Ce vom găsi la ieşirea din tunel...

Publicat în Dilema Veche nr. 858 din 17 - 23 septembrie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

În urmă cu zece ani am fost foarte impresionat de o vizită pe care am făcut-o la Muzeul Memorialului pentru Pace de la Hiroshima. Numele dat muzeului contrastează oarecum cu ceea ce vedem înăuntru, pentru că el este de fapt consacrat războiului, mai precis dezastrului provocat de bomba atomică lansată de americani asupra oraşului pe data de 6 august 1945. Dintre multele mărturii expuse în muzeu, cîteva aparţin unor oameni care se aflau, în dimineaţa zilei de 6 august, într-un tren de navetişti. Trenul se îndrepta spre Hiroshima, iar la ora opt şi cîteva minute călătorii puteau vedea pe fereastră, la orizont, contururile oraşului. Trenul a intrat într-un tunel cu cîteva minute înainte de ora fatidică. Bomba a explodat la ora 8 şi 16 minute ora locală. Cînd trenul a ieşit din tunel, Hiroshima nu mai exista.

Mă întreb dacă nu cumva şi noi, cu măştile noastre sanitare pe faţă, nu ne aflăm de fapt într-un tunel. Un tunel ceva mai lung, care s-ar putea să dureze cîţiva ani. Cînd călătorii din trenul de la Hiroshima au intrat în tunel, lumea lăsată în urmă era desfigurată de război, dar avea încă trăsături cît de cît cunoscute. Ieşind din tunel, călătorii de la Hiroshima s-au trezit brusc într-o nouă epocă a umanităţii, cea nucleară.

Vom descoperi oare şi noi, la ieşirea din tunelul epidemiei, că lumea va arăta complet altfel? 

Pe data de 14 septembrie urma să se desfăşoare la Leipzig o reuniune la vîrf importantă între China şi cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene. Germania, ţară aflată în prezent la preşedinţia Uniunii Europene, îşi propusese ca acest summit să fie unul cu adevărat excepţional, de relansare a parteneriatului cu China. Preşedintele Xi Jinping urma să se întîlnească, la Leipzig, cu toţi şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre ale Uniunii Europene, toţi fiind interesaţi de altfel de comerţul şi cooperarea cu China.

Epidemia a perturbat însă scenariul doamnei Angela Merkel şi continuă să perturbe viaţa diplomatică internaţională, precum şi viaţa noastră a tuturor. Unii geopoliticieni avizaţi spun chiar că, în urma acestei epidemii, China se va impune ca un „învingător”, ca primă putere mondială. O ciudată piruetă istorică ar urma deci să se producă: după ce virusul s-a născut în China, după ce a plecat din China, după ce a tulburat întreaga lume, tot datorită lui China ar urma să devină ceea ce ea afirmă de altfel ca obiectiv deschis de cînd a venit Xi Jinping la putere: prima putere militară, economică şi tehnologică a lumii. Actualul război economic dintre Statele Unite şi China este văzut de foarte mulţi specialişti ca o încleştare finală între doi giganţi pentru asumarea leadership-ului planetar. Dacă această teorie se confirmă, noi, cetăţenii de rînd, vom descoperi la ieşirea din „tunel” o lume cu reguli dictate de puterea comunistă de la Beijing, altfel spus de un regim dispreţuind total democraţia, universalismul şi drepturile omului.

Această perspectivă nelinişteşte multă lume, mai ales în ţările unde oamenii au încă libertatea de a se exprima. A-ţi critica liderii fără teama de a fi, a doua zi, arestat şi condamnat, este, încă, un criteriu al libertăţii. Acest drept se poate evapora însă uşor dacă leadership-ul mondial trece în mîinile unei puteri totalitare. Uniunea Europeană pare prinsă în acest moment între două focuri, între China şi Statele Unite, dar sînt semne că îşi modifică treptat atitudinea faţă de puterea autoritară şi chiar dictatorială de la Beijing. Occidentalii descoperă de fapt că s-au păcălit în privinţa Chinei, că liberalizarea schimburilor comerciale nu a transformat natura regimului chinez. China şi-a impus recent controlul total asupra unei regiuni, fosta colonie britanică Hong Kong, unde regimul democratic trebuia în mod normal prezervat pînă în 2047. Acest episod i-a umilit pe occidentali, dar îi şi trezeşte din hipnoză.

Doi specialişti în problemele asiatice, Walter Lohman şi Valérie Niquet, într-un articol publicat pe 3 septembrie în Le Monde, consideră însă că epidemia, dimpotrivă, pune în lumină în mod flagrant limitele regimului chinez. Opacitatea la nivel de decizii, corupţia din societatea chineză, persecuţiile masive nu sînt compatibile, spun cei doi, cu statutul de leadership mondial. Teza celor doi geopoliticieni este că, în urma acestei epidemii, atractivitatea Chinei se va prăbuşi şi că de fapt deplasarea centrului de greutate internaţional spre Asia a încetat.

Această sintagmă, a deplasării centrului gravitaţional al lumii spre Asia, a început să fie utilizată abundent de observatori cam după venirea lui Barack Obama la Casa Albă, în ianuarie 2009. Tot atunci a început un fel de fenomen masochist de lamentaţie, mai ales în Europa, legat de marginalizarea Occidentului, de faza finală a declinului etc.

La sfîrşitul lunii august, ministrul de Externe chinez Wang Yi a efectuat un turneu prin mai multe ţări europene, una dintre ele fiind Norvegia. S-ar părea că la Oslo responsabilul chinez a lansat un avertisment, ca nu cumva premiul Nobel pentru pace să li se acorde anul acesta tinerilor de la Hong Kong angajaţi în lupta pentru democraţie.

Oare va accepta într-o bună zi umanitatea ca regulile internaţionale să-i fie dictate de o putere nedemocratică? Regresul în materie de democraţie este vizibil în multe ţări de pe planetă, cum ar fi India, Turcia, Rusia. Iar Statele Unite şi-au pierdut din prestigiul de altădată, Donald Trump contribuind substanţial la acest lucru. Cu timiditate, unii ediorialişti văd în aceste transformări o oportunitate istorică pentru Uniunea Europeană de a-şi face din nou auzită vocea pe planetă. Măcar vocea morală a unui spaţiu unde democraţia mai are sens şi nu a intrat încă în tunel.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

scriit0r 4 ani jpg
Copiii geniali din toate colțurile planetei. Uluitori, băiețelul de 4 ani și sora lui din Dubai
În lumea fascinantă a literaturii, câțiva copii geniali au uimit planeta prin talentul lor incredibil. Acești tineri scriitori au reușit nu doar să scrie cărți, ci să doboare recorduri și să inspire milioane de oameni.
Ambulanta FOTO Mircea Moira / Shutterstock
Tragedie în Argeș: Un bătrân a murit în fața unei secții de votare, după ce a căzut pe stradă
Un bărbat în vârstă de 87 de ani, cunoscut cu afecţiuni medicale, a murit, duminică, 24 noiembrie, după ce a căzut în faţa unei secţii din votare din localitatea Cicăneşti, judeţul Argeş.
image png
Lavinia Pârva a împlinit 40 de ani. Ce declarație de dragoste i-a făcut Ștefan Bănică
Ștefan Bănică și Lavinia Pârva formează unul dintre cele mai cunoscute cupluri din showbiz. Cei doi se iubesc ca în prima zi și au grijă să își țină relația cât mai departe de ochii publicului. Cu toate acestea, există anumite excepții, cum ar fi faptul că bruneta a împlinit astăzi 40 de ani. Ce mes
Ciprian Ciubuc, foto Facebook jpg
Cine este deputatul anchetat de poliţie după ce s-a filmat desenând un chenar cu numele Dianei Şoşoacă pe buletinul de vot
Poliţia a demarat o anchetă după ce un deputat român a postat pe reţelele de socializare un filmuleţ făcut în cabina de vot, în timp ce desena un chenar, în care a scris numele Dianei Şoşoacă, pe care a pus ştampila VOTAT.
alexandru iulian  dima hot roman condamnat marea britanie jpg
Român condamnat în Marea Britanie, după ce a fost filmat furând din magazine. Ce valoare aveau produsele sustrase
Un român de 25 de ani a fost condamnat la patru ani de închisoare în Marea Britanie. Polițiștii l-au prins când a încercat un nou furt.
Vladimir Putin Profimedia jpg
Vladimir Putin a interzis adopţia copiilor ruşi de cetăţeni din ţările „sataniste”, care permit tranziţia de gen
Vladimir Putin a semnat sâmbătă o lege prin care se interzice adoptarea de copii ruşi de către cetăţeni ai ţărilor în care schimbarea de gen este legală, considerate „sataniste".
Istvan Kovacs (Olanda - Croația). FOTO Profimedia
Istvan Kovacs, delegat de UEFA la un nou meci stelar din Liga Campionilor
Arbitrul are mare trecere în fotbalul european.
selly colaj instagram jpg
Selly, îndemn pentru românii care își aleg conducătorul următorilor 10 ani: „Nu vă lăsați manipulați. Nu există candidați perfecți”
Andrei Șelaru, unul dintre cei mai cunoscuți creatori de conținut din mediul online, îndeamnă românii să meargă la vot. Tânărul susține exercițiul democratic de a vota, indiferent de părerea pe care o au despre candidații care se luptă pentru funcția de șef al României.
Cristian Tudor Popescu CTP FOTO Inquam Photos  Bogdan Ioan Buda jpg
CTP, mesaj usturător după ce Klaus Iohannis a refuzat să vorbească cu jurnaliștii: „Prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a lansat o critică severă la adresa președintelui României, Klaus Iohannis, referindu-se la comportamentul acestuia la ieșirea din secția de votare din București. Popescu s-a concentrat asupra refuzului președintelui de a răspunde la întrebările presei, descriindu-