Cum m-a salvat arheologia

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Cum m a salvat arheologia jpeg

N-o fi clar cum ne vin ideile, dar e probabil că, dacă nu te frămîntă nimic, nici n-o să-ți vină vreo idee. Am avut și eu o idee revoluționară, care mi-a apărut în minte în fața unui automat de țigări din Haltern. Seara, ajuns înapoi în camera mea de cămin din Münster, am făcut verificările necesare și într-adevăr diametrul monedei de 5 mărci era absolut identic cu cel al monedei românești de 100 de lei. Ceva mărunțiș aflat în buzunare în ziua cînd sosisem cu autocarul stătea de cîteva luni la un capăt de raft. O mică parte din patrie, așteptînd tocmai acest moment. Făcusem un fel de descoperire științifică.

Gîndul m-a pus jos. Ispitirea sfîntului Anton e puțin spus. Problema țigărilor urma să fie rezolvată încă un semestru, practic fără nici o gaură în buget. Se eliminau astfel două obstacole diferite – primul, cheltuiala propriu-zisă a banilor, al doilea, neplăcerea și îndoiala asociate cu această cheltuială. Plăcerea de a citi și de a fuma rămînea pură, ca și aceea de a fuma pe șantier sau de a mai trage un fum înainte de a mă sui pe bicicletă. În același timp însă, mă zdrobea imaginea neamțului cinstit deschizînd, la sfîrșit de lună, trapa silențioasă a automatului ca să colecteze monedele. De-acolo se prăvălea peste el un fișic monstruos de monede cu Mihai Viteazul, cu cușmă și pană, adunate de mine, de prietenii mei, de membrii tuturor familiilor noastre. Pune-le deoparte, i le dau lui Pavel, cică face el niște matrapazlîcuri și ia țigări cu ele din Germania. Aici mă întorceam pe partea ailaltă, scăldat într-o sudoare rece. Angajații firmei care instalează automatele în Renania de Nord vorbesc unul cu altul. Toți au aceeași problemă: automatele gîlgîie de bani ciudați, nici vorbă de stema cu vulturul a monedei de 5 mărci. De unde sînt monedele invadatoare? Are cineva idee? Din România. Bineînțeles. Românii.

Și tot așa, cu paralogisme nocturne. Da, germanii au făcut ce-au făcut în al Doilea Război Mondial, dar oare asta înseamnă că eu pot să fur (e important să folosești cuvîntul exact) un pachet de țigări din aparatul nemțesc? Foarte greu de găsit un răspuns la această întrebare. Evident că nu trebuie să furăm niciodată – nimeni nu crede în asta cu mai multă tărie ca mine! –, dar, în anumite circumstanțe… cînd situația nu numai că o permite, dar chiar o cere… Să te ții prea strict de principii poate fi de-a dreptul periculos, ce mai.

Insomnia face lucrurile mai tulburi, dar ceva era limpede: că tare ușor se renunță la principii, la o adică. Acum parcă priveam altfel și exemplul care îi plăcea lui Steinhardt, luat din nu mai știu ce dramaturg francez: „E incoruptibil, cere o sută de mii de franci…” Pe scurt, așa cum putusem reduce cheltuielile pentru mîncare la 150 de mărci pe lună, așa puteam găsi o soluție și pentru țigări.

Cu toate astea, a doua zi dimineață bătălia încă nu era terminată. Am luat cele două monede de 100 de lei cu mine, fără să am măcar curajul să mă uit în ochii lui Mihai Viteazul, pentru că planurile mele erau prea mișelești. Am mers pe bicicletă pînă la gară, am luat trenul pînă la Haltern, unde, la marginea orașului, făceam săpături pe urmele trupelor romane. Înainte de pauza de prînz am fumat țigările rulate pe care le mai aveam și una de la Boris, care fumase și el de la mine, cu prefăcute delicii, țigări Callatis atunci cînd încă mai aveam. Cu asta, venise ultimul moment în care puteam să mă hotărăsc să n-o iau totuși pe străduța fără întoarcere care ducea la supermarket și la automatul de țigări, unde ar fi urmat să acționez. Umilirea era mare, curajul mic și, ca să mai amîn puțin, am intrat mai întîi în baraca de șantier în care era un laborator improvizat. (Improvizat, dar mai mult decît acceptabil pentru o săpătură preventivă – de altfel, multe săpături sistematice funcționează fără nici un fel de laborator la fața locului.) Pălăvrăgeam și, în timpul ăsta, arginții din buzunar mă ardeau. Iar atunci mi-au căzut ochii pe cîntarul de pe masa responsabilului de Kleinfunde, pe la care treceau, pentru o fișă preliminară, prim-ajutor și cîteva vorbe bune toate cuiele sandalelor de legionar, fibulele, mărgelele millefiori și alte descoperiri mărunte. Am scos o monedă de 100 de lei și una de 5 mărci și le-am cîntărit una după alta pe furiș. Între ele, îmi amintesc cît se poate de bine, era o diferență de exact două grame. M-a năpădit atunci liniștea superioară a moralității. Era clar că niciodată automatul nu ar fi acceptat banul românesc în locul celui nemțesc – nu avea sens nici măcar să încerc. Biruisem. Eram incoruptibil.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.