Conversație la Cerebrala

Publicat în Dilema Veche nr. 901 din 15 – 21 iulie 2021
Iconofobie jpeg

M-a sunat, neașteptat, profesorul de Psihologie Clinică Trabandon Zgîtiță. „Domnule decan”, mi-a spus el cu precipitare în glas, nelăsîndu-mi timp să precizez că nu mai sînt, de cîțiva ani, în funcția respectivă, „pe parcursul pandemiei, am dezvoltat o teorie științifică. Intenționez să o transform în carte, dar am anumite ezitări asupra titlului. Mi-aș dori ca volumul să se cheme Conversație la Cerebrala. O parafrază, desigur. M-a inspirat romanul lui Llosa, Conversație la Catedrala. Nu prea îmi dau seama dacă sună bine în limba română. Dumneavoastră, ca întîistătător al domeniului filologic (reacția de respingere a leadership-ului atribuit de Zgîtiță mi-a fost inhibată din nou chiar de straniul apelativ de întîistătător), mă puteți consilia. Vă rezum filozofia cărții, ca să înțelgeți contextul. În deschidere însă, o observație de dată recentă – am primit deja confirmarea valabilității ipotezei mele de lucru! Mi-a oferit-o un caz interesant, petrecut nu demult. Un domn s-a vaccinat împotriva COVID-ului, și-a făcut și rapelul, iar apoi, cum-necum, a izbutit să-și administreze și a treia doză de Pfizer. L-au prins. Senin, a declarat că a acționat cu bună știință, ba că plănuia să-și inoculeze și a patra injecție, și altele, de vreme ce platforma nu îl respingea. Motivul? S-a simțit excelent după fiecare inoculare. În plus, serul i-a readus vederea și auzul de odinioară. L-au trimis la Psihiatrie...”

După un moment de respiro, în care eu am îngăimat: „Știți, nu mai sînt de...”, Trabandon a revenit cu elan, retezîndu-mi orice inițiativă: „Domnule decan, omul în cauză nu e nebun! El doar a aplicat concluziile dialogului pe care îl avusese, în prealabil, cu Creierul Independent. Vă rog să vă reprezentați acest Creier Independent cu majuscule, deoarece constituie conceptul central al teoriei mele. De la Freud și Jung pînă la Neurologia modernă, ne mîndrim că universul nostru cerebral este mai mare decît reușim să conștientizăm. Că am fi, cu alte cuvinte, mai sofisticați decît părem, că ar exista o activitate complexă a materiei cenușii ce nu poate fi controlată de individ – autonomă, suprastructurală. S-au folosit tot felul de termeni pentru definirea segmentului psihic în chestiune – id, subconștient, inconștient, memorie colectivă etc. Idioțenii! De ce? Întrucît toate sugereză că amintitul component ar fi obscur, ascuns și, ca atare, necunoscut. Sau ne(re)cunoscut. Eu, dimpotrivă, îl consider cunoscut și recunoscut cu asupra de măsură! E partenerul nostru de conversație cel mai important. Prin El realizăm adevărata Conversație la Cerebrala și, pe baza acesteia, ne manifestăm ulterior în viața de zi cu zi. Îi urmăm recomandările întocmai. L-am numit Creierul Independent și L-am pus în poziția de nucleu al existenței. L-am absolutizat. L-am deificat.

În izolarea generată de pandemie, oamenii și-au întețit dialogurile cu Dumnealui... Să adaug un detaliu. El, Creierul Independent, ne aruncă adevărul în față, iar noi nu ne supărăm. E singurul din lume căruia Îi permitem o astfel de libertate. Fiindcă, vă repet, Îi acordăm încredere... Acum să revenim la personajul hiper-vaccinat. Pentru mine rămîne evident faptul că bărbatul avusese conversații interminabile (la Cerebrala) cu Creierul Independent, în care Ăla s-a stropșit la el, repetîndu-i aspru: «Bă orbeață, bă surdulică, ia măsuri, bă, fă ceva nemaipomenit, că ai să mori găină chioară și surdă în coteț!». Nemaipomenitul s-a ivit din singularitatea epidemiei. Vaccinîndu-se, insul a urmat sfatul infailibil al Creierului Independent și și-a recăpătat vederea și auzul. Să luăm și situația opusă, a antivaxerului conspiraționist. Ăstuia, Creierul Independent i-a mîrîit toată viața: «Bă, tu ești prost! Au loc mișcări în lume pe care, în simplitatea ta, nu le pricepi. Fă ceva nemaipomenit ca să nu mori prostan, husene!». Nemaipomenitul lui a fost aceeași pandemie. Tipul a refuzat să mai fie fraierit de șmecherii planetei. A devenit conspiraționist, demonstrîndu-i lui Nea Creier Independent că s-a deșteptat, că înțelege mașinațiunile. Să luăm și cazul meu. Creierache mă cicălește, de luni bune, așa: «Bă, tu ești cam agramat! Mă-ta te bătea cu dulapul cînd făceai analize sintactice și morfologice în gimnaziu. Întreabă și tu, bă, un specialist dacă titlul ăsta, Conversație la Cerebrala, sună normal în românește ori nu! Nu de alta, bă psihoterapeutule, dar Eu sînt eroul cărții și n-am chef, bă, să fiu asociat cu analfabetismul tău proverbial». Prin urmare, domnule decan, iată-mă! Vă întreb: ce credeți?” „Domnule Zgîtiță”, am răspuns cu voce stinsă, „vreau să vă ajut, însă s-a declanșat o conversație teribilă în mansarda, adică, mă scuzați, la Cerebrala mea, între Creierul Independent al fostului impetuos decan și Cel al actualului simplu profesor. Aud apelative groaznice, precum «bă prostane, bă orbeață, bă husene». Au, au, au, au! Creierul Decanal tocmai i-a tras un cap în gură Creierului Profesoral.”

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.