Creaţia şi sfîrşitul libertăţii

Publicat în Dilema Veche nr. 557 din 16-22 octombrie 2014
Alegerile româneşti din unghiul războiului global al ideilor jpeg

Există multe variante şi căi de a se produce sfîrşitul libertăţii. La Kobane ia chipul decapitărilor şi al genocidului. În estul Ucrainei are loc un remake al transnistrizării. Iar în Internet s-a ivit omul de sticlă.

„Hai să iubim creaţia!“ Acest patetic apel al „profetului umanului“, după cum îl gratulează Frankfurter Allgemeine Zeitung, deschide ediţia de luni a ziarului din Frankfurt, ca adenda la fotografia cu ochelari, cosiţe împletite şi degetul arătător ridicat a pionierului internautic american, Jaron Lanier.

Prestigiosul cotidian conservator german alocă ample spaţii popularizării Premiului Păcii, acordat de librarii germani în acest an unui prooroc al „umanismului“ în era Internetului, care nu oboseşte „să avertizeze contra riscurilor sociale ale digitalizării“. Fiindcă, după cum afirmă editorialul ziarului, „pentru întreprinderi precum Google, Facebook sau Amazon, individul devine tot mai lesnicios descifrabil“, dată fiind dîra de informaţii pe care le tot lasă zilnic, în urma sa, în Internet. Ceea ce ar reprezenta „sfîrşitul libertăţii“. Un sfîrşit „care nici măcar nu doare, de vreme ce metamorfoza digitală pare şi necesară şi utilă“.

Lanier vrea să oblige concernele „să ne plătească pentru informaţiile pe care li le punem la dispoziţie“, le cere „europenilor să iasă din defensivă“ şi să se opună decesului umanismului – mai scrie editorialistul ziarului din Frankfurt, Michael Hanfeld. Miza ar fi, în context – conform editorialistului şi conform lui Lanier – „omul, dar nu ca sumă a datelor sale, ori ca slujitor al maşinilor, ci în calitatea sa de creaţie“.

Creatura bipedă are între timp diverse alte preocupări. De exemplu, să-şi ucidă în masă, sub ochii unor semeni precum turcii, alţi semeni, de altă religie, confesiune sau etnie, decît a islamiştilor sunniţi, luptînd în nordul Siriei sub flamura Statului Islamic. Ori, de exemplu, dacă sînt soldaţi ruşi în estul Ucrainei, să dea semne de „retragere“, la anunţatul ordin al preşedintelui Rusiei, Putin.

Cîtă încredere se poate avea în această presupusă „retragere“? Dar în acest presupus „ordin“ de repliere dat de Putin? Der Standard ar fi putut „paria că se va întîmpla ceva de genul ăsta“. La urma urmei, „Putin a dat asemenea ordine atît de frecvent, încît ar fi trebuit de mult să dispară orice urmă de militar rus din zonă“, relevă, cu lucid şi trist amuzament, ziarul vienez. Căruia nu-i rămîne deci decît s-anunţe „următoarea repriză a meciului de pocher care debutează joi şi continuă vineri la Milano, în cadrul summitului Europa Asia“.

Ziarul Die Welt e la fel de sceptic. Fiindcă „nu se face primăvară cu o floare“. Iar „regiunea e departe de pace“. Înainte de a exulta în legătură cu prezumtivul succes al sancţiunilor şi al fermităţii politce occidentale, ar fi util să se amintească faptul că „şi soldaţii ruşi mai obosesc, entuziasmul lor se mai şi reduce, iar armele lor mai ruginesc şi ele“, scrie ziarul berlinez.

Care avertizează totuşi că ar fi prematur să se treacă la vreun bilanţ al conflictului ruso-ucrainean. Cotidianul german elogiază totuşi, cu oarece optimism, „trezirea, într-un tîrziu, a europenilor, din reveriile lor diurne“, salută reînzestrarea NATO „cu un principiu organizatoric“ şi afirmă că Bătrînul Continent ar fi reînceput „să aprecieze umbrela nucleară“ a americanilor, marii lor aliaţi.

În plus, „pînă şi la Berlin a început să se impună conştiinţa faptului că Germania nu va putea boxa la nesfîrşit într-o categorie inferioară“. Că, deci, va trebui să pună umărul la apărarea comună. În context, Die Welt consideră că Putin i-ar fi servit Vestului o lecţie în materie de „Realpolitik“ şi că (în banii ăştia) ar fi învăţat şi el ceva din ea“.

Extrem de înclinaţi spre studiu şi cu o remarcabilă uşurinţă de a asimila lecţiile cele mai amare ale trecutului s-au dovedit ecologiştii germani. Verzii n-ar mai vrea să se stea cu mîinile în sîn şi să se asiste pasiv la barbariile Statului Islamic. Mai nou, după cum relevă Süddeutsche Zeitung, ecologiştii din Republica Federală „favorizează o intervenţie militară“ împotriva teroriştilor ISIS, „inclusiv cu trupe terestre germane, pentru cazul existenţei unui mandat al ONU“.

Rămîn deschise o sumă de chestiuni. Pe care ziarele nu le prea pun aşa. De pildă, dacă partidul lor de stînga ar fi adoptat aceeaşi poziţie dacă ar fi fost la guvernare. Dacă un astfel de mandat la ONU ar avea vreo şansă cît de mică de a fi adoptat vreodată. Şi, în sfîrşit, pentru ce mai există oare Naţiunile Unite dacă organizaţia mondială, cea înfiinţată cîndva pentru ca să nu se mai permită vreun Holocaust, nu i se poate opune cu arma în mînă, singura modalitate de a-i combate pe terorişti, nici măcar unei oştiri genocidale pe faţă precum ISIS.

Dată fiind dificultatea de a se răspunde la această întrebare, oricît am iubi creaţia nu se prea întrezăresc motive de speranţă mari în legătură cu posibilitatea amînării deznodămîntului fatal care se conturează sub spectrul iminentului sfîrşit al libertăţii. Mai întîi la Kobane. Iar apoi în restul lumii.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.