Ce-ţi doresc eu ţie, Generaţie COVID-19…

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

Se va vorbi oare, în anii următori, de „o generaţie COVID-19” tot aşa cum s-a vorbit de generaţia 68 după revoltele tinerilor din acel an în numeroase ţări ale lumii? Sau cum s-a vorbit despre generaţia Internetului pentru tinerii născuţi după 1995 care au crescut perfect familiarizaţi cu tehnologiile digitale şi cu reţelele de socializare?

Un cercetător francez, sociologul Olivier Galland, consideră că s-ar putea să ne aflăm în faţa unui „fenomen generaţional” întrucît deseori în istorie s-au produs astfel de rupturi comportamentale: după războaie, după crize economice sau după cataclisme, tinerii au vrut să trăiască altfel, sau cel puţin au încercat să se exprime prin mişcări contestatare.

Pentru moment, ceea ce putem spune pentru cei care au acum vîrsta studenţiei sau care îşi termină studiile este că se vor izbi de greutăţi pe care părinţii lor nu le-au cunoscut. Vor descoperi, după dispariţia virusului (dacă într-adevăr acesta va dispărea peste şase luni sau un an), o lume haotică şi o piaţă a muncii neprimitoare. Sechelele economice ale epidemiei se vor etala pe cîţiva ani, timp în care oamenii vor fi probabil invitaţi să muncească mai mult şi vor fi plătiţi mai puţin. Mobilitatea în Europa va fi restrînsă, iar modelul adoptat deja de Marea Britanie, care vrea să-şi aleagă cu grijă mîna de lucru străină, s-ar putea să tenteze şi alte ţări europene. 

Chiar dacă virusul a ucis, statistic vorbind, în primul rînd persoane vîrsnice, el a distrus în special carierele tinerilor. Sau mai precis le-a suspendat, punîndu-le sub semnul incertitudinii. Cei mai loviţi cred că sînt acei tineri care s-au pregătit pentru profesiile din domeniul industriilor culturale. Greu de spus cum şi unde îşi vor găsi de lucru tinerii actori, de exemplu. Sau cei care sperau să lucreze în industria festivalurilor, atît de dezvoltată în Europa şi brusc pusă între paranteze.

Generaţia COVID-19 (dacă o putem numi deja în felul acesta) va încerca să devină activă într-o lume mai periculoasă decît înainte de epidemie, mai frămîntată, mai inegalitară, mai expusă mafiilor, dictatorilor, curentelor autoritariste, discursurilor naţionaliste şi obscurantismelor religioase, mai puţin organizată în spiritul unor reguli inspirate de valori umaniste.

Generaţia COVID-19 va trăi, în viitorii ani, în societăţi care vor accelera distrugerea mediului înconjurător, în ciuda unor noi încercări ale ecologiştilor de a propune un alt model. Deja, în supermarket-uri, din cauza obsesiei legate de posibile contaminări, mărfuri care altădată erau vîndute în vrac (precum fructele şi legumele) sînt acum supraambalate. Iar în unele mari oraşe (cum ar fi la Paris), ambuteiajele au reapărut, uneori mai dense decît înainte de COVID-19, pentru că mulţi salariaţi preferă maşina personală decît să rişte contaminarea în metrou.

Cînd Statele Unite pierd douăzeci şi cinci de milioane de locuri de muncă în numai două luni, cînd un grup internaţional precum Hertz dă faliment, cînd la Strasbourg unii studenţi stau la coadă pentru a primi ajutoare alimentare, cînd italienii ies din carantină şi descoperă că sacrosancta lor cafea băută dimineaţa la tejghea costă acum dublu… sînt semne că lumea a fost răvăşită de un tsunami.

Există însă şi o parte „bună” a lucrurilor pentru generaţia COVID-19. De exemplu, că îşi începe viaţa activă fără nici o iluzie. Visul american era deja destul de scămoşat şi înainte de venirea lui Donald Trump la Casa Albă, iar acum, cu ajutorul lui Trump şi al epidemiei, a primit o lovitură năucitoare. Spre ce modele se vor putea îndrepta aceşti tineri? Aş îndrăzni să spun că ei au acum şansa de a propune propriul lor model într-o lume în care multe şi-au pierdut legitimitatea, începînd cu „magica” globalizare. Ideal ar fi ca generaţia COVID-19 să fie mai politizată şi să ia puterea în jurul vîrstei de 40 de ani. Oricum, prestigiul adulţilor este la nivel zero în acest moment pentru că nu au reuşit să construiască pentru copiii lor o lume mai solidă, mai justă, mai prosperă, mai democratică, mai luminoasă.

Fiecare generaţie, atunci cînd îşi evaluează reuşita, trebuie să se gîndească în primul rînd la ceea ce lasă în urma ei. Or, la nivel mondial, părinţii generaţiei COVID-19 nu se pot lăuda cu mari fapte de arme, dimpotrivă, au deschis pasiv gura şi au sorbit, din aceeaşi linguriţă infectată, iluziile ultraliberalismului precum şi miile de discursuri confuze şi arogante ale unor clase politice incompetente. Nu întîmplător în unele ţări sînt depuse acum plîngeri penale împotriva unor responsabili politici acuzaţi că nu au ştiut să preîntîmpine pandemia. În Statele Unite au fost depuse pînă acum în jur de 1.200 de plîngeri, în Franţa în jur de 70.

Generaţia COVID-19, prima victimă profesională şi socială a epidemiei, ar trebui să-şi extragă energiile din chiar această mare înfrîngere a părinţilor lor. În următorii ani, tinerii ar putea fi primii beneficiari ai unor mari transformări (unii editorialişti recurg chiar la termenul revoluţie) în ceea ce priveşte modul de a munci şi apariţia unor noi profesii. Pentru prima oară pe planetă a fost experimentată masiv telemunca. În Franţa, agenţiile imobiliare semnalează o creştere a interesului pentru casele din zonele rurale. În context de carantină, unii au descoperit că pot fi eficienţi lucrînd la domiciliu, dar că e mai plăcut dacă ai şi o grădină a ta…

Există crize majore care pot fi benefice prin dispariţia unor ideologii, prejudecăţi, reflexe de supunere, inerţii, complexe de inferioritate, mimetisme... Ce ocazie gigantică ar fi acum pentru România dacă generaţia COVID-19 românească ar descoperi că îşi poate construi viitorul rămînînd în propria sa ţară, pe care să o conducă ea însăşi peste două decenii.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mihai leu 568898615151 jpeg
Mihai Leu e în stare critică. Fostul campion a fost transportat de urgență la București cu elicopterul
Mihai Leu, fost campion mondial la box și campion național la raliuri, se află în stare critică la Spitalul Fundeni din București.
Ponta Simion popocorn, Facebook jpg
Poate fi condusă România de Ponta și Simion?
Într-o România pe care ne-o dorim, un candidat care refuză dezbaterea n-ar trebui să fie acceptat în turul al doilea. Un potențial viitor președinte ar trebui să fie primul care intră în arenă, nu primul care fuge, cu buchetul de flori în mână sau cu scuze livrate pe Facebook.
gabriel cipera cancan jpg
Concurentul de la „Vocea României” care e de negăsit de mai bine de un an. Mama îl caută în disperare
Gabriel Cipera, un tânăr de 29 de ani dintr-o comună buzoiană, a plecat în Spania cu visul de a deveni un artist celebru. Fost concurent la „Vocea României”, Gabriel cânta de mai mulți ani pe străzile din Palma de Mallorca, sperând că, într-o zi, talentul său va fi remarcat de un profesionist din in
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Cum previi putrezirea rădăcinilor plantelor. Ingredientul folosit de grădinarii profesioniști
Plantele de apartament aduc frumusețe, prospețime și viață în orice casă. Însă, uneori, chiar și cu toată grija, frunzele încep să se îngălbenească, planta pare tristă, iar la o privire mai atentă, descoperi problema: rădăcinile au început să putrezească.
casa png
Descoperirea macabră făcută de o familie în timp ce își renova casa: „Îndepărtam tencuiala și ceva a sărit din perete” Ce a ieșit la suprafață?
Ar fi trebuit să fie un proiect simplu, care să aducă numai bucurie și optimism unei tinere familii. În schimb, după ce au cumpărat o casă și au început să o renoveze, cei doi îndrăgostiți au făcut o descoperire terifiantă! În pereții locuinței erau ascunse oase!
Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cu ce minciuni au fost prinși candidații la dezbaterea electorală: declarațiile, verificate de factual.ro
Site-ul de fact checking Factual.ro a verificat și de această dată declarațiile prezidențiabililor din timpul dezbaterii electorale de luni, 28 aprilie, organizată de Digi24.
Primavara copaci flori FOTO Shutterstock jpg
Meteo, 29 aprilie. Zi însorită şi temperaturi în creştere
Ne bucurăm de o zi însorită în toată ţara, câţiva stropi de apă făcându-şi simţită prezenţa doar în zonele montane şi pentru scurt timp, potrivit prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Yuval Noah Harari
,,NEXUS’’, de Yuval Noah Harari: previziuni despre Era IA. O recenzie după o lectură completă și aprofundată
Inteligența artificială devine un laitmotiv în ultimele trei cărți ale istoricului israelian Yuval Noah Harari. Cea mai recentă, ,,Nexus”, lansată în 2024, propune o istorie informațională a omenirii, care se încheie cu concluzii privind eventuale scenarii pentru următoarea jumătate de secol.
Nicușor Dan. FOTO Mediafax Foto / Alexandra Pandrea
Nicușor Dan refuză să spună de unde are bani pentru campanie. „Veți avea aceste informații după alegeri”
Candidatul independent în alegerile prezidențiale și primarul Capitalei, Nicușor Dan, a evitat să ofere răspunsuri clare privind proveniența banilor din campania sa, susținând că informațiile despre donatori vor fi făcute publice după alegeri.