China. Mici fragmente de distopie

Publicat în Dilema Veche nr. 823 din 28 noiembrie – 4 decembrie 2019
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

E, probabil, una dintre cele mai tragice și, în același timp, ignorate știri de anul acesta. Recentele dezvăluiri privind lagărele în care guvernul chinez a internat în jur de un milion de oameni aparținînd unor minorități etnice și religioase din vestul țării au trecut aproape neobservate. O știre de coloană, dacă ziarele ar mai conta, sau, pentru era Internetului, o știre de al treilea ecran de pe site-ul favorit.

China numește lagărele „centre de pregătire vocațională“, iar majoritarea celor internați acolo sînt uiguri, o populație islamică din Asia Centrală care s-a încăpățînat să își păstreze limba și tradițiile chiar și după anexarea Xinjiangului de către Republica Populară în 1949. Xinjiang, ca și Tibetul, este, în teorie, o regiune autonomă a Chinei. În fapt, de la incorporarea lor în statul chinez, Beijingul a dus o încăpățînată politică de colonizare cu etnici han al cărei principal scop a fost permanent eliminarea diferențelor specifice în numele uniformizării.

Reunite sub numele generic de „China Leaks“, documentele date publicității săptămîna aceasta de către Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație oferă, pentru prima oară, detalii din surse oficiale legate de o politică de reeducare la scară largă a unei întregi populații a cărei principală vină pare să fie aceea că există. Ca să fie clar, „reeducarea“ chineză e un eufemism pentru spălarea pe creier a sute de mii de oameni, pentru crime și pentru abuzuri greu de justificat în orice națiune cu pretenții de civilizație.

Cîteva lucruri, așa cum reies din documente:

– Persoanele internate în lagăre pot fi deținute pe termen nelimitat. Durata minimă petrecută sub supraveghere nu poate fi mai mică de un an.

– Deținuții primesc puncte pentru „transformare ideologică“ și „disciplină“.

– În prima fază a internării are loc „transformarea educațională“. Ulterior vine instruirea în vederea dobîndirii abilităților de muncă – alt eufemism care acoperă, de fapt, munca forțată. Cele două au loc în lagăre diferite.

– Supravegherea este atît de intensă încît deținuții nu au libertatea de a-și alege patul în care vor să doarmă sau locul în coada care se formează la cantine.

Dezvăluirile vin să confirme mărturii ale unor foști deținuți sau membri de familie ai acestora care au reușit să plece în Occident și care vorbesc despre tortură, violuri și dispariții pe care guvernul chinez refuză să le recunoască sau să le lămurească.

Lagărele sînt doar o parte a unui vast sistem de represiune care, uneori, pare desprins din distopii de categoria B de pe Netflix. Uigurii care nu ajung în lagăre sînt supravegheați îndeaproape de Big Brother-ul chinez cu ajutorul camerelor video, soft-urilor de monitorizare și al unei tradiționale rețele de turnători aflați în slujba guvernului. China Leaks oferă o măsură a dimensiunii acestui efort – într-o singură săptămînă din vara lui 2017, „sistemul“ a identificat 26.000 de suspecți în patru districte din sudul Xinjiangului.

O investigație de anul trecut a canalului australian de televiziune ABC identifica 28 de astfel de lagăre. Numărul real e necunoscut.

Beijingul este atît de preocupat de transformarea culturală a populației de uiguri încît birocrații chinezi au grijă să măsoare lungimea bărbilor bărbaților și intră în alertă dacă află că vreunul dintre ei refuză să consume alcool, se lasă de fumat sau nu urmărește canalele oficiale de televiziune.

De partea sa, guvernul comunist respinge toate acuzațiile, insis­tînd că milionul acela de oameni participă voluntar la acțiunile de reeducare. Iar justificarea principală a întregii întreprinderi este lupta împotriva terorismului.

În fapt, uigurii trec printr-un nesfîrșit ciclu sintetizat de unii comentatori sub forma „represiune-violență-represiune“. De la anexarea provinciei și debutul procesului de colonizare, populația locală s-a încăpățînat să reziste. Din rîndurile ei s-au ridicat voci de opoziție, dintre care unele au cerut independența. Au existat și cazuri extreme în care militanți uiguri au apelat la violență.

Periodic, statul intervine încercînd să elimine orice urmă de nemulțumire exprimată în public. A făcut-o în anii ’80 și ’90, o face și acum, la o scară care pune China modernă pe același plan cu cele mai oribile dictaturi din ultima sută de ani. Pentru că e o diferență între îngrijorarea în fața unor acte de terorism și tratarea unui întreg grup etnic și religios (aproximativ zece milioane de oameni) ca o organizație teroristă.

Sigur, de la instalarea regimului dictatorial al lui Mao, Beijingul are o lungă tradiție de represiune și asasinare a propriilor cetățeni, însă pretențiile de putere mondială din ultimii ani pun situația din Xinjiang într-o lumină diferită.

Din nefericire, în pofida unor proteste sporadice, reacția internațională e mai degrabă rezervată. Motivele sînt multiple – relevanța comercială sau militară a Chinei, faptul că uigurii, ca și kurzii, nu au un stat național care să ridice această problemă în foruri internaționale și banala nepăsare în fața unor drame din depărtare – oricare dintre ele poate fi invocat.

Peste mulți ani, însă, vor fi voci care vor întreba „cum a fost posibil“. Probabil li se va răspunde cu o tăcere jenată.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.