faptului că aproape sigur Rusia se va opune rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU de a legaliza o asemenea mişcare. În opinia lui Ignatieff, dacă preşedintele sirian Bashar al-Assad e lăsat să conducă în continuare, forţele sale vor anula insurgenţii sunniţi rămaşi, cel puţin pentru moment; odată ura declanşată, va curge şi sînge, pînă la urmă.

Într-un articol alăturat, editorialistul Thomas Friedman a tras nişte învăţăminte din experienţa recentă a SUA în Orientul Mijlociu. Mai întîi, americanii înţeleg puţin despre problemele complexe ale ţărilor de acolo. În al doilea rînd, SUA pot opri lucrurile rele să se întîmple (cu un cost considerabil), dar nu pot face ca lucrurile bune să se petreacă de la sine. Şi, în al treilea rînd, cînd America încearcă să determine lucrurile bune să se întîmple în acele ţări, preia riscul de a-şi asuma responsabilitatea pentru rezolvarea problemelor respective.

Care ar fi datoriile liderului dincolo de graniţele sale? Problema se extinde cu mult dincolo de Siria – mărturie stau recentele omoruri din Sudanul de Sud, Republica Centrală Africană, Somalia şi din alte locuri. În 2005, adunarea generală a ONU a recunoscut unanim „responsabilitatea de a-i proteja“ pe cetăţeni cînd propriile guverne nu reuşesc să o facă; iar în 2011, această responsabilitate a fost invocată în Rezoluţia 1973 a Consiliului de Securitate ONU, care a autorizat utilizarea forţei militare în Libia.

Rusia, China şi alţii au considerat că acest principiu a fost prost aplicat în Libia şi că doctrina după care se ghidează legea internaţională rămîne Carta ONU, care interzice utilizarea forţei altfel decît în legitimă apărare, sau atunci cînd e autorizată de Consiliul de Securitate.

Dar să ne întoarcem în 1999, cînd, deşi Rusia a votat împotriva unei potenţiale rezoluţii a Consiliului de Securitate în cazul Kosovo, NATO a folosit oricum forţa, iar mulţi apărători au susţinut că, lăsînd legalitatea deoparte, decizia era justificată din punct de vedere moral.

Aşa că ce argumente ar trebui să-i ghideze pe liderii politici cînd decid politica ce ar trebui urmată? Răspunsul depinde, parţial, de comunitatea faţă de care el sau ea se simt obligaţi moral.

Dincolo de nivelul grupurilor mici, identitatea umană este formată din ceea ce Benedict Anderson numeşte „comunităţi imaginare“. Puţini oameni au experienţe directe cu alţi apartenenţi la aceeaşi comunitate. În secolele recente, naţiunea era comunitatea imaginară pentru care cei mai mulţi erau dispuşi să facă sacrificii, ba chiar să moară, şi cei mai mulţi lideri considerau că principalele lor obligaţii erau cele în scop naţional.

Într-o lume globalizată, cei mai mulţi oameni aparţin mai multor comunităţi. Unele dintre acestea – locale, regionale, naţionale, cosmopolite – par a fi aranjate ca cercuri concentrice, puterea identităţii diminuîndu-se cu cît distanţa faţă de centru e mai mare; dar, într-o lume informaţională globală, ordinea aceasta a devenit confuză.

Astăzi, multe identităţi ies din cercurile lor – afinităţi susţinute de Internet şi de preţul scăzut al călătoriilor. Diaspora este acum doar la distanţă de un clic cu mouse-ul. Grupurile profesionale aderă la standarde transnaţionale. Grupurile de activişti, de la ecologişti la terorişti, sînt în legătură între ele, dincolo de graniţe.

În consecinţă, suveranitatea nu mai e absolută şi impenetrabilă, aşa cum părea cîndva. De această realitate şi-a dat seama şi Consiliul ONU, cînd a recunoscut responsabilitatea de a-i proteja pe cei în primejdie, din statele suverane.

Dar ce obligaţii morale conferă toate acestea unui lider politic precum Obama? Barbara Kellerman, teoreticiana leadership-ului, l-a acuzat pe fostul preşedinte Bill Clinton de morală deficitară, din cauza răspunsului său inadecvat la genocidul din Ruanda, în 1994. Într-o privinţă, are dreptate. Dar şi alţi lideri de atunci se comportaseră la fel, şi nici o altă ţară nu răspunsese adecvat.

Dacă Bill Clinton ar fi trimis trupe americane, s-ar fi lovit de rezistenţa Congresului American. Venită la scurt timp după moartea soldaţilor americani în intervenţia umanitară din Somalia, publicul american nu ar mai fi acceptat nici o altă misiune militară în străinătate.

Aşa că ce ar fi putut face în atari împrejurări un lider democratic ales? Clinton a recunoscut că ar fi putut face mai mult pentru a stimula ONU şi alte ţări să salveze vieţi în Ruanda. Dar liderii buni de azi sînt, de multe ori, prinşi între înclinaţiile lor cosmopolite personale şi obligaţiile mai tradiţionale faţă de cetăţenii care i-au ales.

Din fericire, izolarea nu este o opţiune de tip „totul sau nimic“. Într-o lume în care oamenii sînt organizaţi în comunităţi naţionale, un ideal pur cosmopolit e nerealist. Egalizarea venitului global, de pildă, nu este o obligaţie credibilă pentru nici un lider politic; dar un asemenea lider poate cîştiga aderenţi spunînd că trebuie făcut mai mult pentru a reduce sărăcia şi bolile peste tot în lume.

Aşa cum spune filozoful Kwame Anthony Appiah: „«Să nu ucizi!» este un test pe care-l iei sau îl pici. «Să-i cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta!» admite gradaţii.“

Acelaşi lucru e adevărat în ce priveşte cosmopolitism vs insularitate. Îi putem admira pe liderii care fac eforturi pentru a le creşte susţinătorilor lor simţul moral dincolo de graniţe; dar nu e prea bine să-i judecăm pe lideri după nişte standarde care le-ar submina capacitatea de a rămîne lideri.

În timp ce Obama se luptă să-şi stabilească responsabilităţile în Siria şi în alte părţi, este confruntat cu o dilemă morală serioasă. Aşa cum spune Appia, datoriile dincolo de frontiere sînt o chestiune de grad. Şi sînt, de asemenea, grade de intervenţii care oscilează de la ajutor şi arme date refugiaţilor, pînă la diverse grade de utilizare a forţei.

Dar chiar atunci cînd face toate aceste alegeri gradate, un lider le datorează celor care îl urmează prudenţa de a respecta, mai întîi, jurămîntul hipocratic: „Să nu faci rău!“ Ignatieff consideră că Obama deja se confruntă cu consecinţele inacţiunii lui; Friedman îi reaminteşte de virtuţile prudenţei. Bietul Obama!

Joseph S. Nye este profesor la Harvard şi autorul volumului Presidential Leadership and the Creation of the American Era.

© Project Syndicate, 2014

www.project-syndicate.org

traducere de Iaromira POPOVICI

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.