„Cu românii nu merge așa”

8 mai 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Dintre toate crizele simultane prin care trecem zilele astea – sănătate publică, economică, socială –, poate cea mai gravă e aceea care le unește pe toate, criza de încredere. 

Am asistat în ultimele luni la nenumărate discuții legate de răspunsul autorităților și al societății, în general, în fața pandemiei. Aproape fiecare astfel de dialog pleca de la o premisă care devine pe cît de veche, pe atît de deranjantă: românii sînt diferiți, românii nu înțeleg de vorbă bună, trebuie fermitate, românilor le lipsește cultura civică și sînt un soi de sălbatici incapabili să ia decizii raționale. 

O astfel de premisă a stat probabil și la originea deciziei Guvernului de a impune un nivel stupid de mare pentru amenzile împărțite cu generozitate celor care nu au respectat restricțiile impuse sub starea de urgență. Amenzi despre a căror colectare autoritățile refuză să dea foarte multe detalii, temîndu-se probabil că imaginea de fermitate și coerență se va prăbuși într-un val de hohote de rîs. 

În paranteză fie spus, reporterul BBC care a relatat despre cuantumul amenzilor din România remarca sarcastic faptul că suma e cam la nivelul impozitului pe venit plătit de toate companiile românești în februarie. Un soi de creativitate bugetară à la roumaine. 

Aceeași prezumție era vizibilă și în reportaje inutile difuzate ad nauseam în care puteam vedea bătrîni prin parcuri întrebați, pe un ton de reproș nepoliticos, ce caută acolo. La fel și constatările pe un ton superior de prin diverse status-uri de social media privind numărul de oameni de pe stradă într-o zi oarecare sub starea de urgență. Sigur că întotdeauna autorul constatării avea un motiv bine întemeiat să se afle acolo. Spre deosebire de toți ceilalți. 

Circulă printre noi și această specie de oameni: indivizi pe care țara, concetățenii, orașul, grupul de prieteni nu-i merită. Domni și doamne care se extrag simbolic din grup pentru a-și sublinia o superioritate inexistentă, justificată exclusiv prin plasarea în afara cercului. 

În fapt, indiferent de standardul folosit, comportamentul general al populației României în fața pericolului a fost decent spre exemplar. Iar meritul, dacă se poate vorbi despre un merit, pentru numărul relativ mic de victime cunoscut e mai degrabă al cetățenilor care au înțeles că e nevoie să dea dovadă de un comportament responsabil decît al strategiei Guvernului. 

Pentru comparație, putem folosi mitingurile anti-lockdown din Statele Unite (un omagiu involuntar adus lui Darwin) sau imaginile cu primari italieni încercînd comic-exasperați să își convingă compatrioții să respecte restricțiile. 

De partea lor, autoritățile publice din România au încă multe explicații de dat. Pentru achiziții publice stranii, pentru lipsa de pregătire, pentru bîlbe impardonabile. Dar mai ales pentru dezastrul de la Suceava – un subiect care trece mult, mult prea ușor la „și altele”. În acest caz, prezumția că am avut de-a face cu banala incompetență a unuia sau mai mulți doctori e o evaziune periculoasă. 

Dacă sînt niște concluzii de tras din ultimele două luni, atunci poate una dintre ele ar fi că ar trebui să avem mai multă încredere în cei din jurul nostru. Și aici intră ortodocșii care vor la slujbă – n-au avut voie, nu s-au dus, căpșunarii – încă n-am văzut nicăieri dovada că au o responsabilitate semnificativă pentru răspîndirea virusului deși teoria asta e loc comun deja, romii – sînt probabil sute de mii, cele două-trei comunități în care au avut loc conflicte sînt irelevante statistic, ungurii – foarte probabil, n-au încercat să ia Ardealul. Și toți ceilalți despre care nu s-a vorbit mai deloc. Majoritatea tăcută. 

Toți oamenii aceștia sînt România și, insist, România a avut un comportament decent în fața unui pericol major. S-au conformat de bunăvoie restricțiilor, au urmat sfaturile autorităților și experților, contribuția lor a existat și e verificabilă. Merită să li se recunoască acest merit în toate aceste conversații despre excepția de necivilizație românească. 

„Cu românii nu merge așa.” Ba merge. 

Și atunci cînd sînt eșecuri, emiterea de constatări fatalist-neverificate nu ajută la nimic. Oftatul escapist în fața nefericirii de a te fi născut în România devine tot mai obositor și, din ce în ce mai des, neadevărat. Sensul lui e mai degrabă un refuz al participării, o aderență selectivă la o societate din care, ghinion, faci parte fie că vrei, fie că nu.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

asdsasadsa jpg
Secretele victoriilor incredibile ale românilor în Evul Mediu. Imaginea războinicului moldovean sau valah dincolo de miturile comuniste
Românii au fost considerați printre cei mai buni soldați ai lumii medievale est-europene, în special de cronicarii străini care le-au apreciat calitățile războinice. Aceștia s-au făcut remarcați prin victorii incredibile obținute în fața unor armate mult mai numeroase și mai bine echipate.
Gerard Depardieu si Vladimir Putin jpg
27 decembrie: Gerard Depardieu împlineşte 76 de ani. Cum a obţinut cetăţenia rusă. „Am un spirit de huligan, care i-a plăcut mult lui Putin“
La 27 decembrie, Gerard Depardieu împlineşte 76 de ani. Puţini ştiu, încă, că el este unul dintre preferaţii lui Putin, care i-a acordat cetăţenia rusă în urmă cu 12 ani. Şi multipla campioană de atletism Doina Melinte are motive de sărbătoare în această zi.
femeie mangaie un caine(1) jpg
Oamenii de știință testează medicamente pentru longevitate la câini care ar putea „extinde și viața umană”
Cercetătorii explorează medicamente pentru longevitate la câini, care ar putea contribui și la creșterea duratei de viață a oamenilor. Un start-up american dezvoltă o pastilă care ar putea oferi câinilor un an suplimentar de viață sănătoasă.
somn pexels jpg
Ce se întâmplă când dormi cu capul ridicat pe pernă. Beneficii neștiute și capcane ascunse
De la refluxul gastric la calitatea somnului, medicii analizează impactul unei poziții comune de somn asupra corpului și explică cine ar trebui - sau nu - să o adopte.
Un nou lot de trei aeronave F 16 Fighting Falcon a sosit la Câmpia Turzii D FOTO MAPN 3 jpg
Mesaj RO-Alert la granița României, după ce radarul armatei a detectat o țintă aeriană de mici dimensiuni. Anunțul MApN
Ministerul Apărării Naționale a anunțat, joi seară, că sistemul de supraveghere radar al Armatei a detectat un semnal de țintă aeriană de mici dimensiuni în județul Tulcea.
copii masca covid jpg
Bolile apărute la copii în urma COVID-19. Un medic din România vorbește despre sechelele lăsate de afecțiune
COVID-19 a lăsat sechele grave copiilor. Sunt medici care spun că numărul pneumoniilor la copii este în creștere, în special cele post-covid, dar și alte afecțiuni extrem de severe care pot pune în pericol viața copiilor. Unii necesită chiar dializă și tratament doar în centre univesitare.
accident norvegia FOTO captura video
Un autocar a ieșit de pe șosea și a ajuns într-un lac în Norvegia. Trei persoane au murit
Trei persoane au murit şi alte patru au fost rănite după ce un autocar care transporta "mulţi străini" a ieşit de pe şosea şi a ajuns într-un lac de pe coasta de nord a Norvegiei, a declarat joi poliţia
01 decembrie calea ferata oravita anina foto Facebook Vatra Satelor din Romania jpg
Traseul superb al celei mai spectaculoase căi ferate montane din Europa de Est. Se află în România
Deschisă în urmă cu 161 de ani, pe 15 decembrie 1863, calea ferată Oravița-Anina este considerată de ani mulți drept cea mai frumoasă din Europa de Est, atrăgând anual numeroși turiști din țară și de peste hotare și fiind comparată cu căi ferate montane spectaculoase din Austria și Elveția.
Dacia Jogger Hybrid 36 jpg
Dacia Jogger, pe primul loc în topul celor mai ieftine mașini vândute în Marea Britanie
Britanicii se uită foarte atent la prețuri când vine vorba să cumpere un autoturism nou. Însă o mașină fabricată în România i-a cucerit la preț și dotări. Este vorba de Dacia Jogger, ce se vinde în Marea Britanie începând din 2022.